Eiwitten en een eetstoornis

 

Eiwitten zijn 1 van de bouwstoffen in onze voeding en leveren net als koolhydraten en vetten ook een bijdrage aan onze totale benodigde hoeveelheid aan energie op een dag. Naast energie leveren eiwitten ons ook bouwstenen, de zogenoemde aminozuren.

Deze aminozuren hebben een belangrijke functie in de opbouw van onze cellen maar ze doen meer. Nou moeten we eerst een onderscheid maken in type aminozuren. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf maken maar een andere groep moeten we aangeleverd krijgen uit onze voeding. Deze laatste groep aminozuren noemen we essentiële aminozuren. Er zijn 9 essentiële aminozuren. Er bestaan ook een groep aminozuren die het lichaam normaal gesproken zelf kan maken maar in bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld bij bepaalde aandoeningen, lukt dit niet en hebben we ook deze uit de voeding nodig. Deze groep aminozuren noemen we semi-essentieel. Er zijn totaal 22 soorten aminozuren.

avocado
Bron foto

Functie van eiwitten
Eiwitten hebben een belangrijke rol in de opbouw en herstel van lichaamscellen. Verder zijn de meeste enzymen gemaakt van eiwitten. Enzymen regelen veel lichaamsprocessen in ons lichaam. Ook bepaalde hormonen zijn gemaakt van eiwitten.

Hoeveel eiwitten hebben we nodig
In het algemeen hebben we 0,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig. Bepaalde groepen hebben echter meer nodig, kinderen hebben meer eiwitten nodig omdat zij nog in de groei zijn. Voor iedere leeftijdsgroep is een aanbevolen hoeveelheid eiwitten.

Ook bij verwondingen of verbranding heeft het lichaam meer eiwitten nodig. Maar denk ook aan vegetariërs en veganisten, deze hebben ook meer eiwitten nodig om voldoende aminozuren binnen te krijgen.
Sporters zoals duursporters en krachtsporters hebben meer eiwit nodig, echter krijgen deze vaak al meer eiwitten binnen met de voeding omdat hun verbranding hoger ligt. Duursporters komen gemiddeld uit op 1.2-1.4 gram eiwit per kg lichaamsgewicht en krachtsporters komen uit op 1.7-1.8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Er is ook een maximum aan eiwitten, maximum ligt op 25 en% aan eiwitten per dag.

Eiwitten en (onder)voeding
Bij ondervoeding is de behoefte aan eiwitten hoger. Die ligt dan gemiddeld op 1.2-1.5 gram per kg lichaamsgewicht. Omdat je bij ondervoeding een lager lichaamsgewicht hebt gaan we uit van een minimaal gezond BMI en bijbehorend gewicht.

Welke voedingsmiddelen bevatten meer eiwitten, ofwel welke voedingsmiddelen kan je dan het beste kiezen?

eiwitten

Eiwitpreparaten/Bijvoeding
Soms lukt het niet om met gewone voeding aan voldoende eiwitten te komen. Denk aan een bepaalde ziekte bijvoorbeeld waardoor eten lastig gaat. Dan kunnen eiwitpreparaten of bijvoeding een goede aanvulling zijn. Het gebruik van deze dieetvoeding wordt in overleg gedaan met een arts of diëtist. Welke soorten bestaan er:

Van het merk Nutricia heb je bijvoorbeeld Protifar. Dit is een aanvullende eiwitbron in poedervorm. Dit kan je toevoegen aan diverse gerechten of aan dranken omdat het een neutrale smaak heeft. Per gram levert dit 0,87 gram eiwit. Dus 1 maatschepje van 2.5 gram levert 2.2 gram eiwit.

eten
bron foto

Nutridrink protein: is tevens een dieetvoeding voor medische gebruik met als verschil dat het naast eiwitten ook koolhydraten, vetten en vitamines en mineralen bevat.
Een flesje van 200 ml levert 18 gram eiwit.

Nutridrink (yoghurt style): deze variant levert per flesje van 200 ml 12 gram eiwit

Nutridrink juicy style: deze variant levert per flesje van 200 ml 8 gram eiwit

Belangrijk is om alleen in overleg met een diëtist of arts deze preparaten te gebruiken.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Melissa Otterman - Zaterdag 5 maart 2016 13:23
Toch nog wat nuttigs geleerd deze vakantie šŸ˜
Laura - Zaterdag 5 maart 2016 14:18
Peulvruchten moet je wel combineren met granen voor een volwaardig eiwit.
Lusi - Zaterdag 5 maart 2016 17:15
Wil toch even kwijt dat ik het jammer vind dat het artikel vooral gericht is op hoeveel gram eiwitten je nodig hebt/overal inzitten. (Naast dat ik dat niet heel boeiend vind), wekt dit bijna de indruk alsof mensen het uit moeten rekenen. Terwijl met een standaardlijst het Ć©cht geen punt is. Overigens: aangezien eiwitrijk eten en proteĆÆneshakes en weet ik veel wat mega populair is, is het misschien... ook slim om toe te lichten dat te veel eiwitten niet goed zijn ivm nieren en dergelijke. (Het lijkt nu een beetje alsof alleen dat minimum belangrijk is.).

Liefs,
Lusi

Eef - Zaterdag 5 maart 2016 17:54
Eens met lusi. Veel mensen krijgen namelijk te veel eiwitten binnen.
Bovendien bevatten eigenlijk alle voedingsmiddelen wel eiwitten (alleen plantaardige producten bevatten niet complete eiwitten, maar door te combineren krijg je ze wel binnen).
Een portie Broccoli (de hoeveelheid die wordt aanbevolen bij je avondmaal) bevat bijvoorbeeld ook al 6,6 gram eiwit.

Ik ben veganist en wordt er soms een beetje tureluurs van dat mensen maar blijven vragen of ik wel genoeg eiwitten binnen krijg. Alsof eiwitten alleen in vlees, melk en eieren zitten. Ik vraag dan meestal of zij wel genoeg vezels binnen krijgen :P.
Anoniem - Zaterdag 5 maart 2016 18:23
Ter correctie, er zijn slechts 20 verschillende soorten aminozuren, en niet 22.
M. - Zaterdag 5 maart 2016 23:31
@t Eef: was jij toevallig vandaag ook bij de presentatie over processed foods (VeggieWorld)?:-)
Anne - Zondag 6 maart 2016 09:13
Ik heb veel moeite met voldoende eiwitten te eten.Ik krijg er veel maagpijn van.Zijn er ook bijvoeding waar geen melk of soja in zit? Dus niet allen geen lactose, maar ook geen melkeiwit?
Isa - Zondag 6 maart 2016 12:37
Heeeeeel helpend artikel. Ik heb veel te weinig proteine gegeten en nu nog steeds. Terwijl ik echt mn best doe. Geen wonder dat ik zoveel last heb van mn spieren! Ik ga de komende tijd eens even flink wat meer proteine eten:D
Eef - Zondag 6 maart 2016 15:23
@M, nee daar was ik niet, maar ben wel een gepassioneerde vegan en treehugger en had er graag heen gewild! Helaas te veel studiewerk wat ik dit weekend nog moest doen.

@Anne, misschien kun je zelf een shake achtig iets maken? Met amandelmelk, avocado, hennep, banaan, spinazie etc. Gewoon veel voedende en eiwitrijke dingen blenden en voila :). Als je veel in een keer maakt kun je er een paar dagen mee doen.
@Anne - Zondag 6 maart 2016 16:18
Ben je echt zeker dat je niet voldoende eiwitten binnenkrijgt?
De meeste mensen eten 2-3x zoveel eiwitten als nodig is.

Er zitten zelf eiwitten in fruit, ik denk niet dat je je zorgen hoeft te maken voor een tekort tenzij je ook te weinig calorieƫn eet.
Laura - Woensdag 9 maart 2016 11:53
Wat ik een beetje mis in dit hele verhaal is WAAROM hebben mensen met ondervoeding meer eiwitten nodig dan een gezond persoon.
Die vraag word nu eigenlijk niet beantwoord maar wel neergelegd..