Eetstoornis & energiedrank

 

In de tijd dat ik een eetstoornis had, was ik vaak op zoek naar de meest intense smaak met de minste calorieën. Ik had een grote behoefte om dingen te proeven. Zoet, zout, zuur. Mijn zintuigen moesten geprikkeld worden. Ik vond deze prikkeling in combinatie met de schijnveiligheid van lage calorieën in energiedrank. Light energiedrank welteverstaan. Een cafeïne-bom met ongezonde gevolgen.

Energiedrank. Het is populair onder jongeren, maar heeft al met al niet zo'n goede reputatie. Er zit veel suiker en cafeïne in en teveel daarvan is niet goed voor je. In de tijd dat ik een eetstoornis had dronk ik veel energiedrank, maar dan wel de light variant. Van Red Bull tot halve liters Rockstar, die lichtblauwe van de Kruidvat en de rood-zilveren Euroshopper blikjes die je destijds nog had - tegenwoordig AH basic.

Een therapiegenoot van mij dronk deze ook altijd tijdens therapie. Dit vond ik behoorlijk dapper van haar, want ik schreef het heel bewust niet op in mijn eetdagboek. Ik wist namelijk dat ik niet vanuit gezonde beweegredenen energiedrank dronk en die confrontatie vond ik moeilijk. De energiedrank paste in mijn eetbuien zonder calorieën. Veel smaak, weinig voedingstoffen. En ja, een flinke dosis cafeïne. Ongeveer net zo veel als in een kop koffie, maar daar stond ik nog niet zo bij stil. Tot mijn therapeut aan mijn therapiegenoot vroeg of die Red Bull Light geen vervanger was voor energie die ze ook uit een boterham kon halen...

De fysieke risico's van energiedrank

Ja, energiedrank geeft je een energieboost. Zowel de suikervrije variant als de variant met suiker. De energieboost van energiedrank duurt echter kort, vandaar dat je snel geneigd bent om er nog eentje te drinken. Iets dat bij mij zeker voor kon komen. Naar mijn mening niet wegens de energieschommelingen - al kan dat best onbewust hebben gespeeld - maar ook omdat het fungeerde als eetbuivoedsel.

Wanneer je een energietekort hebt doordat je te weinig eet, is dit niet iets dat je kan oplossen door energiedrank te drinken. Ja, het drankje geeft je een oppepper van korte duur, maar te veel is niet goed. En zeker wanneer je ondergewicht hebt, kan je lichaam ook minder hebben. Wees er dus voorzichtig mee. Een teveel aan energiedrank kan namelijk de volgende klachten veroorzaken*:

- Hartklachten
- Angststoornissen
- Maagklachten
- Misselijkheid
- Concentratiestoornissen
- Hoge bloeddruk
- Braken
- Tanderosie

Energiedrank en een eetstoornis

Naast de fysieke tips die voor iedereen gelden, geeft het hebben van een eetstoornis nog wel een andere lading aan dit verhaal. Zo dronk mijn therapiegenoot energiedrank omdat ze eigenlijk heel moe was van het weinige eten. Los van de risico's die aan energiedrank gebonden zitten, houd je ook jezelf ermee voor de gek. Ja, je krijgt er energie van, maar het is op geen enkele wijze voedende energie. 

Een blikje kan misschien niet zo veel kwaad, maar de energie die je ervan krijgt is niet duurzaam. Dus zet het ook niet in op die manier, want daarmee doe je je lijf tekort en geef je de eetstoornis ruimte. Ook als de energiedrankjes voor jou dienen als een smaakexplosie zonder calorieën. Een intense prikkel zonder schuldgevoel, maar allerminst onschuldig. Niet alleen vanwege de lichamelijke risico's, maar ook vanwege de ruimte die je je eetstoornis geeft. Daarover schrijf ik meer in deze blog. Voed jezelf; met goede voeding, maar ook met zorg en liefde. Je hebt maar één leven en één lichaam.

Drink jij veel energiedrank?

*bron: consumentenbond
fotografie: unsplash

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

A. - Maandag 13 april 2020 13:59
Voor mij had cola light die functie..
Sanne - Maandag 13 april 2020 14:33
Bij mij ook....
A. - Maandag 13 april 2020 15:09
Ik drink ook veel cola light... Ben echt wel verslaafd daaraan denk ik.
Irene - Team Proud2Bme - Maandag 13 april 2020 15:18
Herkenbaar. Cola light heb ik ook heel veel gedronken. Meer dan goed voor me was. Goed om eens bij stil te staan! Daar schreef ik ook over in deze blog: https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Een_eetbui_zonder_calorieen
Aimee - Dinsdag 14 april 2020 16:04
Ik vind cola light ook heel lekker. Echt puur de smaak dan. Verslavend weet ik niet, als ik werk heb ik er niet zoveel zin in.

Ik neem nooit meer dan een fles, het liefst zelfs een halve.

Redbull vind ik dan weer echt vreselijk.
britneyangel - Maandag 13 april 2020 14:48
heel soms maar dan 1 blikje op een dag
Irene - Team Proud2Bme - Maandag 13 april 2020 15:16
Soms een blikje is helemaal oké! :)
Vioow - Maandag 13 april 2020 15:53
In het verleden veel gedaan inderdaad. Nu drink ik nog zeer regelmatig cola zero.
Flo - Maandag 13 april 2020 17:54
Heel herkenbaar. Ik lees nu ook pas voor het eerst over een eetbui zonder kcal. Die heb ik vaak gehad. Potjes fruitkauwgum, even kauwen, liefst 4 tegelijk, uitspugen.. Afgewisseld met blikjes light Bull en cola light. Werd er zó misselijk van, dat vond mijn AN weer heel handig..
Die light Bull vind ik inmiddels super smerig. Ik ben nog steeds vatbaar voor veel kauwgom kauwen en cola light/ zero drinken. Maar het komt gelukkig steeds minder vaak voor nu ik stappen maak in mijn therapie.
Nate - Maandag 13 april 2020 18:12
Heel herkenbaar, heb 2 weken geleden ook te horen gekregen dat ik red bull zero niet meer mocht drinken van artsen en behandelaars in verband met hartkloppingen dus dat moest ik afkappen, nu overgens weer vervangen met zwarte koffie omdat ik het zonder cafeine echt niet aankom maar hey het is iets.
marleen - Maandag 13 april 2020 18:59
Dit is mijn verhaal maar dan in mijn geval met cola zero...
Anne - Maandag 13 april 2020 22:09
Bij mij ook....
Lisasjourney - Maandag 13 april 2020 19:18
Opent een blikje energie, gaat op proud kijken en komt dit artikel tegen haha
M - Dinsdag 14 april 2020 12:58
Haha net ook een halve liter Monster Zero op
80streur - Maandag 13 april 2020 19:20
in mijn AN tijd dronk ik de zero versie want in m'n hoofd zat in de light versie nog steeds teveel.
Als ik er nu aan terug denk denk ik echt waar ben ik mee bezig geweest.
I - Maandag 13 april 2020 21:34
Heel herkenbaar wat betreft de cola light die ik in de opmerkingen veel teruglees. Heb je misschien tips om dit af te bouwen? Of cold turkey?
Beertje - Dinsdag 14 april 2020 01:14
Ik drink altijd energie drank voordat ik een gesprek in ga met een sigaret. Als k op de tram moet wachten of als k honger heb maar niet kan of durf te eten. Ja. Ik grijp nog vaak toch door naar de energie dan eem boterham.
Anoniem - Dinsdag 14 april 2020 10:19
Ik dronk voor mijn eetstoornis 5 blikjes perdag om mijn verdriet te verzachten ofzzo? ik heb veel meegemaakt en ik dronk de pijn weg met enegerie toen was ik er meegestopt en toen ontwikkelde ik een eetstoornis, rond me 8e jaar was ik al gevoelig voor een eetstoornis om ik veel dingen opzocht online en na deed, maar toen was ik er nog niet indoorgeslagen ik deed gekke dingen met me lichaam om af te vallen, niemand had het door en ik viel niet af toen, en opeens rond me 17e jaar ging het zo snel het afvallen opeens... toen hadden ze het wel door. maar ik drink het niet meer al 2 jaar niet meer. want zo gezond is het niet helemaal niet zelfs.
Ingrid - Dinsdag 14 april 2020 15:40
Colalight heeft een beetje die functie voor mij, het pept een beetje op en is zoet, lest de dorst. Als ik me flauw voel helpt het. Energydrank drink ik absoluut niet, ik wordt licht in mijn hoofd en krijg zelfs hartkloppingen, heel heftig. Cola light heeft ook niet de beste reputatie maardaar krijg ik geen klachten van. Goede blog, ik wist dit allemaal niet, alleen wat het mij met deed, ik stelde me dus niet aan.
Iris - Dinsdag 14 april 2020 21:11
Van 2 blikjes per dag naar 1 per maand of nog minder.
B - Dinsdag 14 april 2020 22:36
Whoeps. 2L minimaal per dag! Ben 100% verslaafd
Eline - Woensdag 15 april 2020 21:58
Ik ben nu 24 en heb nog nooit in mijn leven energiedrank of cola op, toen ik op mijn diepst in de eetstoornis zat was het wel aantrekkelijk om te proberen maar de geur hield me tegen haha