Eetdagboek van Irene 3

 

In de tijd dat ik een eetstoornis had, had ik een voedingslijst die ik aan kon houden als richtlijn. Dit eetschema bood mij structuur en houvast, maar steeds meer leerde ik op mijn eigen gevoel eten. Al merk ik dat het eetschema toch behoorlijk in de buurt komt van wat mijn lichaam zelf aangeeft. Logisch, want het is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Toch heb ik nu een stuk meer vrijheid om te variëren of het anders aan te pakken. In deze blog hou ik voor een week mijn eetdagboek bij, in de hoop te kunnen inspireren en motiveren. Eten hoeft niet zo zwaar te wegen, maar mag ook best leuk zijn.

♥ Maandag
Chiapudding is mijn favoriete ontbijt van de laatste tijd. Je kan het heel makkelijk zelf maken. De chiapudding van vandaag is gemaakt met amandelmelk, maar met kokosmelk vind ik het toch lekkerst. Bovendien mixt het op de een of andere manier stuk beter. De pudding eet ik graag met een kiwi en wat speculaas spice granola van Eat Natural. Tussendoor at ik een handje cashewnoten

Als lunch koos ik voor 3 maïs boterhammen. Eentje met appelstroop, eentje met pindakaas en komkommer en eentje met pure chocoladepasta. Tussendoor dronk ik een flesje Mogu Mogu met mango smaak. Ik koop het niet zo vaak voor mezelf, maar zo af en toe vind ik het heel erg lekker.

Als avondeten had ik noodles met Chinese wokgroente, tofu en zwarte pepersaus. In de avond ging ik oefenen met de band en bestelden we tussendoor thee en nacho's. Eenmaal thuis heb ik nog een half mochi snoepje gegeten, omdat mijn vriend maar een halve wilde. Dan offer ik me graag op om de andere helft te eten. 

♥ Dinsdag
Vandaag weer hetzelfde ontbijtje als de dag ervoor. Daarnaast drink ik soms koffie, maar vaak thee bij mijn ontbijt. Voor later op de ochtend had ik een appeltje meegenomen naar kantoor. Ik haal altijd Jonagold appels. Die zijn het goedkoopst, maar ik vind ze misschien ook wel het lekkerst. Elstar verdient ook een plekje in mijn appel top 3, maar vandaag koos ik voor een Jonagold.

Als lunch had ik twee broodjes mee naar kantoor. Daarop deed ik plantaardige kaas en een chocolade spread die we hier op kantoor hebben liggen. Misschien ken je hem nog wel van deze video. Ook dronk ik een blikje Fernandes met sparkling coco smaak en heb ik samen met Lonneke de Green Tea Matcha KitKat getest. Er zaten 4 Kitkats in en we hebben er beide 2 gegeten. 

Als avondeten at ik weer hetzelfde als gisteren. Tja, dat heb je als je voor jezelf kookt. Maakt niet uit, want ik vind het een lekker gerecht. Later op de avond at ik nog wat chips en een mochi roll.  

♥ Woensdag
Wederom een chiapudding ontbijtje, maar dit keer met banaan en cacoa & almonds granola. Ook had ik een meergranen oploskoffie van Zonnatura met een dikke schuimlaag van sojamelk. Meergranenkoffie is eigenlijk geen koffie, maar een oplossing van granen en de wortel van chichorei (een plant) die qua smaak heel erg op koffie lijkt. Er zit geen cafeïne in. Ik heb koffie nooit echt voor de cafeïne gedronken, maar echt om de smaak. Het is niet zo dat ik cafeïne helemaal mijd en nooit koffie drink, maar ik vind dit wel een fijn alternatief. Tussendoor weer een handje cashewnoten.

Als lunch had ik een lekkere, voedzame salade gemaakt van slamix, doperwten, mais, paprika, ui, chili bonen en chilisaus. Dit at ik samen met een paprikabroodje. Ook getest in één van onze video's! Daarbij at ik ook twee gevulde wijnbladeren. Die vind ik zo lekker! Niet veel later at ik nog twee wijnbladeren en later op de dag at ik nog twee zeewier-rijst crackertjes, een stukje super pure chocolade en een mochi roll. 

 

Als avondeten had ik rijst met groenten en Koreaanse dumplings. Zoal je misschien wel merkt in dit eetdagboek ben ik het weekend hiervoor naar de Aziatische supermarkt geweest, haha. Later op de avond heb ik bij een vriendin nog een alcoholvrij biertje gedronken en wat toastjes met spreads.  

♥ Donderdag
De chiapudding was vandaag toch echt op, dus koos ik voor een bord brinta met granaatappelpitten en banaan. Het handje cashewnoten is en blijft een terugkerend ding. 

Als lunch had ik dezelfde salade als gisteren met een paprikabroodje en falafel. Tussendoor at ik een matcha ijsje, een pakje zeewier-rijstcrackers en een matcha latte met sojamelk. 

Om de salade maar op de maken at ik hem ook weer in de avond. Dit keer op wraps met vegetarische kipstukjes en wat avocado. In de avond was ik naar een concert van de band Navarone. Daar dronk ik een biertje. Eenmaal thuis nam ik nog een pakje met zeewier-rijst crackers.

 

♥ Vrijdag
Gisteren had ik een nieuwe chiapudding gemaakt, dus die was vanochtend klaar. Dit met kokosmelk en wederom een banaantje en granola. Ook dronk ik een (meergranen) koffie met sojamelk en speculaaskruiden. Later op de ochtend at ik een appel. 

Net als op dinsdag had ik weer twee broodjes mee naar kantoor waar ik chocoladespread en plantaardige kaas op deed. Ook had ik een sesamzaadreep of ja, eigenlijk zijn het 3 dunne reepjes in een pakje. Die doen me echt onwijs aan vroeger denken. Een beetje een nostalgisch gevoel dus. Erg lekker ook. 

In de avond ging ik met wat vrienden uit eten. Het was shared dining, dus een hoop gerechtjes op tafel waar we allemaal wat van aten. Ook dronk ik een glas wijn bij het eten. Na het eten zijn we nog ergens gaan dansen en heb ik twee biertjes gedronken. 

♥ Zaterdag
Vanochtend heb ik lekker uitgeslapen. Toen ik wakker werd heb ik een bagel gegeten met op de ene helft gesmolten (plantaardige) kaas ui de oven en op de andere helft pindakaas met jam. Dat is en blijft toch een gouden combinatie. Later op de dag at ik wat dumplings en heb ik op de terugweg van het boodschappen doen een flesje sap gedronken.

Als avondeten at ik broccoli-courgette-kokos soep met een broodje en smeersels en na het eten at ik nog een matcha ijsje en een stukje pure chocolade.

♥ Zondag
Vandaag begon ik de dag weer met een chiapudding ontbijtje met banaan en granola. Tussendoor at ik een stukje chocolade met een 'koffie' met sojamelk en als lunch had ik wat leftover vega kipstukjes en een broodje met gesmolten plantaardige kaas en allioli.

Later op de middag at ik nog een bakje zeezout-rozemarijn chips. Als avondeten at ik het restje soep van gisteren. Ik had er edel-gistvlokken op gedaan, want dat leek me lekker, maar het was niet een heel groot succes. Pech gehad. Ik at er een bagel met 'kaas' en chilisaus bij en later op de avond at ik nog een YES! reep met kersen, koffie en donkere chocolade-smaak. 

Dan zit mijn weekje er alweer op! Ik hoop dat je het leuk, maar ook inspirerend vond om te zien wat ik allemaal eet in een weekje. Misschien zie je dingen die je ook zou willen proberen of juist dingen die jij absoluut helemaal anders zou doen. We hebben allemaal onze eigen voorkeuren en manieren natuurlijk. Ben benieuwd wat je ervan vindt. Take care en eet smakelijk. 

♥ Liefs,
Irene

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ik - Woensdag 6 maart 2019 13:33
Oei oei oei, wat lekker allemaal! Krijg er helemaal trek van, haha!
sandje - Woensdag 6 maart 2019 14:02
Pindakaas met komkommer????? Ga het denk ik maar eens proberen
Dragonfly1991 - Woensdag 6 maart 2019 14:49
Is heul lekker
marietje - Woensdag 6 maart 2019 15:23
En dan ook nog sambal over de pindakaas!
Vitamien! - Woensdag 6 maart 2019 16:44
Dat is echt lekker hoor!
Irene - Team Proud2Bme - Donderdag 7 maart 2019 14:50
En Sandje, was het een lekkere boterham? :-)
Vitamien! - Woensdag 6 maart 2019 16:45
Is het handje noten dat jij hebt de hoeveelheid die je moet er als op je eetlijst ‘handje noten’ staat?
Anne - Woensdag 6 maart 2019 17:06
Handje noten komt meestal overeen met zo'n 20-25 gram. En dat is wel ongeveer wat hier ook op de foto's staat denk ik.
Vitamien! - Woensdag 6 maart 2019 17:21
Dank je! Fijn het aantal gram.
Dragonfly1991 - Woensdag 6 maart 2019 20:37
Is het aantal gram belangrijk voor je? Gewoon een handje noten is niks mis mee hoor :)
Vitamien - Woensdag 6 maart 2019 22:08
Ja, het aantal gram is nóg wel belangrijk voor me. Het is wel een doel om daarvan los te komen, maar de term ‘handje’ is net te vaag voor mij. Dan kun je zoveel verkeerd doen! En 20 gram is 20 gram. Dat kun je niet goed of fout doen.
Ondertussen kan ik het woord opscheplepel rédelijk hanteren :-).
DragonFly1991 - Donderdag 7 maart 2019 09:18
Wat lastig voor je. Hopelijk kan je ook op de korte of lange termijn het handje handelen ;)
Vitamien - Donderdag 7 maart 2019 09:31
Dank je!
L - Donderdag 7 maart 2019 12:12
Een handje noten is 30 gram :) dit staat op de meeste verpakkingen
Akkie - Woensdag 6 maart 2019 18:15
Lijkt me super leuk om ook eens chia pudding te maken als ontbijt! Hoeveel zaden en melk gebruik je ongeveer per portie?
Heb wat recepten gezocht maar de meeste lijkt me zo weinig voor een volledig ontbijt...
ano - Woensdag 6 maart 2019 21:40
Wanneer ik chiapudding als ontbijt eet dan houd ik de verhouding van 30 gram chiazaad en 200 ml melk aan, deze textuur vind ik het lekkerst. De avond voordien de chiazaad met de melk mengen tijdens het maken van je avond eten, voor het slapengaan nog even roeren (anders klontert de chiazaad, bij mij toch) en in de ochtend heb je een lekker dikke pudding. Dan doe ik er nog een stuk fruit over en volgens mij is dit qua energie een goed ontbijt.

Enkel is het volgens mij niet goed om zo vaak een grote hoeveelheid chiazaad te eten, op mijn verpakking staat zelf niet meer dan 15 gram per dag.

xMx - Woensdag 6 maart 2019 19:27
Leuk om te lezen! Wat voor vegan kaas heb jij en waar koop je die?
Irene - Team Proud2Bme - Donderdag 7 maart 2019 22:59
Violife kaas bij de AH XL :-)
Dragonfly1991 - Woensdag 6 maart 2019 20:38
Leuk leuk. Ik heb er weer wat inspiratie aan.
-- - Woensdag 6 maart 2019 21:07
Wat is mochi voor iets? En waar smaakt Matcha naar? Ik ken het beide niet,
Irene - Team Proud2Bme - Donderdag 7 maart 2019 14:56
Mochi is een soort plakkerig rijst-cakeje. Wel leuk om een keer te proberen als je het tegen komt.

Matcha is groene thee in poedervorm. Je kan het oplossen in kokend water, maar je kan het ook gebruiken als smaaktoevoeging in bijvoorbeeld smoothies, snoep of baksels.

Misschien heb je onze laatste video waarin we een KitKat met matcha-smaak proeven al voorbij zien komen? :-)
-- - Donderdag 7 maart 2019 23:25
Hoi Irene! Dankjewel voor je antwoord! Als ik wat verder in mijn herstel ben (mocht ik dat punt ooit bereiken..) dan zal ik zo'n mochi ding eens proberen.
Ik heb de Proud proeft van afgelopen dinsdag gezien. Matcha is denk ik een smaak die je zelf geproefd moet hebben en niet echt uit te leggen is :-)
blub - Woensdag 6 maart 2019 22:49
Ik vind het verwarrend, irene eet minder als mij zeker op de meeste dagen... toch geven jullie dit als voorbeeld en blijkbaar is dit genoeg. Maar als ik mijn eigen eetlijst cal tel kom ik niet aan wat t voedingscentrum voorschrijft en ik eet dus meer dan irene hoe kan dit?
Banana - Donderdag 7 maart 2019 08:23
Iedereen heeft een andere behoefte, wat het voedingscentrum aangeeft is een richtlijn en heel veel mensen eten meer of minder dan die richtlijn. Over het algemeen geen een lichaam goed aan wat het nodig heeft. Maar door bijv eetstoornis gedachtes of gevolgen kan je honger/verzadigings gevoel in de war zijn.
Hoe oud, hoe lang, hoeveel spieren etc speelt ook allemaal mee in hoeveel je lichaam nodig heeft aan energie. Vergelijken heeft dus echt heel weinig zin. Zelfs 2 mensen met dezelfde lengte en bijv gewicht zullen beide verschillende dingen nodig hebben.
DragonFly1991 - Donderdag 7 maart 2019 09:20
Hey meis, het is maar net waar de behoefte ligt he. Ik begrijp dat je een lijst volgt, dat maakt het al anders. Irene zal grotendeels op gevoel eten lijkt me. Daarbij is het niet alleen de calorieën die mee tellen. Ook de rest van de voedingsstoffen heb je gewoonweg nodig. Ik eet ongeveer hetzelfde, soms meer, soms minder en dat is helemaal oke.
Irene - Team Proud2Bme - Donderdag 7 maart 2019 15:07
Hey Blub,

Vervelend dat het zo verwarrend voor je is. Kan me de verwarring wel goed voorstellen als ik je berichtje zo lees. Ik heb niet de kcal geteld van wat ik allemaal heb gegeten, maar ik weet wel zeker dat dit genoeg voor mij is. Mijn gewicht is immers al jaren gezond en stabiel en ik voel me over het algemeen fit en goed.

Het is inderdaad zo dat we allemaal verschillende behoeftes hebben. Misschien dat wij daarin wat meer uit elkaar liggen dan anderen? Aan de andere kant weet ik van mezelf dat ik op dit moment wel grotere porties en ook vollere producten eet dan toen ik vroeger mijn eetlijst volgde. Iets wat op de foto niet altijd even duidelijk te zien is wellicht. Misschien dat daar ook een verschil in zit?

Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat je luistert naar je eigen lichaam en doet wat goed voor jou is. Goed dat je hebt aangegeven wat je het verwarrend vond. Ik hoop dat door het er over te hebben die verwarring ook weer wat minder kan worden. ♥
H - Donderdag 7 maart 2019 21:43
Als het je geruststelt blub: ik dacht ook, 'wauw wat weinig', daar mijn eigen lijf een veel hogere behoefte heeft. Kort gezegd heb ik nogal eens discussie gehad met diëtisten, omdat alle eetlijsten te weinig bevatten voor me en ik er snel op af ging vallen (en vervolgens eetbuien kreeg, omdat ik structureel te weinig at). Het kan dus prima dat je gewoon meer nodig hebt dan dit, net als ik, terwijl ik gok ik ongeveer net zo groot ben als Irene. Ik ken meer vrouwen die 'gewoon' meer nodig hebben. Dus, laat je er vooral niet onzeker door maken; dit is wat Irene nodig heeft, mogelijk is het voor jou anders.
Anne - Zaterdag 9 maart 2019 05:20
Als je nog niet hersteld bent heb je ook veel meer nodig dan een "normaal" persoon.Niets is te veel als je lichaam er om vraagt.Alleen je eigen lichaam weet wat je nodig hebt en helaas zijn lijsten van dietistes ook vaak restrictief !😕
Keeshe - Donderdag 7 maart 2019 08:11
Ik heb gister mijn intake gehad bij de diëtist. Op alle vlakken een goed gevoel bij haar, behalve dat ze nogal viel over mijn vegan eetpatroon. Los van het feit dat het gewoon te weinig is wat ik eet wil ze eigenlijk toch wel dat ik eieren en zuivel eet en af een toe een stuk vlees. Ik voelde dat dit wel een uitdaging gaat worden om samen op 1 lijn te komen. Ik wil best de 80/20 regel toepassen op mijn vegan eetpatroon maar wil het verder wel blijven doen.

Daarom ook super fijn om te zien dat Irene een heel mooi vegan eetdagboek heeft. Het kan dus wel gewoon. Bedankt voor het delen, Irene. Xxx
Irene - Team Proud2Bme - Donderdag 7 maart 2019 15:22
Hey Keeshe,

Fijn om te horen dat je zo'n goed gevoel hebt bij je diëtiste en dat je dit soort dingen ook met haar kan bespreken. Ik denk dat het zeker mogelijk is om een gezond eetpatroon te hebben zonder dierlijke producten te hoeven gebruiken, maar het moet natuurlijk niet je herstel in de weg gaan zitten. Zowel op mentaal als op fysiek gebied. Dus goed om het bespreekbaar te houden, eventueel (tijdelijke) compromissen te sluiten en vooral te blijven doen wat goed voor jou is!

Overigens eet ik zelf niet volledig veganistisch, maar vind ik het wel fijn om waar het makkelijk kan die keuze voor mezelf te maken. Zeker als ik uit eten ga of met sommige producten waar melkpoeder in zit ben ik niet altijd even streng voor mezelf. Daar voel ik mij goed bij en dan kom ik mezelf op beide kanten een beetje tegemoet. :-)

Dus om de vraag van Fiona ook maar direct te beantwoorden zijn de matcha ijsjes niet vegan, want er zit magere melkpoeder in. Wel heel lekker!

x
Fiona - Donderdag 7 maart 2019 09:00
Haha net toen ik dacht "Die is naar de Aziatische supermarkt geweest", kwam die zin waarin je net dat schreef :') Wat een leuk eetdagboek! Ik ben een veganist die ook regelmatig naar de Amazing Oriental gaat dus dit ziet er heel herkenbaar en aanlokkelijk uit voor mij. Is dat matcha-ijsje ook vegan? Lijkt me heerlijk!
Florabella - Donderdag 7 maart 2019 10:07
Nohh wat zitten hier lekkere dingen tussen zeg! Ook ik ben heel benieuwd naar de smaak van Mochi! Waarmee kun je die vergelijken =)?
Irene - Team Proud2Bme - Donderdag 7 maart 2019 15:23
Het zijn een soort plakkerige rijst-cakejes. Je hebt ze in verschillende smaken! :-)
blub - Donderdag 7 maart 2019 17:10
He irene tof dat je reageert! En idd ik heb even kritischer gekeken nu. En jij kiest idd vollere producten. Waar je soms alleen een appel neemt haal je dat later weer in. Fijn dat je me beter laat kijken:)
Myrthe - Donderdag 7 maart 2019 22:02
Wat fijn dit eetdagboekje!!
B - Donderdag 7 maart 2019 22:29
Irene, zou je het recept van je tofu met pepersaus gerecht willen delen?
J. - Zaterdag 9 maart 2019 05:38
Wie kiest er hier voor een Paleo eetstijl ?
Ik ben gewopn benieuwd waarom vegan hier zo populair is.Is het ook niet onbewust omdat je dan veel zoete dingen "mag "eten ?
Ik ben zelf geen paleo of iets anders ,maar ik vind het gewoon raar dat vegan zijn hier "kan" ,maar zou je schrijven dat je paleo at of macrobiotsch,of nordic diet,etc. dan zou je bericht gecensureerd worden.