Eet jezelf stressvrij

 

Naast het feit dat eten simpelweg nodig is om te functioneren, gebruiken we eten ook vaak om andere redenen. Wanneer ik bijvoorbeeld stress heb, ben ik geneigd om iets vaker te snaaien. Hoewel ik snoep en snacks erg lekker vind, vind ik het dan jammer als ik er niet van kan genieten doordat ik zo gestresst ben. Het zou dan toch fijn zijn een andere manier te vinden om met stress om te kunnen gaan. 

Toen ik nog naar school ging, had ik vaak stress door deadlines of tentamens. Je krijgt in het leve nu eenmaal wel vaker te maken met stress op het werk of thuis. Sommige mensen raken daardoor sneller geprikkeld en uiten naar mensen om zich heen. Sommige mensen trekken zich helemaal terug of zoeken ontspanning in andere dingen. Ook kun je door stress sneller grijpen naar eten.

stress
bron

Voedigsdeskundige Charlotte Watts heeft een boek geschreven genaamd 'The De-Stress Effect' waarin zij onder andere schrijft over de relatie tussen eten en stress. Ook beschrijft zij in dit boek welke voedingsmiddelen je helpen om stress te kunnen verminderen. Dat lijkt me het proberen waard!

Selderij
Slecht slapen is één van de gevolgen van stress. Hierdoor kun je al vroeg wakker worden en dus vermoeid de dag tegemoet gaan. Door enkele stronken selderij te eten zul je dit wellicht kunnen verhelpen. In selderij zit namelijk tryptofaan en dit bevordert de aanmaak van serotonine, wat weer invloed heeft op onder andere slaap en emoties. Omdat selderij op zich niet altijd even smakelijk is, wordt er als tip meegegeven dit te dippen in bijvoorbeeld pindakaas.

Groente
Ondanks dat dit voor veel mensen niet het lievelingseten is, is het eten van kool en kruisbloemige groentes zoals bloemkool, broccoli, spruiten schijnbaar erg goed tegen stress. Volgens het boek zouden deze groentes je lever namelijk helpen bij het ontgiften van stresshormonen. Daarom worden deze groentes ook aangeraden bij vrouwen die last hebben van PMS. Bij vrouwen die hier last van hebben zou er sprake zijn van oestrogeendominantie, waarbij er dus teveel oestrogeen aanwezig is in vergelijking met andere hormonen.

Drop
Soms moet je even doorzetten terwijl je lichaam toch echt op is. Veel mensen grijpen dan naar liters koppen koffie maar er zijn ook andere dingen die je op dat moment even kunnen helpen. Drop schijnt bijvoorbeeld echt een aanrader te zijn. De bijnieren zorgen namelijk voor de aanmaak van onder andere adrenaline, wat ervoor kan zorgen dat je weer even een boost krijgt. Onthoud wel dat rust uiteindelijk toch de belangrijkste manier van bijkomen is.

Bessen
Bessen zitten vol met anti-oxidanten. Maar het zou ook veroudering voorkomen wat vaak komt kijken bij chronische stress. Daarnaast vertraagt het de suikers die vrijkomen in bloedvaten na het eten. In tegenstelling tot andere fruitsoorten krijg je van bessen minder snel last van 'gisting' in de maag waardoor je je opgeblazen kan voelen. En doordat stress de vertering vaak op een negatieve manier kan beïnvloeden, zijn bessen op deze momenten een goede keuze. 

bessen
bron

Vis
Een 'vette' vis, zoals zalm of makreel, bevat de zogenaamde omega-3 vetzuren. De vetzuren DHA en EPA zijn de zuren die ons kunnen helpen tegen stress. DHA zorgt er namelijk voor dat je beter kan slapen en zorgt voor een betere stemming, terwijl EPA juist de zogenaamde 'stresscellen' helpt verminderen. Daarnaast bevat omega-3 ook de nodige vitamine B, magnesium en zink. Hierdoor zul je minder snel de neiging hebben om door te slaan in andere producten.

Olijfolie
Velen gebruiken tegenwoordig al olijfolie bij het bereiden van hun gerechten. Nu is er nog een reden om dit te doen. Stress kan een oorzaak zijn van hartaandoeningen. Door het gebruik van olijfolie zou men een de hartvaten beschermen. Uit onderzoek is gebleken dat olijfolie ook oleocanthal bevat. Dit zou een ontstekingremmende werking hebben, zoals bij ibuprofen. Alleen zou het niet de bijwerkingen ervan hebben. Hierbij wordt wel aangeraden de olijfolie niet te oververhitten omdat dat de gezonde stoffen ervan kan beschadigen. 

Noten
Stress zorgt ervoor dat bepaalde stoffen, zoals vitamine B, zink en magnesium, sneller opraken in het lichaam. Door bij stress een handje nootjes te pakken, vul je deze weer op een gezonde manier aan. Daarnaast helpt het jou minder snel te grijpen naar zoete snacks en helpen de gezonde vetten in noten je ook beter om het gewicht op peil te houden. Lekker en gezond dus!

Knoflook
Hoewel je knoflook niet snel zomaar zult eten, kan je dit best eens verwerken in gerechten. Vooral wanneer je weet wat het kan doen voor je lichaam! Bij langdurige stress kan je immuunsysteem namelijk zwakker worden waardoor je sneller ziek wordt. Door knoflook krijgt je immuunsysteem een positieve boost. Daarnaast kan het ook helpen tegen ontstekingen in gewrichten, waar je sneller last van kan krijgen bij stress. Voldoende reden om eens een keer een teentje knoflook te verwerken in het eten, naast dat het ook erg lekker kan zijn! 

Kamille thee
Een warm kopje thee doet vaak goed, maar kamille thee schijnt ook erg goed te helpen bij het ontstressen. Er zit namelijk een stof in wat je lichaam helpt de stress te bestrijden. Daarnaast helpt de zogenaamde hippuurzuur in de kamillethee je lichaam te vechten tegen infecties, waar je meer vatbaar voor zou zijn tijdens langdurige stress. Wanneer je last krijgt van je stoelgang door bijvoorbeeld stress, zou een kopje kamillethee je wellicht ook wel goed doen. 

Pure chocolade
Uit meerdere onderzoeken is al eens gebleken dat pure chocolade erg gezond kan zijn. Mocht je nog meer overtuiging willen, blijkt ook uit dit boek dat het dagelijks eten van een reep van 40 gram pure chocolade met meer dan 70 procent cacao goed is tegen stress. Dit komt doordat chocolade het beta-endorfine bevat en dit zou helpen tegen stress. Ook zou je eens kunnen kiezen voor cacaonibs. Deze vind je tegenwoordig steeds vaker in supermarkten en anders zijn ze ook te vinden in natuurwinkels. 

cacao
bron

Bron

Wat doe jij om van stress af te komen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

RosieV - Vrijdag 29 januari 2016 19:40
Werkt niet bij mij
miss.atelophobia - Vrijdag 29 januari 2016 19:47
Leuke blog! En blijven proberen :)
JenniferRS - Vrijdag 29 januari 2016 21:16
Kamille thee ♡
kim300808 - Vrijdag 29 januari 2016 21:28
Ik krijg juist stress van eten :')
Honeychild - Vrijdag 29 januari 2016 23:15
Als je stress hebt werkt maar één ding, namelijk rust pakken, haha! En persoonlijk wordt ik juist ontzettend opgefokt als ik chocolade eet.. Maar soms heb ik daar maar een beetje schijt aan want chocolade is wél super lekker..
anoniem - Zaterdag 30 januari 2016 11:57
klopt het dat je van pindakaas depressieve klachten kunt krijgen? dat had ik ergens gehoord maar weet niet of dit waar is.
anoniem - Zaterdag 30 januari 2016 12:01
wandelen helpt tegen stress
Prue - Zaterdag 30 januari 2016 17:27
Mediteren. Een enorme pan soep koken (om gedeeltelijk in te vriezen). Op vakantie gaan. Een lange wandeling langs zee maken. In mijn dagboek schrijven.
Merel - Zondag 31 januari 2016 10:43
Handig, al die tips! Ik ga zeker een aantal dingen proberen! (: