Eet je slim

 

KiwiWat te eten in de proefwerkweek? Leren kost altijd veel energie, daarom is het ook erg belangrijk dat je goed eet. Naast dat je energie nodig hebt, zijn sommige voedingsstoffen ook goed voor jouw concentratie, inzicht en intelligentie. Eet dus gevarieerd en gezond en neem tijdens deze drukke weken deze producten wat vaker.

Het maken en leren van toetsen kost veel energie, zorg dus ook dat je gezond en voldoende eet. Verdeel jouw eetmomenten over de hele dag. Voel je je toch een beetje futloos, neem dan wat extra's, te denken aan een boterham met kaas. Groenten, fruit, graan -en zuivelproducten geven namelijk veel energie. Dit heb je ook nodig om tijdens deze drukke weken optimaal te presteren. Wanneer je al genoeg fruit eet is het niet nodig om extra fruit of vitaminepillen te nemen. Extra vitamines innemen heeft nameljk alleen effect bij een tekort.

Eet ook voldoende tussendoortjes! Die zijn goed voor jouw suikerspiegel en geven energie om weer verder te kunnen leren. Omdat je veel energie verbruikt met leren is het slim om een extra tussendoortje te nemen, zoals een stroopwafel, eierkoek of liga. Wil je een keer een ander tussendoortje proberen? Bekijk dan eens deze variatielijst van tussendoortjes.

zalmNaast dat je goed moet kunnen leren voor jouw toets, is het belangrijk dat je je tijdens de toets optimaal kunt concentreren. Een goed ontbijt zorgt voor goede concentratie. Zorg dat je tijdens het ontbijt voldoende brandstof binnen krijgt. Als je gaat sporten zijn pasta's goede brandstoffen, maar om goed te kunnen leren kun je beter bruine boterhammen eten. Dit bezit namelijk langzame koolhydraten, deze worden geleidelijk omgezet in bloedsuiker en zullen daarna ook geleidelijk worden afgebroken in tegenstelling tot snelle koolhyraten. Deze zorgen namelijk voor een energieboost, maar die snel weer zal afnemen, waardoor je je weer sloom voelt. Onder andere bruin brood, yoghurt met brinta en melk bezitten langzame koolhydraten.

Eet ook wat vis. Vissoorten, zoals zalm, paling en haring, bevatten namelijk Omega-3, wat zorgt voor een goede concentratie. Ook vers en ongezouten noten zijn erg goed voor het functioneren van jouw hersenen. Neem dus eens een handje met amandelen of walnoten tussendoor!

In veel dierlijke producten, zoals vlees, vis en zuivelproducten, zitten vitamine B12. Het is belangrijk dat je die voldoende binnen krijgt, uit onderzoek is namelijk gebleken dat iemand met een lage vitamine B12 een slechter geheugen en ruimtelijk inzicht heeft.
Een aantal producten met vitamine B12 op een rijtje:

  • Kaas
  • Ham
  • Ei
  • Rosbief
  • Salami
  • Melk
  • Boter
  • Yoghurt
  • Kabeljauw
  • Koolvis

Eten tijdens de toets
Eet net voor of tijdens jouw toets producten met langzame koolhydraten, zoals een appel, banaan of bruine boterham. Wacht bij het maken van de toets zo lang mogelijk met het innemen van energiedrank, snoep of witbrood. Door deze producten krijg je ineens veel energie, maar die zal ook snel weer op zijn. Neem deze producten dus pas wanneer je merkt dat je echt geen energie meer hebt en de toets niet lang meer duurt.

banaan

Onthoud
Je hebt het nooit te druk om te eten. Wanneer je niet voldoende eet, zal jij minder energie en concentratie hebben om te kunnen leren, waardoor het leren alleen maar moeilijker wordt. Het is dus erg belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en de producten te nemen die net wat extra's voor jou kunnen betekenen tijdens deze drukke weken.

Wat eet jij tijdens de toetsweek?

Foto Foto 2 Foto 3

 

Gerelateerde blogposts

23
JUN
Pesten
9

Reacties

Rebecca - Dinsdag 16 april 2013 16:16
Energy drankjes zijn mijn beste vriendje tijdens tentamenweken hahaha.. (y)
Tyrande Whisperwind - Dinsdag 16 april 2013 16:54
naar mijn examens neem ik een voorraad breakers mee.
doritos12 - Dinsdag 16 april 2013 17:26
Ik eet gewoon alles xD op school voor mn temens gewoon brood met kaas of ei. Tijswns mn tentamens for sure druivensuiker en een candy bar mee... voor t geval ik ineens een sugardrop krijg en zowat neer ga xD
meisje14 - Dinsdag 16 april 2013 17:28
meergranen brood met kipfilet ! mijn examen foodie :P
GLM1993 - Dinsdag 16 april 2013 17:28
Ooo ik eet echt vanalles tijdens het leren in de tentamenweek.
Ik krijg zoo'n honger van het leren!
LiveStrong - Dinsdag 16 april 2013 17:36
Oeii mijn examens zullen niet top worden als ik dit zo hoor. Zoveel eten....
littleprinces - Dinsdag 16 april 2013 17:43
ik nam tijdens mijn tentamens en examen altijd een rol mentos mee voor tussendoor te snoepen, dit zorgde er lekker voor dat ik geconcentreerd kon blijven en m'n lichaam de nodige energie kreeg en geen suikerdip zou krijgen!
++ ik heb met leren en op de dagen heeeeel veel bananen, energiedrank, eieren en yoghurt/vla met cruesli gegeten!
HH - Dinsdag 16 april 2013 17:53
Koffie !!
UnknownAngel - Dinsdag 16 april 2013 18:04
Tijdens mijn examens eet ik nooit anders, maar ja, zit nog in het middelbaar :P
Anoniem - Dinsdag 16 april 2013 18:26
Nou, ik eet alles wat los en vast zit:(
framboosxx - Dinsdag 16 april 2013 20:28
Hmm, examenfood lijkt me lastig. Dit jaar ga ik ook examen doen maar ik kan me niet bedenken dat ik dan extra 'food tussendoor zal eten..
Is dit persee nodig? Kan iemand mij erbij helpen?..
xXxpaula - Dinsdag 16 april 2013 20:57
Eetbuien door de examenstress....dus totaal de andere kant eigenlijk
Astrid - Woensdag 17 april 2013 11:59
Ik heb een aantal tentamens die pas om 18:00 's avonds beginnen. :( Heel rot, want dat is precies tijd voor avondeten. Meestal eet ik dan voordat ik wegga mijn avondeten, maar dat is dan rond 16:00. Te vroeg voor avondeten, en (veel) te laat voor lunch.

Tijdens het leren hou ik me gewoon aan vaste tijden qua pauzes, en dan eet ik. ^^
hockeymeisje95 - Woensdag 17 april 2013 12:22
Hihi, doet me even denken aan de overlevingspakketen die mensen weleens meenemen tijdens de centrale examens. Sommige mensen nemen serieus hele broodtrommels mee.. lunch/ontbijt gewoon thuis!
Ik denk dat ik hooguit iets van een boterham meeneem en flesje water. Verder moet je daarvoor gewoon goed eten! Heb als tip van vriendinnen ook vaak bananen gehoord, maar ook krentenbollen!
Briesje - Woensdag 17 april 2013 15:04
Ik sta er meestal niet bij stil om anders voedsel te gaan eten maar als ik er dan toch bij stil sta dan neem ik vaak een banaan mee naar de examens.
iesje - Woensdag 17 april 2013 20:28
gelukkig, ik dacht dat het bijzonder was dat ik zoveel at in de toetsweek
ik eet ook vaak pure chocolade voor de goede moed :)
verder haalt mijn moeder altijd verse broodjes HMMM
nootjes helpen ook heel goed
Caro - Woensdag 15 mei 2013 21:48
Bij mijn examen ligt er een krentenboterham en een Choco-Sultana op tafel! Mmmm...