Een gezond eetpatroon opbouwen

 

broodje hart hagelslagJe bent erachter gekomen dat jouw relatie met eten écht niet gezond is. Misschien ben je wel bezig met het inschakelen van professionele hulp of je hebt iemand in jouw omgeving erover verteld. Om een eerste stap naar herstel te zetten, heb je besloten een volwaardige lijst te gaan volgen. Vol motivatie bekijk je die lijst (bijvoorbeeld deze basislijst), maar het angstzweet breekt je uit. Want hoe moet je dit ooit voor elkaar gaan krijgen?

Het opbouwen van een volwaardig eetpatroon is een heel belangrijke stap om de weg naar herstel van een eetstoornis in te zetten. Of je nou te kampen hebt met eetbuien of consequent (veel) te weinig eet: het op orde brengen van jouw eetpatroon is een absolute must op weg naar gezond worden. Maar dat het zo belangrijk is, maakt het nog niet meteen makkelijk. Daarom vind je hier een aantal tips die je een stukje op weg kunnen helpen.

Stappenplan
Misschien denk je wel ‘ik moet gewoon in één keer die hele lijst oppakken. Niet zeuren, gewoon doen'. Om er vervolgens achter te komen dat dat idee je zoveel angst aanjaagt, dat je toch maar weer in die veilige eetgewoontes schiet waar je juist vanaf wilde. Ondanks je goede voornemens, ben je uiteindelijk nog helemaal niets opgeschoten. Sommige mensen lukt het om in één keer een volwaardige eetlijst op te pakken, maar een iets rustigere opbouw kan een goed alternatief zijn. Het is daarbij wel heel belangrijk dat je niet te lang in één stap blijft hangen. Voeg bijvoorbeeld elke dag minimaal één extra onderdeel toe aan je menu. Mijn ervaring is dat juist door het snel te doen je vertrouwen krijgt in jezelf en je angst minder wordt. Zo'n opbouwplan kan uit de volgende fases bestaan:

Stap 1:
Zorg ervoor dat je in ieder geval drie eetmomenten per dag hebt. Al eet je maar een boterham per eetmoment, zo leer je jezelf wennen aan de structuur van drie hoofdmaaltijden.

Stap 2:
Voeg drie tussendoortjes toe: één 's ochtends, één 's middags en één 's avonds. Op deze manier heb je zes eetmomenten op een dag en heb je de basis voor een volwaardig eetpatroon gelegd.

Stap 3:

Breid de eetmomenten uit tot je aan een volwaardige lijst zit. Tips hoe dit opbouw eruit kan zien, vind je hier (→ 3-stappenplan).

Vraag steun!
Het veranderen van jouw eetgewoontes is ontzettend moeilijk. Het is iets waarmee je lijnrecht ingaat tegen jouw eetstoornis en hem in de kern raakt. Dat maakt het een heel belangrijke, maar ook een hele moeilijke stap. Praat met de mensen om je heen over de angst die dit oproept en vraag dingen na (bijvoorbeeld ‘vind je me nu een vreetzak?' of ‘denk je als ik meer eet dat het alweer veel beter gaat?').

Je kan ook aan de mensen in jouw omgeving vragen om jouw te steunen bij de eetmomenten. Vraag een vriendin of ze bij jou wil komen eten, schakel de hulp van je ouders in of vraag andere mensen om hulp. Daarbij is het wel belangrijk dat je zelf de verantwoordelijkheid blijft houden voor wat je eet.

Tips:

  • Weeg jezelf niet te vaak. In het begin kan een lichaam vreemd reageren op de verandering van jouw eetpatroon en dit maakt het alleen maar moeilijker. Een keer per week wegen, bij voorkeur in therapie of bij jouw huisarts, is voldoende.
  • Beloon jezelf als je een nieuwe stap hebt voltooid. Misschien kan je een lijstje maken met dingetjes waarmee je jezelf kunt verwennen, zodat je iets hebt om naar uit te kijken.
  • Schrijf vooraf op waarom je ook alweer de keuze hebt gemaakt jouw eetpatroon uit te gaan bouwen. Dit kan je teruglezen wanneer je angst hoog oploopt. Voor mij was het een goede motivatie om mezelf eraan te herinneren dat wanneer ik mijn eten meer op orde zou hebben, er ruimte zou komen om te gaan werken aan de dingen waar ik écht mee zat.
  • Zet door! Het begin is het allermoeilijkst, maar als je doorzet zou het je nog wel eens kunnen verbazen hoe snel je went aan een volwaardige eetlijst. Dat betekent niet dat jouw eetstoornis over is, maar wel dat je meer energie overhoudt voor het volledig bestrijden ervan. Juist het steeds weer opbouwen, terugvallen, opbouwen etc. kost enorm veel mentale energie en brengt bovendien je lichaam in de war.

Door: Judith 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lisa - Woensdag 5 september 2012 13:17
Heel toevallig dat dit artikel nu op proud komt aangezien ik in deze fase zit, ik ben mijn eetstoornis eetpatroon aan het 'afleren' en een normale eetlijst aan het volgen, het is moeilijk, allerlei emoties komen boven maar ik merk dat ik me veel fitter voelt. Tuurlijk ben ik bang aan te komen, daarom weeg ik me nu maar 1x per week. Ik hoop dat als ik wat aankom dat dit puur is door het wennen en dat ik vervolgens stabiliseer op een voor mij prettig en gezond gewicht.
Juliaa. - Woensdag 5 september 2012 14:00
Ik heb hetzelfde als Lisa, ik ben ook bezig met het opbouwen van een goed eetpatroon. Hartstikke spannend allemaal.

ps. de link naar het 3 stappenplan werkt niet..
gitaar - Woensdag 5 september 2012 14:23
ik heb BED en ben sinds twee weken bezig met een gezond eetpatroon.
Dus structuur in wat ik eet, met 3 maaltijden en gezonde tussendoortjes.
En natuurlijk ZONDER eetbuien!
Ik hoop echt dat ik het kan volhouden.
Koffie - Woensdag 5 september 2012 16:29
Goed artikel. Het meeste weet ik eigenlijk wel, maar het is eenvoudig om het wat aan de kant te schuiven. Goed dat ik er nu even aan herinnerd word. Sinds ik ben gestopt met op de weegschaal staan gaat dat ook wel wat beter :)

xx
Robijntje - Woensdag 5 september 2012 16:48
JA, helpend artikel, aangezien ik nu -voor de miljoenste keer- in deze fase zit.
Wat mij helpt is om het op dezelfde manier op te bouwen als toen ik in de kliniek zat. Zo pas ik toe wat ik geleerd heb en door mezelf de ''kliniekregels'' op te leggen, neem ik mijn keuzevrijheid en dus de continue vraag en discussie over het eten iets meer weg. Het is een vast gegeven. Ook weet ik dat het me op deze manier eerder is gelukt.
Maar de ''pijn'' die het doet en alle emoties die bovenkomen, dat had ik toch wat onderschat. Ik word er helemaal ongedurig van en bovendien moet mijn lichaam wennen en voel ik me dus nu -ik doe dit nu bijna een week- lichamelijk nog beroerder, maar ik weet dat dat het begin is en dat ik daardoorheen kom.

Liefs
Tyrande Whisperwind - Woensdag 5 september 2012 17:10
Het moeilijkste vond ik niet het gezonde eetpatroon opbouwen: Moeilijker vond, en vind, ik het vervolgens weer loslaten...
Anne - Woensdag 5 september 2012 17:15
Ik hoop het ook voor je gitaar! Zet m op x
Caroline - Woensdag 5 september 2012 20:03
Tja, eten is 1, niet bewegen erna is 2
M.M - Woensdag 5 september 2012 20:42
Goed artikel! Komt precies op het goede moment!!
Iris - Woensdag 5 september 2012 23:34
Ik herken me in Tyrande, het loslaten van de eetlijsten en spontaner gaan eten heeft mij jaren gekost en vind ik nogsteeds vaak erg lastig. bijv. als ineens alle schema's omgaan en ik snel en ineens moet eten en geen tijd heb om daarop voor te bereiden. of als ik bij iemand eet die ik niet zo goed ken
Jasmina - Donderdag 13 september 2012 13:20
ik denk dat een gezond eetpatroon een grote rol speelt in het afleren van eetbuien, omdat je regelmatig en gezond eet is je buik gevuld en heb je minder "zin" in een eetbui. ik weet niet of mijn theorie klopt omdat ik geen eetbuienstoornis heb/had.