Anorexia Athletica

Van Anorexia en Boulimia Nervosa heeft iedereen wel gehoord. De variant Anorexia Athletica iseen stuk minder bekend. Het is dan ook nog geen erkende stoornis, maar wel een probleem dat steeds meer aandacht krijgt in de media. En terecht. Want wat als een gezonde gewoonte uit de hand loopt en heel ongezond wordt?

Bij Anorexia Athletica gaat het om een combinatie van intensief sporten en daarnaast te weinig eten waardoor je blijft afvallen. Het sporten wordt dwangmatig. Als je in paniek raakt als je een keer niet kunt sporten, meer dan een keer per dag gaat bewegen, sporten voor verjaardagen laat gaan en ook doorsport al heb je een blessure, is het verstandig je sportgedrag eens onder de loep te nemen.

Onderzoekster Bianca van Engelen deed onderzoek naar Anorexia Athletica en ontwikkelde een voorlichtingsprogramma voor fitnessinstructeurs. Zo kunnen de medewerkers van sportscholen weten waarop ze moeten letten als iemand meer of langer sport dan goed voor haar is.

Het schijnt dat de mensen die lijden aan Anorexia Athletica, op verschillende scholen sporten om minder op te vallen. Ook maken ze in de sportschool geen praatje, leggen geen contact met anderen.

Extreem veel sporten zie je ook wel bij Anorexia of Boulimia, je zou het ook kunnen zien als een kenmerk van een eetstoornis in plaats van de stoornis zelf. Hoe dan ook is het belangrijk te kijken of als je intensief sport, je dat op een goede manier doet.

Sporten is natuurlijk hartstikke gezond en lekker, maar het moet niet uit de hand lopen. Voel je je schuldig als je een keer niet kan sporten, is het aantal uren dat je op de loopband staat voor je gevoel nooit genoeg en heb je een voorkeur voor apparaten waarop aangegeven staat hoeveel calorieën je verbrandt, sta dan eens stil bij waar je mee bezig bent en zoek hulp als dat nodig is.