Boter: smeren maar
Boter wordt gemaakt van afgeroomd melkvet en wordt ook wel roomboter genoemd. Een product mag alleen maar boter heten als er tenminste 82 procent melkvet inzit. Roomboter bestaat uit 80 tot 90 procent vet en bevat daarnaast een beetje water. Van nature bevat roomboter vitamine A, D en E. Waarom zijn deze vitamines belangrijk? Vitamine A speelt een belangrijke rol bij je weerstand maar is ook goed voor je huid en ogen. Tevens is het belangrijk bij de groei. Net als vitamine A speelt ook vitamine D een rol voor je weerstand en daarnaast bevordert deze de opname van calcium in je lichaam. Vitamine E is een belangrijke anti-oxidant. Deze beschermt je cellen en speelt daarbij ook een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen. Hieronder kun je lezen welke soorten boter er zijn.
♥ Soorten roomboter
Er zijn drie soorten roomboter. Grasboter wordt gemaakt van de melk van koeien die in een bepaalde periode buiten lopen en vers gras eten. In grasboter zit wat meer onverzadigd vet. Dan is er ook nog halfvolle roomboter wat ongeveer uit 40 procent vet bestaat. Tot slot is er smeerbare roomboter waaraan plantaardige olie wordt toegevoegd om het smeerbaar te maken voor op de boterham.
♥ Margarine
Margarine bevat verschillende ingredienten maar heeft meestal een plantaardige oorsprong in tegenstelling tot roomboter welke altijd van melk is gemaakt en dus een dierlijke herkomst heeft. Soms kan er bij margarine ook gebruik zijn gemaakt van ingrediënten van dierlijke oorsprong, denk aan gelatine of een margarine waar visolie in is verwerkt. Omdat in boter van nature vitamine A en D zit en dit belangrijke vetoplosbare vitamines zijn wordt er aan margarine ook vitamine A en D toegevoegd.
♥ Dieet margarine
De naam is verwarrend want veel mensen denken dat deze margarine minder vet bevat en hierdoor dus ook minder calorieën. Maar dat is niet altijd zo. De naam geeft aan dat er een andere vetsamenstelling is gebruikt. Dieetmargarine bevat meer onverzadigde vetzuren dan verzadigde vetzuren.
♥ Halvarine
Halvarine bevat de helft aan vet dan margarine, ofwel tussen de 39 en 41 procent vet. Deze 'botersoort' bevat dus wel minder calorieën dan een gewone margarine of boter. Ook aan halvarine worden vitamine A en D toegevoegd.
♥ Light boter
Een light smeersel bevat meer water dan een margarine en meestal zit het vetpercentage rond de 30 procent. Ook deze variant levert dus minder calorieën dan een margarine.
♥ Planten sterolen
Deze variant bevat plantensterolen welke het cholesterol gehalte kan helpen verlagen. Deze sterolen belemmeren de opname van cholesterol in het lichaam.
♥ Omega 3
Een variant waar omega 3 vetzuren afkomstig van onder andere visolie aan is toegevoegd. Omega vetzuren zijn goed voor hart en bloedvaten en dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte van het bloed.
♥ Toegevoegde vitamines en mineralen
Er zijn ook varianten die naast vitamine A en D ook toegevoegde B vitamines en het mineraal calcium bevat.
Welke moet ik kiezen?
Er zijn zoveel merken en zoveel soorten boter, wat moet je nu kiezen? Misschien kan je jezelf de vraag stellen wat voor jou een toegevoegde waarde is om een boter te kiezen die minder kcal bevat of juist een variant die meer vitamines bevat. Als je puur boter gebruikt omdat je het voor de vet oplosbare vitamines wilt gebruiken dan heb je geen extra toevoegingen nodig. Heb je een hoog cholesterolgehalte of wil je letten op de juiste vetten dan kan een boter met omega 3 vetzuren of een andere vetzuursamenstelling wel een goede keuze zijn.
Hoeveel op de boterham?
Hoeveel boter moet je nu smeren op een boterham? Er wordt aangeraden om 5 gram boter per boterham te gebruiken en als je ongeveer 6 boterhammen op een dag eet zit je zo rond de 30 gram per dag.
Boter en een eetstoornis
Bij de behandeling van een eetstoornis is een veel gehoorde opmerking dat iemand geen boter lust. Maar vaak gebruikte iemand voor zijn of haar eetproblemen wel boter op brood. En het is niet alleen de energie die boter levert dat het zo belangrijk is. Er zijn namelijk voedingsmiddelen te bedenken die veel meer energie leveren. Lees hier waarom boter zo belangrijk voor je is. Als je echt geen boter lust kun je een boter kopen die niet echt die specifieke smaak bevat, denk aan Eden Wedena van de reformwinkel.
Gerelateerde blogposts
Reacties
niet beter om de boter weg te laten en over te gaan op olijfolie, etc? houmous op brood etc en dan maar wat extra noten voor die vetten?
want ik hoor overal, ook bij het voedingscentrum en op gezondheidsblogs op fb dat melk vet etc helemaal niet goed is???
ben benieuwd naar de reacties van de rest
Nu eet ik het uit verplichting..
Ik zorg wel dat ik mijn vetten uit andere bronnen haal zoals uit noten en zaden.
Okee als je cholosterol wat joog is kun je beter geen roomboter nemen.
Maar wat als je daar geen last van hebt en helemaal 'gezond' bent??
dan kan je dus gewoon voor roomboter en margarine kiezen.
Erg prettig nu ik in deeltijd zit.
Ik ben als kind zelfs een keer over mn nek gegaan omdat een oppasmoeder enorm veel boter op mn brood deed >_<
Een beetje kruidenboter bij een broodje gezond of broodje zalm vind ik wel erg lekker, maar dan Paturain of een huismerk daarvan. Je weet wel, dat luchtige kaas-achtige kruidenboter goedje :p
Ik pak ook wel eens een laagje Philladelphia ipv boter, of pindakaas om de hagelslag op mn boterham te houden. Is dat ook volwaardig? ^^
Trouwens, voor de rest is zo'n blog als deze echt heel fijn, motiverend en geruststellend!
Omdat ik steeds vaker zelf m'n brood ging maken heb ik heel lang geen boter op brood gehad; ik lust het nu ook gewoon niet meer. Het heeft zo'n nasty doordringende smaak.
MAAR. Ik weet wél het verschil tussen 'niet lusten' en 'eetstoornisgedrag' want ik smeer bij een BBQ (nog) geen kruidenboter op mijn broodjes.. Terwijl ik wéét dat ik dat wel zou lusten.
Ik gebruik altijd dieetmargarine, dat bevat wel de calorieen van boter maar bevat de goede vetten. Op mijn werk hebben ze alleen dieethalvarine. Dat valt van je mes maar verder is het niet echt vies. Ik doe verder geen halvarine want ik kan de calorieen op zich wel gebruiken.
Volgens mij word je ook helemaal niet zo dik van boter want de hoeveelheden bij normaal gebruik zijn klein.
Vitamine D is overigens best wel lastig binnen te krijgen, boter of margarine is daar wel goed voor. Het zit ook veel in vette vis maar verder niet in heel veel dingen in voldoende hoeveelheid.
Roomboter is wel meer een natuurlijk product, er zijn ook mensen die er om die reden de voorkeur aan geven. Margarine wordt gemaakt van plantaardige olieen (vloeibaar), die worden dan via een chemisch proces gehard.
Gelukkig eet ik nu wel boter, want het is erg belangrijk!
Ik lustte het als kind ook niet.
Nu heb ik het mezelf leren eten en vind ik het onder vlees wel te doen.
Onder mn appelstroop eet ik kokosolie, omdat ik helemaal weg ben van kokos,
alleen zit daar geen vitamine A en D in..
Andere boter vind ik niet lekker... Ik heb nooit zo van boter gehouden. Ik heb geen eetstoornis meer, maar hou er gewoon niet van. Alleen wanneer ik een boterham met hagelslag of vruchtenhagel neem, anders blijft het niet plakken.
Ik eet het enkel bij hagelslag of schuddebuikjes
Dingen gebakken in boter durf ik niet meer, maar dat deed ik vroeger wel
Eigenlijk eet ik helemaal geen boter
Wat vooral van belang is, is dat je verschillende vetten binnenkrijgt. Er bestaan heel veel verschillende vetzuren, die dus vooral worden onderverdeeld in verzadigd en onverzadigd. Verzadigde vetten zijn bij kamertemperatuur vast (in roomboter zitten dus veel verzadigde vetten omdat roomboter moeilijk smeerbaar is). In olijfolie zitten vooral onverzadigde vetten, olijfolie is immers vloeibaar. Heb je een hoog cholesterolgehalte, dan is het raadzaam om wat te minderen met roomboter of een dieetmargarine te gebruiken, maar als je gewoon gezond bent en geen verhoogd cholesterol hebt is het juist belangrijk om een soort balans te vinden.
Je zou dan bijv. je aardappeltjes kunnen bakken met olijfolie, maar wel gewoon roomboter op je brood kunnen smeren om zowel verzadigde als onverzadigde vetten binnen te krijgen. Er zijn ook verschillen tussen plantaardige vetzuren en dierlijke vetzuren, en ook daarom mag je daarmee gewoon variëren zodat je van alles wat binnenkrijgt. Bovendien leveren noten vooral vitamine E, B, en ijzer (bron: voedingscentrum) terwijl de meeste boters en margarines dus A, D en E bevatten. Beide hartstikke gezond maar leveren niet dezelfde vitamines, dus ik zou ze gewoon lekker afwisselen als ik jou was!
je heel weinig brood mee,kan niet kloppen,want dan zou je haast 3 maand met kuipje 250 gram moeten doen