Avondeten met Lonneke 3

 

In de photoblog van gisteren vertelde ik al dat het helaas niet was gelukt om een dagje mee op te nemen. Maar, we hadden een leuk alternatief bedacht: vanmiddag zouden we live gaan op YouTube! De livestream zouden we hier, op Proud2Bme.nl, in een blogje delen. Tsja, dat was het idee inderdaad... Uitvoerig getest, helemaal voorbereid, maar toch niet gelukt. Daarom, helaas geen video vandaag, maar wel kan je een week met mij meekijken hoe en wat ik 's avonds heb gegeten. Volgende week zal er, zoals vanouds, gewoon weer een video voor je klaarstaan. Voor nu: veel kijk- en leesplezier!

'Maar' 5 foto's deze avondetenweekplog. Een paar weken geleden hebben mijn vriend en ik ons uitgavenpatroon eens onder de loep genomen en we zijn tot de conclusie gekomen dat we veel geld kwijt zijn aan onze boodschappen. We waren elke dag wel in een supermarkt te vinden, aten elke dag iets anders en kochten waar we zin in hadden; tsja, dan wordt het wel een duur grapje. We willen dit veranderen en proberen nu meer seizoensproducten te eten, sowieso meer groenten, met een boodschappenlijstje verschillende supermarkten af te gaan en vaker dan één avond van een maaltijd te eten. Daarom gebruik ik sommige foto's voor meerdere avonden. 

Niet alleen ons uitgavepatroon verandert, ook ben ik meer gaan koken. Als je Proud al even volgt, weet je dat ik geen geboren chef ben en het heel lang ook niet leuk vond om te koken. Dat is wel echt veranderd! Ik vind het nu een heel leuke uitdaging om een lekkere maaltijd in elkaar te zetten met de producten die ik voorhanden heb en ik vind het ook helemaal niet erg meer om daar de tijd voor te nemen. Niet vanuit een eetstoornis, maar vanuit een stukje aandacht.

Maandag en dinsdag

Op maandagen ben ik vrij en daardoor heb ik flink wat tijd om te besteden aan het koken. Soms kook ik op de maandagen zelfs al wat vooruit, wat ik dan invries of in de koelkast bewaar. Vandaag koos ik voor een recept van - hoe kan het ook anders - Ottolenghi. Ik heb een paar recepten van hem die niet al te duur zijn om te maken (veel heb ik vaak al in huis). Vandaag en morgen eten we dan ook zijn 'ultieme ragu'. Door de groene linzen heeft deze een intense 'aardse' smaak, die ik heel lekker vind samengaan met volkoren pasta. 

Woensdag

Op woensdag heb ik niet veel tijd om te koken. Meestal eten we dan 'restjes' van de dag ervoor, maar vandaag heb ik toch snel een soep in elkaar gezet. Het recept komt uit het receptenboek 'Veggie' (dit is 'm). Er gaan flink wat preien en cannelinibonen in en een zelfgemaakte chiliolie bovenop. Ook hadden we nog wat parmezaanse kaas over, die ging er ook goed bij. Officieel is het een voorgerecht, maar met twee kommen vult hij best wel door de bonen. We aten er trouwens ook nog wat toast bij. 

 

Donderdag

Zalm met noodles en ingelegde radijs/wortel. En Fiep. Dit keer heeft mijn vriend gekookt, dus meer weet ik er niet over te zeggen. :) 

 

Vrijdag en zaterdag

Orzo puttanesca; weer een Ottolenghi recept. In deze vlog maakte ik 'm ook al een keer. Oorspronkelijk gaat er tonijn en anjovis doorheen, maar de tonijn kan je ook goed vervangen door artisjokharten en de anjovis door kappertjes. Ik eet sinds kort heel af en toe weer vis (zie donderdag ;)), dus ik wissel daar een beetje mee. 

Meestal kook ik de recepten voor 4 personen, waardoor we ook zaterdag weer orzo eten. We hadden ook nog een spitskool liggen die eigenlijk wel op moest, dus die hebben we even in de olie gezet en gegrild met wat parmezaanse kaas erover.

Zondag

Je kan wel merken dat ik een fan ben van Ottolenghi. Er kwamen vrienden eten, dus dan pak ik graag wel uit. Ik maakte deze aardappelpastei met bladgroenten en chermoula. Het kostte wat tijd, maar ik was er enorm trots op!

Naast Ottolenghi, haal ik de meeste recepten gewoon van de Albert Heijn App vandaan. Je kan daar via het kopje 'koken' zoeken naar recepten met ingrediënten (bijvoorbeeld groente die in de bonus is) en ook recepten opslaan. Ik maak daar 'mapjes' per week, dat vind ik heel overzichtelijk en dan weet ik bij de weekboodschappen wat ik daarvoor moet halen.

Hopelijk kan je er wat inspiratie uithalen, liefs!


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Elisa - Dinsdag 19 april 2022 19:40
Die pastei ziet er fantastisch uit!
Patro - Dinsdag 19 april 2022 19:59
he, leuk dat het toch gelukt is wat te delen. Maar ik haak af, dit lijkt me echt niet lekker haha. Gelukkig smaken verschillen. Fijn dat je een manier hebt gevonden om om te gaan met je budget en je kookplan.

Fiona - Woensdag 20 april 2022 09:01
Ziet er heerlijk uit! :)

Mijn vriend en ik koken ook meestal een recept voor 4 personen, om er dan de volgende dag nog eens van te eten. Ik vind het dan vooral leuk dat je op dag twee de boel gewoon moet opwarmen en niet te lang in de keuken hoeft te staan. Als hij en ik dan afwisselen wie er kookt, hoef je eigenlijk maar om de vier dagen 'echt' in de keuken te staan, fijn als je allebei full time werkt.

Wij doen trouwens onze 'hoofdboodschappen' ook maar 1 keer per week. Dat vraagt natuurlijk wel dat je je maaltijden een week vooruit plant, maar zo sparen we wel heel wat uitgaven op 'impulsieve' aankopen, en we verspillen ook heel weinig voedsel zo. Maar ik snap dat deze aanpak niet voor iedereen werkt, bijvoorbeeld als je graag een beetje improviseert, of als dat plannen net je rigiditeit op het vlak van voeding versterkt. Maar voor ons werkt het wel :)
Lonneke - Redactie Proud2Bme - Woensdag 20 april 2022 09:09
Hee Fiona,

bedankt voor je reactie! Ja, ik ben het helemaal met je eens, dat kan zoveel tijd schelen! Soms vries ik er ook wat van in, voor later in de maand bijvoorbeeld, dat je niet de hele week van dezelfde groente of iets hoeft te eten, ook handig voor als je minder tijd hebt inderdaad!

Oh ja wat goed, één keer per week boodschappen doen scheelt hier ook zo enorm veel. Inderdaad kan je die impulsieve aankopen dan echt wel wat tegengaan. Leuk om te horen hoe jullie het aanpakken!

Veel liefs!
Dagmar - Donderdag 21 april 2022 19:59
Ohhh volgens mij hebben we precies dezelfde smaak en leuk dat je zo van koken houdt. Misschien ga ik ook maar eens ottolengi aanschaffen
Lonneke - Redactie Proud2Bme - Donderdag 21 april 2022 20:01
Hee Dagmar,

wat leuk om te lezen! Ja, Ottolenghi is echt een aanrader. Vooral zijn rozenharissa pasta (recept daarvan is ook online, geloof zelfs ergens op proud, haha, te vinden) is echt zo lekker. Flavour en the Ottolenghi test kitchen zijn hier het meest favoriet qua boeken. :) Je staat er wel echt even voor in de keuken, maar in mijn ogen is dat het helemaal waard!

x