Afvallen bij Binge Eating Disorder

 

Binge Eating Disorder of een eetbuienstoornis wordt gekenmerkt door eetbuien. Nu hebben we het niet over het eten van een paar koekjes of een paar extra boterhammen maar over een eetbui waarbij er in korte tijd veel wordt gegeten en waarbij geen gevoel van controle meer wordt ervaren. Na een eetbui zijn er vaak schuldgevoelens. Dit lijkt best veel op boulimia nervosa maar het verschil is dat er niet gecompenseerd wordt voor de eetbui. Door veelvuldige eetbuien kan er overgewicht onstaan.

binge

Waarom iemand een eetbui heeft kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan onstaan door emotionele gevoelens maar ook door hongergevoel. Hongergevoelens komen vaak voor als iemand streng lijnt. In gezelschap wordt er vaak wel gewoon gegeten. Om de eetbuien te verbergen kan iemand ook in een sociaal isolement komen en zich hierdoor heel eenzaam voelen.

Kan je gewoon minder eten om af te vallen bij BED?
Dat klinkt misschien heel logisch maar juist bij BED is voldoende eten heel belangrijk. Door regelmatig te eten krijg je een structuur waardoor je lichaam weer leert te wennen aan eten op gezette tijden. Op deze manier voorkom je dat je bloedsuikerspiegel grote pieken en dalen krijgt. Een voordeel omdat je lichaam bij een stabiele bloedsuiker minder hongersignalen afgeeft. Dat is eigenlijk ook het belangrijkste doel, eerst van de eetbuien afkomen en dan zorgen voor regelmaat in je voeding. Vaak zie je dat afvallen dan al vanzelf gaat gebeuren zonder dat je hier bewust mee bezig bent.

body

Wat is dan regelmatig en voldoende eten?
Iedereen heeft natuurlijk een eigen behoefte aan eten die afhangt van je leeftijd, dagelijkse activiteit en bewegingspatroon maar gemiddeld genomen heeft iedereen 3 hoofdmaaltijden nodig en 3 tussendoor momenten. Je kan aanhouden dat je om de 2-3 uur iets te eten moet nemen. Er is natuurlijk ook een verschil tussen een ontbijt en een goed ontbijt. Ontbijten met alleen een appel is geen goed ontbijt. Je lichaam heeft juist voldoende energie nodig na een nacht waar je geen energie binnen krijgt. De energie moet weer worden aangevuld. Dus 2 boterhammen met boter en beleg en een glas zuivel of een grote kom met zuivel en muesli is een goede start van de dag.


Moet ik ook tussendoortjes eten?
Wees ook niet bang voor tussendoortjes, die hebben vaak een negatief imago maar zijn wel belangrijk voor je dagelijkse behoefte aan energie. Heb je overgewicht dan kan je er op letten dat je tussendoortjes kiest die veel verzadiging geven, ofwel waar je niet zo snel trek van krijgt. Maar ook goede bouwstoffen leveren waar je bloedsuiker bijvoorbeeld minder snel van gaat stijgen. Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een boterham met boter en beleg of een schaaltje yoghurt met muesli en fruit of een klein handje studentenhaver. Maar denk ook eens aan een eitje als tussendoortje of een goed gevulde kop groentesoep.

Waar je ook rekening mee kan houden is om in het begin voedingsmiddelen waar je een eetbui mee hebt te vermijden totdat je wat meer je eetbuien onder controle hebt en dan pas die bepaalde soorten voedingsmiddelen weer gaat introduceren. Denk hierbij aan snoep of chocolade.

Naast voeding is beweging natuurlijk ook een belangrijke factor. Maar de beste volgorde om aan te pakken is eerst het stoppen van de eetbuien, zorgen voor een regelmatig en gezond eetpatroon met voldoende beweging. Wees niet bang om hier hulp bij de vragen. Met de juiste hulp zal je de eetbuien onder controle krijgen en dan kan je als volgende stap gaan kijken hoe je op een gezonde manier kan gaan afvallen.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ellie-x - Zondag 29 september 2013 14:56
Vind t wel een beetje raar dat er word genoemd 2 botherammen als ontbijt, terwijl er in de eetlijsten altijd 3 staat.. nu is het net alsof mensen met overgewicht minder moeten eten, wat toch juist niet zo is?
Ik weet dat er bij staat dat een goed eetpatroon voor iedereen verschilt, maar toch vind ik dat er niet de indruk moet worden gewekt dat mensen met BED/overgewicht minder moeten eten..
sterke_ik - Zondag 29 september 2013 15:06
@ Ellie-x 2 boterhammen met zuivel is gewoon normaal hoor. Elke eetlijst heeft andere details. Het is jusit een teken van een eetstoornis dat je je daarover zorgen maakt.
D - Zondag 29 september 2013 15:32
@ Ellie-x

Toen ik moest aankomen was 2 boterhammen met beleg en een glas zuivel voor mij ook voldoende hoor, dat verschilt gewoon heel erg per persoon/levensstijl, denk ik.
Latifa - Zondag 29 september 2013 16:16
@Ellie-x 6 boterhammen op een dag is een normale, gezonde hoeveelheid. Veel mensen krijgen 's ochtends geen hap door hun keel. Ik ken iemand met overgewicht die ontbijt met één boterham, maar bij haar ochtend td nog een boterham eet en 's middags 4 boterhammen. Ieder persoon deelt het ook anders in. Als je overgewicht hebt betekend het niet dat je minder moet gaan eten. Integendeel"Toen ik overgewicht had, en een eetlijst volgde zat ik propvol van alles wat ik moest eten. Jammer genoeg is het doorgeslagen.. En dat meisje met overgewicht klaagt ook over wat ze moet eten, en dat zij ook minder at. Wat ertoe leidt dat je gaat snacken. Het lijkt alsof je minder eet, maar ondertussen krijg je dus meer binnen.
m - Zondag 29 september 2013 16:47
Alle mensen met BED heel veel sterkte, het is zo naar, die eetbuien, but keep it up!
Ellie-x - Zondag 29 september 2013 17:05
Bedankt voor de reacties.. Ik bedoel ook niet dat 2 boterhammen per se heel weinig is, maar meer dat ik het gevoel had dat de indruk werd gewekt dat mensen met overgwicht minder mogen/moeten eten. Maar ik weet dat dat niet klopt en dat dat niet de bedoeling is van t artikel!
Lisa28 - Zondag 29 september 2013 17:26
Ik heb BED en eet nu volgens de basislijst (probeer ik elke dag opnieuw in elk geval), Hier staan 2 boterhammen op, maar als ik denk nog 1 nodig te hebben mag ik die gewoon nemen van mijn dieetiste, dit omdat als ik het niet doe.. de kans vrij groot is dat ik een half uur later een eetbui heb, juist.. Omdat ik te weinig gegeten heb bij het ontbijt. Maar dit geld even goed bij de lunch en avondmaaltijd, als ik nog trek heb mag ik altijd nog een beetje pakken.. Omdat dat bij mij werkt en voorkomt een eetbui,
Ik vind het fijn deze blog te lezen, ik lees veel herkenning en idd.. Ik moet nu mijn eetbuien onder controle krijgen, mijn hoofddoel is absoluut niet het afvallen! Dat moet ik dus ook echt voorlopig nog uit mijn hoofd zetten, wat best moeilijk is (door mijn ernstige overgewicht is dat mijn diepste wens iedere dag opnieuw).
Maar ik beweeg steeds meer en blijf elke dag opnieuw proberen mijn basislijst te eten.. Ene dag gaat beter dan de ander!
Eliene - Zondag 29 september 2013 17:37
Succes Lisa 28, je kunt het! Houd Vol!!
julia - Zondag 29 september 2013 18:45
@ellie er staat op alle eetlijsten hier op Proud gewoon twee boterhammen als ontbijt, dus je reactie klopt niet echt.
Julia - Zondag 29 september 2013 21:02
Ik ben over een lange periode van anorexia naar BED gegaan. Nooit heb ik om hulp gevraagd. Sinds vorige week heb ik me echter aangemeld voor therapie. Super eng. Maar ik kan het niet meer alleen. Hopen dat ik binnenkort kan vertellen dat ik mijn eetgedrag en eetbuien weer onder controle heb. Ik ben er klaar voor :)
J. - Zondag 29 september 2013 23:37
Oh ik ben zooo gelukkig met dit artikel!
Ik heb de laatste tijd weer erge last van mijn eetbuien.
Niet per se het te weinig eten op zich wekt mijn eetbuien op, maar het zo strikt bezig zijn met gezonde voeding. Ik mag van mezelf alles eten, maar niets van snoep. En eens ik dan toch een snoepje heb gepakt, dan begint de hel... Dan verlies ik alle controle en eet ik alle ongezonde dingen die we in huis hebben.
Ga nu de tips volgen en hopelijk gaat het weer de betere kant op.
En het is ook zo'n vicieuze cirkel... Ik voel me dik en daardoor ga ik ook juist weer mijn gevoelens 'wegeten'.
Lisa28 - Maandag 30 september 2013 08:29
@J.
Eigenlijk snap ik wel waarom jeje vergrijpt als je eenmaal 1 snoepje neemt.. Eigenlijk gun je jezelf geen snoep en als je dan wel neemt, dan gaat het mis.. Afentoe jezelf wat gunnen hoort erbij en zo leer je ermee omgaan. Ik weet als geen ander hoe moeilijk dit is, maar jezelf absoluut geen snoep gunnen werkt juist naar eetbuien als je wel een snoepje mag.. Gun het jezelf afentoe, maak er echt een heerlijk geniet momentje van.. Zul je zien dat je dat best kan!
R. - Maandag 30 september 2013 10:25
@Julia: Wat goed van je dat je de stap gezet hebt!

Ik wil ook even heeeeel veel sterkte wensen aan iedereen die hiermee kampt, heb hier zelf ook al jaren last van, en het is gelukkig sinds een jaartje steeds minder aan het worden, en ik eet nu (ook door regelmaat en gewoon goede maaltijden) al een heel stuk gezonder.
Sophie - Maandag 30 september 2013 19:50
Ik had vroeger BED (gek genoeg zonder overgewicht) wat na een lange periode van zo een jaar nu uiteindelijk anorexia is geworden.
J. - Dinsdag 1 oktober 2013 11:53
@Lisa28
Ik ga het proberen. Maar ik heb overgewicht en dan is de verleiding zo groot om jezelf alles te ontzeggen omdat je denkt dat dat de enige manier is om af te vallen. Maar dat is dus niet waar en ik besef het wel. Nu nog in praktijk toepassen!
Dankjewel alvast voor je reactie!
Suzan - Dinsdag 1 oktober 2013 12:24
Heeeel herkenbaar...elke dag heb ik weer eetbuien...en elke dag verlies ik meer hoop..ik heb het ook zo dat ik tegen mijzelf zeg : als je dan eetbuien heb, doe het dan met gezond eten...maar ik heb omdat ik elke dag eetbuien heb ook elke dag weer verlangen naar 1. Het is een gewoonte en een verlangen geworden..elke dag weer...ik ben totaal de kluts kwijt. Elke dag probeer ik weer regelmaat te krijgen, maar als ik eenmaal wat extra's pak (behalve mijn ingeplande tussendoortjes) sla ik helemaal door. En elke dag krijg ik ook opeens zo'n verschrikkelijke drang naar zoet..dan hou ik het niet meer en moet of thuis naar zoete ongezonde dingen zoeken of kopen in de winkels..(meestal allebei)

ik weet het niet meer..):
Anneke 75 - Dinsdag 3 december 2013 17:32
jeetje Suzan, wat een herkenbare reactie plaats jij hier!
Ik kamp al ruim 15 jaar met een eetprobleem wat het meeste op BED lijkt en ik ben inmiddels ook obees.. (dat was ik niet..)
Ik vind zo weinig informatie hierover en zou zo graag meer mensen spreken die hetzelfde hebben. Je kan er zo alleen van worden en het gevoel hebben dat niemand je begrijpen kan (dat kan ik zelf al niet eens)
Het is echt een verslaving; iedere keer denk je weer 'zo, en nu is het klaar, zo moeilijk kan het niet zijn' , maar je hebt het nog niet uitgesproken of je bent alweer aan het eten. Ik begin ook de moed te verliezen.
Sarah538 - Zondag 4 januari 2015 16:46
Ik heb nu ook een jaar BED en ik haat het, je wilt afvallen maar in plaats van wordt je dikker en dikker en dikker ik kan er niet tegen en ik voel me radeloos
nate8888 - Zondag 24 januari 2016 01:12
Julia waar ga je naar therapie !?? Ik heb ook binge en word er zo verdrietig van maar waar moet je heen voor therapie ??
nate8888 - Zondag 24 januari 2016 01:24
Bij het zoeken hier naar Hulp vind ik ook niks alleen maar voor jongeren tot 18 daar ben ik al lang aan gepasseerd die leeftijd
nate8888 - Zondag 24 januari 2016 20:46
Hmmmm stilt
Mayzke - Dinsdag 2 februari 2016 09:47
@ nate8888
Hier ook een BED. Sinds een paar weken in therapie.
Ik ben eerst naar de huisarts gegaan, deze heeft een verwijzing naar een soort ggz gegeven.
Deze therapie is niet alleen voor jongeren. Denk dat ik de jongste ben, en ben 34, oudste is rond de 50.
Als je meer informatie wil, hoor ik het wel.