Aankomen in gewicht, best moeilijk

 

Voor mensen die moeten of willen afvallen lijkt het ideaal, niet te zwaar zijn. Maar ondergewicht hebben is zeker net zo ongezond en als je moet aankomen is dat soms net zo moeilijk als afvallen. Je moet dus aankomen, hoe pak je dat aan?

Om te beginnen zou je eerst kunnen nagaan hoeveel je op een dag eet; eet je nu wel voldoende op een dag? Je zou eens kunnen opschrijven voor jezelf wat je eet en drinkt op een dag. Door het op te schrijven krijg je meer inzicht. Je zou ook met een diëtist naar je voeding kunnen kijken of er nu nog iets ontbreekt in je voeding en hoe je het zou kunnen uitbreiden.

aankomen anorexia

Als je veel beweegt en je bent te licht dan zou je voor je bewegen moeten compenseren. Eet je wel genoeg bij als je sport?

Eet je wel regelmatig? Met regelmatig eten houd je je stofwisseling op peil. Dus kies minimaal 6 eetmomenten met 3 hoofdmaaltijden en tussendoortjes zodat je om de zoveel uur iets te eten krijgt.

aankomen anorexia

Tussendoortjes zijn daarbij ook belangrijk, je kan kiezen voor verschillende gezonde en smakelijke tussendoortjes zoals bijvoorbeeld nootjes, mueslirepen, yoghurt met muesli/cruesli. Maar natuurlijk horen tussendoortjes zoals chocolade, ijs en chips ook thuis in een gevarieerd voedingspatroon.

Is een slagroomkuur een idee? Nee, voor iedereen, dus ook voor mensen die te mager zijn, is te vet en eenzijdig eten niet gezond. Probeer met gewone gezonde voeding aan te komen. Natuurlijk horen hier ook verschillende tussendoortje bij, maar niet de hele dag door dezelfde tussendoortjes en ook niet alleen kiezen voor tussendoortjes die veel vet en verkeerde vetten bevatten.

aankomen anorexia

Tips voor wat rijkere maaltijden:
-kies een keer croissantjes of andere luxe broodjes bij je ontbijt of lunch
-neem eens een gebakken ei op brood
-maak een lekkere tosti met ham en kaas
-doe in je vla wat cruesli/muesli

En verder.......
Maak je eten niet te zwaar of te vet, want hierdoor rem je je trek waardoor je meer moeite kan hebben om alles op te krijgen. Bouillon of juist wat zure producten zoals augurken of stukjes fruit kan juist de eetlust wat opwekken. Door sporten, zal je meer spiermassa gaan opbouwen wat ook past bij een gezond lichaam. Op een sportschool kunnen ze een speciaal voor jou passend schema maken. En belangrijk: geef niet te snel op, hou vol want aankomen kost tijd.

Door: Proud2Bdiëtist, Bianca Bos

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

a.s - Donderdag 29 maart 2012 15:42
zo frustrerend om te lezen...
Als ik 7 broodjes en een avondmaaltijd eet kom ik heel erg aan terwijl ik juist iets af moet vallen..
Sunbeam - Donderdag 29 maart 2012 15:45
Heel herkenbaar, ik moet echt een enorme lijst eten om aan te komen. Ook al zitten er veel gezonde producten tussen, er zit ook afwisseling in met wat onverzadigde vetten. En nog gaat aankomen zo ontzettend moeizaam.
Misty - Donderdag 29 maart 2012 16:03
Wow dat eerste blauwe stukje, je moest is weten hoe vaak dat door mijn hoofd spookt! Super herkenbaar dus!
GLM1993 - Donderdag 29 maart 2012 16:05
Voor mij ook erg herkenbaar!
als ik 7 boterhammen en avondeten eet, kom ik echt niet aan. Ik zit op een aankomstlijst (met ook wat ongezonde dingen) met nutri, beweeg erg weinig en kom aslmaar niet op een gezond gewicht =S Gelukkig begint er al enige vordering te komen..
suus - Donderdag 29 maart 2012 17:12
ik eet een basislijst...kom niet aan, maar heb niet extreem ondergewicht. vraag me af in hoeverre het dan ongezond is dit vast te blijven houden
Anoniem - Donderdag 29 maart 2012 18:53
Heel herkenbaar, ik ben nu bezig met aankomen, maar het is gewoon zo ontzettend moeilijk. Ook omdat je natuurlijk constant met van die vervelende gedachten zit.
xxxsaf - Donderdag 29 maart 2012 19:32
zooooooo herkenbaar,

ik heb al 2x een lange tijd sondevoeding gehad en als mn bloed morgen niet goed is waarschijnlijk weer :'(

t is zo raar dat je zoveel eet en niet aankomt,

dit bericht is zo herkenbaar
Yud - Donderdag 29 maart 2012 20:17
Zo frustrerend.. mensen denken van; je doet niet je best of je smokkelt maar tussendoor werk je zoveel eten weg.. maar zij kijken alleen maar naar het cijfertje op de weegschaal. Ik overdrijf niet want ik heb echt veel nodig gehad om aan te komen en zit nu bijna op mn streef. Je lichaam heeft gewoon zo'n achterstand, je organen hebben het zo hard nodig! Ik heb bedacht; je moet al die kcals inhalen die je eerst te weinig nam.. dus dat is dan idd best heel veel! Maar het is het o zo waard... een gezond gewicht is het best!
Britt - Donderdag 29 maart 2012 20:35
Ik ben in één maand veel aangekomen, en dat terwijl mijn ondergewicht niet eens zo héél erg was. ik word gillend gek hier, ben gewoon bang om naar de diëtiste te gaan. Zij zal vast denken dat het wel meevalt met mijn eetstoornis, is ben nou eenmaal niet zo dun. Zo lastig allemaal.
Marjolein - Donderdag 29 maart 2012 21:50
Ik vind het doodeng om meer te eten: als ik het me voorneem. Als er spontaan wordt getrakteerd of iemand me iets aanbied, durf ik het vaker aan te nemen. Het gaat steesd beter, maar het aankomen blijft (al 5 jaar) echt een gevecht.
M. - Donderdag 29 maart 2012 22:37
Herkenbaar. Een paar jaar geleden vond ik het prima dat ik niet aankwam. Nu begin ik het behoorlijk frustrerend te vinden. Om officieel van de diagnose af te komen, moet ik naar mijn streefgewicht. Ik wil het echt heel graag, doe er van alles aan maar mijn lichaam trekt een ander plan.

Afijn, ik ga hoe dan ook stug door, want ik wil dat gewicht ook echt bereiken. Na jaren van het kunstmatig laag houden van mijn gewicht wil ik gewoon kunnen zeggen dat ik op een gezond gewicht zit.

Gelukkig ben ik er nu wel dichterbij dan ik ooit geweest ben en ik weet zeker dat het ik ga bereiken.
jaiza - Vrijdag 30 maart 2012 10:23
@Britt, heel herkenbaar. Ik had ook licht ondergewicht en probeer sinds drie maanden beter te eten. Volgens de kliniek waar ik net een intakeprocedure heb doorlopen en over twee weken met de behandelling start is het nog veel te weinig - maar toch ben ik nu al best aangekomen. Ik ben ook telkens bang voor de weegmomenten - bang dat ze het te goed vinden gaan. En ik ben bang dat ik straks in de groep de dikste zal zijn, en dat niemand gelooft dat ik anorexia heb. En hoeveel meer ga ik nog aankomen als zij vinden dat ik meer moet eten op een dag.....?
ellen - Vrijdag 30 maart 2012 10:57
Maar ik dacht juist dat je als je veel gaat eten bij een eetstoornis heel snel aankomt, want dan gooi je er toch ook meteen meer vocht bij en dan kom je toch best wel snel aan? Zelf dacht ik dat het komt door je stofwisseling die is toch heel langzaam als je een eetstoornis hebt en waarom zou je dan niet snel kunnen aankomen? Hoop snel op een reactie!
~Anne. - Vrijdag 30 maart 2012 14:31
blegh, ik word jaloers van dit soort artikelen, omdat ik a) geen giga ondergewicht meer heb dus niet meer 'lekker kan vreten om aan te komen' en b) omdat ik níet zoveel kan eten.

maarja, als je dat op proud zegt dan zegt iedereen meteen dat je te weinig eet! Over frustrerend gesproken...
Haremaje - Vrijdag 30 maart 2012 14:34
Meestal kom je in het begin een kilo of 5 heel snel aan, maar als je bijna bij je streef bent gaat het vaak heel erg langzaam en moet je echt heel veel eten om op je streef te komen. Dus je hebt gelijk wat betreft het begin, maar hoe verder je komt, hoe moeilijker het wordt.
~Anne. - Vrijdag 30 maart 2012 16:46
Nee hoor Haremaje, bij mij gaan de laatste kilo's net zo te makkelijk als de eerste. Ik ben al vaker op mijn streef geweest dus ik kan het weten.

Bah, wordt echt verdrietig van dit soort blogs.
Cylu - Zondag 1 april 2012 11:47
@Anne, ik begrijp hoe je je voelt. Ik heb dit namelijk ook..
rr-enske - Maandag 7 mei 2012 08:58
Heel herkenbaar verhaal!
Wel mooi verwoord, denk dat velen dit ook herkennen !
sophie - Zaterdag 4 augustus 2012 15:21
herkenbaaarr... een weekk lang vetgemest bij m'n tante (voor m'n gevoel) en toch geen grammetje aangekomen. afvallen gaat veel sneller. ik viel elke week zo'n kilo af
'Metaphor - Zaterdag 27 april 2013 15:57
''Om te beginnen zou je eerst kunnen nagaan hoeveel je op een dag eet; eet je nu wel voldoende op een dag? Je zou eens kunnen opschrijven voor jezelf wat je eet en drinkt op een dag. Door het op te schrijven krijg je meer inzich''

Pas hier mee op,hier is het bij mij fout gegaan/!
MeAgain - Zondag 21 december 2014 12:37
Heel herkenbaar! Elke keer als mijn eetlijst word opgebouwd dan val ik weer af. Zit daardoor nu op ziekenhuisgrens.