10 veelgemaakte fouten in de keuken

 

De één kookt op gevoel en de ander volgt een recept graag tot in de puntjes. Zo heeft ieder zijn eigen manier om te koken. Vaak krijgen we ook het één en ander van thuis mee, maar niet alles wordt dan gedaan zoals het hoort of kan vaak nog iets efficiënter. Soms is het natuurlijk ook gemak waardoor we dingen anders doen wat ten koste gaat van het eindresultaat, maar voor beter resultaat hoef je vaak maar enkele handelingen aan te passen.

In de keuken kunnen er al snel dingen verkeerd gaan. Dit proef je dan ook terug in het eten. Soms maak je net de verkeerde keuzes doordat je beïnvloed wordt door onder andere tijdgebrek of simpelweg omdat je niet beter weet. In deze blog deel ik dan ook foutjes veelgemaakte fouten in de keuken die je beter kunt voorkomen. 

koken
bron

♥ Koken in een koude pan
Koken moet vaak gewoon simpel en makkelijk zijn. Het moet vooral niet te lang duren. Sommige mensen zijn tijdens het koken dan ook erg ongeduldig en willen niet te veel tijd verspillen aan het wachten tot een pan warm is geworden. Het duurt misschien even voordat een pan op de juiste temperatuur is, maar dan krijg je vaak wel het beste resultaat. Niet alleen schroei je daarmee het vlees of vis dicht waardoor alle sappen binnenblijven, maar hierdoor zal het ook niet blijven plakken aan de pan waar een mooie stukje vlees of vis aan kapot kan gaan. Je kan beter de pan in eerste instantie op hoger vuur zetten zodat het snel op temperatuur is en het vuur vervolgens weer wat lager zetten.

♥ Boterverpakking weggooien
Wanneer is op nou echt op? Ik zet flesjes altijd nog even op de kop zodat ik alles uit een flesje kan halen. Het zou toch zonde zijn om dat te verspillen! Hetzelfde geldt voor boterpakjes. Vaak blijft er toch wat boter achter op de verpakking. Hiermee kan je een pan of bakvorm prima invetten. Doordat het alleen nog op de verpakking zit, kan je het bovendien heel makkelijk over de pannen of bakvormen wrijven. Je zult je soms verbazen hoeveel er dan nog uit te halen valt.

♥ Pasta afgieten
Overgare pasta is zeker geen favoriet en om het kookproces te stoppen wordt de pasta vaak gespoeld met koud water. Hierdoor stop je inderdaad het kookproces, maar hiermee spoel je ook de zetmeel weg. Aan de ene kant zal het hierdoor niet meer plakken, maar de zetmeel heb je ook weer nodig zodat de pastasaus beter opgenomen wordt. Het spoelen gaat dus als het ware ten koste van de smaak! Pasta is eigenlijk een gerecht wat meteen geserveerd moet worden zodat het niet door blijft garen. Je kunt het beter meteen vanuit de pan overbrengen naar de saus zodat de pasta zich meteen vol kan zuigen met saus. Daarna is het lekker smikkelen! Waarom zou je het langer laten staan, toch?

pasta
bron

♥ Indeling van de koelkast
Wanneer ik boodschappen heb gedaan, leg ik het op planken waar nog plek is. Dan is het maar opgeruimd! In de kelderkast is dat vaak geen probleem, maar in de koelkast is er nog sprake van temperatuursverschillen tussen de verschillende planken waar je op moet letten bij het opruimen van boodschappen. Sommige producten kunnen niet tegen te veel kou en sommigen moeten juist koud blijven om kwaliteit te kunnen behouden. Bijvoorbeeld groenten onderin de la en potjes bovenin de koelkast. Zo zijn er zelfs nog producten die je beter uit de koelkast kan houden om de smaak te bewaren, zoals tomaten en bananen. 

♥ Meteen uit de koelkast/diepvries
Dit is een stap die men vaak vergeet voor het koken. Ingrediënten zijn op z'n best als het vers maar ook op kamertemperatuur is. Hierdoor gaart het geleidelijker en zul je niet verrast worden met rauw vlees terwijl het aan de buitenkant al bijna verbrand is. Leg het een kwartier tot een half uur van te voren op het aanrecht voor het koken en je zult merken dat het veel beter gaart.

♥ Vlees meteen aansnijden
Een stuk rood vlees hoort altijd goed behandeld te worden. Zonder al te veel poespas kan het vaak al van zichzelf erg lekker zijn, mits het goed bereid wordt natuurlijk! Iedereen heeft zo zijn voorkeur voor hoe het vlees bereid moet worden, maar ik denk dat niemand een droog stuk vlees of een stuk vlees op bord wil waarbij alle sappen er uitlopen. Daar is maar één oplossing voor en dat is geduld. Het vlees moet na het braden weer even tot rust komen zodat het sappig blijft. 

cake
bron

♥ Oven opendoen
Bakken is hartstikke leuk om te doen en vaak komen daar ook heerlijke lekkernijen uit. Een recept luistert vaak erg nauw en dan is het altijd maar hopen dat het resultaat goed is. Vroeger wilde ik continu controleren of iets goed was wanneer het in de oven stond en dan deed ik de oven om de zoveel minuten open. Vaak zorgt dit er ook juist voor dat het misgaat. Hierdoor ontsnapt de warmte en kunnen luchtige baksels weer snel inzakken. Geef het wat tijd en kijk desnoods door het raampje, maar laat de oven dicht!

♥ Volle pan
Als je voor meerderen kookt, is een pan vaak al snel vol. Ik ben zelf ook niet zo van het afwassen dus probeer ik zo weinig mogelijk pannen te gebruiken. Hierdoor kan het ook al snel erg vol raken en gaart niet alles altijd even goed, wat ook nog ten koste gaat van de smaak. Sommige dingen zijn dan pas net gaar, terwijl de rest overgaar is. Niet erg lekker... Het kost misschien een extra pan, maar dat krijg je dubbel terug in de smaak van het eten!

♥ Recepten
Met sommige recepten kan je prima experimenteren, maar in het begin raad ik toch altijd aan om het recept goed te volgen. Leer het eerst goed kennen en dan kan je het altijd naar smaak aanpassen. Neem tijdens het koken ook de tijd om het recept goed door te lezen! Soms heb je een ingrediënt meerdere keren nodig en dan heb je het bij stap 1 al opgemaakt... Lees het dus eerst goed door. Een goede voorbereiding is het halve werk.

recept
bron

♥ Te zout
Vooral bij soepen en sauzen is het inkoken erg belangrijk zodat het niet al te waterig wordt. Voordat het echter ingekookt wordt, is het vaak wat vlakker van smaak. Hierdoor zijn we al snel geneigd om het op smaak te brengen met extra zout. Door het inkoken worden de smaken echter geconcentreerd en wordt het dus ook zouter. Soms zelfs te zout. Dan zul je denken dat het mislukt is, maar er zijn nog dingen die je kan doen om het te redden! Voeg aardappelblokjes toe en je zult merken dat het al snel minder zout smaakt.

Herken jij iets in deze vaak gemaakte foutjes?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Imnotwillywonka - Zaterdag 4 juni 2016 09:38
Leuke blog Phoicai!!!
Er zijn ook nog zo'n tips als uien niet bij appels leggen ofzoiets.
of was het nu sinaasappels niet bij appels leggen. ik weet het niet meer iig handige tips!!!
d - Zaterdag 4 juni 2016 12:16
Wat een handige en wijze tips!
Nikki - Zaterdag 4 juni 2016 18:39
Handige en leuke tips
Mandy - Zaterdag 4 juni 2016 22:06
Echt super, dit wist ik allemaal niet.
S* - Zaterdag 4 juni 2016 23:19
Veel gemaakte fouten:
Geen handen wassen tussen het voorbereiden en bereiden van de verschillende ingredienten
Alles op 1 en dezelfde snijplank snijden > liever aparte voor groente/vlees/vis
Niet tussendoor proeven
Eieren niet in de deur van de koelkast. Door openen en sluiten wisselt de temperatuur teveel in de deur en worden eieren eerder rot.
Bananen en peren niet bij appels. De appels versnellen rijpings- of rottingsproces
Als je iets in wilt invriezen eerst laten afkoelen voordat je het afsluit en in de vriezer zet. Je kunt het afkoelen versnellen door het bakje in een laagje koud water in de gootsteen te zetten.
Etc.
Merizz - Maandag 6 juni 2016 07:45
Leuke blog! Herken er wel een aantal.

Nog een paar tips:
- geen slagroom spuiten op een warme/lauwe taart
- goede messen aanschaffen/ materialen
- salade op het laaste moment mengen met de dressing (anders wordt de salade te nat)
- een stokbrood ook op het laatste moment snijden (zo blijven de sneetjes lekker vers)
- een mixer gebruiken waar nodig is, zo voorkom je dat je iets heel lang staat te kloppen