10 tips om aan te komen in gewicht

 

Je lijdt aan een eetstoornis zoals anorexia en hebt hierdoor ondergewicht gekregen. Na veel twijfels, angst, onzekerheid en de nodige gesprekken, heb je besloten aan te komen in gewicht. Je wilt beter en meer gaan eten en per week een paar ons aankomen. Hoe ga je dat doen? Je hebt de aankomlijsten op onze website bekeken en je eetlijst wat uitgebreid. Na een paar weken merk je echter dat het aankomen een stuk lastiger is dan je had verwacht. Niet alleen levert het je veel angst en controledwang op, ook kom je veel trager aan dan je had verwacht. Wat zijn nu handige tips om aan te komen in gewicht?

Je kunt natuurlijk iedere dag een Magnum extra eten of een zak chips, maar als je lijdt aan een eetstoornis is dat niet zo eenvoudig, bovendien is het de vraag of aankomen door veel calorierijke produkten te eten wel zo verstandig is. In deze blog delen we daarom 10 helpende en gezonde tips om aan te komen in gewicht. Het is aan jou om deze tips op een goede manier in te zetten als je wilt herstellen van je eetstoornis en naar een gezonder gewicht toe wilt werken. Haal de tips eruit die bij jou passen en deel gerust onder deze blog jouw eigen helpende tips.

broodje aankomen gewicht
bron foto

1. Stop met cardio & overmatig bewegen
Sporten terwijl je ondergewicht hebt is niet altijd zo verstandig. Je vraagt vaak te veel van je lichaam, waardoor je het kan uitputten en tekorten kunnen ontstaan. Hierdoor raakt je lijf ernstig vermoeid en je kan allerlei lichamelijke klachten krijgen, iets wat je in het begin misschien zal negeren. Als je aan wilt komen in gewicht is het belangrijk dat je alle 'cardio activiteiten' tot een minimum brengt. Stop met hardlopen, fietsen, roeien, aerobics etc. Wil je per se bewegen, doe dan iets wat minder inspanning kost zoals mooie wandelingen maken of recreatief zwemmen. Daarnaast kan je beter kiezen voor krachttraining in plaats van cardio. Hierdoor kan je, in combinatie met de juiste extra voeding, wat spieren kweken in plaats van nog meer vet af te vallen, waar je toch al een tekort aan had.

2. Eet regelmatig
Eet om de twee uur iets. Je lichaam heeft de hele dag door energie nodig, zeker als je wat wilt aankomen, en op deze manier houd je de kachel brandend. Bovendien kan je zo ook voldoende binnenkrijgen. Als je alles verzameld naar slechts drie eetmomenten, dan kan je lichaam minder eten tegelijk aan en zal je in totaal over de dag heen dus minder kunnen eten én aankomen. Kies voor voedzame tussendoortjes zoals een bakje noten of gedroogd fruit. Je kunt bij winkels als Lidl vrij goedkoop zakken ongezouten noten kopen. Deze zijn erg lekker én gezond.  

3. Eet veel eiwitten, vezels en gezonde vetten
Vaak heb je de nodige spieren afgebroken als je ondergewicht hebt. Je lichaam had te weinig vet om te verbranden en is daarom maar aan je spieren begonnen. Dan kan op den duur erg gevaarlijk zijn. Je hart is immers ook een spier. Om weer wat spieren op te bouwen is het goed om voldoende eiwitten te eten. Eiwitten haal je vooral uit vlees, kip, vleesvervangers, vis, ei, melk(producten), sojaproducten, peulvruchten zoals kikkererwten en noten.

Je zou misschien denken dat je gewoon lekker veel vette producten moet gaan eten als je aan wilt komen, maar te vet eten remt de eetlust, terwijl het juist de bedoeling is om vaker iets te eten. 
Bovendien wil je ook graag op een gezonde manier aankomen en dus niet enkel middels de ongezondere vetten. Eet daarom vooral gezonde vetten. Dit zijn vetten die zitten in vis, noten, avocado en plantaardige olie.

gezond aankomen in gewicht
bron foto

4. Neem van alles 1 ding meer
Het kan lastig zijn om te bepalen wat je extra kan eten. Om dit te vereenvoudigen kan je jezelf helpen door van ongeveer alles wat je eet, eentje extra te nemen. Neem je normaal twee boterhammen als ontbijt, neem er dan nu drie. Neem je normaal drie aardappelen bij het avondeten, neem er dan nu vier. Vier scheppen kwark normaal, dan nu vijf... en ga zo maar door. Merk je dat je na een week nog niets bent aangekomen, dan kan je dit weer iets uitbreiden.

5. Eet voldoende complexe/langzame koolhydraten
In complexe koolhydraten zitten veel voedingsstoffen (vezels, mineralen en vitamines) welke goed zijn voor een de stoelgang en bloedsuikerspiegel. Complexe koolhydraten worden langzaam door je lichaam opgenomen in het bloed. Je voorkomt daarmee dat je bloedsuikerspiegel te snel stijgt, waardoor pieken ontstaan.

6. Drinken voor maaltijden + koffie & thee
Voldoende drinken op een dag is belangrijk, maar waak er wel voor dat het drinken jouw hongergevoel niet gedeeltelijk stilt. Het is dus beter om niet te veel te drinken voor tussendoortjes en maaltijden. Op die manier houd je voldoende trek en kan je voldoende eten om wat aan te kunnen komen. 

Als je wilt aankomen is het verstandig om niet te veel koffie en thee te drinken. Deze kunnen je hongergevoel nogal eens onderdrukken en zorgen voor een stressrespons in je lichaam. Stress is niet goed voor je lijf, wat het kost energie waardoor je weer gaat afvallen. Koffie en thee zorgen ervoor dat je minder ghreline aanmaakt en meer leptine en peptide YY. Peptide YY is een verzadigingshormoon in de darmen. Zelfs cafeïnevrije koffie zorgt voor een verzadigingsreactie.

gezond aankomen in gewicht
bron foto

7. Aanvullingen
Moet je flink veel aankomen en merk je dat dit met je huidige uitbreiding aan voeding niet zo veel opschiet, dan kan het helpen om wat aanvulling te gaan gebruiken in de vorm van nutridrank of calorie poeder. De nutridrank kan je bijvoorbeeld voor het slapen gaan nog nemen of als extra tussendoortje. Fantomalt is voor mensen met onvoldoende energie-inname of verhoogde energiebehoefte. Het is een aanvullende energiebron in poedervorm. Het levert extra calorieën.

8. Eet calorierijke, gezonde tussendoortjes
Natuurlijk is het veilig om ieder tussendoor momentje te gaan voor een 'veilige koek' zoals een Evergreen, Sultana, Leev oerkoek of Goed Bezig, maar om aan te komen is het belangrijk om gevarieerde tussendoortjes te nemen die ruim ik voedingswaarde zijn. Gezonde producten met een hoge voedingswaarde zijn bijvoorbeeld: ongezouten noten, bananen, volle kwark, gedroogd fruit, avocado, biologische pindakaas, peulvruchten en eieren. Wissel deze producten af met tussendoortjes als een chocoladereep, een candy bar en wat lekkere koeken en... je zit helemaal goed. 

9. Kies voor vollere producten
Aankomen in gewicht en tegelijkertijd alles light en Optimellerig blijven eten schiet natuurlijk niet op. Kies daarom voor de meer volle varianten van de produkten die je nu eet. Nee, dat betekent niet dat je direct te veel vet binnenkrijgt, los van het feit dat je lichaam wel wat extra vet kan gebruiken. Kies in plaats van voor Optimel, voor gewone kwark. Kies in plaats van voor magere yoghurt voor (half)volle yoghurt... en ga zo maar door. Op die manier maak je het je lichaam ook iets eenvoudiger om wat aan te kúnnen komen.

gezond aankomen in gewicht
bron foto

10. Rust
Je hebt je lichaam tijden lang tekort gedaan en wellicht uitgeput. Om aan te sterken heeft het daarom veel rust nodig. Bovendien is aankomen in gewicht als je lijft aan een eetstoornis heel moeilijk en zwaar. Ook hiervoor mag je extra rust nemen. Wees wat milder voor jezelf en geef je psyche en fysiek de tijd en rust om te veranderen en te wennen aan die veranderingen.  

♥ Tenslotte is het altijd nuttig om een diëtist te raadplegen. Maak eens een vrijblijvende afspraak en laat je adviseren over je voedingspatroon. Het is dan wel goed om een diëtist in de arm te nemen die voldoende ervaring heeft met eetstoornissen en aankomen en niet enkel met afvallen. Je kunt veel diëtisten met ervaring met eetstoornissen vinden via onze hulp pagina

Heb jij nog goede tips om het aankomen makkelijker te maken?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

M. - Zondag 5 maart 2017 14:15
Sorry, maar door deze blog word ik zo getriggert! Gezonde calorierijke producten en dan eieren als voorbeeld geven? Waarom niet de tip om ook een keer chocolade te nemen als tussendoortje zodat je dan meer energie binnenkrijg?
C - Zondag 5 maart 2017 14:36
@ M: misschien stelt dit je gerust.
Bij ons in de behandeling zei mijn hoofdbehandelaar altijd: 'aan de Magnums en milkshakes!' als je moest aankomen. Heb haar nooit horen zeggen:' aan de ongezouten noten' oid haha
Vervolgens mocht je wel zelf kiezen hoe je je eetlijst ophoogde, als je je aankomeis maar haalde.
Honeychild - Zondag 5 maart 2017 15:06
Wat mij vooral helpt, en wellicht anderen ook kan helpen, is om vooral te kijken naar wat bij je past; als je niet van brood houdt, dan is het niet zo handig om met extra boterhammen op te hogen. Persoonlijk vind ik het makkelijker om veel volle producten te eten dan meer eetmomenten te plannen, dus dat is wat ik dan ook doe. En tja, ik houd ook meer van koekjes dan van ongezouten noten, dus dan neem ik liever een stuk speculaas in plaats van een handje studentenhaver, haha!
Liesje - Zondag 5 maart 2017 15:10
Ik voel me eerlijk gezegd echt heel naar door deze blog... Ik probeer juist van dat obsessieve gezonde af te komen door meer koekjes en snoep enzo te nemen, maar nu heb ik het gevoel alsof ik totaal verkeerd bezig ben :(
Diikkiedikkie - Maandag 2 oktober 2017 20:15
Als je goed wilt aankomen moet je niet alleen chocolade, snoep, chips en frituur eten... als je aan wilt komen in spieren en je wilt spiermassa maken dan is deze blog heel erg behulpzaam.
Floor - Zondag 5 maart 2017 15:22
Ik vind dit juist een fijn en goed blog, bedankt!
@Liesje - Zondag 5 maart 2017 15:27
Ik zou deze blog niet interpreten als dat je een normale hoeveelheid koek en snoep moet vervangen door gezondere producten, maar dat wanneer je bijvoorbeeld al een aantal koekjes en dergelijke eet op een dag waar je je goed bij voelt en je toch nog extra moet aankomen, je dan hier tips hebt om het te doen zonder dat je je lichaam moet belasten. Want als je elke dag zeg maar een pak koeken moet eten, word je toch ook gewoon misselijk en ziek ervan.
anonm - Zondag 5 maart 2017 15:30
niet echt helpend, deze blog..... als je in een kliniek zit krijg je vaak wél de 'ongezondere' (lees: uitdagender) dingen voorgeschoteld. het gaat om je angsten aangaan lijkt mij en niet van de ene obsessie in de andere vallen... maargoed
S. - Zondag 5 maart 2017 15:45
Ik had vooral behoefte aan vet tijdens het aankomen, dus daar at ik behoorlijk veel van. Was het enige wat enigszins hielp tegen die enorme honger. Niets ongezonds aan, vind ik, als je jaren ondergewicht hebt gehad. En aan m'n calorieën en goede voedingsstoffen kwam ik zo ook wel.

En eens met Honeychild. Ik denk dat het vooral belangrijk is om te voelen waar je behoefte aan hebt (voor zover dat mogelijk is, natuurlijk). Al zijn het stapels brood, of bergen koekjes of potten Nutella, dat wordt na verloop van tijd heus wel weer normaal.
@S. - Zondag 5 maart 2017 15:49
Helmaal mee eens!
Xx - Zondag 5 maart 2017 16:07
Ik vind dit, ondanks andere meningen die ik hierboven lees, juist een hele positieve en helpende blog!
M. - Zondag 5 maart 2017 16:14
@C en @S en bijna iedereen eigenlijk! Ik zit nu op gezond gewicht, maar ik ben ook aangekomen met 'ongezonde' producten. Ik vind dat iedereen echt veel te veel bezig is met gezonde voeding etc. en dat merk ik ook heel erg op proud, wat ik erg jammer vind. Steeds meer reviews over gezonde producten en echt eetstoornisvoedsel producten zoals nākd bars en doctors orders. Steeds meer blogjes met gezonde ontbijtje en er waren al genoeg blogs over aankomen, die hebben mij juist geholpen, maar dit is zo demotiverend. Sorry
Loes - Zondag 5 maart 2017 16:19
Wat me frustreert in sommige reacties is dat mensen getriggerd worden of het té gezond vinden en daardoor denken zelf verkeerd bezig te zijn. Naar mijn idee (ik spreek uit ervaring) weten vele meiden/jongens die een eetstoornis hebben prima dat ze calorierijkere producten moeten eten om aan te komen. Jullie kunnen ook blij zijn dat gezonde opties worden gegeven om aan te komen, dit is uiteindelijk veel beter voor je lichaam dan aankomen door middel van snoep en koek. Maar jullie willen gewoon horen dat je chocolade moet eten en aan de milkshakes.. Dan hebben jullie een reden om dat te eten wat jullie eigenlijk al wilde eten al die tijd. Neem het gerust, maar wees wel eerlijk tegenover jezelf. Alles met mate, dan is er niks aan de hand en dat weten jullie stiekem maar al te goed. Maar ga hou asjeblieft op het het gezeur over triggers.. je hebt écht een keuze in dat waardoor je je laat beïnvloeden.
lau - Zondag 5 maart 2017 16:36
gwn dit en dan ook nog magnums en chocola - win win :D
Anne - Zondag 5 maart 2017 16:38
Misschien ook een keer goed om een blog te schijven voor mensen die wél snel aankomen op een relatief kleine lijst? Hoe te realativeren etc.. Merk dat er alleen maar blogs zijn over het aankomen dmv een aankomlijst. Heel fijn hoor, maar daardoor voel ik mij nóg meer alleen.
ano - Zondag 5 maart 2017 16:48
eens met loes!

gezond eten is nu eenmaal heel belangrijk, je mag natuurlijk ook snoepgoed eten, maar ga het niet zien als normaal of goed. ik volg meerdere meiden op instagram en vaak word er negatief gereageerd als iemand gezond eet en juist heel positief als iemand ongezond eet. ik denk dat er veel juist bang geworden zijn van gezond eten omdat dat zogenaamd toegeven zou zijn aan je eetstoornis. maar dit hoeft niet zo te zijn. we eten voor een reden. we eten voor energie en om ons lichaam de stoffen te geven die het nodig heeft. de enige manier om je lichaam dit te geven is door gezond te eten. vooral bij aankomen is gezond eten belangrijk, je hebt je lichaam zo lang ontzegd van voedingsstoffen, dan ga je je lichaam toch niet nog meer voedingsstoffen ontzeggen door enkel snoepgoed te eten?

nogmaal, koeken kunnen echt! maar gezonde voeding is wel de beste keuze die je kan maken voor je lichaam, ook voor je geest, gezond eten zorgt ervoor dat je je gewoon beter voelt. houd die lekkere koeken voor speciale momenten, genietmomentjes, maar houd de basis van je voeding gezond.

sorry als dit triggerend overkomt, maar zoals loes al schreef, ik denk dat veel meiden bevestiging zoeken dat ze snoepgoed onbeperkt kunnen eten omdat ze toch moeten aankomen. maar gezond eten is nu eenmaal gewoon heel belangrijk.
Renee - Zondag 5 maart 2017 16:49
Nee, ik vind deze blog juist super! Tenminste niet dat standaard praatje over al die ongezonde dingen. Je kan met gezonde voeding net zo makkelijk aankomen en dan nog eens op een manier die iets veiliger voelt. Juist een verademing dat er voor die standaard tussendoortjes die helemaal nergens goed voor zijn een alternatief genoemd wordt. Je kan trouwens makkelijk chocola eten als je dat wilt.. kies dan gewoon een pure chocola bijvoorbeeld die pecan kokos.. dan heb je en noten, en chocola maar wel de pure versie die beter voor je is.

Echt super onzin over magnums en milkshakes. Iedereen zegt wat anders joh. Ik heb heel veel diëtisten gezien die het daar dan weer totaal niet mee eens zijn en behandelaren dus..

Ieder mens is anders, je moet gewoon vinden wat goed voelt voor jou. Aankomen is al moeilijk zat. En balans is gewoon het belangrijkste. Magnums en milkshakes, net of dat normaal eetgedrag is haha maar goed

Word af en toe gewoon zo moe, die kritiek op die blogs, die mensen zijn er om te helpen en niet te triggeren.. alles kan triggeren.. dat laat je zelf toe. Het is gewoon een goed bedoelde fijne blog.
- - Zondag 5 maart 2017 16:51
Balance is the key; niet alles 'ongezond' en niet alles 'gezond' (waar die scheidingslijn ook mag liggen)
Om aan te komen hoef je niet énkel chips en magnums te eten (want zonder gekheid is dat ook niet goed voor je lijf), maar je hoeft ook niet enkel kwark en ongezouten noten te eten (ik vraag me af of je dan ooit echt je eetstoornis los kunt laten, zou je dat doen)

Anonieme A - Zondag 5 maart 2017 17:31
Zo stom, als ik deze blog lees heb ik het idee dat wat ik eet is om aan te komen.. maar ik hoef helemaal niet aan te komen! Als je echt moet aankomen is het toch juist goed om meer suiker en vetrijke dingen te eten.. ik eet eigenlijk bijna alleen maar complexe koolhydraten en nauwelijks dingen met toegevoegde suikers dat zorgt juist voor heel weinig eetlust. Als ik m'n ontbijt met suiker start, heb ik gegarandeerd de hele dag zin in eten, dus dat zou eerder mijn tip zijn :p en veel drinken stilt geen honger.. het zorgt er juist voor dat alles sneller je maag uit is, waardoor je sneller weer trek hebt..
G. - Zondag 5 maart 2017 18:56
Tja. Hier ook "lesje" geleerd weer. Ik herken bij mijzelf de gedachte: "oh ja.. dus als ik wil afvallen.. dan moet ik bovenstaande vooral NIET doen". Of het slim is dit te denken? Mwah. Lijkt mij niet. Dan sla je door in het uber gezonde - nergens goed voor (ik hoef / zou juist niet moeten afvallen) + leidt alleen maar tot negatieve situaties (namelijk obsessieve gedachten over al dat wat dus niet mag).

Maar, eerlijk is eerlijk. Ik "betrapte" mijzelf er ook op. Fck it dacht ik.. ik eet ook volle yoghurt. Is dat dus slecht? Nope! Juist beter 1 bakje volle yoghurt dan 20 bakjes magere yoghurt. Maar pffff... dat heule ge-om-denk / jezelf tegenspreken: het is me een partijtje vermoeiend # wat kan je jezelf wel niet allemaal aandoen, wat niet hoeft.
Lisa - Zondag 5 maart 2017 19:35
Ik ben het met een aantal dingen in deze blog oneens. Zo wordt er gesuggereerd dat vetten de eetlusten remmen en je dus beter veel eiwitten kunt eten. Echter verzadigen eiwitten juist en is het niet verstandig extra eiwitten te nemen, omdat je nieren dit overschot moeten verwerken. Je organen hebben het al te zwaar te verduren.

Daarnaast remt caffeïne je eetlust enorm, dus het is beter om het bij 1 kopje koffie te houden. Caffeïne zit ook in cola etc.

Verder moet je gewoon doen wat je zelf wilt, haat je brood, lunch dan warm. Heb je liever chocola als tussendoortje dan nootjes, doe je ding. Uiteindelijk kom je er op je eigen manier, zolang je meer eet dan je verbruikt. Ik zelf beweeg bijvoorbeeld wel ondanks dat ik moet aankomen, maar eet hiervoor bij. Maak hier afspraken over. Succes!

miri - Zondag 5 maart 2017 20:44
Ik ben van mijn eetstoornis af gekomen door te kiezen voor het leven en het volgen van mijn onderbuikgevoel/geweten/intuïtie. Het kan!!
Ik lees sommige twijfels en reacties hierboven. Ik weet als geen ander die onzekerheid van: shit eet ik nu te ongezond? de paniek zelfs die je voelt door een eventueel verwarrende zin of opmerking! Ik denk: die paniek voel je niet voor niets, want je had zelf een ander plan om gezonder te worden (dus niet de eetstoornis stem bedoel ik nu) en eventueel aan te komen. Volg jouw plan en gebruik deze blog alleen als bekrachtiging voor jouw zelf! daar is het voor bedoeld, om te helpen en het is geen waarheid op zichzelf dus als jij rechtsom gaat, en deze blog linksom. maakt niet uit, het doel is dat het beter met jou gaat.
Loes - Zondag 5 maart 2017 21:37
@ano precies dat! Fijn dat ik niet de enige ben die er zo over denkt 😄
Jansje - Zondag 5 maart 2017 21:50
Ik snap de bedoeling van deze blog wel, en ben het er wel mee eens. Ik denk dat het wel goed is om op een gezonde manier aan te komen.
Maar het is wel frustrerend als je al aankomt op een heel kleine lijst, nog niet eens een basislijst. Wat kun je dan als beste eten? Is het dan ook verstandig om tussendoortjes te nemen? En als je snel doorslaat in eetbuien?
Het lijkt zo simpel, gewoon een eetlijst volgen, maar het is het niet!
Voor mij niet in elk geval...
@loes - Maandag 6 maart 2017 08:10
Ik eet al die dingen al! Het suikergehalte van de ongezonde producten boeit mij niet zoveel aangezien ik mijn lichaam gewoon vertrouw, maar om dat nou als aan te geven? Dat we het stiekem gewoon willen? Misschien sommige, maar misschien kun je voortaan niet zo snel al een conclusie trekken! Alles gaat tegenwoordig toch ook om super gezond zijn en superfoods, daar wil ik dan niet te veel mee te maken hebben en zo een soort blog zorgt daar wel voor
Lien - Maandag 6 maart 2017 10:11
Ik verzamelde mijn 8 (soms nogal bizarre) tips op mijn eigen blog. Ondertussen kan cardio weer en ga ik richting mijn eerste marathon met heel wat kilootjes erbij! En het besef dat mijn lichaam en geest het zonder nooit gekund hadden! Doelen stellen los van eten heeft me echt geholpen weer normaler te gaan eten om die te bereiken! En ik zou nooit meer terug willen naar hoe leeg het leven toen was...
Daniella - Maandag 6 maart 2017 10:21
Denk dat iedereen voor zichzelf moet bepalen wat hij/zij makkelijk vindt om erbij te eten. Er staan goede tips in deze blog, maar zelf vind ik het fijner om tussendoor een grote koek of chocola te eten dan bijvoorbeeld kwark met noten. Je komt er niet 'anders' van aan en je hoeft je hierdoor niet schuldig te voelen. Luister naar je cravings.
Het is natuurlijk belangrijk dat je bij de hoofdmaaltijden volgens de schijf van vijf eet, maar als je herstellend bent mag je naar mijn mening tussendoor jezelf best wat uitdagen. Dat vult vaak ook minder. Zoals ik al zei: wat je zelf het fijnst vindt!! Aankomen is mentaal al moeilijk genoeg, dus in de manier waarop mag je het naar mij mening jezelf zo makkelijk mogelijk maken.
bellefleur - Maandag 6 maart 2017 11:41
Als ik mij niet vergis staat er al wissel gezonde tussendoortjes af met lekkere koeken candybars etc.

De beginperiode dat ik aankwam at ik vooral alles waar ik trek in had. Chips, chocola, en verder alles wat vet, zout en zoet was. De natuurlijke dooreetcombinatie. Maar nu ik weer wat stabieler wil aankomen ben ik blij met de gezondere versie van aankomen. Let wel ik eet nog elke dag waar ik zin in heb. OOK als dat betekent dat ik chocolade eet tot ik vol zit, of er een halve zak chips doorheen gaat.
Want aankomen op snoep en chips alleen wil ik ook niet. Maar ik zoek wel naar tips om de basisvoeding wat calorierijker te maken.
A. - Maandag 6 maart 2017 16:42
Ik ben superblij met deze blog, deze komt precies op tijd!
Ik vind dat er hele goede tips instaan.
Een jaar geleden mocht ik het aankom 'lijstje' loslaten, wat in het begin best lastig was. Nu mocht ik namelijk zelf kiezen wat ik ging eten en het toen moest allemaal niet meer. Stiekem (en dat kan ik nu zeggen) zat het stemmetje van mijn eetstoornis nog flink in mijn hoofd en wilde ik graag aan mijn omgeving laten weten dat ik zonder lijstje ook goed kon eten. Dit deed ik ook, maar ik had wel zo zelf mijn regeltjes over eten opgesteld.
Intussen heb ik wel een gezond bmi en dit gewicht heb ik al een half jaar lang, maar ik begin nu pas te merken dat mijn lichaam toch meer nodig heeft en dus moet aankomen. Ik wist alleen niet goed waar ik moest beginnen... En ik sta er sinds deze week helemaal achter dat ik nu zelf wil aankomen en niet omdat het moet van iemand anders, maar dus omdat ik het zelf wil. Ik wilde alleen niet meteen alles flink gaan veranderen, omdat ik helaas nog andere psychische problemen heb. Maar de tip om van alles 1 ding meer te nemen, ben ik sinds vandaag gaan doen! Dit is voor mij nu het meest haalbare.
Dus bedankt voor deze blog.
Kim - Maandag 6 maart 2017 21:04
Beste mensen die zich getriggerd voelen: deze blog gaat over 'gezond aankomen' en niet over 'het aangaan van de angst voor bepaalde voedingsmiddelen'. Bedankt o.a. Loes :).
Kim - Maandag 6 maart 2017 21:21
Om antwoord te geven op de vraag die aan het einde van het blog wordt gesteld (even een opsomming): 1. Neem meer van wat je al eet (van één naar twee boterhammen, van één schaaltje naar twee schaaltjes yoghurt). 2. Neem de variant met meer calorieën (van karnemelk naar chocolademelk, van kipfilet naar boterhamworst, van fruitbiscuit naar havermoutreep, van halvarine naar margarine). 3. Neem tosti's (pindakaas en hagelslag, ham en kaas, avocado en hummus). 4. Neem drank met calorieën (sinaasappelsap, smoothie, eiwitshake) 5. Maak gebruik van toevoegingen (ketchup bij de tosti, kerriesaus bij de kip, een klontje boter bij de groente, een scheutje olie door de salade, ranja door de yoghurt, muesli door de vla). 6. Maak gebruik van drinkvoeding of speciale dieetpoeders. Er zijn genoeg mogelijkheden! De eetstoornis weet helaas heel goed om van elke oplossing een probleem te maken... Aan jou (en mezelf) om die regels te overtreden en te ervaren dat de spanning verdwijnt en de vrijheid komt ;) !
A. - Donderdag 9 maart 2017 09:02

Inderdaad, de eetstoornis maakt van elk goed advies een probleem, iets om zich tegen te verzetten.
Toch ik denk dat het erg moeilijk is om dit soort raadgevingen op te volgen zonder iemand zoals een diëtist (enzovoort. )die met je meedenkt. Ik heb in ieder geval nooit iets aan tips als deze.Anoniem - Maandag 10 september 2018 15:32
Ik heb een tip voor jullie! Aankomen doe je niet dood alleen maar snoep te eten chocola en friet en pizza enzo. Je miet gewoon genoeg eten tot dat je vol zit en genoeg drinken en water is ook goed. En ik deed ook heel vaak als ik dan honger had niets pakken ik dacht dat komt zo wel alleen dat is ook niet goed voor je. ik ben zelf ju 11 en 30 kilo en gewoon erg dun dus ik ga van dit blog zeker gebruik maken en iedereen ook veel sterkte!