Pro-ana is verslavend

 

By SIk kan me nog goed herinneren dat ik je vertelde dat ik mezelf te dik vond. Jij was een fors meisje; en vond jezelf ook te dik. We gingen samen afvallen.

Tussendoortjes vervangen door fruit. Een goed ontbijt, twee broodjes in de middag en een goed avondeten. Ik viel gezond af. En dat gaf me een goed gevoel! Elke avond vertelde we elkaar wat we aten. En of we ook nog wat extra hadden bewogen. Ik kwam erachter dat ik op een appel per dag kon leven. En wauw, dat voelde goed. Ik durfde het niet tegen je te zeggen.. Bang dat je me raar zal vinden, ik wist dat het niet goed was. Toch deed ik het. Ik bleef het doen, en toen ik het tegen je vertelde zei je doodleuk: "Jij krijgt nog een keer anorexia".

Je stopte met afvallen en ik ging verder. Ik ging verder in m'n eentje, en telde elke avond mijn calorieën dit werd steeds minder. En elke avond schreef ik het op in een boekje. Ik twijfelde om afslankpillen te kopen, en heb vaak in de kruidvat gestaan. Maar had nooit het lef om ze te kopen. Ik wist dat ik niet de enigste was die zo leefde.

Ik wist dat er zogeheten pro-ana sites bestonden. Ik las er boeken over, boeken waarin ik mezelf herkende. Toen wist ik al; ‘er komt een moment dat ik mezelf niet meer kan bedwingen om op die site te kijken'.

Oudejaarsavond 2008. Ik herinner me die avond; Ik had het koud, ik had al de hele dag vuurwerk afgestoken. En ging om het halfuur naar binnen omdat ik het té koud had. Ik speurde het internet af en kwam op pro-ana sites. Ik stelde me voor; en praatte vrolijk met de meisjes mee. Iedereen had wel goede voornemens. Ik had de mijne ookal snel gemaakt: AFVALLEN! Nog véél meer. Ik woog toen denk ik rond de xx kilo met mijn lengte van 173 cm.

Ik zat vanaf die tijd iedere avond op pro-ana sites. En merkte dat ik het interessant & leuk vond om erop te zitten. Ik kon er gewoon niet mee stoppen. Het was een soort verslaving; praten met andere meisjes die dezelfde interesse hebben als jou! Dat klinkt toch geweldig? Zo denk ik er nu nog steeds over..

Ik weet nog dat ik de zogeheten brieven van ana, de 10 geboden etc. Allemaal zó overdreven vond. En wat denk je nu? Ze beginnen me te boeien, ik vind mijn weg erin. Ik heb een eigen ‘pro-ana log'. Waarin ik mijn dagelijkse belevenissen, calorie inname etc. opvertelde. Ik voelde me thuis. Helaas kwam het heel vaak voor dat als je een hele hechte vriendschap had opgebouwd met iemand. Degene zomaar ineens kon verdwijnen.

We weten vaak zelf wel wat er mee gebeurt, alleen durven we het vaak niet toe te geven. Er zijn laatst weer twee vriendinnen van me ‘verdwenen'. Van het ene meisje weten we inmiddels dat ze is opgenomen. En het andere meisje.. niemand heeft haar nummer, iedereen maakt zich zorgen.

Pro-ana sites zijn een tweede leven. Een tweede leven op internet; net als hyves werkt het verslavend. Ik kan alleen maar zeggen: begin er alsjeblieft niet mee.

Inmiddels begint mijn behandeling voor mijn eetstoornis. Alleen wil ik het zelf helemaal niet, ik zit alleen nog maar bij een psycholoog. Maar dat kan altijd nog meer worden.. en zeker als ik zo doorga.. Allemaal door dat éne ding, dé weegschaal.

Anoniem, meisje 14 jaar

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Claudia - Woensdag 5 mei 2010 18:03
Ik vind het erg voor je (L)
maar helaas herken ik me zelf heel erg in dit verhaal
het doet me eigenlijk pijn om telezen dat andere
ook zo rot voelen en vooral om zo te leven.
xx
linda - Woensdag 9 juni 2010 10:59
ik weet hoe verslavend het werk ik probeer er nu ook minder op te komen maar is echt knap lastig..
Xx
snoepertje - Zondag 7 november 2010 12:09
perfect verwoord.. zucht.
linde - Maandag 31 januari 2011 09:01
Inderdaad, verslavend. Maar we hebben toch iemand nodig om ons te kunnen steunen
nicole - Zondag 6 februari 2011 09:59
*zucht* herken mezelf helemaal terug in dit verhaal
sterkte ermee allemaal
Jenny - Vrijdag 22 juli 2011 18:50
Je hebt wel een talent voor schrijven weet je dat?
Chicka'x - Maandag 25 juni 2012 00:08
Sterkte meid, het is al zo'n 3 jaar geleden dat je dit schreef, maar je komt niet nooit meer van af... Ik heb het zelfde met pro-mia :(
Jasmina - Woensdag 15 augustus 2012 10:12
pro-ana sites... ze zijn zo raar eigenlijk. de eerste keer dat ik er 1 bekeek dacht ik echt "WTF, dit is ZO ziekelijk, hier kom ik nooit meer" maar een week later zat ik er weer en twee weken later bekeek ik er elke dag één. Gelukkig heb ik op tijd ingezien dat het fout was en nu bekijk ik er nooit meer een!
anoniem14 - Zondag 3 maart 2013 12:41
Heel herkenbaar :(

Ik praat ook met ana's en zit op pro-ana sites. ik heb getwijfeld of ik wel met ze ging praten maar heb t toch gedaan! :S :(
Ik probeer te stoppen maar het lukt niet.. als je er eenmaal op bent geweest en je praat met ana's kom je er niet vanaf!
nouja het is super moeilijk..

elke keer als er een nieuwe ana bij komt. En als die met me wil chatten dan zeg ik van te voren ik wil niet anti ana doen maar weet je waar je aan begint? en dat je er ook moeilijk vanaf komt.


xx
sweet - Dinsdag 16 april 2013 23:38
pff ik wil zo graag afvallen maar het lukt me maar niet als ik niet eet dan verzwak ik op werk helpppppp ik wil dun worden
Kim - Maandag 22 april 2013 21:20
Heel herkenbaar,
En ik heb anorexia.
amber - Dinsdag 11 februari 2014 14:11
ik heb echt super respect voor je het zijn vast moeilijke tijden geweest ik hoop dat het nu al beter met je gaatxx
Sofie - Woensdag 21 mei 2014 07:28
Je kunt echt goed schrijven! En ik herken me er ook in :/ zucht
meisje - Woensdag 6 januari 2016 19:24
herken mezelf hierin :( sterkte x
Karin - Woensdag 29 mei 2019 23:02
Herkenbaar... heb zelf anorexia en als ik geen hulp had gehad was ik er niet meer geweest. Dat ik anorexia kreeg komt allemaal door de pro-ana-site , echt zieke sites. Je word er ook ziek van... Kijk daarom nooit op pro ana sites! Je word erin getrokken en komt er heel moeilijk vanaf.