Gevangen in een pro-ana forum

 

pro-anaDertien jaar was ik, toen ik voor het eerst met pro-ana sites en weblogs in aanraking kwam. Ik had toen al ruim een jaar een zeer verstoord eetpatroon. Als 13-jarige had ik natuurlijk geen verstand van eten en afvallen dus zonder nadenken volgde ik zo veel mogelijk tips op, om maar zo dun mogelijk te worden. Mijn eetstoornis bestond destijds uit lange periodes extreem weinig eten, gevolgd door korte periodes veel eten. Ik was dus behoorlijk aan het jojoën.

Op mijn 14de openden de virtuele deuren naar een pro-ana forum zich voor mij, dat ik nu verder ‘het forum' zal noemen.

Het was behoorlijk lastig om binnen te komen, ik moest eerst door een soort screening om te kijken of ik wel ‘een echte ana was'. Er werden vragen aan me gesteld, die ik maar beantwoordde met het antwoord waarvan ik dacht dat ze het horen wouden, en ik werd toegelaten. De eerste keer dat ik toegang had tot het forum, keek ik mijn ogen uit. Zoveel subfora, zoveel topics, zoveel leden, het leek een complete stad op internet.

Ik, als 14-jarige, was vooral heel trots dat ik toegelaten was en dacht er totaal niet bij na hoe slecht en ongezond al die tips waren. Wist ik veel, ik was 14, laxeermiddelen slecht? Hoezo? Van anorexia kon je onvruchtbaar worden? Mooi, was ik van die bloedende rotzooi af iedere maand. Ik was te onvolwassen om na te denken over de gevolgen.

Op school ging het ook niet zo goed met me. Ik zat dat jaar op een nieuwe school in 3VWO, omdat ik was weggepest op mijn oude school. Ook op deze school ging het niet zo goed, ik had weinig vriendinnen en werd ook op deze school aan het begin van het jaar gepest. Halverwege het schooljaar is dat wel minder geworden, maar nog steeds voelde ik me alleen.

Toen ik vlak daarna toegelaten werd tot het forum, begon ik al snel daar te ‘socializen'. Het weinige sociale leven dat ik op school nog had, verdween. Het kon me niet schelen, ze snapten me daar toch niet, op het forum zaten mensen die me begrepen. Omdat het zo moeilijk was om binnen te komen op het forum, kwamen er weinig nieuwe leden bij en kende iedereen elkaar. Niemand van buitenaf kon het forum binnenkomen en daarom vertelde iedereen de meest persoonlijke dingen op het forum.

anorexiaEr was sprake van ‘wij', forumleden en ‘zij', de buitenwereld. ‘Wij' waren sterk, want we aten niet en ‘Zij' deden wel alsof ze pro-ana vreselijk vonden, maar eigenlijk waren ze gewoon jaloers op onze zelfbeheersing.

Er was ook een sterke sociale controle binnen het forum: Als iemand een paar dagen niet online was geweest, was iedereen meteen al ongerust en dat was dus ook iets dat je gewoon niet deed. Natuurlijk waren er wel leden die maar af en toe online waren, maar de meeste lieten toch wel elke dag iets horen. Niemand wou immers de rest ongerust maken.

Iedereen controleerde elkaar, elkaars voedsel, elkaars gewicht, alles. Er vonden wedstrijden plaats wie het meeste of het snelste gewicht kon verliezen. Het was, zoals ik al zei, een soort stad op internet, maar met de sociale structuur van een dorp: Alles is er te vinden, iedereen kent elkaar en iedereen weet alles van elkaar

Ik was ondertussen 15, een klein stukje meer volwassen en gelukkig ook een stukje slimmer en ik begon langzamerhand door te krijgen dat waar ik mee bezig was, echt niet goed was. Ik ontdekte Proud2bme en heb daar toen een aantal maanden gezeten, zonder op het pro-ana forum actief te zijn. Toch kon ik het forum niet achter me laten, ik zat daar opgesloten en kon er niet meer weg. Nu klinkt dat stom, want ik had er toch voor kunnen kiezen gewoon niet meer daar heen te gaan? Dat had inderdaad gekund, maar ik had mensen van het forum op hyves, facebook en msn, ik smste met ze, ze bleven vragen hoe het met me ging. Ze maakten zich zorgen, vertelden me dat ze mijn wedstrijdjes misten en dat ze mijn berichtjes misten.

Ik ben toen weer weggegaan bij Proud, terug naar mijn virtuele dorp om daar weer flink terug te vallen in mijn eetstoornis. Ik kreeg complimenten over mijn willpower (Willpower? Ik kón niet eens eten, al probeerde ik het) en kreeg complimenten over mijn figuur. Ik zag mezelf nog steeds als dik, maar de complimenten voedden mijn eetstoornis en ik ging nog minder eten. Hoe minder ik at, hoe meer berichtjes in mijn dagboekje ik daar kreeg en dat motiveerde me weer om nog minder te gaan eten. Soms had ik een ‘eetbuiperiode', die duurde dan variërend van een dag tot 2 weken. Dan reageerden er opeens een stuk minder mensen in mijn dagboekje. Dit motiveerde me dan weer om niet te eten, ik kreeg weer complimentjes, etc. Zo ging het maar door.

Proud2BmeIn februari of maart dit jaar heb ik een punt achter pro-ana gezet. In de paar maanden daarna ben ik regelmatig terug gekeerd, omdat ik het miste, maar op een gegeven moment had ik gelukkig de behoefte niet meer aan pro-ana. Ik begon in te zien wat het forum met mijn leven gedaan heeft.

Het forum is niet verantwoordelijk geweest voor mijn eetstoornis, maar heeft toch op veel vlakken een steentje bijgedragen. De virtuele stadsmuur die om het forum heen staat maakt dat je opgesloten zit, de sociale controle voorkomt dat je ontsnapt.

En vooral, de leeftijd waarop sommige leden het forum binnen komen, maakt dat jonge meisjes er al heel erg vroeg in gevangen zitten. Er zaten destijds meisjes op het forum van 11 en 12 jaar. ‘Officieel' was er een leeftijdsgrens van 14, maar toch zaten er zoveel jongere meisjes op het forum. Zonde, die meisjes hebben geen idee waar ze zichzelf voor aanmelden. Op zo'n jonge leeftijd denk je totaal niet na over de gevolgen, je hebt niet door wat je jezelf aandoet en dan zit je vast.

Ook al wil je er dan weg, je komt er niet meer uit, je zit gevangen tussen de muren van het forum.

Door: Esther

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Sabb. - Dinsdag 20 september 2011 13:59
Sommige stukjes zijn inderdaad erg herkenbaar, betreffende het socializen.
Waar ik geen ervaring mee heb is het het volgende:
'Iedereen controleerde elkaar, elkaars voedsel, elkaars gewicht, alles. Er vonden wedstrijden plaats wie het meeste of het snelste gewicht kon verliezen. Het was, zoals ik al zei, een soort stad op internet, maar met de sociale structuur van een dorp: Alles is er te vinden, iedereen kent elkaar en iedereen weet alles van elkaar'.

Mensen vertelden mij dat ik moest oppassen, dat ik al goed was zoals ik eruit zag... Maar ieders wil is eigen wet...
Een forum is inderdaad soms lastig om los te laten, dat merk ik zelf ook wel...
I. - Dinsdag 20 september 2011 14:06
Wat heftig zeg! Ontzettend goed van je dat je die vreselijke wereld achter je hebt kunnen laten, want zo'n ''wereld'' maakt je kapot. Mooi dat je je verhaal hier hebt gedaan en hopelijk is het een eye-opener voor meiden die ook gevangen zitten in pro-ana. Ikzelf heb gelukkig nooit de behoefte gehad om op pro-ana sites te kijken en tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik me er nooit mee in gelaten heb. Een eetstoornis wil je echt niet hebben en ik vind het zo ziek dat op dit soort sites anorexia wordt opgehemeld alsof het je een beter mens maakt ofzo, terwijl het je alleen maar de vernieling in helpt.
Nogmaals knap dat je hier je verhaal hebt verteld!
Joy - Dinsdag 20 september 2011 14:26
Vreselijk... goed dat je daar weg bent en nu inziet dat je er niet gelukkig van wordt.

Maar Sabb, dat is toch ook niet zo geloofwaardig omdat te zeggen op een forum waar iedereen haar best doet om af te vallen en waar het vol staat met zieke tips om af te vallen?

Hoop dat je nooit meer terugvalt Esther!
suus - Dinsdag 20 september 2011 17:22
heel herkenbaar...
ik heb met hulp van rintveld een punt achter pro ana gezet.
vond dat heel moeilijk, want voelde me inderdaad gevangen en alsnog soort gemotiveerd door die mensen...en dat punt van socializen vond ik heel moeilijk achter me te laten, want ik werd ook gepest en wilde niet alleen zijn.
knap dat je je verhaal zo duidelijk hebt verteld :)
leilani - Dinsdag 20 september 2011 18:07
heel herkenbaar. knap dat je het achter je hebt gelaten! respect.
Elise - Dinsdag 20 september 2011 18:31
Dank je wel Esther voor je verhaal!
Helaas heel erg herkenbaar. Ik heb grote bewondering voor hoe je het hebt gedaan en hoe je er nu tegenaan kijkt. Ik doe op het moment een ontsnappingspoging waarvan ik hoop dat deze lukt. Je weet hoe dubbel het is en hoe lastig. Jouw moed geeft mij ook weer kracht.
X Elise
Hoshi (Esther) - Dinsdag 20 september 2011 20:15
Dank jullie wel voor jullie reacties allemaal!

@Elise, Het zal je zeker gaan lukken! Uiteindelijk zal het je zo veel rust en vrijheid geven als je daar weg bent! :)
Golden - Dinsdag 20 september 2011 21:27
Heel mooi geschreven. En ik vind het ook heel knap van je dat je het achter je hebt kunnen laten. Geweldig
Rainbowmeisje - Woensdag 21 september 2011 09:39
Waaw meid. Respect voor jou. Ik herken het verhaal, je bent echt dapper dat je het achter je hebt kunnen laten!

Jij komt er wel!
Anoniem meisje - Vrijdag 3 februari 2012 16:40
Geweldig verhaal
xnatasjalovesjazz - Zaterdag 4 februari 2012 13:13
mooi verhaal meis' zo herkenbaar! en dan vooral op ping.. bij mij.
Ester - Zondag 4 maart 2012 22:08
Ik ben nu 13 jaar. Ik heb precies hetzelfde met eten. Ik eet de ene keer bijna niks en gooi ik al mijn eten weg en de andere keer eet ik heel veel. Ik weet niet wat ik moet doen. Ik heb nou een paar keer op pro ana sites gekeken maar ik durf niet echt. Waarom weet ik ook niet echt (ik denk dat mijn ouders een grote rol spelen. Ik heb ook geprobeert ooit m'n vinger in mijn keel te stoppen, maar dat lukte niet echt. Ik heb het daarna met een tandenborstel geprobeert dat maar dat lukte ook niet. Ik zit nu bij een diatiste, maar mijn gewicht neemt niet af. Ik heb geen overgewicht, maar ook geen ondergewicht. Ik wil snel gewicht kwijtraken en ik weet echt niet wat ik moet doen!! Help!!
Proud Team - Zondag 4 maart 2012 22:36
Lieve Ester,

waarom is het zo belangrijk voor je om gewicht kwijt te raken, als je nu een gezond gewicht hebt?
Overgeven is erg schadelijk en kan ook gevaarlijk zijn voor je lichaam, probeer dat ajb niet meer.

Kom anders eens praten op het forum hier, we steunen je graag.

Liefs, Proud
noname - Maandag 26 maart 2012 18:55
Wie zitten er achter die sites?
Als je een forum draait en een selectieprocedure moet doorlopen dan lijken me het dat er "volwassenen" achter zitten?
Welk doel hadden ze?

Dames hebben een verkeerd beeld van een schoonheidsideaal of willen een beetje controle in hun leven over iets.
De mooiste vrouwen eten gewoon normaal en doen aan cardio/krachttraining icm met extra voedsel. Die celebs hebben vaak allemaal een personal trainer waardoor ze er goed uit zien, maar dat kun je zelf ook makkelijk bereiken :)

ThatGiirl_x - Zaterdag 31 maart 2012 12:08
hmm ik vind het erg voor jou nso ...
maar hoe geraakte jij binnen op de pro ana forum??

doeii
ThatGiirl_x
Anoniempjeee. - Donderdag 12 april 2012 17:38
hey,

nadat ik jou verhaal heb gelezen besef ik wel een beetje waar ik mee bezig ben.. ik zit al ongeveer een maandje op een pro/ana site... ik wil alleen maar een paar kilotjes afvallen en ik kan tog geen anorexia krijgen want ik ben te dik :) maar ik zal proberen nietmeer op die sites te zitten en als ik wil afvallen ga ik dat op een gezonde manier proberen te doen.. kwil me zelf nie uithongere zoals wat ik vandaag deed.. 4crackersss en 1 tosti en eigenlijk ben ik vandaag pas begonnen met echt dieten.. maar ik ga proberen het gezonder aan te nemen :)!

loves.
Anoniem meisje - Vrijdag 1 juni 2012 14:58
Ik ben nu pro ana je hebt gelijk je kunt er niet mee stoppen! Knap dat je het achter je hebt kunnen laten ik hoop dat ik dat in de toekomt ook kan anders wordt het waarschijnlijk nog me dood!
Maike - Zondag 3 juni 2012 14:02
Het is inderdaad heel erg gevaarlijk!
Je moet echt oppassen met pro ana, want je raakt er echt verslaafd aan!
Dus ik geef echt aan; ga nooit naar een pro ana site!!!
Noekie681 - Vrijdag 29 juni 2012 15:57
Heey Esther ,
Heel mooi verhaal
Gevangen in een pro ana forum
Dit herken ik heel erg
Ik had ook geen idee waar ik me voor aanmeldde als 12jarig meisje
En er waren echt ook hele jonge meiskes op bij ons zelfs een meisje van 8
En ik herken het ook heel erg dat je het gevoel hebt gevangen in het forum te zitten
Dit gevoel heb ik ook heel sterk!
Be proud!
Liefs, noekie
roxanne - Donderdag 16 augustus 2012 17:26
ik heb respect voor je dat je het zo schtijft echt waar maar probeer je sterk te maaken je bent wie je bent dat kan niemand van je afpakken
lianne - Maandag 20 augustus 2012 01:52
zoals iedereen zegt, het is heel herkenbaar. knap dat je het durft te vertellen. je mag trots op jezelf zijn hiervoor.. en voor weg komen..
girlie - Maandag 17 september 2012 06:55
Goed dat je het achter je hebt gelaten!

Weinig eten of veel éten.. het neemt je leven over!
Ik begin er zelf ook last van te krijgen. (heb nu sinds 4 dagen ontzettende eetbuien) en daarvoor at ik sochtends een bakje yoghurt en smiddags een appel of paprika en dan in de avond +-800 kcal. (maar die sportte ik er dan later meteen weer af!)

Ik ben nu ook héél erg aan het jo-jo' en.

Iemand toevallgi nog wat goede tips voor mij:$?
Romy - Donderdag 29 november 2012 17:41
Ik heb echt ontzettend veel respect voor je, echt waar.
Ik ben een paar weken geleden voor het eerst op pro-ana sites gaan kijken, omdat ik mijn profielwerkstuk daar over houd. Jeetje, wat zijn die sites heftig zeg... En dan het idee dat er zo veel meiden/jongens zijn die er aan mee doen. Ziek. Echt ziek.
Gelukkig kijk je nu niet meer op die sites en gaat het beter met je (:

xx, Romy
Perfect Enemy - Vrijdag 14 december 2012 16:46
Ik snap opzich wel, ik ben nu 12 en was 11 toen ik begon met pro-ana. Ik probeerde ook wel eens in zo'n kring te komen, maar ik was te jong. Ik ben altijd te jong geweest voor dingen, en dat haat ik. Uiteindelijk kapte ik er een poos mee, omdat ik het verteld aan mijn ouders maar die namen mij niet serieus. Dat ontmoedigde mij ontzettend, ze zeggen nog steeds altijd ''Dat heb je zeker weer op internet gelezen!'' En daarna mag ik een week niet achter de computer, maar het is niet het internet. Ik ben het die dat toelaat gewoon omdat ik stuk wil, en van een laag gewicht sterf je alleen maar sneller. Ik weet de gevolgen maar bij mij gebeurt het niet, het stemmetje dat ik eerst had heeft mij al verlaten net zo als al mijn vriendinnen, en het enige wat ik heb als vriendin is een armband, het is roze dat staat voor EN-DOS want een pro-ana bandje verdien ik nog niet. Ik eet te veel, altijd weer die eetbuien. Maar respect ook al ben ik het niet met je eens.
maria - Zaterdag 5 januari 2013 02:04
Beste Eshter,

Dank voor het delen van je verhaal. Ik hoop dat velen hier wat aan hebben en het hen sterkt en helpt.
Ikzelf kreeg anorexia in een periode dat er nog geen pro-ana sites waren. En ik denk dat (voor mij) dergelijke sites alles nog best eens erger hadden kunnen maken.
Deze ziekte heeft mij bijna mijn leven gekost, maar gelukkig kan ik het navertellen. Het beter worden, zoals velen van jullie zullen weten, is allesbehalve makkelijk. Maar het kan. En ik wil iedereen, die er nog midden in zit, veel kracht en sterkte wensen.
Dommie:( - Dinsdag 12 februari 2013 16:03
Hoi,
Sorry, maar ik weet echt nog steeds niet precies wat Pro-anna is.....
Ik vind het wel echt mooi dat jullie allemaal jullie verhaal kwijt durven!

Xx
tessa - Maandag 18 februari 2013 09:12
heel veel respect.
anoniem - Zaterdag 23 februari 2013 10:10
wat is hier gevaarlijk aan?? die meiden in het forum helpen me gewoon ze steunen je, ben dankzij hun ***kilo afgevallen maar blijf nog steeds dik ik weeg nu *** mensen zeggen dat dat weinig is maar het is veel als je in de spiegel kijkt en naar andere mensen kijkt die zijn dunner....
anoniem - Dinsdag 9 april 2013 20:00
Mooi geschreven, ik ben nu 13 en ik maak nu ook een beetje kennis met pro-ana ondanks de waarschuwing.. pro-ana is tenminste iets wat mij steunt in het afvallen.
Anoniempje - Woensdag 10 april 2013 17:34
Ik voel me ook te dik ik wou bijna naar een pro ana site gaan maar door jou verhaal doe ik dat niet! Bedankt
lon - Vrijdag 26 april 2013 20:44
ze moeten verboden worden ze maken je leven stuk
lon - Vrijdag 26 april 2013 20:49
@anoniem
ik zeg het je e moet stoppen je maakt je leven stuk
pro ana sites zijn verschrikkelijk
ik ben ook nit de slankste ik weeg 41, 9 kilo en ben 1,52 lang
maar ik ga nooit meer naar en pro ana site
Anoniem - Maandag 17 juni 2013 09:28
Knap dat je er een punt achter hebt kunnen zetten! Ik zit nu in precies dezelfde situatie alleen wil ik nog niet helemaal 'normaal' gaan eten maar wel gezond natuurlijk. Ik weet niet hoe het opeens zo snel is veranderd. Vanmorgen stond ik onder de douche en ik realiseerde me dat ik echt te mager begon te worden. Het is ook gewoon niet meer normaal. mijn heupbotten staken duidelijk meer uit dan ooit. Ik moest een oplossing vinden en daarom heb ik, hoe erg ik het ook vind, met mezelf afgesproken nooit meer een pro ana site te bezoeken en gewoon gezond te gaan eten. dagen achter elkaar vasten, constant ziek zijn, eruit zien als een wandelend lijk is er voor mij niet meer bij. het belangrijkste is gewoon dat je gezond en gelukkig bent. toen ik nog een ana was had ik nooit gedacht dat ik dit zou zeggen maar pro ana sites zijn verschrikkelijk, die meiden hebben geen idee wat ze aan het doen zijn. En als je echt een ongezond BMI hebt, probeer dan op een gezonde manier af te vallen. Twee jaar hardcore anorexia achter gelaten in een kwartiertje douchen :) de wonderen zijn de wereld nog niet uit!

Bedankt xx

Sophie - Donderdag 27 juni 2013 22:09
Wat een heftig verhaal, wat heb je het mooi geschreven.
Ik zit zelf (nog) niet op een forum. Maar ik heb wel contact met een aantal meiden op msn en dat maakt het zelfs al moeilijker om mijn eetstoornis los te laten. Laat staan als je op zo'n forum zit...
lien - Maandag 12 augustus 2013 21:44
wooow , heftig verhaal . Ik ben zelf ook een paar maanden pro ana geweest , en twijfelde om er terug aan te beginnen . Nu ik dit lees weet ik terug hoe slecht heb gevoelt in dat jaar . heb nu ook terug een meisje ontmoet die pro ana is en ik vint het nu al moeilijk om te zegn dat ik geen pro ana meer ben , wat moet dat dan zijn als je op zo'n forum zit :O respect !
boos meisje - Zondag 17 november 2013 11:51
pro-ana is mischien soms niet goed maar ze geven genoeg goei tips hoor! alsje het niet te lang doet maakt tniks uit!
grrrr - Maandag 9 december 2013 11:30
inderdaad het is slecht maar ik ben het met boos meisje eens als je het niet e lang doet zie er na een tijdje perfect uit!!!
Carleennnxx - Maandag 23 december 2013 15:34
ik zit ook op pro ana en ik kan er ook niet meer weg.. want dan ben ik slap.. ik heb wel nog gezond gewicht
xx
ana. - Maandag 13 januari 2014 00:08
Ik ben op men 12e begonnen en ben nu 13 hel goed dat je gestopt bent maar ik ben me er echt van bewust hoe slecht et is maar ik vind dat het allemaal waard zolang ik maar dun word :)
anoniem - Woensdag 15 januari 2014 21:28
je verhaal raakte me..
zelf zat ik ook in z'n wereldje..
ik deed alles om op het forum te blijven en verder te komen.
meer mogelijkheden meer verantwoordelijkheid meer doen en laten zien dat je een ana bent. de stap om er uit te komen is moeilijk.. zo moeilijk
ik wil elk moment van de dag weer terug naar dat wereldje
maar ik doe het niet,
Nina - Zaterdag 18 januari 2014 13:24
Ik ben trots op je !
Anoniem - Dinsdag 15 april 2014 19:50
Wat is de naam van het forum? Ik doe een werkstuk over eetstoornissen en zou graag even een kijkje nemen op dat forum,
liefs
B - Donderdag 7 augustus 2014 11:26
Ik vind dat ana wel controle over je leven heeft maar ik vind dat ze je wel helpt.
ik ben al 10 kilo afvallen en voel me er heel gelukkig door.
Ik ga het ook niet tever laten komen of zo.
Maar ik vind echt dat het helpt.
diana - Zondag 16 november 2014 22:50
B- wat is je naam??
annoniempje - Zondag 24 januari 2016 14:22
pro-anna moet verboden worden!
ananasje03 - Maandag 9 mei 2016 17:58
ik hou van pro ana. enige manier die helpt bij snel afvallen
Santoskiz - Maandag 14 augustus 2017 15:00
Hello! Running wind and success on the road!