Vilna van Betten over positief zelfbeeld

 

Via de Self-Esteem Month van Dove kwamen we in contact met de inpirerende en energieke Vilna van Betten. Vilna is lifecoach en geeft begeleiding en workshops om mensen te helpen weer positief over zichzelf en hun leven te denken. Vanuit Proud2Bme waren wij natuurlijk benieuwd naar de visie van Vilna. Daarom hebben we haar een aantal interviewvragen gesteld.Vilna van Betten

◊ Hoe ben je terecht gekomen in dit werk?
Ik ben altijd al oprecht geïnteresseerd geweest in het wel en wee rondom gedrag van mensen. Voor mij was de keuze met mensen te werken dus voor de hand liggend. Ik ben begonnen in het onderwijs en merkte al snel dat geluk en succes meer is dan het ontwikkelen van je IQ. En dat juist het ontwikkelen van je overige intelligenties: Sociale intelligentie, Emotionele intelligentie en Fysieke Intelligentie ervoor zorgt dat je goed voor jezelf zorgt, dat je gelukkig kan zijn en succesvol. En daar werd bijna geen aandacht aan gegeven op scholen. Zodoende ben ik me daarin gaan verdiepen en nascholen en van daaruit ben ik toen mijn eigen onderneming begonnen.

◊ Hoe zelfverzekerd jij vroeger?
Ik heb het geluk dat ik uit een warm en liefdevol gezin kom waarin ik ben gestimuleerd mezelf te ontwikkelen op een manier die bij me past. Ik heb uiteraard onzekere periodes gekend maar in basis was er genoeg vertrouwen om te doen wat ik wilde doen. Zo heb ik een periode gekend dat ik mezelf te dik vond en ben ik extreem gaan lijnen. Ik ontdekte al snel dat daar het antwoord niet in zat. Dat ik gericht was op een niet haalbaar schoonheidsideaal wat opgelegd was van buitenaf. Ik realiseerde me dat ik een eigen bouw en uniek lichaam heb en dat als ik daar goed voor zorgde dat veel beter was voor mij en mijn gezondheid. En dat heeft gewerkt. Vanaf toen eet ik gezond en sport ik voldoende. Zo hoef ik nu nooit met lijnen en weegschalen bezig te zijn. Ik heb niet eens een weegschaal in huis :) En dat besluit kan iedereen nemen.....

◊ Hoe motiveer jij jezelf?
Als ik opsta zeg ik iedere dag tegen mezelf: "Vandaag is mijn lievelingsdag!" vervolgens ben ik dankbaar voor mijn leven, mijn man, mijn kinderen, mijn familie, mijn lichaam, mijn werk enz. Daarna zet ik me stevig neer met beide voeten op de grond en haal een paar keer diep adem. Dan begin ik de dag vol energie. Ik stel vooraf mijn doelen voor die dag helder en visualiseer dat het me gelukt is. Ik ga als het ware een wedstrijdje met mezelf aan zodat het ook lukt. Als er iets niet gelukt is dan accepteer ik dat en aan het eind van de dag kijk ik trots terug op wat goed is gegaan.

◊ Hoe laat je iemand die veel negatiefs heeft meegemaakt, toch de positieve kant van het leven inzien?
Of mensen iets als negatief ervaren heeft vaak te maken met hoe ze ernaar terugkijken. Vaak zijn er juist veel leermomenten uit te halen en worden die vergeten. Ook wordt het negatieve benadrukt waardoor het positieve geen kans meer krijgt. Immers: Alles wat je aandacht geeft groeit! Dus door terug te kijken en te zien wat er wel oke was en wat iemand ervan geleerd heeft, wordt het vaak makkelijker om het negatieve los te laten en weer de pluspunten te benadrukken. Iedereen maakt dingen mee in het leven die niet leuk waren en dus is het van belang dat we leren daarmee omgaan. Dit is een manier die snel een ander inzicht kan geven. Uiteraard zijn er hele heftige zaken waar niet zo makkelijk het positieve uit lijkt te halen. Toch zijn er heel veel voorbeelden van mensen die dat wel hebben gedaan. Gebruik die als rolmodel, luister naar hoe zij het doen en zichzelf het hebben gegund de regie weer terug te pakken over hun eigen leven.

Vilna van Betten

◊ Als je negatief denkt over je uiterlijk, zit er vaak ook innerlijk iets niet goed?
Schoonheid zit van binnen en ontstaat als je oprecht jezelf kunt accepteren wie je bent. Je meest perfecte jij ben je namelijk al en als je dat zelf kunt zien straal je dat ook uit. Jezelf accepteren kun je doen door je bewust te worden dat als mensen negatieve dingen tegen je zeggen, ze dat vaak doen omdat ze niet beter weten, of om zichzelf beter te voelen of omdat ze zich door jou bedreigd voelen. Het zijn maar meningen, ik noem ze ook wel eens sprookjes. Je kunt het geloven of niet. Ook kun je jezelf accepteren door je te realiseren dat de 'ideaalbeelden' van de fotomodellen die we de hele dag langs zien komen allemaal nep zijn. Ze zijn gefotoshopt en aangepast. Niets is dus wat het lijkt. Cosmetica bedrijven hebben er groot belang bij ons het gevoel te geven dat we niet goed genoeg zijn zodat we hun producten gaan kopen. Laat je dus niets wijsmaken. Die modellen worden hetzelfde wakker als jij en ik. En zelfacceptatie kun je ook krijgen door realistisch te kijken naar de 'bouw' van je ouders en je lengte en postuur. Door te genieten van jouw uniciteit hierin zul je merken dat je niet perfect hoeft te worden, maar dat je dat allang bent! Zorg goed voor jezelf. Je bent het waard!

◊ Heb je ook tips voor mensen die depressief zijn?
jazeker.....zoek veel afleiding, verleg je focus en zoek zaken/mensen op waar je energie van krijgt. Eet als supplement visolie/omega 3. Word je bewust van je gedachten. 5/6 van je gedachten zijn onbewust en hetzelfde als die je gisteren had. Als je die bewust anders gaat maken verandert dat hoe jij je voelt. Dus i.p.v.: Oh ik heb geen zin in deze dag zeg je: Vandaag is mijn lievelingsdag, vervolgens spring je 10 x intens en doe je je kin op, je schouders recht en ga je aan de slag. Hoe meer je actief bezig bent hoe beter...

◊ Het verschil tussen jouw manier van hulp en de hulp van een psycholoog?
Bij de psycholoog/GGZ gaan ze veelal in op de problematiek waardoor je de hele tijd je probleem moet herhalen. Aangetoond is dat dit in je brein dan juist meer een vast patroon wordt. Ook wordt er snel naar medicatie gegrepen....dit terwijl dat soms nog helemaal niet nodig is omdat we onze eigen goede stofjes kunnen aanmaken. Mijn methodiek is erop gericht die goede stofjes te activeren op een manier dat je in je brein nieuwe verbindingen, die constructief zijn, activeert. Hierdoor merken mensen al heel snel resultaat en zien ze eerder uitwegen. tevens kijken we vooral naar wat wel goed gaat en dat geeft veel mensen al meteen een soort inzicht dat het heus niet allemaal slecht is, ze kunnen weer lichtpuntjes zien. Bij mij ben je dus snel en effectief met je hulpvraag bezig en ik stop niet voordat jij je resultaat hebt behaald!

◊ Heb je tot slot nog een mooie motiverende zin voor onze bezoekers?
Je kunt blijven voorspellen wat jij denkt dat zal gaan gebeuren of beginnen met creëren wat jij wil dat gebeurt. Want met gewonde gaven en buitengewone volharding is alles bereikbaar!

Vilna van betten

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Joo17 - Zondag 14 april 2013 13:38
Ik vind Vilna zo'n inspirerende vrouw! Ik ga in mei weer naar een inspiratiedag die ze geeft, heb er onwijs veel zin in!
Black Rose - Zondag 14 april 2013 19:04
Mooi intervieuw van een mooie vrouw. (van binnen en van buiten)
Dorien - Maandag 15 april 2013 14:21
Wow ze lijkt me echt een fantastisch mens!
Sophie - Maandag 15 april 2013 16:30
Waar is zij ook al weer van? Ik ken dr ergens van maar weet niet meer waarvan.. Inspirerende vrouw wel!
inge - Dinsdag 16 april 2013 15:36
een beetje teveel glimlachen en gedwongen vrolijkheid naar mijn idee.
Anoniem - Donderdag 2 mei 2013 11:58
eens met inge
hanne - Donderdag 2 mei 2013 16:38
ik schrijf altijd op wat ik goed heb gedaan, wat er positief is aan mij en wie belangrijk zijn voor mij. Het is misschien moeilijk om voor jezelf dingen op te schrijven die goed zijn aan jezelf maar wat ik eerst heb gedaan is naar mensen, vrienden en familie, toegaan en vragen of ze iets willen opschrijven over mij, een paar woorden ofzo en zeggen dat het voor mijn zelfbeeld is. Ze zullen dat wel begrijpen. Als vrienden iets te moeilijk is, doe het dan eerst bij de persoon die je best mee overeen komt en waartegen je alles vertelt (iedereen heeft wel zo'n persoon) bij mij is dat mijn moeder, want ik hou heel veel van haar en ze steunt me supergoed in deze moeilijke periode. De volgende stap is om eens iets positiefs van jezelf op te schrijven. In het begin zullen er allemaal negatieve dingen door je hoofd spoken en uiteindelijk zul je een kwartier zoeken en eindelijk 1 positief ding vinden. Dat MOET je opschrijven en ophangen, ergens waar je het heel goed kan zien (bijv bij de spiegel?). Probeer heel diep na te denken wat goed is aan jou, ik weet zeker dat je wel een talent hebt, een verborgen schoonheid (mooie wimpers? lange nagels, mooie lippen, koddige oren, mooie amandelvormige ogen,...) Je hebt zeker iets!! En schrijf dat erbij. Probeer iedere dag/week iets nieuws te vinden en schrijf dat erbij. Zo zal je jezelf meer leren waarderen en dit helpt echt. Ik heb dit 2 jaar geleden gedaan en mijn zelfbeeld was toen enorm omhoog gegaan. Jammer dat sommige pesters me weer naar beneden haalden... :s
Marina - Zaterdag 7 september 2013 12:56
Wauw, dit motiveert me echt!