Lichttherapie bij somberheid

 

Op Proud2Bme willen we zo veel mogelijk informatieve ervaringsverhalen delen. Vanuit de ervaring die wij als redactie zelf hebben, maar ook door de ervaringen van anderen te delen in interviews en gastblogs. Want samen weten we zo veel meer, staan we zo veel sterker. Omdat niemand van de redactie ervaring heeft met lichttherapie, maar dit wel een steunende factor kan zijn tijdens deze donkere dagen, vroegen we Damla om daar wat meer over te vertellen. Damla is 21 jaar, heeft ervaring met lichttherapie en studeert momenteel psychologie. We vroegen haar voor wie lichttherapie is, hoe dat in z'n werk gaat, welk effect je kan verwachten en wie je moet raadplegen als je denkt dat lichttherapie is iets waar jij baat bij kan hebben. 

Waarom heb je lichttherapie (gehad)?

"Ik heb al een wat langere tijd last van mentale 'problemen', wat als gevolg heeft dat ik slechter slaap.
Ook merkte ik dat ik in de 'donkere maanden' meer last had van somberheid en ook dat heeft dan weer invloed op mijn slaap. Nadat ik eigenlijk bijna alles al geprobeerd, had van yoga en meditatie tot medicatie, bleef slapen lastig. Mijn moeder stelde daarom lichttherapie voor."

Hoe gaat de lichttherapie in z'n werk?

"Bij lichttherapie word je door middel van een daglichtlamp aan intensief licht blootgesteld. Met dit licht wordt het effect van natuurlijk daglicht nagebootst. Dit kan zorgen voor een beter dag/nacht ritme, wat er dan weer voor kan zorgen dat je 's avonds makkelijker in slaap komt en 's ochtends makkelijker wakker wordt. Ook wordt lichttherapie gebruikt voor mensen met winterdepressies, vermoeidheid tijdens de wintermaanden, jetlags, etc. Ook kunnen mensen met niet seizoensgebonden depressie en andere psychische problemen zoals boulimia en OCD een gunstig effect ervaren door lichttherapie."

Wat interessant, ik wist niet dat het ook op psychische problemen als boulimia en OCD effect kon hebben. Hoe gaat dat in z'n werk?

"Uit onderzoek blijkt dat mensen met psychische stoornissen als boulimia of OCD baat kunnen hebben bij lichttherapie. Dit werkt dan waarschijnlijk op dezelfde manier als met een seizoensgebonden depressie. Het structureel toedienen van een bepaalde hoeveelheid licht zou herstellend werken op het bioritme en heeft daarmee een positieve invloed op stemming, slaap en het eetgedrag. Hier kan je een interessant onderzoek daarover lezen."

Wat voor lichttherapie heb jij gehad?

"Eerst kreeg ik een felle lamp waar ik elke ochtend 20 minuten voor moest gaan zitten. Ook heb ik een wekker gehad met ingebouwd licht dat 's ochtends, voordat de wekker ging, steeds feller ging branden. Nu heb ik een lichttherapiebril."

Hoe heb je de lichttherapie zelf ervaren? 

"Dat stilzitten voor zo'n felle lamp, wat dan wonderen zou moeten doen, vond ik een beetje gek en deed ik daarom dus liever niet. Nu heb ik een lichttherapiebril. Deze zet ik 's ochtends op wanneer ik wakker word, op de felste stand voor ongeveer 20 min. Omdat het een soort bril is, kun je gewoon vrij bewegen en dingen doen. Dit vind ik zelf erg fijn. Ik merk zelf dat ik, wanneer ik de bril op heb gehad, meer energie heb en ook denk ik dat het positieve effecten heeft op mijn gemoedstoestand. Ook merk ik dat ik 's avonds eerder in slaap val als ik 's ochtends de bril op heb gehad."

Heb je ook ervaring met eetstoornissen en stond dit in verband met waar je ook lichttherapie voor kreeg? 

"Ik heb zelf ook ervaring met een eetstoornis, echter was dit niet de reden dat ik begon met de lichttherapie. Maar wanneer ik beter slaap, overdag meer energie heb en een beter humeur heb, heeft dat zeker ook een positief effect op mijn gedachten en acties rondom eten."

Voor wie is lichttherapie en wie moet je raadplegen als je denkt lichttherapie nodig te hebben?

"Lichttherapie is voor mensen die tijdens de wintermaanden last hebben van een winterdepressie en/of somberheid. Ook kan het helpen voor mensen met slaapproblemen of bij mensen met bijvoorbeeld een verstoord slaapritme, zoals een jetlag. Het is altijd goed om even de huisarts raad te plegen voordat je aan een (licht)therapie begint."

Wat zouden anderen moeten weten als ze nadenken over lichttherapie?

"Lichttherapie is geen intensieve behandelmethode en heeft (bijna) geen bijwerkingen. Het kan dus - wanneer correct toegepast - niet echt kwaad. Het is echter geen wondermiddel en lost dus niet al je problemen op. Maar het kan wel gebruikt worden als toevoeging aan therapie of als extra hulpmiddel.
Lichttherapie heeft mij erg geholpen en ik raad het daarom ook zeker aan!"

Wat is jouw ervaring met lichttherapie? Of denk je dat het je zou kunnen helpen?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lost girl - Maandag 21 december 2020 17:52
Wat toevallig. Ik heb er net een week op zitten. Aangezien ik zelf geen lamp heb ga ik naar de ggz-instelling bij mij in de buurt. Het voelt voor mij rustgevend dat half uurtje en ik slaap er beter mee door de nacht heen. Ik kan iets makkelijker mijn gedachten een positieve wending geven.
Nadeel is het vroege opstaan waardoor ik overdag heel moe ben op de dagen dat ik de lichttherapie heb en dat ik door kan slaan de andere kant op. Lichamelijk onrustig worden of soms het gevoel hebben dat ik bijna high ben van het lachen.
Ik zou het zeker aanraden om te overwegen als je een seizoensgebonden depressie hebt en/of klachten die hierboven in de blog staan.


(Check even extra bij je arts/neuroloog/psychiater als je epilepsie hebt en aanvalsgevoelig bent voor licht.)