Inloophuis: Ixta Noa Nijmegen

 

Waar kun je heen als je op zoek bent naar een plek om je hart te luchten? Waar vind je die laagdrempelige plek om met iemand in gesprek te kunnen gaan, ervaringsverhalen te horen of samen te lunchen? Daar bieden inloophuizen vaak uitkomst. Wij vinden het tijd om deze bijzondere huizen, tuinen en keukentafels eens beter onder de aandacht te brengen. Voor wie op zoek is naar zo’n plek, maar ook voor degene die benieuwd is wat het precies inhoudt. Om niet vast te lopen, moet je er naar binnen lopen. Vandaag lopen we naar binnen bij Ixta Noa. We spreken met Emma Castrop, zij is vrijwilliger bij Ixta Noa Nijmegen.

Voor wie jullie nog niet kent: wie zijn jullie en wat doen jullie?

"Ixta Noa is een landelijke organisatie die zich inzet voor mensen die te maken hebben met een psychische kwetsbaarheid. Of dat nu komt door emoties zoals bijvoorbeeld angst, of door eenzaamheid of een psychische stoornis. Wij werken met ervaringsdeskundigen: mensen zoals jij en ik die jouw gevoelens, twijfels en emoties herkennen."

Wat is het doel van jullie inloophuis?

"Ixta Noa biedt inloopvoorzieningen aan. Deze vinden plaats in Praktijkhuizen en in regiogemeentes. Deze inloopvoorzieningen zijn toegankelijk voor iedereen die worstelt met een psychische kwetsbaarheid en ook voor hun omgeving. In onze inlopen staat de koffie klaar en er zijn ervaringsdeskundigen aanwezig. Ixta Noa zet zich in voor een sfeer van veiligheid, warmte en openheid. Een luisterend oor en ervaring met herstel kunnen soms het verschil maken."

Wat kun je er doen?

"Er is ruimte voor een gesprek, een spelletje en er kan bijvoorbeeld worden meegegeten bij de lunch of het avondeten. Bij Ixta Noa kan door gesprekken met de ervaringsdeskundigen en met andere deelnemers erkenning en herkenning worden gevonden."

Is het zo laagdrempelig als het klinkt? Kun je er gewoon zomaar binnenlopen?

"Je kunt altijd vrijblijvend binnenlopen, alleen of samen met iemand. Wanneer je het prettiger vindt om verwacht te worden, kun je ook van tevoren een afspraak maken. Je kunt kosteloos gebruik maken van al onze ondersteuningsmogelijkheden."

Kan iedereen er terecht? Beginnende eetstoornis, langdurige eetstoornis, nazorg?

"Ixta Noa is een GGZ-brede organisatie. Iedereen is er welkom: wanneer je nog aan het begin van je proces staat of al ver in herstel bent. Voor mensen met een eetstoornis bieden we zelfhulp- en nazorggroepen aan.

In een zelfhulpgroep leer je om je schaamte te overwinnen en openheid te geven over je psychische stoornis. Daarnaast kan deelname aan een zelfhulpgroep je motiveren tot het veranderen van gedrag. Inzicht in – en erkenning van – de problematiek speelt hierbij een grote rol. Het belangrijkste verschil tussen een zelfhulpgroep en een nazorggroep is dat je als deelnemer van de nazorggroep al inzicht hebt in je eigen stoornis en al een eind op weg bent in het hervinden van je balans. Het accent in deze groep ligt meer op het vasthouden van gemaakte stappen en het voorkomen van terugval. De groep heeft altijd minimaal twee ervaringsdeskundige begeleiders, die vanuit eigen ervaring weten hoe lastig de weg naar herstel kan zijn."

Wat gebeurt er daarna?

"De groepen van Ixta Noa kennen een vaste cyclusopbouw. Iedere 8 weken is er een in- en uitstroommogelijkheid."

Wat als je niet in de buurt woont? Is er ook de mogelijkheid tot online contact?

"Als je niet naar Ixta Noa toe kunt komen omdat de afstand te groot is of omdat zomaar even bij ons binnenlopen misschien nog te spannend is, dan is Ixta Online een uitkomst. Je hoeft geen diagnose te hebben, het gaat erom wat jij voelt. Wanneer je deelneemt aan Ixta Online heb je wekelijks contact met één van onze ervaringsdeskundigen, vanaf je laptop of je telefoon. Samen bespreek je waar je tegenaan loopt, aan welke doelen je wilt werken en op welke manier wij je daarbij kunnen ondersteunen."

Wij lezen vaak hoe spannend het kan zijn om ruimte in te nemen. Veel mensen denken dat een ander het harder nodig heeft, dat kan je tegenhouden om ergens langs te gaan en toch om tijd en aandacht te vragen. Hoe is het om bij jullie ruimte in te nemen? Heb je daar tips voor?

"Het fijne aan onze inloop is dat er altijd twee ervaringsdeskundigen aanwezig zijn om de inloop te begeleiden. Zij zetten zich ervoor in dat iedereen betrokken wordt bij een gesprek. Er wordt ruimte gemaakt voor iedereen, omdat iedereen gelijk is. Wel kan ik me goed voorstellen dat het lastig kan zijn om in een nieuwe omgeving je te laten zien. Jezelf laten zien, betekent echter wel dat je gezien kan worden. Ook willen we echt weten hoe het met iemand gaat. Daarvoor zijn we immers vrijwilliger geworden bij Ixta Noa."

Welke verbeteringen zouden jullie in de toekomst graag zien? 

"Wij hopen dat Ixta Noa bekender wordt en dat meer mensen de weg weten te vinden naar ons inloophuis. Hopelijk kunnen we in de toekomst nog meer mensen ondersteunen in hun weg naar herstel. Organisaties als Ixta Noa zijn nog te onbekend bij bijvoorbeeld huisartsen. Zo lopen mensen ondersteuning mis, die ze goed hadden kunnen gebruiken. "

Wat zou je tegen de mensen willen zeggen die het op dit moment spannend vinden om naar een inloophuis te gaan?

"Gun jezelf de mogelijkheid om wat extra ondersteuning te krijgen in een moeilijke fase van je leven. Je hebt niks te verliezen. Iedereen verdient het om te herstellen. Dat is een zwaar proces. Hoe fijn is het als je die last een beetje kan delen met mensen die jou begrijpen omdat ze soortgelijke ervaringen hebben. Het is een cadeautje aan jezelf om wel die stap te nemen."

Wil je meer weten over Ixta Noa, neem dan eens een kijkje op hun website: https://www.ixtanoa.nl 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

.... - Maandag 14 november 2022 20:33
Ixta Noa Zutphen moet je er niet heen als je een trauma en een eetstoornis heb. Naar jaren bij Ixta Noa te zijn geweest hebben ze mij laten vallen. Je hoort niets meer van Ixta Noa Zutphen.
Erg teleurstellend,
Ze hebben geen verstand van trauma's en eetstoornissen combinatie.
Huisregels worden niet nagekomen vrijwilligers zijn niet op 1 lijn en de medewerkers ook niet.

Ben blij dat ik daar niet meer kom.
Naar vele jaren.
Ben ik de steek gelaten met een dolk in mijn rug.

Over de andere praktijk huizen van Ixta Noa kan ik niets zeggen.
Nicole1970 - Dinsdag 15 november 2022 17:30
Ik ben heel blij met de hulp die ik online krijg van Ixta Noa, iedere 2 weken heb ik een gesprek via Teams met een ervaringsdeskundige.Ik vind het heel jammer dat de inloophuizen te ver weg voor mij zijn.