Eetstoornis Online: grenzen bewaken is lastig

 

Het is niet altijd makkelijk om veilig online te zijn met een eetstoornis, eetproblemen of een laag zelfbeeld. Naast een groeiende body positivity movement en pro-recovery communities op social media, zien we ook pro-ana bewegingen en het eindeloze aanbod aan 'perfecte lichamen' en 'hyper gezonde' What I Eat In A Day-video's van onder andere #fitgirls groeien. Ook valt het ons op hoe diagnoses en het aantal opnames gedeeld wordt in biografieën en foto's van infusen en sondevoeding in Instastories verschijnen. Deze verschillende werelden kunnen behoorlijk door elkaar lopen en dat kan best triggerend zijn. Is sociale media nog wel weg te denken uit het normale leven? En hoe vind je daar dan op een gezonde manier je weg in? De komende tijd zal wekelijks iemand zijn of haar ervaring rondom social media en eetstoornissen delen. Om zo samen bij te dragen aan het vinden van die online veiligheid. Hoe zorg jij voor jezelf online?

Vorige week kon je lezen hoe Mandy omgaat met social media. Vandaag het verhaal van Renske. Ze is 25 lentes jong en doet op het moment vrijwilligerswerk in een verzorgingshuis. Daarnaast is ze bezig met de opleiding Helpende via het LOI. Renske is graag onder de mensen en helpt vaak ook bij de instantie waar ze zelf ambulante hulp krijgt. Naar eigen zeggen winkelt ze misschien iets té graag en vindt ze het leuk om tijd te spenderen aan het oppassen van de hond van haar zus.

Wat is jouw achtergrond met eetstoornissen?

"Eten is bij mij vanaf jongs af aan al een gevoelig punt geweest. Altijd kleine porties, maar zoetigheid ging er wel altijd in. Op de middelbare school had ik veel persoonlijke problemen en werd ik gepest. Omdat eten bij mij al een zwak punt was, ontwikkelde ik een eetstoornis om op die manier beter te kunnen overleven. Dit begon met boulimia en later sloeg de eetstoornis om naar anorexia. Ik heb pas heel laat aan de bel getrokken en daar heb ik nu nog steeds erg veel spijt van. Ik heb een aantal behandelingen gevolgd, maar ik ben er nog niet vanaf. Als ik in een eerder stadium hulp had gekregen, was ik misschien eerder hersteld geweest. Dus ik geef graag andere mee om snel hulp te zoeken. Ik werk nog steeds aan mijn herstel en ik probeer mijn leven nu vooral in de richten met hoe ik het beste kan leven met de stoornis. Toch hoop ik nog een hoop te kunnen bereiken op gebied van herstel."

Besteed je veel tijd online?

"Ik gebruik vooral mijn Instagram account erg veel en besteed daar ook redelijk veel tijd aan. Vooral aan het lezen van de verhalen die door andere mensen worden geplaatst. Ik heb zelf ook Facebook maar daar doe ik een stuk minder mee. Natuurlijk ontbreekt WhatsApp ook niet op mijn telefoon en daar besteed ik elke dag ook wel tijd aan. In de coronatijd besteed ik er nog meer tijd aan dan normaal."

Maakt het je leven leuker?

"Ik denk dat het zijn voor- en nadelen heeft. Je komt er veel leuke dingen op tegen zoals grappige video's en leuke tips, maar er komen soms ook nare dingen voorbij zoals pro-ana accounts of nieuwsberichten waar je niet vrolijk van wordt."

Kun je makkelijk afstand nemen van de digitale wereld?

"Nee, eerlijk gezegd niet zo goed. Ik ben altijd heel erg nieuwsgierig naar wat andere mensen te vertellen hebben en geplaatst hebben. Ook vind ik het erg leuk om video's en andere dingen te bekijken."

Wat voor accounts volg jij zelf?

"Ik volg accounts van familie, vrienden en artiesten, maar vooral van veel lotgenoten."

Krijg je op je social media-accounts aangeraden wat je daadwerkelijk wilt zien, of komt er ook veel voorbij waar je niet in geïnteresseerd bent?

"Ik vind alle reclames allemaal eigenlijk gewoon irritant en ik let daar eigenlijk ook niet zo op. Wat me wel opvalt is dat bij Instagram er vaak reclame en accounts voorbijkomen die iets te maken hebben met eten of afvallen, maar vaak is dit niet echt een trigger voor mij. Ik denk wel dat dit een trigger kan zijn voor mijn lotgenoten of andere mensen."

Wat vind je ervan dat mensen zichtbaar zijn met hun eetstoornis op social media?

"Ik vind dat hier een groot verschil in kan zitten. Ik vind het bijvoorbeeld goed dat dit onderwerp besproken wordt en dat het gevecht hierin en de stappen die je maakt best gezien mogen worden. Wel vind ik dat er grenzen in zijn en dat je niet bewust foto's moet plaatsen van je laagste gewicht en hoe vaak je al wel niet opgenomen bent geweest. Ik probeer mijn account positief te houden, maar probeer daarin wel op een acceptabele manier eerlijk te zijn als het niet goed met me gaat. Herstel gaat nou eenmaal met vallen en opstaan."

Hoe denk je dat social media mensen kan helpen in hun herstel?

"Je hebt accounts die heel veel motiverende dingen plaatsen waaraan je echt wat kunt hebben. Ook kun je zelf tips geven aan andere mensen. Je vindt mensen erop terug die tegen vergelijkbare problemen aanlopen en kan je daardoor minder alleen voelen en meer begrepen voelen."

Hoe denk je dat social media eetstoornissen juist kunnen verergeren?

"Mensen met een eetstoornis vergelijken zichzelf heel erg vaak met een ander. Als ze bijvoorbeeld veel foto's zien van meiden die dunner zijn, kan dat erg triggeren. Je vindt er ook accounts op terug die niet het herstel stimuleren, maar jou juist zieker proberen te maken - zoals pro-ana accounts en de pro-ana coaches die je tegenwoordig meer ziet."

Wat doe jij om jezelf online te beschermen?

"Ik verwijder accounts die mij niks opleveren in herstel en mij te veel triggeren. Ik vind het soms nog lastig om mijn grenzen hierin te bewaken. Het kan altijd een keer voorkomen dat je toch per ongeluk getriggerd wordt door een account dat ook veel helpende dingen plaatst."

Je hebt een recovery account; waaorm heb je hiervoor gekozen?

"Ik wilde graag open en eerlijk zijn over de strijd met psychische stoornissen en het taboe doorbreken, want ook mijn verhaal mag gehoord worden. Ik vind er inspirerende accounts op en voel me minder alleen in mijn gevecht."

Is het hebben van een recovery account alleen maar 'helpend', of kom je hierdoor ook veel triggerende inhoud tegen?

"Het is niet altijd helpend. Ik kom regelmatige heftige foto's en andere informatie tegen. Een tijd geleden triggerde mij dit heel erg en heb ik gekozen om mijn account te verwijderen. Nu sta ik er anders in en heb ik geleerd beter op mijn eigen grenzen te letten en beter te kijken naar wat wel en niet helpend voor mij is."

Denk je erover na wat voor invloed jouw content kan hebben op jouw volgers?

"Ja. Soms vind ik het erg moeilijk om een balans te vinden in wat ik wel en niet kan plaatsen. Zoals ik al eerder benoemde, probeer ik mijn account positief in te richten, maar dat gaat niet altijd. Herstel is vallen en opstaan. Ik probeer rekening te houden met wat kan triggeren voor anderen. Ondanks dat ik mijn best hiervoor doe, kan het best zijn dat ik mensen onbewust wel eens trigger. Er zit veel verschil in per persoon. Ik hoop wel dat, wanneer ik mensen trigger, ze me dit zeggen en me eventueel ontvolgen."

Wat zou er gebeuren als je vandaag zou stoppen met je account? Wat zou dat voor verschil maken in jouw leven en herstel?

"Ik denk dat ik vooral de lotgenoten ontzettend ga missen waarmee ik goed contact heb. Ik vind het fijn om handige tips en informatie te kunnen delen en te ontvangen. Het verschil in mijn leven zou misschien zijn dat ik meer tijd besteed aan andere dingen, maar ik denk dat het niet heel veel invloed heeft op mijn herstel. Herstellen doe je uiteindelijk zelf, maar het is wel erg fijn om je gevecht te kunnen delen waardoor je het gevoel hebt er minder alleen voor te staan."

Wat wil je graag meegeven aan de lezers van Proud2Bme over het gebruik van social media?

"Let vooral goed op jouw eigen grenzen en bekijk wat helpend en niet helpend is. Houd je niet te veel vast aan het herstel van een ander, dit kan jouw herstel namelijk flink stagneren. Uiteindelijk gaat het om jou. Als je nare dingen of accounts tegenkomt, maak er dan een melding van en bespreek wat het met je doet."


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lucinde (Luuzel op IG) - Vrijdag 1 januari 2021 19:32
Mooi stukje Renske! Goed geschreven! ❤
Eline - Zaterdag 2 januari 2021 02:03
Renske, ik heb je in een moeilijke periode, voor ons allebei, leren kennen. Inmiddels ben je zo gegroeid in meerdere opzichten. De manier waarop je nu naar de situatie kunt kijken, maar ook de wilskracht om bepaalde doelen te bereiken. Het is niet altijd makkelijk, maar ik weet zeker dat het jou gaat lukken om dit alles ooit een plekje te geven en juist als iets positiefs in te kunnen zetten. ❤️