Mijn ervaring met schematherapie

 

Vanaf het begin dat ik in therapie zit, viel het op dat ik hoge eisen aan mezelf stel en erg veroordelend naar mezelf ben. Doormiddel van verschillende therapieën heb ik dit samen met mijn behandelaar geprobeerd aan te pakken. Echter bleef het mezelf veroordelen toch wel hardnekkig aanwezig. Mijn behandelaar opperde toen schematherapie, om een beetje in de oorsprong van het zo veroordelend naar mezelf zijn te duiken. Verder bleef ik hangen in bepaalde patronen....

Ik kon mezelf behoorlijk uit het veld laten slaan door tegenslagen en verloor dan mijn vermogen tot relativeren compleet. Ik werd hier nogal moedeloos van. Ik kon nog zo hard aan mezelf werken, maar hoewel ik vooruitging, bleven er weken waarin ik terugviel in negatieve gedachten en negatief gedrag. Schematherapie zou mijn inzicht gaan geven in welke patronen hieraan ten grondslag lagen, zodat ik deze zou leren herkennen en vervolgens op in kon spelen.

Mijn ervaring met schematherapie

Wanneer je informatie opzoekt op internet over schematherapie, kom je waarschijnlijk tegen dat dit een therapie is voor persoonlijkheidsproblematiek of zware, complexe problematiek. Dit schrok mij aanvankelijk nogal af. Was ik een moeilijk geval? Was ik complex? Dit maakte mij in de eerste instantie nogal huiverig. Zonde, want schematherapie heeft mij erg geholpen en kan zowel helpend zijn bij complexe als minder complexe problematiek.

Zoals ik in mijn inleiding al noemde helpt schematherapie je om de oorsprong van gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. Hierbij wordt er vaak gekeken naar ervaringen uit je jeugd en de invloed hiervan. Hierbij wordt uitgegaan van schema’s. Schema’s kun je zien als de bril waardoor je de wereld bekijkt. Deze zijn ontstaan in je kindertijd en uiten zich in opvattingen die je hebt of gevoelens die je hebt. Een voorbeeld van een schema kan bijvoorbeeld zijn: ‘ik ben mislukt’. Naast schema’s zijn er verschillende modi. Een modus kun je zien als een staat van zijn. Wanneer alles goed gaat, dan is je modus ‘De gezonde volwassene’. Naast de gezonde volwassene zijn er verschillende destructieve modi waaronder:

♥ Het verlaten kind (afhankelijk, gekwetst, hulpeloos etc.)
♥ Het woedende kind (impulsief, boos, onredelijk)
♥ Bestraffende ouder (Overdreven zelfkritiek, zelfbeschadigend gedrag als automutilatie etc.)
♥ Onthechte beschermer (blokkeren van behoeften en gevoelens).

Naast deze modi zijn er nog aan aantal modi. Met je behandelaar onderzoek je wanneer je gedrag in negatieve zin verandert in welke modi je zit. Telkens wordt er vanuit gegaan dat het verkeren in een bepaalde modus, te maken heeft met ervaringen in je jeugd. Wanneer je bijvoorbeeld vaak in de modus van het verlaten kind zit, is het dus aannemelijk dat je je als kind in de steek gelaten hebt gevoeld. Dit onderzoek je met je therapeut. Je komt er zo achter welke modi bij jou van toepassing zijn en hierdoor krijg je inzicht in patronen in je gedrag. Verder leer je hoe je, als je in een destructieve modus zit, je ervoor kunt zorgen dat je in de modus van de gezonde volwassene komt.

Mijn ervaring met schematherapie

Schematherapie heb ik ervaren als een heftige therapie. Je gaat flink de diepte in en aanvankelijk vond ik het nogal schaamtevol mezelf bijvoorbeeld te zien als ‘woedend kind’. In mijn optiek moet je ten opzichte van andere therapieën bij schematherapie kritisch naar jezelf durven kijken. Echter is het ook een therapie waarbij je onwijs veel over jezelf kunt leren. Het heeft mij erg geholpen mijn ‘buien’ als modi te beschouwen.

Eerder schreef ik deze buien toe aan mezelf: ik kon zelfs met alle hulp die ik had nog onderuit gaan en dat maakte mij een enorme sukkel. Het idee dat deze buien modi waren, maakte dat ik ze los kon zien van mezelf. Ik zag bijvoorbeeld mijn hulpeloosheid nu als een staat van zijn in plaats van dat ik ook een hulpeloos persoon was. Dit maakte het een stuk makkelijker om hier los van te komen. Ik veroordeel mezelf nu minder.

Wanneer ik me rot voel, zie ik dit niet meer als een zwakte die bij mij hoort. Verder doorzie ik nu patronen. Ik ben er bijvoorbeeld achter gekomen dat ik vaak eerst erg hoge eisen aan mezelf stel en daarna als ware instort, waarna ik me afhankelijk en passief opstel. Wanneer ik dus merk wanneer ik mezelf overvraag, kan ik de lat wat lager leggen en kom ik niet in de ‘verlaten kind’ modus terecht. Ook het bekijken van de invloed van mijn opvoeding heeft me geholpen om mijn problematiek meer los van mezelf te zien.

Wat is jouw ervaring met schematherapie?

fotografie: Dvsather


Wil jij ook een gastblog, dankwoord of jouw verhaal laten publiceren op Proud2Bme? Mail dan je verhaal in een Word bestand met twee foto's in een aparte bijlage naar redactie@proud2Bme.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Fighter - Woensdag 29 november 2017 10:07
Ik heb zelf positieve ervaringen met schematherapie. Ik heb er veel aan gehad
... - Woensdag 29 november 2017 10:33
Ik heb maar 1 sessie gehad ooit. Heel positief! Jammer dat mijn behandelbare nooit akkoord zijn gegaan met mijn vraag om schematherapie.
P. - Woensdag 29 november 2017 12:25
Het klinkt wel echt goed... Ik sta op een megalange wachtlijst voor schematherapie...
muus83 - Woensdag 29 november 2017 13:35
Ik heb ook echt hele fijne ervaringen met schematherapie. Heb het ip dit moment nog altijd!
M. - Woensdag 29 november 2017 16:48
Kan schematherapie ook als je de diagnose bipolar/manisch depressief hebt?
Anne-Maria - Woensdag 29 november 2017 19:40
Ik zou niet weten waarom niet, maar check het eens bij je behandelaar! Succes!
Iris - Woensdag 29 november 2017 23:27
Schematherapie kan bij elke soort problematiek worden ingezet! Het gaat er meer om dat er bepaalde patronen in je stemming/gedachten/gedrag te zien is en er aanleiding is dat deze ontstaan zijn in je verleden
M. - Donderdag 30 november 2017 15:50
Dank jullie :-) ik doe momenteel schematherapie. Nu is er een vermoeden dat ik misschien bipolair "ben"'. Vandaar.
Favery - Woensdag 29 november 2017 17:07
Bedankt voor deze blog, ik start zeer binnenkort met schematherapie dus erg handig deze informatie. Ik hoop dat het mij ook gaat helpen.
Lieke - Woensdag 29 november 2017 18:55
Schematherapie heeft mij echt geholpen! Goede ervaringen mee :)
Trudy - Woensdag 25 september 2019 16:04
Ik volg sinds een paar maanden schematherapie.
Het is het beste wat me is overkomen en ik heb al meerdere therapieen gevolgd.
Analyseren en praten gaan mij met droge ogen heel goed af.
Maar hier word je in je gevoel getrokken en dus uit je hoofd.
Er komt een bak emoties los zodra de sessie begint.
Ja het is heftig maar ik voel de ontspanning gewoon door me heen gaan bij al die los gelaten tranen.
Ik wilde maar vergeven en vergeven en schaamde me eigenlijk voor de negatieve gedachten die ik bijv. Tov mijn ouders had en nog meedraag.
Maar vergeving houdt veel meer in dan alleen maar beredeneren, je doet je eigen emoties zo te kort.
Als je alleen maar vanuit je hoofd leeft word je topzwaar en ga je onderuit en een depressie is een van de ergste ervaringen die ik heb gehad.
Het begint eindelijk als thuiskomen bij jezelf te voelen en je raakt zo ontspannen.
We gaan nog wel even door met de therapie maar daar zie ik niet tegenop in tegendeel, laat de tsunami maar komen.
Ik weet nu wat je ervoor in de plaats krijgt.
E - Donderdag 30 november 2017 04:07
Dit klinkt goed en hoopvol!
Ik ga hiernaar op zoek.
AnaMan - Donderdag 30 november 2017 12:19
Klinkt behulpzaam! Fijn dat jij er zo door geholpen bent :)
Robin - Donderdag 30 november 2017 21:23
Ik heb het ook gehad. Het heeft mij heel goed geholpen. Het verandert ook echt de patronen in je hoofd ipv alleen maar symptomen bestrijding.
Ingrid - Zondag 3 december 2017 06:53
Ik ben maar net gestart maar heb er vertrouwen in. Ik vind het wel spannend om de diepte in te gaan. Maar ik herkende in de eerste sessies al gelijk zoveel patronen. Ik denk dat ik hier veel aan zal hebben.
Littleduck - Maandag 4 december 2017 04:20
Na een klinische opname voor schematherapie kan ik zeggen dat het me enorm veel inzicht heeft gegeven. Helaas niet de verandering die ik graag had gewild. Oa mijn eetstoornis kwam weer heftig op, het is een hele waardevolle therapie, maar erg zwaar.
Daphne - Donderdag 11 juli 2019 13:14
Ik ben net klaar met mijn schematherapie. Was zeker wel heftig, maar ik merk zelf al verandering. Je leert inderdaad patronen herkennen en hoe daarna te handelen en het inderdaad veel liever naar jezelf te zijn, als iets niet lukt en vooral niet luisteren naar de kritische/veel eisende ouder (die lekker de deur uit sturen, zoals wij dat hebben geleerd) en alleen maar aandacht hebben voor de kwetsbare kind. Voor mij is het klaar nu en moet het ‘alleen’ doen. Best wel spannend, maar heb er zin in!
Rob - Woensdag 24 juli 2019 17:03
Leuk om je verhalen te lezen! Wanneer was je klaar met de therapie, gaf je dit zelf aan of je therapeut?
Erik - Donderdag 13 augustus 2020 20:25
Dank voor de verhalen. Ik moet nog voor de 1e keer naar schematherapie gaan, maar mede dankzij jullie verhalen heb ik er meer vertrouwen in.
Thea - Woensdag 23 september 2020 23:30
Ik ga ook beginnen met de therapie en het word hoog tijd dat het gaat gebeuren ik zit zo vast met alles vin mijzelf niets wel twee keer kanker overwonnen maar dit lukt mij niet
Anita - Maandag 11 januari 2021 16:12
Ik ben ook al een poosje bezig met schematherapie. Ik ben er erg positief over. Het is erg confronterend, langzaam worden de stukjes van je '' muur' gesloopt. Ik heb me wel een beetje verzet in het begin (ondanks dat ik weet dat ik het nodig heb). Nu heb ik zin in de volgende sessie.

Fred - Vrijdag 19 februari 2021 09:38
Je bent 50+, je leven goed op orde, Twee jaar geleden voor de derde keer in je leven begonnen aan een nieuwe vaste relatie met een schat van een vrouw, een stressvolle maar erg leuke baan en een hele warme sociale kring met vrienden om je heen. En dan gebeurd het onvermijdelijke. Een burn-out, overspannen, geef het een naam. Je lijf regeert, je hebt het zelf niet meer voor het zeggen. Dan begint de zoektocht naar passende therapie. Waar heb je last van? Wat is je behoefte. Geen idee.. Je hebt met al je gebreken leren leven. Mijn jeugd is niet echt stabiel geweest en dat heeft mij gemaakt tot wie ik ben. Een emotioneel mannetje die het vermogen heeft om een
warm en vriendelijk persoon te zijn maar ook enorm boos kan worden. Mijn zogenaamde dikke nek waar je al je hele leven mee loopt te stoeien. Een perfectionist maar ook een sloddervos, hij huilt bij alles dat met afscheid te maken heeft, kan absoluut niet tegen onrecht, etc, etc. Na een zoektocht van enkele maanden wordt uiteindelijk schema therapie aanbevolen. Je begint met wat rondkijken op internet. Het klinkt allemaal wat zweverig maar je besluit een afspraak te maken. En dan begint het. Dit verhaal gaat natuurlijk over mij. Ik ben die man die schoorvoetend anderhalf jaar geleden de behandelkamer binnen stapte. In de tussenliggende tijd bijna wekelijks de therapie gevolgd. Binnen nu en twee maanden gaan we de therapie beëindigen. Is het klaar? Nee dat nooit. Ik zal altijd moeten blijven doen wat ik in de afgelopen periode heb geleerd. En dat gaat niet altijd vanzelf. Maar voor de mensen die twijfelen, het was echt het beste dat mij heeft kunnen overkomen. Had ik maar eerder Geweten van het bestaan.. Dat had mijn leven door de jaren heen een stuk aangenamer kunnen maken. Niet alleen voor mij maar ook voor mijn omgeving.
Els - Zondag 28 november 2021 11:59
Bedankt voor je blog. Vraagje, hoe heb je de therapeutische relatie ervaren? Heb je overdracht gemerkt naar je therapeut toe? Heb je ook een soort crisis ervaren? Ik zit er middenin, en het doorbreekt veel patronen maar is nogal heftig. Wetende wat bij mij hoort en wat een logisch gevolg is van de therapie vind ik wel helpend. Hoor graag je ervaring,
Mvg Els
L - Donderdag 28 april 2022 09:33
Ik ben momenteel ook bezig met schematherapie. Na een zelfmoordpoging werd er een depressie en persoonlijkheidsstoornis cluster C vastgesteld. Ik heb eerst een jaar cognitieve gedragstherapie gehad. Dit vond ik een erg fijne therapie en heeft me uit mijn depressie getrokken. Wel lagen er na een jaar nog wat restproblemen. Toen werd mij groepstherapie / schematherapie aangeraden. Ik had al eerder groepstherapie gehad en ik haat groepstherapie. Ik moet momenteel nog 7 weken en heb er 23 sessies op zitten. Helaas zie ik het licht (nog) niet. De eerste tien weken gaan over inzicht waar het vandaan komt, dat wist ik al een lange tijd. Vervolgens moeten we gaan oefenen om onze coping modi te doorbreken. Dat heb ik gedaan (minder vermijden, meer uitspreken enz.). Helaas voel ik mij nog altijd hetzelfde. Mijn schema's worden juist in de groep bevestigd (falen/mislukken, emotionele verwaarlozing en sociaal isolement) waardoor ik er alleen maar meer verdrietig van word.
Muzikantje - Donderdag 15 december 2022 16:54
Je zegt dat je al wist waar het vandaan komt. Maar vóel je ook de emotie die daarmee gepaard gaat? Voor mij is dat de kern van schematherapie: van weten naar vóelen. En dan leren om voor dat gevoel te zorgen als gezonde volwassene. Dat betekent dus je oude coping rond dat gevoel van binnenuit doorbreken. Niet omdat het moet. Niet netjes de opdrachten doen. Maar van binnenuit voelen 'dit is de emotie die eronder zit, dit is mijn échte behoefte en daar wil ik goed voor zorgen'.
Muzikantje - Donderdag 15 december 2022 12:36
Zit nu in week 5 van de deeltijdtherapie (3 werkdagen per week 3 groepssessies per dag). Vind het erg zwaar. Vooral omdat ik mijn coping (veel werken en mensen uit de weg gaan) niet meer kan inzetten. De angst die eronder zit, namelijk er helemaal alleen voor staan, komt nu in alle kracht boven en is goed voelbaar. Terwijl ik er nog niet zo goed zelf voor kan zorgen als gezonde volwassene. Dat maakt het denk ik zo heftig.

Ik las in deze blog deze zin: 'Wanneer je bijvoorbeeld vaak in de modus van het verlaten kind zit, is het dus aannemelijk dat je je als kind in de steek gelaten hebt gevoeld.' Dat kan impliceren dat dit slechts een gevoel was, geen realiteit. In de therapie leer ik echter dat ik als kind in de steek gelaten BEN. Dat het echt zo was en ik echt tekort ben gekomen in basisbehoeftes. Dat is een erg, erg pijnlijk besef.

Als je pijn uit je jeugd niet onder ogen wilt komen, begin dan niet aan deze therapie. Wil je er echter doorheen en je eigen kwetsbaarheid terug in je leven, doe het dan wel.
Piet - Maandag 26 juni 2023 13:08
Ik heb zelf een jaar schematherapie gevold ong. 5 jaar geleden en heb er ontzettend veel aan gehad. Na jaren therapieen, crisissen en terugvallen was het eindelijk precies de therapie die me geholpen heeft de “puzzel te leggen” . Is het dan klaar? Nee zeker niet maar de kwaliteit van leven ging er voor mij echt drastisch op vooruit. Wel merk ik dat ik actief moet blijven toepassen en soms gebeurt het me nog wel eens dat ik een kleine terugval heb. Maar ook daar kan ik veel beter mee omgaan.