Gedwongen opname: IBS en RM

 

''Als je niet meewerkt aan een opname, vraag ik een IBS aan en wordt je gedwongen opgenomen.'' De woorden van mijn huisarts toen ik naar de crisisdienst moest om een mogelijke opname te bespreken en ik daar eigenlijk geen zin in had. Deze woorden vond ik zo eng dat ik gewoon maar meewerkte en uiteindelijk een vrijwillige crisisopname kreeg, hoewel je je af kunt vragen in hoeverre dit vrijwillig was. Ik maakte in ieder geval wel de keuze en had hier vrijheid.

Dit is niet altijd het geval. Als het niet goed met je gaat, kan het op een bepaald moment zover komen dat iemand anders voor jou besluit dat je bijvoorbeeld opgenomen moet worden op verplicht een behandeling moet volgen. Je wordt dan meestal gedwongen opgenomen en dit gebeurt vaak op basis van een IBS of RM.


Bron

Inbewaringstelling (IBS)
Een Inbewaringstelling (IBS) is een spoedmaatregel waarbij iemand gedwongen opgenomen kan worden in een zorginstelling. Dit kan alleen als er op dat moment geen andere mogelijkheden meer zijn. Als je bijvoorbeeld als gevolg van jouw problemen een gevaar vormt voor jezelf of weigert mee te werken aan een behandeling, dan kan een IBS aangevraagd worden. Dit kan gedaan worden door je ouders, vrienden, partner, je huisarts of crisisdienst. De aanvraag komt dan terecht bij een onafhankelijke psychiater die zowel de aanvraag als de situatie moet beoordelen.

Verloop
Als de psychiater van mening is dat de aanvraag terecht is en er inderdaad een IBS afgegeven moet worden, dan vraagt hij deze aan bij de burgemeester van de gemeente waar je woont. Op basis van de verklaring van de psychiater zal de burgemeester beslissen over de afgifte van de IBS. Zodra de IBS dan is afgegeven, kun je binnen 24 uur opgenomen worden tegen je wil in. Dit heeft gevolgen voor je rechtspositie. Zo kan het zijn dat je verplicht behandeling moet volgen en/of medicatie en voeding toegediend moet krijgen. Ook kun je, als je besluit weg te lopen, weer opgehaald worden door de politie en weer terug worden gebracht naar de zorginstelling waar je moet verblijven. Ook kunnen er andere maatregelen worden getroffen die jou in je vrijheid beperken.

Na het tekenen van de inbewaringstelling, worden een aantal mensen op de hoogte gesteld, namelijk: de officier van justitie, een dienstdoende advocaat en de inspecteur voor de gezondheidszorg. Alle officiële stukken zullen doorgestuurd worden naar de rechter die na de opname oordeelt of verlenging van de IBS noodzakelijk is. Dit doet hij binnen drie werkdagen. Jij als patiënt moet dan onder andere gehoord worden. Je krijgt hierbij hulp van een advocaat waar je direct na je opname recht op hebt. Ook heb je recht op bijstand van een patiëntvertrouwenspersoon.

Duur
Tussen de afgifte van de IBS en de beslissing tot eventuele voortzetting kunnen enkele dagen zitten. Indien de rechter besluit de IBS voort te zetten, dan kan hij dit voor maximaal drie weken doen. Dit betekent dus dat een IBS drie weken geldig is. Verlenging is niet mogelijk. Als een psychiater van mening is dat je nog niet naar huis kunt, dan kan hij een Rechterlijke Machtiging (RM) aanvragen. In dit geval kan de IBS duren tot de RM begint.


Bron

Rechterlijke Machtiging (RM)
Het grote verschil met een IBS is dat een Rechterlijke Machtiging geen spoedprocedure is. Bij een RM beslist de rechter vooraf of aan alle criteria voor een gedwongen opname voldaan is. Ook kan een RM Voor langere tijd afgegeven worden. De voorwaarden voor een RM zijn eigenlijk hetzelfde als voor een IBS. Ook hiervoor geldt dat je in veel gevallen een gevaar bent voor jezelf als gevolg van je problemen en je niet bereid bent om mee te werken aan een opname of behandeling.

Verloop
Net als bij de IBS kunnen veel omstanders een Rechterlijke Machtiging aanvragen. In dit geval wordt dat gedaan bij de Officier van Justitie zodat deze dit bij de rechter aan kan vragen. Een Officier van Justitie kan ook zelf de rechter om een RM verzoeken. Hierbij is een verklaring van een onafhankelijke psychiater opnieuw van belang. De rechter zal jou als patiënt horen voordat hij een beslissing neemt. Hierbij heb je, net als bij een IBS, recht op een advocaat. Na de uitspraak is er geen hoger beroep mogelijk.

Duur
Als de rechter heeft besloten dat een RM noodzakelijk is, zul je binnen twee weken moeten worden opgenomen. De maximale duur hiervan is de eerste keer een half jaar. Hierna kan een verlenging aan worden gevraagd en zal de rechter opnieuw bekijken of dit noodzakelijk is. Deze verlenging kan maximaal een jaar duren. Hierna kan telkens opnieuw verlenging aan worden gevraagd op dezelfde wijze. Na vijf jaar wordt de verlenging telkens voor twee jaar afgegeven. Tijdens dit gehele proces blijf je recht houden op een advocaat.

Voorwaardelijke RM
Vanaf 2004 bestaat er ook de Voorwaardelijke Rechterlijke Machtiging. Daarmee kun je een gedwongen opname voorkomen door je aan bepaalde voorwaarden te houden. Deze voorwaarden zijn afspraken die je met je behandelaar hebt gemaakt en vaststaan in een behandelplan en die afspraken zorgen ervoor dat mogelijk gevaar voor jou buiten beeld blijft. Dit kunnen bijvoorbeeld afspraken zijn over het hanteren van een bepaald gewicht of het slikken van medicijnen. Deze voorwaardelijke RM helpt veel mensen om thuis hun best te blijven doen. De dreiging van een eventuele gedwongen opname is als het ware een stok achter de deur.


Bron

Eigen verzoek
Opvallend bij een RM is dat in sommige gevallen mensen hier zelf om vragen. Als je bijvoorbeeld kampt met een ernstige eetstoornis en weet dat er iets moet veranderen maar het zelf niet lukt, kun je de Officier van Justitie verzoeken om een RM. Let wel op dat hierbij dezelfde regels gelden als bij een RM die door iemand anders is aangevraagd. Wel duurt deze RM minimaal een half jaar en maximaal een jaar. Eventueel kun je daarna vrijwillig blijven.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

cindy - Vrijdag 13 november 2015 13:29
Erg duidelijk. Heb zelf ook te vaak steeds een ibs gehad en te lang een rm. Maar.....het heeft wel mijn leven gered en ben daar nu dan ook dankbaar voor
Yla - Vrijdag 13 november 2015 16:10
ik had bijna een IBS maar door dat ik toch mee werkte is dat toen niet door gezet. Maar ze zeiden wel als je tegen ons advies weg gaat dan bestaat er kans dat we als nog een IBS aanvragen. Dat vond ik best wel pittig.

wat ik mis is dat je als je opgenomen bent met RM je ook naar huis kunt want dan wordt je RM zo als hier geschreven omgezet in een voorwaardelijk RM dus als je RM hebt hoeft niet te beteken dat je half of een jaar opgenomen zult zijn.
Proudie1 - Zaterdag 14 november 2015 16:39
Wat een handig moment deze blog! Mijn moeder is donderdag met een IBS opgenomen, dus fijn om te lezen hoe dat nu in zijn werk gaat. Waarschijnlijk komt er ook wel een Rechterlijke Machtiging denk ik.
Sheila - Zaterdag 14 november 2015 17:23
Maar als ik het dus goed begrijp, kan je niet geforceerd worden om bijv. te eten of mee te werken als je geen IBS/RM/VM hebt? Ik vond het namelijk al vreemd dat ik daar toe soms gedwongen werd, ondanks dat ik niet zo'n RM o.i.d had op dat moment.
Rawe - Zondag 15 november 2015 23:01
Ik heb meerdere malen een IBS en RM gehad dit heeft er voor gezorgd dat ik 7 jaar van mijn leven op gesloten afdelingen heb verbleven van mijn leven.

Het blijft erg discutabel, dwang. Ik kwam namelijk op een gegeven moment niet meer van mijn RM af, die maar jaren na jaren bleef verlengt.
Janine - Maandag 14 december 2015 08:52
Op dit moment wordt mijn Rm verlengd met een jaar! Ik vind het dubbel, ben boos en verdrietig maar aan de andere kant is het wel goed en geef ik me maar over! Ben oa erg suïcidaal en ben op het moment heel randpsychotisch!
S - Dinsdag 15 december 2015 13:48
Een RM is een soort begrip geworden.
Dat vind ik raar.
M - Maandag 21 december 2015 18:49
ik merk dat hier wat fouten in staan:
een IBS zitting is niet binnen 3 werkdagen, maar binnen 5 werkdagen.
je kan ook een dwangbehandeling krijgen zonder rm/ibs en met een rm/ibs moet er nog een apart verzoek tot dwangbehandeling komen, tenminste zo ging dat bij mij in zijn werk.
en er staat nergens dat je met een rm gewoon met verlof mag, op een open afdeling mag verblijven en zelfs naar huis toe kan.
@M - Maandag 21 december 2015 19:25
Er staat dat de rechter je binnen drie dagen hoort zodat hij een beslissing kan nemen. Onder het volgende kopje wordt aangegeven dat tussen de afgifte van de IBS en de beslissing tot eventuele voortzetting enkele dagen kunnen zitten.
Anoniem - Zondag 10 april 2016 21:25
Helaas kan ik hier sinds 2015 ook over meepraten; dat jaar 3 keer een IBS gekregen en mijn eerste RM.

Helaas word er een verlenging aangevraagd en word mijn RM vermoedelijk in mei verlengd met een jaar.

Meer meiden hier ervaring met een gedwongen opname?
Anne-Maria - Dinsdag 12 april 2016 16:47
Een IBS, volgende week donderdag loopt deze af. En ik dacht klaar te zijn. Vandaag werd me echter even verteld dat er een RM wordt aangevraagd.
*Alles op z'n kop.*
Anoniem - Donderdag 8 september 2016 01:35
Kun je iemand bezoeken met een IBS? Hoe steun je iemand met een eetstoornis en een IBS?
Robin - Donderdag 9 maart 2017 10:33
Kan iemand mij vertellen wat exact de criteria zijn waaronder een VM of RM wordt afgegeven?
m hendrikx - Woensdag 7 maart 2018 11:57
hi mijn zoon heeft een ibs en is opgenomen mag hij medecatie en eten weigeren ??
Kees - Donderdag 16 augustus 2018 05:37
Beetje laat maar misschien heeft iemand er ooit nog wat aan. Bij een IBS mag iemand zeker medicatie en eten weigeren. Daar moet apart dwang voor aangevraagd worden.
Mirke - Donderdag 26 april 2018 22:59
Ze hebben gezegd dat ze een ibs aan wilden vragen als ik.niet meewerkte. Ik heb de telefoon opgegooid. Nu weet ik dus niet of ze deze aanvraag hebben gedaan. Hoe kom ik daar nu achter. Voel me nu erg opgejaagd door de situatie
Jester - Dinsdag 18 december 2018 01:28
Me maat is bang anders UC positieve uitslag heeft, hij heeft rm ,
hoe werken zevoorzehem ophalen? Laten ze het weten of verassen ze hem? Wie kan me dit vertellen? Ik heb zelf geen ervaring met deze situatie, ik lees hier allemaal enge dingen, toch moet ik t weten want ik heb meerdere kennis en met deze vorm van toezichthouders. BVD.
J - Donderdag 21 februari 2019 09:59
Stelletje flikkers zijn het. Mensen zo oplichten en dan voortgezet lastig vallen en stalken en dreigen. Nog nooit zo'n spoedoordeel over mezelf zien vellen. Het is daar gewoon een gewoonte geworden om die stempel "IBS/RM" erop te rammen! Nu elke keer maar braaf je dodelijke medicatie vreten of anders... halen we je op en sluiten we je op waar je het danwel in een depot word afgegeven of pillen. Gewoon mensen breken die perfect gezond zijn anders. En maar trachten te verlengen, luisteren doen ze niet. Er is een speciaal plekje in de hel voor dit soort pschopatische "hulp"verlener.