Winkelen werkt als therapie

 

Veel vrouwen en mannen krijgen wanneer ze zich ongelukkig voelen de behoefte om meer te gaan shoppen. Even wat nieuws kopen geeft je een fijn gevoel en laar je even alle problemen vergeten. Shoppen heeft een soort therapeutische werking. Niet op je portemonnee, maar wel op je stemming. Hier onder vind je vijf tips waarom het je een goed gevoel geeft.

Natuurlijk betekent dit niet dat ik je hiermee een vrijbrief geef om de bodem van je bankrekening te gaan bekijken. Maar soms is het helemaal geen slecht idee om er eens gezellig met een vriendin op uit te gaan om te winkelen. Ik zal je eens vertellen waarom.

sad

Het geeft je zelfvertrouwen
Natuurlijk is het belangrijk om je vooral van binnenuit mooi te voelen en te stralen, maar kleding kan je daarbij helpen. Als je iets aan hebt waar jij je lekker in voelt, wat goed zit en jou extra laat stralen kan dit bijdragen aan een zelfverzekerd gevoel. Een verzorgd uiterlijk kan bijdragen aan een positief gevoel over je uiterlijk.

Het is wetenschappelijk bewezen
Het is wetenschappelijk bewezen dat we geluksmomenten ervaren bij het kopen van nieuwe kleding. Ook als we het kledingstuk dragen beleven we daar geluk aan en kan het ons echt opvrolijken. Extra veel reden om dus eens lekker te gaan shoppen of te sparen en een leuk weekendje winkelen te plannen met vriendinnen!

Het helpt je ontspannen
Winkelen helpt je ontspannen. Een dagje winkelen kan je helpen om je gedachtes even lekker te verzetten. Een winkel waar je dol op bent, kan je een vertrouwd gevoel geven en helpen om echt even tot rust te komen, wanneer je in een stressvolle periode zit bijvoorbeeld.

Een nieuwe start
Vernieuwing in spulletjes of kleding kan je helpen een bepaalde moeilijke periode af te sluiten en weer verder te gaan. Een nieuwe outfit of iets weg doen en vervangen wat je herinnert aan een moeilijke tijd, een relatie of een situatie waarin je hebt gezeten, kan helpen de draad weer op te pakken en fris aan een nieuwe start te beginnen.

Het maakt je creatief
Je leert jezelf kennen door op zoek te zijn naar nieuwe kleding. Je ontdekt nieuwe stijlen, kleuren en kledingstukken. Dit verrijkt je creativiteit en laat je nadenken over wat jij wel en niet mooi vindt. Winkelen brengt je op ideeën om kleding te combineren, dingen zelf te maken of leuke plannen.

Natuurlijk is winkelen geen therapie en lost het een onderliggend probleem niet op. Toch kan het je even opvrolijken, afleiding bieden of inspireren. Dat kan je wel helpen om een moeilijke dag of periode gemakkelijker door te komen. Af en toe iets leuks doen voor jezelf is belangrijk en verdien je. Zeker in een moeilijke tijd. 

Ga jij wel eens shoppen om je beter te voelen?

Bron: HLN.be

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ikke - Maandag 15 december 2014 10:27
Ik ging gister nog shoppen en ik dacht al van:'Hee, hier voel ik me goed door :-DD'
En opeens staat dit hier. Haha, wat een grap zeg lol
Sanne - Maandag 15 december 2014 10:28
Vanmiddag ga ik winkelen, goed om dit van tevoren te lezen :P
Astrid - Maandag 15 december 2014 10:54
Ik voel me dan even beter, totdat ik achteraf mijn banksaldo zie, hahaha. Dan denk ik "had ik dat nou écht nodig?" :p
S. - Maandag 15 december 2014 11:57
Ik ga me er echt niet beter door voelen. Dus als ik al winkel, koop ik alleen het hoogstnodige.
Ronja - Maandag 15 december 2014 12:05
nee, word er nu eigenlijk alleen angstig en ongelukkig van.
Maar als je je goed voelt kan iets nieuws wel leuk zijn zonder het shoppen dan.
Maanmeisje - Maandag 15 december 2014 12:17
Ik ging heel veel shoppen om me beter te voelen, en dan vooral online, met een hoop schulden tot gevolg waarvan ik er nu nog een paar aan het aflossen ben. Nu zit ik in budgetbeheer en krijg ik een klein bedrag per week, waardoor ik minder kan kopen. Soms vind ik dat heel lastig en vervelend, maar misschien is het ook wel goed...
Maanmeisje - Maandag 15 december 2014 12:23
Het kon trouwens wel even helpen om me beter te voelen, met de nadruk op even, maar lang niet altijd. Soms viel de aankoop tegen en/of had ik achteraf vooral een gevoel van schuld en spijt, omdat ik wist dat ik het me eigenlijk niet kon veroorloven...
Rebeccaa - Maandag 15 december 2014 12:30
"Whoever said money doesn’t buy happiness didn't know where to shop."
Iris - Maandag 15 december 2014 12:50
Ik koop wel meer als ik minder goed in mijn vel zit, maar dan is dat vrijwel nooit kleding, maar altijd hebbedingetjes of knutselmateriaal (tapejes, kaartjes, lintjes, stempels). Ik voel me er achteraf nauwelijks schuldig over. Het knutselen met de gekochte spullen geeft wel voldoening.
JustmeXx - Maandag 15 december 2014 12:57
Ik voel me wel gelukkig als ik ben gaan shoppen en ik heb leuke dingen gevonden. Als ik niets heb gevonden is het net het tegenovergestelde... maar dit komt gelukkig niet veel voor :)
Paula. - Maandag 15 december 2014 13:42
Op school moeten we een project maken over verslaving. En koop verslaving is er één van. Daar moest ik meteen aan denken toen ik de titel zag, maar ik snap wat je bedoelt. Je mag jezelf best wat gunnen soms. Ik heb daar alleen echt heel, heel veel moeite mee. Ik vind winkelen wel leuk, maar mag bijna niks kopen van mezelf...
*MAAN* - Maandag 15 december 2014 13:49
ik ken best wat mensen die gaan kopen als ze zich rot voelen en daardoor in de schulden zijn gekomen dus afentoe iets voor jezelf kopen is hardstikke goed maar houd de grens wel in de gaten
Prue - Maandag 15 december 2014 14:28
Ik koop niet per se kleding om me beter te voelen. Ik koop kleding wanneer ik dat nodig heb en als het uitverkoop is. Wel voel ik me daarna dan beter wanneer ik goed geslaagd ben... ; -)

Maar kleding kopen puur om me beter te voelen is voor mij, als ik dan al geslaagd ben, kort plezier lange pijn van mijn bankrekening...
ano - Maandag 15 december 2014 14:48
ik vind dit best een gevaarlijke. mijn tante ging ook winkelen om haar beter te voelen, tot het een verslaving werd...

zelf heb ik een hekel aan winkelen, je wordt er alleen maar geconfronteerd met veel spiegels, kledingmaten, andere mensen die er ook winkelen en dunner zijn, ... nee winkelen is niet iets wat mij ontspand of gelukkig maakt.
Marianne - Maandag 15 december 2014 15:10
Ik merk dat winkelen mij erg helpt als ik me een beetje "down" voel. Ik heb er veel afleiding door en vind het leuk om zomaar wat rond te snuffelen in verschillende winkels. Het geeft mij (tijdelijk) rust in mijn hoofd! Heerlijk om even niets te moeten en gewoon kijken naar dingen die ik leuk vind.

Regelmatig koop ik iets leuks (kleins) voor mezelf. Een lekker luchtje, iets moois voor mijn kamer of een leuk kledingstuk. Gewoon om mezelf te belonen voor alles wat ik heb bereikt.

Ik krijg ook vaak leuke ideeën om te maken of te doen als ik in de winkels iets tegenkom! Het inspireert me!

Nee, winkelen is inderdaad geen therapie, maar het helpt mij wel om even tot mezelf te komen!

Leuke blog!
marleen - Maandag 15 december 2014 15:55
ik herken het, maar ook ik ben bang voor het verslavende ervan en kamp heel erg met 'mag ik dat wel'
Proud2bMel - Maandag 15 december 2014 23:17
Ik vind winkelen verschrikkelijk. Ik word er onzeker van, voel me ongemakkelijk en rot als ik dingen pas, twijfel uren omdat ik niet weet of ik de kleding stom vind staan vanwege de eetstoornis of gewoon omdat het niet mijn smaak is. Kom vaak doodmoe en niet heel blij terug. Maar kan me voorstellen dat als je al beter naar jezelf kan kijken, het erg leuk kan zijn!
Snoezel - Dinsdag 16 december 2014 19:52
Kleding koop ik op dit moment ook weinig, maar ik koop dan vaker sieraden of frutsels als ik niet lekker in mijn vel zit. En daar word ik vrolijk van!