Shop uitdaging: Eerlijke kleding

 

Toen ik onlangs de tram in stapte met twee hele tegenstrijdige papieren gerecycelde tasjes in mijn beiden handen, schaamde ik me een beetje. Ik had gewinkeld bij Primark, maar ook bij WAAR, een fair trade winkel. Ik voelde me zo hypocriet dat ik er zelfs aan dacht om het ene tasje in het andere tasje te stoppen, zodat anderen mijn dubbelzinnigheid niet zouden opmerken. Het zette me aan het denken. 

Ik kan heel naïef geloven dat de kleding van Primark machinaal en niet door kinderhandjes of in slechte werkomstandigheden in elkaar zijn gezet, maar dan houd ik mezelf voor de gek. Natuurlijk zal een deel niet schadelijk zijn voor mens en/of dier, maar de meeste goedkope kleding uit dit soort winkels is dat weldegelijk. Een kiloknaller kip bij Albert Heijn is ook niet op een lieve manier geproduceerd. En zo is dit ook met goedkope kleding.

In het andere tasje zaten spulletjes uit de mensvriendelijke winkel WAAR. Een hele fijne winkel waar meer nagedacht wordt over welzijn van mens en dier dan in de meeste cadeau- of woonaccessoire winkels. Ik was dan ook blij met mijn aankoopjes, maar moet toegeven; ik was ook erg blij met mijn nieuwe tasje en shirtjes van Primark. En dat gaf mijn hart niet een heel gerust gevoel.

Fair trade primark

Ook met boodschappen doen loop ik hier tegenaan. Wil ik fair trade, biologische, ecologische, lieve, diervriendelijke producten eten of moet ik ergens ook mijn portemonnee in de gaten houden? Op het gebied van eten en drinken heb ik inmiddels een gezonde balans gevonden. Sommige dingen zoals zuivel, eieren, chocolade, groenten en fruit koop ik veelal eerlijk en/of biologisch. Andere dingen koop ik wel gewoon voor goedkope prijsjes, omdat ik simpelweg anders wel heel krap moet gaan zitten met geld. Ik doe dus wat ik kan en daar ben ik al heel trots op.

Steeds meer probeer ik stil te staan bij wat ik koop. Ik ben ten slotte eigenlijk maar te gast op deze aarde. Ik kan er wel op los leven, de boel helpen vervuilen, mensen in slechte omstandigheden voor me laten zwoegen en dieren een vreselijk leven laten lijden, omdat ik goedkoop wil kunnen winkelen en eten. Maar ik kan ook gaan kijken hoe ik hierin andere keuzes kan maken, zodat ik help de schade te beperken.

Ook met kleding wil ik hier wat meer op letten. Misschien moet ik niet meer bij Primark winkelen? Misschien moet ik minder shoppen? Misschien moet ik enkel tweedehands en eerlijke kleding kopen? Maar hoe en waar dan en hoe ga ik dat überhaupt betalen? Ik wil er tenslotte toch gewoon een beetje leuk uitzien en af en toe een trend volgen. Maar ik wil ook niet slecht zijn voor andere mensen en ik wil de aarde en dieren het liefst gewoon heel laten. Gewetensvragen die mij gelukkig niet wakker houden, maar waar ik wel graag iets mee wil. Ik ben op onderzoek uit gegaan en laat jullie wat leuke biologische en fair trade kleding uit leuke shops zien.

talking dress app

Als eerst heb ik de App Talking Dress gedownload. Deze App zou helpen om webshops, winkels, supermarkten, tweedehandswinkels, organisaties merken en andere initiatieve te vinden in mijn eigen buurt die fair trade of biologische kleding en andere items verkopen. Je kunt gemakkelijk op de kaart zoeken waar 'lieve' winkels in jouw buurt zitten. Ik vond het heel leuk om te ontdekken en zal deze App ook zeker aanraden. 

Ook bezocht ik de website Schonekleren.nl. Op deze website vind je veel informatie over 'schone', eerlijke kleding en de werkomstandigheden van arbeiders. Je kunt hier ook jouw favoriete merk opzoeken en bekijken hoe zeer deze werken aan het 'schoonmaken' van kleding. Ook op de website FairWear.org kun je overzichtelijk ontdekken welke merken wel, en welke merken niet fair trade zijn. 

schonekleren

Daarna ben ik op zoek gegaan naar kleding uit winkels en webshops die niet alleen fair trade zijn, maar ook gewoon hip en leuk. Ik heb wat leuke items op een rij gezet met de link naar de website of webshop erboven, zodat je misschien zelfs al iets leuks kunt gaan shoppen. 

De Groene Knoop

degroeneknoop

Vanillia
Ik ben zelf gek op deze winkel, al vind ik het niet altijd even betaalbaar. Ik heb er eens een hele mooie lange rok met top gekocht voor de bruiloft van mijn broertje.  

Vanillia fair trade

Vanillia fair trade

Geitenwollenshirt.nl
In deze webshop vind je leuke, mooie en ook nog eens betaalbare shirts, vesten, truien en hemdjes. 

geitenwollenshirt

Fair trade kleding

Mud Jeans
Dit merk verkoopt niet alleen spijkerbroeken die van gerecycled materiaal zijn, maar ook fair trade en biologische shirts, vesten en andere kleding. Je kunt er zelfs tweedehands Mud Jeans kopen.

mud jeans 

mud jeans fair trade

H&M Consious
Dit is geen fair trade of biologische collectie, maar als je dan toch heel graag bij H&M wilt blijven winkelen, koop dan kleding uit de Consious lijn. Dit is een duurzame kledinglijn. H&M heeft nog lang niet alles  'schoongewassen', maar hierin zetten ze toch enkele kleine stapjes. 

 H&M duurzaam

Toms Shoes
Als je een paar Toms Shoes koopt, gaat er ook een paar naar een kind in een ontwikkelingsland. Zo koop je voor jezelf, maar ook voor een kind in bijvoorbeeld een arme wijk in Argentinië een paar schoentjes. 

 toms shoes fair trade

Ik heb onlangs deze Toms gekocht via de website van Toms Shoes. Ze zitten heel fijn en ik vind ze er ook erg leuk uitzien.

Toms Shoes

Sta jij hier wel eens bij stil?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ik - Zaterdag 9 augustus 2014 10:30
Bij de Primark hangt wel een bordje dat hun kleding niet met kinderarbeid is gemaakt. Maar of je dat moet geloven is een tweede...want het kan bijna niet anders voor dat geld.
j. - Zaterdag 9 augustus 2014 10:39
Ik denk hier zeker ovet na. Helaas ben ik te jong om alleen maar eerlijke producten te kunnen kopen, wat betreft geld. Ik ben groot voorstander van eerlijke productie, koop bijna al mijn beautyproducten bij Lush, let op water verspillen, afval scheiden etc.
Waar ik vaak tegenaan loop, is dat dit werk voor kinderen en volwassenen in arme landen de enige manier is om geld te verdienen. Ik wil niet dat zij hun baan verliezen, alles kwijtraken en machteloos zijn. Maar wel dat de omstandigheden in die landen worden aangepast en dat de MNO's hun producten op een eerlijke manier gemaakt laten worden. Kinderen horen niet te werken en de omstandigheden moeten acceptabel zijn. Zo moeilijk om dat te bereiken...
Door dit artikel ben ik wel weer even wakker geschud. In de toekomst ga ik bewuster keuzes maken!
MissLola - Zaterdag 9 augustus 2014 10:41
Ja, maar de term kinderarbeid kun je heel breed opvatten. En daarbij worden volwassen ook niet echt gelukkig van 14 uur per dag werken in een donkere kelder voor een dollar per dag oid. Het is wel echt een dilemma. Ik zou zelf ook zo graag wat 'betere' spullen kopen, maar als student kan ik elke maand net de eindjes aan elkaar knopen en is er niet echt geld over om duurdere producten te kopen :(
_Luckamy_ - Zaterdag 9 augustus 2014 11:04
Ik denk er heel vaak over na, helaas leef ik zelf onder bijstandsniveau waardoor ik biologisch en fair trade gewoon echt niet kan betalen. Ik wissel bijv. vlees wel vaak af met vleesvervangers en mijn eieren koop ik wel biologisch, omdat ik echt een gruwelijk hekel heb aan legbatterij eieren, daarnaast smaken biologische eieren ook gewoon veel lekkerder. Ik shop zelf eigenlijk heel weinig kleding en mijn kleding gaat ook vaak 2 tot 3 jaar mee, dus in dat opzicht ben ik wel een beetje in de goede richting bezig..
Xxxxx - Zaterdag 9 augustus 2014 11:08
Goed artikel!
Prue - Zaterdag 9 augustus 2014 11:51
Ben blij met deze blog! Geeft ook mijn dilemma weer (al kom ik niet bij Primark); ik wil respectvol omgaan met mens en milieu, maar ik zal toch ook iedere maand moeten uitkomen met mijn geld...

Hier staan bruikbare suggesties in de blog!
Tanja - Zaterdag 9 augustus 2014 12:01
Wat me opvalt is dat vooral de dur design merken het minst geven om wat de makers verdienen. De prijs zegt dus niet perse dat het goed of slecht is voor de makers.
Ik probeer in het dagelijkse leven op te letten wat ik koop, zeker met eieren & vlees [als ik dat sporadisch koop]. Ik denk als iedereen een beetje oplet door minder bio-industrie vlees te kopen bewust zijn afval scheiden en niet zomaar alles op straat gooit dan zijn we al een heel eind.
Star* - Zaterdag 9 augustus 2014 12:51
Ik weet soms door de bomen het bos niet meer met al het eten en welke kleding. Aangezien bij kleding de prijs vaak niet uit maakt tegenover de omstandigheden.
sneeuwvlokje - Zaterdag 9 augustus 2014 16:12
Wat een fijne en handige blog.
Laura - Zaterdag 9 augustus 2014 16:50
Ik let er wel op, maar heb niet zo veel geld.. dus tja.

En sowieso kun je wel 150 euro voor een spijkerbroek van g-star ofzo betalen, maar dat is net zo "slecht" als eentje van de H&M (alleen 5x zo duur)
A. - Zaterdag 9 augustus 2014 19:11
Ja, je hebt wel een punt.
Mijn eten koop ik ook zo veel mogelijk biologisch, ook al is dat ook érg duur.

Kleding koop ik vrijwel nooit. Maar ik let niet op fairtrade, ook omdat het zo ontzettend duur is.
Tja, ik weet het niet zo goed.

Best hypocriet eigenlijk.
S. - Zaterdag 9 augustus 2014 20:50
Zo fijn deze blog te lezen! Dank je wel!
Zelf probeer ik stapje voor stapje bewust te leven en dat voelt goed.
Ook zou ik mijn leven graag eenvoudiger willen maken
en daardoor meer ruimte creëren om echt te leven en te genieten
van kleine dingen.
sindy - Zaterdag 9 augustus 2014 23:29
Neem eens een kijkje op Rank a Brand!!!!
D. - Zondag 10 augustus 2014 00:02
Ik kan mijzelf hier echt gek over denken en blijven twijfelen over wat ik nou moet doen. Ja, ik doe vrijwilligerswerk in het buitenland, maar vlieg daarvoor wel de wereld over. Ja, ik ben vegetariër en scheid mijn afval, maar koop ook wel eens shirtjes bij Primark. Ik vind het moeilijk om voor mijzelf te bedenken wat 'goed genoeg' is. Ik denk dat dat is waar ik mij goed bij voel, dus daar probeer ik maar naar te leven.
miri - Zondag 10 augustus 2014 20:23
volgens mij wordt bij primark kinderarbeid uitgesloten, daarentegen kan het wel zo zijn dat er volwassenen worden uitgebuit in dergelijke landen die voor een hongerloontje de kleding maken bij primark, maar kinderen, nee dacht het niet.
miri - Zondag 10 augustus 2014 20:25
ohja mee eens met J,!
het is voor die volwassenen in andere landen wél inkomsten, alleen de manier waarop daar moet zeker wat aan gedaan worden!
Bert - Maandag 11 augustus 2014 14:26
Mooie blog erg duidelijk en overzichtelijk , even een kleine toevoeging : onze jeans zijn gemaakt van 98% GOTS gecertificeerde denim en "made in Italy"
Mariska - Woensdag 27 januari 2016 11:01
Mooi geschreven en uitgelegd, super!

Heb nog wel een toevoeging, waarom Primark zo goedkoop is..
*

Het zijn allemaal feiten, ben benieuwd wat jij van dit artikel vind..