One size fits all: maar niet heus

 

In sommige kledingwinkels, waaronder kleine boetiekjes, goedkope kledingwinkels of bij hippe ketens zoals Brandy Melville kun je kleding in de rekken vinden in één maat en de strekking van het woord ‘One Size' op het label is dat hij iedereen zou moeten passen. Maar is dat ook zo? Hoe vaak heb ik niet een broek aangetrokken die ik amper dicht kreeg of waarbij ik hoog water had? Hoe komen die winkels er toch bij dat er een maat zou zijn die bij iedereen past?

Als je normaal gesproken maat XS hebt, slobberen sommige kledingstukken in ‘one size' enorm en als je een L hebt, moet je jezelf in het topje proppen. Of een One Size valt in een zelfde winkel bij het ene T-shirt veel te groot, en bij het andere T-shirt veel te klein. Alleen iemand met een hele gemiddelde, vaak kleine maat kan het kledingstuk vaak dragen zoals het bedoeld is en zoals het op de website of in de etalage te zien is. Dit soort winkels of kleding-labeltjes wekken bij mij dan ook regelmatig de nodige irritatie op.

One Size fits all

Vroeger ging ik bijna aan mezelf twijfelen. Was ik dan zo abnormaal? Ik was toch best slank, waarom paste ik de ‘one size' dan niet? Dat zou toch een hele gemiddelde maat moeten zijn? Was ik niet gemiddeld? Was ik dan echt zo lang? Had ik echt zulke lange armen? Waren mijn heupen dan toch breder dan ik eigenlijk dacht? Was ik te dik?

Als je een eetstoornis hebt, ben je misschien wel heel erg gericht op kledingmaten. Juist dan kan het zien van ‘One Size' juist prettig zijn, omdat je je dan niet druk hoeft te maken om de maat, het getal. Maar het kan dus ook lastig zijn. Letten op kledingmaten was een van mijn valkuilen toen ik nog een eetstoornis had. Ik lette er heel erg op, ook bij anderen en als ik iets niet paste in een hele kleine maat of een kledingstuk in ‘one size', dan begon ik enorm aan mezelf te twijfelen.

Ik vond mezelf niet snel mooi in die tijd, twijfelde enorm over hoe ik eruit zag en had een sterke wens om dunner te zijn dan ik al was. Dat had allerlei redenen, maar eentje daarvan was de wedstrijd met perfectionisme die ik had aangespannen. Een wedstrijdje met mezelf, een heel destructief wedstrijdje...

Een kledingstuk dat niet paste of klein viel, was voor mij dan ook een grote trigger om me nog meer te richten afvallen, eten, mijn omvang, mijn gewicht en alles waarmee ik ervoor kon zorgen dat dat cijfertje omlaag ging. Minder, minder, totdat ik juist zo weinig at dat ik weer teveel ging eten en teleurgesteld raakte in mezelf. Wat een kledingmaatje al niet met je kan doen als je een eetstoornis of negatief zelfbeeld hebt.

one size
Bron

We kunnen natuurlijk boos worden op de winkels die kleine one size (fits all) kledingstukken verkopen. We kunnen ze mailen, bellen of in de winkel vragen waarom ze dit doen. Dat is in sommige gevallen helemaal niet zo'n gek idee. Brandy Melville kwam door hun enkele maten al eerder in opspraak. Alleen vrouwen met kledingmaat S of XS passen de maat die zij hanteren en dit zou niet goed zijn voor het zelfbeeld van jonge meisjes en vrouwen.

Laten we alsjeblieft gewoon lekker veel kledingmaten in de winkels hangen. In lengte en in breedte. Ik weet dat het misschien lastig is voor sommige winkels, maar ik denk dat de consument er uiteindelijk juist heel blij van wordt. Je voelt je niet meer afgewezen door een kledingwinkel of keten omdat de kleding je niet past, dus kun je er juist eindelijk ook winkelen. Minder teleurstelling, meer mogelijkheden om te winkelen.

Daarnaast denk ik dat we de schuld van een negatief zelfbeeld of eetstoornis zeker niet bij een kledingwinkel of de modewereld moeten leggen. Een eetstoornis of ander probleem met zelfbeeld komt van heel diep, van binnenuit. Dat gaat over meer dan uiterlijk. Wel kan het versterkt worden door alle beelden en verwachtingen die worden geschept van jonge vrouwen.

Erger jij je ook wel eens aan kleine kledingmaten of winkels met ‘one size' kleding, dan ben ik benieuwd hoe jij hierover denkt! Laat gerust je reactie achter! En, heb je tips voor winkels waar ze wel heel veel verschillende maten verkopen, laat dat dan ook weten. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

RosieV - Dinsdag 24 mei 2016 10:24
De titel one size fit all: maar niet heus pakte me meteen.
Tegenwoordig zetten winkels, online shop er ook tussenhaakjes heel subtiel almost neer.

Ik denk niet dat je echt alleen naar het XS en L gedoe moet kijken maar ook naar hoe lang je bent.
Ik heb wel eens een shirt van loavies besteld die ook een maat had en waarvan ik dacht dat het model slanker dan mij zou zijn.
Toch vond ik het shirt bij het model beter aansluiten dan bij mij, terwijl ik normaal gesproken maat M-L heb.
Het sloot nogal los aan en was te lang waardoor ik het beter als oversized jurk kan gebruiken wat ik overigens niet erg vind.
En ook met licht overgewicht paste ik ook makkelijk one size vestjes etc. het ligt een beetje aan het model de ene keer valt het groter uit, de andere keer normaal en dan die keer weer wat kleiner.
Vandaar one size denk ik.
Gerlieke - Dinsdag 24 mei 2016 10:27
ik ben het er helemaal mee eens! ik ben ook altijd veel te lang voor alle kleding, dus hierdoor moet ik of naar een grotere maat ( wat ik nu met mijn es dus echt enorm haat) of ik heb een broek bijv. die tot ergens op mijn kuiten komt ipv dat hij lang is zo als bij andere,.. mijn lengte en breedte maten hebben ze zowiezo vaak niet in winkels.het idee van gewoon veel meer soorten maten lijkt me echt een geweldig idee,.. ik merk bij mezelf ook echt dat ik enorm gericht ben om in de kleine maatjes te passen,.. en wanneer dat dan niet lukt , ben je snel teleurgesteld.
nikki - Dinsdag 24 mei 2016 10:35
goede blog! dit is inderdaad echt zo iets waar je mee te maken krijgt als je in de knoop zit met je zelfbeeld.
Just me - Dinsdag 24 mei 2016 10:47
Ik vind de kledingstukken van brandy melville echt super leuk en de meeste kleding pas ik ook. In andere winkels zijn de 'one size fits all' echt veel te groot en dat vind ik wel jammer. Naja ik moet het maar accepteren dat ik er nooit in zal passen haha.
Ok - Dinsdag 24 mei 2016 10:48
Brandy Melville's "one-size" is een klein S'je.
Ik was ook ooit eens in een Italiaanse winkelketen met (XX)S tot "hoogstens" M.
Hoogstens.
Medium.

Eetstoornispromotie much?
Laura - Dinsdag 24 mei 2016 10:54
Ik vind het one size fits all principe echt raar.
Eigenlijk is het onsize fits almost nobody.

Ik heb zelf geen grote maat maar wel lange armen, waardoor heel vaak vesten tot halverwege mijn onderarm komen ipv tot je pols.

Er zijn toch niet voor niets kledingmaten zou je denken.
*** - Dinsdag 24 mei 2016 10:56
Ik vind jeans van Levi's daarvoor een goed voorbeeld: die kijken niet alleen naar maat en lengte maar ook naar lichaamsbouw. Ze hebben daar echt jeans voor alle soorten billen en benen. Namelijk niets vervelender dan een jeans die aan je benen goed zit en aan je billen slobbert. En als je dan een maat kleiner probeert goed zit aan je billen en te klein is aan je benen :p
Bo* - Dinsdag 24 mei 2016 11:27
One size fits none..
Merizz - Dinsdag 24 mei 2016 12:28
Goede blog! Ik vind het ook stom dat ze bij bepaalde winkels maar één maat hebben, maar als je van te voren bang bent dat je het niet past en je weet dat ze het verkopen, heb je zelf altijd nog de keus om dan maar een andere winkel te gaan :)
RosieV - Dinsdag 24 mei 2016 13:23
@*** Klopt! Die hebben ook zulke fijne broeken voor een appelfiguur. Ik heb zelf een voller bovenlichaam en mijn benen en kont mogen wel wat van mijn bovenlichaam hebben waardoor heel veel broeken echt vreselijk zitten.
Levi's doet dat heel goed! Gewoon kijken naar wat bij je lichaam past, je goed staat en wat lekker aanvoelt.
Laura - Dinsdag 24 mei 2016 20:57
Ik vind "one size fits all" maar een raar concept. En eigenlijk ook gewoon een leugen. Natuurlijk zal een bepaald kledingstuk nooit iedereen passen; er bestaan niet voor niets kledingmaten...
Miku - Dinsdag 24 mei 2016 21:11
Ik vind een "one size fits all" eigenlijk alleen maar kunnen als het gaat om een reclame tshirt ofzo wat je één keer bij een gelegenheid draagt zoals koningsdag of carnaval met eem clubje mensen of iets dergelijks. Verder vind ik het maar een vreemd concept. Ik vind ook heel frustrerend dat maten per winkel heel erg verschillen. Wat bij de ene winkel een s is, is bij de ander een m of zelfs L. Omdat steeds meer winkels verdwijnen en je online moet gaan shoppen (zeker als je in een gat woont zoals ik) is het heel irritant dat je niks kunt passen en de maten zo afwijken. Nou ja: je kan dingen soms retour sturen maar dan ben je dus een paar dagen of langer bezig om één kledingstuk te kopen. Heel frustrerend:(.
Lovesushi - Woensdag 25 mei 2016 10:24
Goed onderwerp! Zwlf begin ik er al niet eens meer aan als het one size is. Ik verdrink er meestal in en mijn vriendin is met haar 1.81 te lang. Niet voor ons weggelegd dus. Webshops met vooral kleding in een maat vermijden wij daarom meestal. Anders laat je je toch al snel weer verleiden tot een miskoop, omdat het vaak wel erg leuk is en de meiden op de plaatjes er wel mee wegkomen.
Fran - Zaterdag 28 mei 2016 06:38
Een one size zal bijna niemand goed passen.Het mooiste is als kleding perfect past(tenzij het om slobberbroeken of -truien ed gaat ).Hoe dichterbij de maat je eigen lichaamsmaten is, dus ,hoe nauwkeuriger, hoe mooier De onesizes zijn vooral goedkoop om te produceren.
Je moet erdoorheen kijken .De kledinglijnen,makers willen gewoon geld, zo makkelijk mogelijk en zij hebben verder maling aan de rest.Als klant moet je kiezen wat bij jezelf past ,JIJ staat BOVEN de kleding, niet andersom.
Ellebelle - Maandag 30 mei 2016 12:33
One size, fits and flatters almost nobody.

Star* - Zaterdag 9 juli 2016 21:22
One size fits all past bij mij eigenlijk nooit, ook al heb ik nu gezond gewicht ik ben gewoon niet zo groot. Als ik dat zie staan weet ik al dat ik het niet hoef te passen.