Michelin Mannetje

 

Vroeger stond ik uren voor mijn kleerkast. Elke ochtend was het een zware taak om er de juiste outfit uit te pikken. Het proces verliep doorgaans met de nodige portie stress. Enkele zweetdruppeltjes begonnen spontaan te rollen en de legendarische woorden ‘ik heb niets om aan te doen’ waren dagelijkse kost. Het was een race tegen de klok om de juiste combinatie bij elkaar te sprokkelen, maar stiekem genoot ik ervan. Deze levensbepalende keuze maakte afgelopen tijd geen deel uit van mijn ochtendritueel. Ik was niet langer op de hoogte van de modetrends, ging nooit op zoek naar outfitinspiratie en vulde de lege kapstokjes in mijn garderobe niet met nieuwe stofjes.

Elke dag moest ik vechten tegen de kou. Ik koos niet voor wat ik mooi vond, ik koos voor de stuks waarin ik niet bevroor. Ik was vergroeit in mijn grijze rolkraag trui die de doorsnee Belg enkel zou aantrekken tijdens een tripje naar de Noordpool. Kort samengevat: ik liep over straat als een Michelin mannetje dat amper nog kon ademen door de vele kledinglaagjes waarin ik ingeduffeld zat.

Al jaren ben ik trots lid van het anti-panty clubje. Een term die ik in het leven heb geroepen om mijn allergie voor mensen die panty’s onder een winterbroek dragen subtiel te uiten. Iedereen kent wel iemand die bij de eerste vriestemperaturen een panty tevoorschijn tovert en deze schaamteloos combineert met een broek. Helaas kwam ik enkele maanden geleden tot de constatatie dat ik mijn lidmaatschap officieel moest opzeggen. Een dikke zwarte panty kwam nu dagelijks piepen onder mijn kostuumbroek om mijn lichaam te verwarmen.

Mijn voeten waren twee ijsklompjes waarbij mijn kleine teentjes steeds tintelden van de kou. Enkele jaren geleden werd ons kleine Belgen landje geteisterd door de Ugg’s. Deze nieuwe modetrend ontpopte zich tot het populairste kledingstuk tijdens de koude wintermaanden. Op enkele weken tijd viel heel Vlaanderen in zwijm voor de charmes van deze pluizige pantoffel. Ugg’s bezaten de unieke eigenschap om elke outfit onflatterend te maken, maar desondanks werd iedereen een prooi van deze pijnlijke trend. Gelukkig trokken we na enkele winters aan de alarmbel en zagen we in dat het logement van deze gasten lang genoeg had geduurd. Vijf jaar geleden gingen ook mijn kastanjebruine exemplaren met pensioen. Moest het maatschappelijk verantwoord zijn, zou ik ze liefst terug van onder het stof tevoorschijn halen. Ik durf er bijna niet voor uitkomen, maar afgelopen maanden miste ik de tijd waarin de legendarische Ugg’s deel uitmaakten van mijn dagelijkse winteroutfit. Elke modegoeroe gooit mij op de brandstapel moest hij deze barbaarse gedachten opvangen.

Mijn outfits zien er vandaag elke dag een tikkeltje rooskleuriger uit. Mijn lidmaatschap van de
anti-panty club was helaas vervallen, maar na een smekende monoloog die ik opvoerde tegenover de voorzitster werd ik terug opgenomen in de sekte. In mijn lijstje met favoriete kleding stuks is de grijze rolkraag trui van de troon gestoten. Ik ben terug overgestapt naar sneakers in trendy kleurtjes en droom niet langer van een nieuw paar Ugg’s. Ik besef maar al te goed dat deze positieve evolutie tot stand is gekomen dankzij de kilo’s die er ondertussen al bij zijn. Toch blijf ik doodsbang om aan te komen. Zal ik er binnenkort uitzien als een walvis die beter naakt over straat loopt aangezien geen enkel kledingstuk nog flatterend zit?

Ergens diep vanbinnen besef ik dat de kans dat dit echt zo zal verlopen relatief klein is. Meisjes met mijn streefgewicht, paraderen dagelijks rond in de mooiste stuks en vinden overal hun maatje. Misschien moet ik mijn angst even opzij zetten en de mensen rondom mij geloven. Ze zijn ervan overtuigd dat de kleren die binnenkort een plekje veroveren in mijn garderobe veel mooier zullen aansluiten rond mijn lichaam. Op dit moment slobbert elke broek, verdrink ik in mijn bloesjes en lijken mijn vrouwelijke vormen in elk kledingstuk met de noorderzon verdwenen. Eigenlijk heb ik niets te verliezen, ik heb de rol van Michelin mannetje lang genoeg op mij genomen. Zolang ik het sprongetje niet waag en niet durf bijkomen zal ik nooit zwart op wit het bewijs zien dat de mensen in mijn omgeving misschien toch de waarheid vertellen.
Ik moet springen, nu.

Eline stuurde eerder ook al een gastblog in, die kun je hier lezen. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jacqueline - Donderdag 25 april 2019 11:48
Mooi verwoord! Herkenbaar ook! En ach, je moet maar zo denken: als Michelin mannetje valt je magerte niet op, nu je gaat aankomen en je laagjes gaat afpellen, valt pas op hoe dun je bent. Tot het walvis-niveau heb je nog wel heeeeeeel veel te doen :-)
w - Donderdag 25 april 2019 13:52
Je hebt ook mayo's, ga dan bij die club. Ik vind het (te) pijnlijk cynisch geschreven helaas.
Lost girl - Donderdag 25 april 2019 14:19
Briljant. Wat een lol. Ik word echt zo blij van jouw blogs.
Annelies - Donderdag 25 april 2019 14:29
Yéééy nog een belg! Leuk geschreven. Heb je een instagram account om in contact te geraken? Groetjes,
Anne
Anoniem - Donderdag 25 april 2019 15:11
Haha, geweldig omschreven. Zo is het grappig, maar in de werkelijkheid vind ik het echt onderschat hoe kl*te het is. Mensen snappen ook niet hoe koud je het kunt hebben. Gewoon 'winterskoud' of eetstoorniskoud is zo'n verschil. Echt hels. Ik denk ook maar zo, ik kom dan wel aan in kilo's qua lijf, maar qua kleding gaan er juist kilo's af dus op 't uiterlijk maakt het geen verschil. ;-) Niet dat dat m'n motivatie is maar allé. Sommige hersenspinseltjes maken 't ietsjepietsje makkelijker.
xchey - Donderdag 25 april 2019 19:36
je hebt een leuke schrijfstijl, maar vind de blog zelf een beetje oppervlakkig eigenlijk.. zo gefocust op uiterlijk
F - Donderdag 25 april 2019 20:21
Als je denkt dat dit om uiterlijk gaat, dan heb je het zoooooo fout. Het betreft het dag-in-dag-uit steenkoud hebben door je eetstoornis. Ik kamp er ook mee en het is vreselijk.
Bovendien: ben je eindelijk zo mager dat je bepaalde kleding aan zou durven doen, kan het nog niet. Je bent steenkoud en aan je zelfbeeld is niets verbeterd. Je onder vele lagen kleding verstoppen -al ziet het er niet uit- is dan wat je het liefste doet.
En het meest zieke is nog dat je mentaal zo ziek bent, dat je dit alles dan nog steeds verkiest boven een paar kilo meer wegen.
Hoe simpel het in de ogen van veel mensen ook lijkt: dit probleem is zó hardnekkig, dat het heel moeizaam opgelost kan worden.
Thanks Eline
Xchey - Donderdag 25 april 2019 23:14
Daar weet ik helaas alles van.. Ik durfde op een gegeven moment haast nergens meer heen omdat ik zo bang was voor de kou, heel lang en heet douchen was het enige wat nog hielp en ik snap ook heel goed de intentie van deze blog.
Met dat het over uiterlijk gaat bedoel ik dat het veel gaat over hoe wel of niet fashionable al die kledingstukken zijn, terwijl dat echt het laatste is waar ik me druk over maakte
Eigenlijk vind ik dat jij de onmacht echt enorm treffend omscrhrijft, maar die boodschap mis ik een beetje in de blog helaas
F - Vrijdag 26 april 2019 09:49
Haha, oké! Thanks voor je reply. Ik lees zo weinig over het koud hebben (dat douchen idd het enige is dat helpt), dat ik al blij was met deze blog uberhaupt