Merkkleding om erbij te horen

 

Merkkleding is over het algemeen erg populair en dit merkte ik zeker op de middelbare school. Soms ging het niet eens over of je droeg waar jij je goed in voelde en wat je mooi vond, maar of bepaalde schoenen van een bepaald merk waren en of dat wel duidelijk zichtbaar was. Mijn ouders waren nooit zo onder de indruk van merk kleding. Er is genoeg leuke kleding voor kinderen en jongeren zonder dat je er een geldboompje voor in de tuin hoeft te hebben. Maar ik had genoeg vriendinnetjes die hier wel mee opgegroeid werden...

Allereerst: ik heb niks tegen merkkleding. Ik begrijp sommige merken heel goed en naarmate ik ouder werd en kleedgeld kreeg, heb ik zelf ook weleens kleding van bepaalde merken gekocht. Ik had een vriendinnetje die alleen maar kleding had van bepaalde merken en ik zag dat steeds meer anderen daar ook waarde aan gingen hechten.

merkkleding

Ik hoor tegenwoordig ook nog weleens dat als je bijvoorbeeld geen Uggs hebt binnen een bepaalde groep, dat je er dan niet helemaal bij hoort. Ik vind dit best ver gaan. Het gaat dan niet meer om persoonlijke smaak en je goed voelen in iets, maar om het erbij horen en er buiten vallen omdat je kiest voor een bepaald merk.

Waarom kiezen voor een merk?
Sommige kinderen groeien op met het dragen van merkkleding. Dit wordt dan een nieuwe standaard en dit kan er voor zorgen dat je het draagt omdat je het gewend bent of omdat je geen genoegen meer neemt met 'minder'. Natuurlijk zijn er ook genoeg mensen die net zo makkelijk kleding zonder merk dragen en hier niet zo om geven. Ik denk dat het goed is om op gegeven moment te bedenken waarom je kiest voor het dragen van bepaalde kleding en een merk. Is dit omdat je de kleding gewoon mooi vindt? Of omdat je van dat merk altijd weet dat de broeken bijvoorbeeld goed passen bij jouw figuur en dat ze lekker zitten? Is het vanwege de kwaliteit? Of heeft het te maken met dat je op die manier graag indruk wil maken op anderen, dat je een bepaalde status wil krijgen of je daardoor aanpast aan de rest? Met het dragen van merkkleding is natuurlijk niks mis, maar het kan goed zijn je te bedenken waarom je dit graag wil.

merkkleding

nikes
Asos

Groepsdruk en erbij horen
Het dragen van merkkleding kost over het algemeen veel meer geld dan wanneer je kleding zonder bepaald merk draagt of dit in ieder geval met elkaar afwisselt. Dit is financieel lang niet voor iedereen haalbaar. Toch bestaat er in veel groepen, bijvoorbeeld op een middelbare school, veel groepsdruk als het gaat om kleding en wat je wel en niet draagt. Het wordt een soort concurrentie tussen meiden waarbij het gaat om wie het mooiste draagt of het meeste heeft van een bepaald merk. Daarnaast kunnen meiden het idee krijgen dat ze buiten de boot vallen wanneer ze niet net als alle anderen Uggs hebben. En dan niet de na-maak Uggs die veel goedkoper zijn, maar de echte Uggs van €200,- euro. De groepsdruk kan meiden aansporen hierin mee te gaan en veel geld uit te geven voor iets wat ze misschien eigenlijk niet eens kunnen betalen of wat niet bij hen past, uit angst om buitengesloten te worden. Ik snap dit heel goed. Wanneer je jong en kwetsbaar bent, wil denk ik iedereen er graag bij horen en aardig gevonden worden.

De menigte volgen
Wanneer je erg onzeker bent en nog niet echt een goed beeld hebt van wat jouw kledingstijl is en wat jij mooi vindt, kan het heel makkelijk en veilig zijn om de grote menigte te volgen. Hier is opzich niks mis mee. Je mag zoekende zijn en kijken wat jij mooi vindt. Het zou alleen zonde zijn als het ook gaat om het 'durven'. Wanneer je niet durft te dragen wat jij mooi vindt uit angst voor de reacties van anderen of omdat het dan misschien afwijkt. Ik denk ook dat dat heel spannend kan zijn, maar dat het ook juist respect verdient en bewondering wanneer je echt jezelf durft te zijn. Dit is natuurlijk wel iets wat je meer ontwikkelt naarmate je ouder wordt en waar je ook best tijd voor mag nemen.

asos
Asos

gstar
G-star

Merkkleding voor zelfvertrouwen
Vrouwen die erg onzeker zijn proberen weleens hun onzekerheid te verbloemen door middel van kleding. Merkkleding heeft op een bepaalde manier onder veel mensen een bepaalde status, en dit kan hier dus bij helpen. Ik ben er zeker van overtuigd dat kleding waar je je goed in voelt en die jij mooi vindt kan helpen je zelfvertrouwen te vergroten en dat dit dus een manier kan zijn om dit te doen. Wel denk ik dat het ook goed is om dit niet alleen van buitenaf te zoeken, maar ook door te kijken naar bijvoorbeeld je kwaliteiten, dingen die goed gaan, etc. om je zelfvertrouwen te vergroten.

Kwaliteit en kwantiteit
Vroeger was misschien het 'als je merkkleding draagt of meegaat met de trends hoor je er bij', dat opging, maar op latere leeftijd zijn denk ik andere dingen belangrijker als het gaat om je kledingkeuze. Althans, dat zie ik bij mijzelf. Er is helemaal niks mis met het dragen van merkkleding. Zelf draag ik ook regelmatig kleding van bepaalde merken maar hier kies ik bewust voor. Ik draag het niet om het merk en om de status die daar misschien mee samenhangt. Sterker nog; ik hou niet zo van kleding waar groot merken op te zien zijn. Ik ben wat bewuster gaan winkelen en koop veel minder dan vroeger. Ik kom nu bijvoorbeeld meer bij Sissy-boy en Denham omdat ik kies voor die kwaliteit. Vaak vind ik het er ook een stuk mooier uit zien en blijft het langer mooi na een aantal keer wassen. Ik besef tegelijkertijd ook dat ik dan veel minder kleding kan kopen dan wanneer ik de meeste kleding koop bij H&M. De prijzen liggen een stuk hoger en helaas heb ik ook geen geldboompje in de tuin waarmee ik alles kan kopen wat ik wil. Prioriteiten stellen dus.

Draag jij merkkleding en waarom wel / niet?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniempje - Maandag 2 mei 2016 10:08
Ik heb zeer weinig merkkleding. Wel toevallig wat ik mooi vond.
Meestal koop ik het niet omdat het wel duur is en ik graag van kledij wissel.
Schoenen zijn vaak een merk omdat die kwaliteit goed is en ik daar geen pijn in heb.
L - Maandag 2 mei 2016 10:13
Ik koop gewoon wat ik mooi vind. Soms is dat toevallig van een (duur) merk, soms gewoon van de Wibra.

Ik heb ook absoluut niets tegen merkkleding, maar ik vind het soms wel wat vervelend als mensen duidelijk een bepaald kledingstuk mooi vinden, maar het dan niet kopen omdat het niet van een merk is...

Toen ik nog naar school ging, werd er eigenlijk amper aandacht geschonken aan het al dan niet dragen van merkkleding. Ze zochten andere zaken om ervoor te zorgen dat je er niet bij hoort.

Emily - Maandag 2 mei 2016 12:09
Echt ál mijn vrienden dragen kleding van gucci, philip plein, van die polo dingen etc. Wordt er echt gek van af en toe. En dan te bedenken dat zo'n shirtje hartstikke duur is.
x --Melanie--x - Maandag 2 mei 2016 12:23
Kheb helemaal geen merkkleding, ik krijg al mijn kleding 2dehands van een kringloopwinkel...
henk77 - Vrijdag 15 december 2017 14:28
pauper
Lost girl - Maandag 2 mei 2016 14:26
Grappig artikel. Vooral omdat jullie bijna altijd dezelfde merken uitstallen in blogs. Sissyboy, Asos, H
jemoedr - Woensdag 7 juni 2017 12:34
skeer
Lost girl - Maandag 2 mei 2016 14:32
(Sorry bericht werd halverwege afgebroken)
H
Lost girl - Maandag 2 mei 2016 14:33
Ik probeer het ster nog een keer haha
e-joelle - Maandag 2 mei 2016 14:49
Ik vind het wel erg als mensen denken als ze merk kleding kopen omdat ze denken dat ze er anders niet bij horen.
Ik ben opgegroeid met merk kleding, en nu ik zakgeld krijg gaat dat vanzelf dat ik merk kleding koop. Maar doe het totaal niet om te laten zien 'kijk ik heb het van dat merk gekocht'. Al denken sommige mensen dat wel, en daar wordt ik dan juist weer onzeker van. Dan heb ik het gevoel dat ik dat niet meer mag dragen.. Altijd lastig zulke dingen
gummybearx - Maandag 2 mei 2016 15:07
ik draag alleen Adidas schoenen, omdat ik heel erg naar binnen loop met mijn voeten. verder heb ik geen merkkleding of schoenen als ik mij zo kan bedenken.
Miekio - Maandag 2 mei 2016 15:13
Ik draag het nooit, zal het ook nooit doen. Voornaamste reden is de prijs, en ik vind het ook niet leuk om met een merknaam rond te lopen. Mijn kleding moet vooral comfortabel en mooi zitten, daarbij koop ik bijna nooit kleding, en als ik al wat koop is dit tweedehands of van een duurzaam merk, fair geproduceerd en met milieu en dergelijke in achterhoofd.

Het maakt me verder niet zoveel uit, het doet me niets. Als iemand anders het wel leuk vindt is dat ook oke. Ik vind afkomst van de kleding belangrijker.
*** - Maandag 2 mei 2016 16:11
Nee, bijna nooit. En zeker niet zo'n t-shirt met in het groot het merk er op. Ik ben liever geen wandelend reclamebord ;-)
lost girl - Maandag 2 mei 2016 16:27
We proberen het gewoon nog een keer hihi.

De reden dat ik deze blog een beetje dubbel vind is dat jullie bijna altijd dezfde merken gebruiken om uit te stallen, zoals sissyboy, H&M, asos en dergelijke. Als jullie niks om merken geven waarom dan zo weinig Zeeman, Wibra, Hema of gewoon een modelletje van de kringloop zonder merk? Snappen jullie wat ik bedoel?
meisjexx - Maandag 2 mei 2016 16:57
Op de basisschool werd ik altijd gepest omdat ik geen merkkleding droeg. Mijn ouders hechtten er gewoon niet zoveel waarde aan omdat ik nou eenmaal hard groeide.
Inmiddels ben ik stukken ouder en hangt mijn kast vol met een mix van (relatief dure) merkkleding en gewone (merkloze) kleding.
Ik zoek gewoon wat ik lekker vind zitten en mooi vind staan en ik kijk ook naar de kwaliteit en de gelegenheid waarvoor ik het nodig heb. Een spijkerbroek voor van alles en nog wat hoeft van mij geen 100 euro te kosten, maar een nette, katoenen broek mag van mij best wel zoiets of meer kosten. Kwestie van prioriteiten denk ik.
Just me - Maandag 2 mei 2016 17:30
Ik heb best veel merkkleding en tassen. Van A&F, michael kors, victoria's secret en andere merken. Ik hecht niet veel waarde aan het merk zelf ofzo, het is gewoon goede kwaliteit en ziet er mooi uit. Ik koop ook dingen bij zara en mango enzo hoor haha. Veel van de merkkleding die ik heb heeft mijn vader voor mij gekocht of zijn van mijn moeder geweest. Ik krijg namelijk 100 euro per maand dus als ik merkkleding zou kopen zou al mijn geld echt snel op zijn :p.
LF - Maandag 2 mei 2016 17:37
Die merkleding "druk" had ik vooral op de middelbare school, nu interesseert het me niks mee of het nou van de Zeeman of Zara komt als het er maar leuk uit ziet!
Rebeccaa - Maandag 2 mei 2016 17:43
@lostgirl: Asos en H&M zijn geen echte merken hoor, dus wat dat betreft promoten ze helemaal niet altijd alleen maar merken. Daarnaast zijn er ook vaak primark blogs..

Ikzelf draag altijd merkschoenen en sieraden van een goed merk, dat moet gewoon goed, mooi en duurzaam zijn. Verder koop ik mijn kleding vooral bij Zara, H&M, Asos (eigenmerk), Topshop en forever21. Ik heb eigenlijk nog nooit echt iets gekocht van een merk om er 'bij' te horen of zo.
Paula. - Maandag 2 mei 2016 23:40
Toevallig stond ik vanmorgen voor m'n kast om een onderbroek te pakken (tja, dat moet ook gebeuren). Toen dacht ik: waarom wilde ik vroeger zo graag bepaalde onderbroeken? Onderbroeken zijn onderbroeken en het is idioot om er zoveel geld aan uit te geven (ik heb overigens nooit dure onderbroeken gehad omdat daar het geld niet voor was, maar achteraf ben ik daar ook wel blij mee!)

Ik vind het erg dat er een cultuur lijkt te heersen waarin alleen merkkkleding hip is. Alsof je dan pas geaccepteerd wordt... Al moet ik ook toegeven dat ik nu ik 22 ben me er minder druk om maak dan op mijn 16e. Gelukkig....
Miku - Dinsdag 3 mei 2016 16:12
Ik droeg bijna nooit merkkleding. Te duur. Ik had ooit wel eens een merk broek van een vriendin geleend. Die zat zó geweldig dat ik mezelf zo'n broek beloofde als ik op mijn streefgewicht zat. Eenmaal bereikt kocht ik die broek en een week later was ik een paar kilo zwaarder dan mijn minimum gewicht. Paste die super dure broek niet meer. Jaren een beetje rot over gevoeld tot een paar maanden terug... stonden er tig zulke broeken op marktplaats zo goed als nieuw voor 7 of 10 euro ipv de 120 die ik destijds betaald heb. Heb toen toch mijn ultieme broek gekocht en voelde me een beetje dom dat ik daar jaren zo'n issue van heb gemaakt. Laat staan zoveel voor betaald heb.
Anne - Woensdag 4 mei 2016 08:03
Ik was vroeger juist bang om merkkleding te dragen omdat ik vreesde dat het zou lijken alsof ik het deed om erbij te willen horen.
Nu vind ik bepaalde merken gewoon mooi en zou ik daar graag van kopen, maar is het te duur voor mij.Gelukkig maakt het mij niet echt veel uit,maar soms voel ik mij niet fijn wanneer ik steeds goedkope spullen moet dragen en de mensen om mij heen dure dingen kopen.
xxJustMexx - Donderdag 5 mei 2016 19:28
Ik draag vrij veel merkkleding. Ben persoonlijk erg fan van Abercrombie of van Tommy Hilfinger. Mij maakt het niets uit wat iemand anders draagt. Toen de Primark net in mijn woonplaats kwam kocht ik daar ook wel eens wat. Tegenwoordig zit ik op een vrij kakkerige school in 't Gooi en moet je wel met een merk lopen.
dikke tenen - Zondag 13 november 2016 10:16
Ik vind het belachelijk dat sommige mensen met shirtjes of broeken van 200 euro rondlopen. Het enige wat ze willen is aandacht. Vooral jongens dragen vaak merkkleding zodat ze opvallen bij de meiden. Ik heb ook best veel merk maar een paar H&M broeken en shirtjes kan helemaal geen kwaad.
henk77 - Vrijdag 15 december 2017 14:31
ik vind het abnormaal,

ik als vader van 3 kinderen haal de kleren van mijn kinderen ook bij de zeemoan.
al die lui die zich te goed voelen met hun merkkleding mogen wat mij part gwn neer.
Carola - Vrijdag 30 november 2018 17:06
Ik koop veel merkkleding in de uitverkoop dat scheelt sowieso al een smak geld. Ook op internet kun je goed vergelijken, bij exclusieve merken heb ik wel eens eenzelfde item voor € 100 (!) minder gekocht bij een andere webshop. Ik mix en match ook nog wel eens met goedkopere kleding, zo hou je het betaalbaar en ziet het er toch exclusief uit.
Merken zoals Cucci, Prada etc. koop ik niet, dat vind ik te schreeuwerig en te duur. Er zijn genoeg mooie merken die ook voor de gewone mens prima te betalen zijn. Zelf hou ik erg van Scandinavische designers vanwege de eenvoud maar toch stijlvolle ontwerpen. De Italiaanse merken Kocca en Twin-Set vind ik erg mooi vanwege het hoge romantische gehalte (kant, transparante stoffen). Voor mij de betaalbare variant van Valentino. Of merkkleding erg gelukkig maakt? Nee, absoluut niet! Met veel creativiteit kun je een leuke betaalbare garderobe hebben en vooral dragen wat jij leuk vind en je niet laten leiden door anderen. Liever een paar mooie items in de kast dan veel prut en dat hoeft niet per definitie goedkoop of duur te zijn. Je moet gewoon geluk hebben en zuinig met wassen zijn. Ook merkkleding kan lelijk worden en is niet altijd persé beter dan goedkope kleding.
De pasvorm is over het algemeen wel beter want een size zero is voor weinig mensen weggelegd en daar lijkt de mode wel op gemaakt.
Jeroen - Zondag 5 mei 2019 15:45
Ik heb letterlijk nu Gucci trui van 350 aan, gassen horloge van 450 en Nike schoenen van 200 LOL
berty - Vrijdag 30 oktober 2020 11:14
ik heb geld
kakakak - Donderdag 19 november 2020 13:35
ik hou van merkkleding