Make-up en kleding voor een positief zelfbeeld

 

Toen ik mij erg somber voelde tijdens de periode dat ik een eetstoornis had, kon het regelmatig voorkomen dat ik geen zin had om moeite te doen voor m'n uiterlijk. De gewoonlijke mascara en een beetje blush en zelfs een haarborstel liet ik onaangeraakt dagen op mijn make-up tafel liggen. M'n kleren lagen overal door de kamer, ik had het in overloed, maar ik droeg alleen maar die ene spijkerbroek en slobbertrui. Ik had geen zin in mezelf en verwaarloosde mijn uiterlijk. Ik nam pauze van die eeuwige strijd met mezelf, maar ondertussen zorgde dit er ook voor dat ik in een vicieuze cirkel terecht kwam.

Ik vond mezelf lelijk, waardoor ik geen zin had om iets aan mezelf te doen. Ik wilde mezelf niet zien in de spiegel, geen aandacht besteden aan mijn lijf. Ik was er boos op, ik haatte het. Zo erg dat ik het wilde ontwijken door het zo te verwaarlozen. Ik kon het niet accepteren, niet met en niet zonder leuke kleren. En door al het gepieker, slechte slapen en mijn negatieve gedachtes had ik ook geen energie meer over om er elke dag maar weer tegenin te gaan.

bron
Bron

Maar juist doordat ik geen aandacht besteedde aan mezelf, werd alles erger. Ik ontweek mijn lichaam, maar omdat dat helemaal niet mogelijk is, kwam ik er altijd weer bij terug. En na een paar dagen verwaarlozing, voelde ik me alleen nog maar lelijker en vies. Ook het contact met mijn lichaam was verslechterd. Ik stond verder van mezelf af dan goed voor me was. Ik moest weer helemaal van de grond af de band met en het beeld van mijn lichaam opbouwen.

In therapie heb ik wel eens een gesprek gehad hierover. Het was een tijdje een beetje een ‘ding' om er slonzig uit te zien in de behandelgroep. Je liet ermee zien dat het niet goed met je ging en hoefde er lekker geen moeite voor te doen. Fijn, maar ondertussen kwam het jezelf niet ten goede. Dat negeren van je lichaam kan soms fijn lijken en rust geven. Je hoeft even geen moeite te doen om er leuk uit te zien. Ondertussen werkt het niet constructief. Integendeel.

Jezelf niet verzorgen, zoals je nagels niet bijhouden, je huid niet goed reinigen, steeds hetzelfde dragen, onopvallende kleding dragen, ineens geen make-up meer dragen, jezelf en je kleding niet goed wassen, je lichaamshaar niet bijhouden of je haar niet borstelen. Het zijn allemaal dingen die jou niet helpen om je beter te voelen. Juist kleding, verzorgingsproducten en make-up kunnen jou helpen om je weer fris, mooier, energieker en meer waard te voelen.

Ondertussen hoor je overal dat te veel aandacht besteden aan je uiterlijk niet goed voor je is. Te veel make-up, plastische chirurgie, overmatig shoppen, nep haar, -wimpers, -nagels en te veel in de spiegel kijken is ook weer niet helpend. Toch is er een gezonde middenweg. Een tussenoplossing waarbij je niet overmatig bezig bent met je uiterlijk, waardoor je jezelf verstopt, maar ook weer niet jezelf verwaarloosd.

In mijn therapiegroep werden er dan ook afspraken gemaakt over uiterlijke verzorging. Meiden en vrouwen die eigenlijk zichzelf mooier voelden met mascara (en dit eerder ook gewoon droegen), kregen de afspraak dit ook gewoon op te doen. Ook over slobbertruien werden afspraken gemaakt. Het mocht wel, maar we werden ook uitgedaagd om op zoek te gaan naar onze kledingstijl of outfits waarin we ons goed voelden. Kleding en uiterlijke verzorging kan veel doen voor je zelfvertrouwen en zelfbeeld. Juist als je dit met mate doet.

Er wordt daarmee dus niet gezegd dat je je hele zelfbeeld ermee kunt opkrikken. Lichamelijke verzorging draagt wel bij aan een positiever zelfbeeld. Het is niet alleen goed om in therapie voor je eetstoornis of depressie te leren om je binnenkant beter te verzorgen, door beter te leren eten, niet ongezond te compenseren, een dagstructuur, je emoties uit, praten over je gevoel en beter slapen. Het is daarnaast ook heel belangrijk om de buitenkant, het huisje waarin jouw ‘psyche' woont, goed te verzorgen en er tevreden mee te leren zijn.

Afspraken en tips die wij in groepstherapie hadden, vind je hieronder. Het zijn voorbeelden, dingen die je zou kunnen toepassen of waar je mee kunt oefenen. Omdat je lichaam dat verdient. Ook de buitenkant. Je gaat je daardoor beter voelen, dan wanneer je jezelf laat verslonzen.

♦ Ik wil niet douchen
Wanneer je het moeilijk vindt om te douchen of jezelf te wassen of daar geen zin in hebt in bepaalde periodes, kan het goed zijn om hierover een afspraak te maken. Met jezelf of juist met iemand in therapie, je partner, vriendinnen of ouders. Spreek bijvoorbeeld af dat je om de dag in ieder geval doucht. Dat hoeft niet eens heel lang te zijn. Maar was dan gewoon even je lichaam met douchegel, je gezicht met face-wash of water en je haar met shampoo. Vind je het moeilijk om je lichaam aan te raken, dan kan een spons, washandje of douchepuf fijn zijn om te gebruiken.

♦ Ik durf mezelf niet aan te raken
Juist wanneer je moeite hebt om je lichaam aan te raken, om welke reden dan ook, kan het goed zijn om hiermee te oefenen. Dit kan, zoals ik hierboven beschreef, door iets te gebruiken om je mee te wassen. Het kan ook goed zijn om jezelf na het douchen bijvoorbeeld heel rustig, met aandacht af te drogen. Of jezelf in te smeren na een douchebeurt. Dit is sowieso belangrijk wanneer je bijvoorbeeld je benen hebt geschoren. Ook kan insmeren je langzaam meer in contact brengen met je lichaam. Je kunt ook beginnen met enkel je benen, handen of armen in te smeren en zo steeds een stapje verder te gaan.

♦ Ik heb geen zin om me op te maken
Het kan goed zijn om jezelf elke dag toch een beetje op te maken. Je hoeft echt geen hele full make-up look aan te brengen, zeker als je dit normaal ook niet doet. Maar veel vrouwen voelen zich met een laagje mascara, een beetje blush of wenkbrauwpoeder net wat fijner. Daarnaast gaat het bij het opmaken niet eens om wat je precies aan je gezicht doet. Het gaat er vooral om dat je aandacht besteedt aan je gezicht. Dat je jezelf even aankijkt in de spiegel.

meisje
Bron

♦ Ik smeer nooit iets op mijn gezicht
Van mij hoef je echt niet ineens iets op je gezicht te gaan smeren, als je dat niet fijn vindt of niet wilt. Toch kan het verzorgen van je huid, zoals het reinigen en het gebruik van een dagcrème en de aandacht en verzorging die je daarmee aan je huid geef, goed voor je zelfbeeld zijn. Je kunt kiezen voor een lichte crème of natuurlijke olie. Breng dit met aandacht aan, zonder hard te vegen. Je kunt het ook rustig in de huid kloppen, daarmee geef je jezelf ook meteen een soort gezichtsmassage.

♦ Ik borstel mijn haar niet
Je haar niet borstelen, kan bij sommige kapsels prima. Het kan goed zijn om toch elke dag je haar even te borstelen. Gewoon even wat aandacht. Een serum erin, een vlecht maken of gewoon even je haar in een paardenstaart doen. Je lichaam, ook je haar verdient die aandacht. Ook voel je je daardoor vaak iets zekerder over je kapsel en verzorgd.

♦ Ik verstop mezelf in mijn kleding
Slordige kleding dragen, geeft je misschien een fijn gevoel. Je valt niet op, ziet er niet aantrekkelijk uit of verhult je lichaamsvormen ermee. Ondertussen negeer je daarmee je lichaam en werk je zeker niet aan een positief zelfbeeld. Het kan dus goed zijn om op zoek te gaan naar jouw kledingstijl of eens te bekijken waarom jij jezelf verstopt in je kleding. Lees daarvoor ook de twee linkjes onder die woorden in de vorige zin.

♦ Ik heb geen zin om aandacht te besteden aan mijn uiterlijk
Natuurlijk snap ik, zoals ik hierboven al beschrijf, heel goed dat het vaak een enorme drempel is om weer beter voor je lichaam te gaan zorgen. Zeker na een tijd van verwaarlozing of tegenzin. Als je worstelt met je lichaam, is het uiteindelijk alleen wel goed om dat weer op te pakken. Dat kan stap voor stap. Bijvoorbeeld door een planning. Zet wat dingen op een rij waarvan je weet dat ze goed zijn om te doen. Bijvoorbeeld om de dag douchen, elke dag je gezicht wassen, deodorant gebruiken, je tanden poetsen, je haar borstelen, mascara op doen en iets aantrekken wat je leuk vindt. Dit kan veel doen voor het gevoel dat je over je lichaam hebt. Gebruik dit als to-do-lijst in de ochtend.

Hoe ga jij hiermee om?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lost girl - Dinsdag 4 oktober 2016 23:57
Wat moet je als vrouw veel aan je uiterlijke verzorging besteden tegenwoordig. Ten eerste waarom zoveel nadruk op make-up. Sinds wanneer is make-up onderdeel van je dagelijkse uiterlijke verzorging. Is het niet alleen maar nog meer façade die je opbrengt om maar niet jezelf te hoeven zijn. Misschien ben ik een beetje in mijn kindertijd blijven hangen. Maar als je toch gewoon schoon bent door regelmatig onder de douche te gaan of te wassen dan is het toch prima? Als je ouder wordt komen er opeens allerlei handelingen bij. Ik gebruikte toen ik jonger was echt geen aparte zeep voor mijn gezicht, deo, scheermesjes, nagelriemencreme (hahaha, wie dat ooit heeft bedacht verdient een prijs), serums, doorzichtige nagellak, dagcrème en al meer van dat soort spul. Kleding omdat je nou eenmaal niet in je naakie naar school kan, maar dan alleen omdat ik het mooi vind en het lekker zit. En als dat zoals jullie het een beetje oneerbiedig noemen een slobbertrui is dan is dat zo. Het gaat er namelijk niet om wat anderen ervan denken. En wat de buitenwereld als normaal geaccepteerde kleding beschouwd. Net als wat je met je haar doet. Ik moest het borstelen van mijn ouders, maar als het aan mij lag stond het alle kanten op. Zolang je er maar geen last van had tijdens het spelen.
Goed mijn punt. Dit is niet dat je het allemaal niet moet gaan doen. Kan me voorstellen dat als je het vóór je slechtere periode wel deed en je daar toen goed bij voelde, dat je er weer naar terug zou kunnen streven.
Het valt me gewoon op in de verzorgingblogs dat er zo makkelijk over al deze handelingen wordt gesproken terwijl een schoon mens alles is wat je volgens mij nodig hebt. Water, zeep en tandpasta dan is de rest bijzaak. Dit is puur mijn mening. En wat me al een paar keer opviel.
Zo, en nu ga ik me douchen, haha. Fijne avond iedereen:)
Ute - Woensdag 5 oktober 2016 07:48
@lost girl
Geweldige post, denk vaak hetzelfde als jij :)
Waarbij is zeker ondersteun dat goede verzorging wel belangrijk is! Zeker in een fase van depressiviteit krijgt dit vaak minder aandacht, is álles soms teveel. Dan helpt het idd om je er even extra toe te zetten je bed uit te gaan, lekker te douchen en weer gewone kleren aan te doen i.p.v. in je bed te blijven liggen.

Fijne woensdag!
Erna - Woensdag 5 oktober 2016 09:49
Fijn om te lezen.Jezelf goed verzorgen is een vorm van zelfrespect.,maar het is ook respect
tonen voor de mensen om je heen.Je doet toch ook je best om vriendelijk en aardig te zijn en daarbij hoort ook een beetje moeite doen om er fris en leuk uit te zien.Als iedereen maar toegaf en zichzelf verwaarloosde wanneer zij zich rot voelden,dan zou de wereld er gauw bar triest uitzien en zouden wij elkaar maar naar beneden trekken.
Dat overdrevene met je uiterlijk bezig zijn is ook nergens voor nodig dat schiet het doel voorbij,het gaat er alleen om dat je je beste zelf laat zien.Vooral voor jezelf.


xxx - Donderdag 6 oktober 2016 14:15
ik voel me wel beter als ik een klein beetje make up op doe en wat leuks aan trek.
Kim - Zaterdag 8 oktober 2016 11:20
Ik merk wel dat ik me beter voel wanneer ik me even heb opgefrist. Ik kan me vinden in het blog, als in de reactie van lost girl.
Jeanette - Zondag 18 november 2018 11:13
Het gaat erom dat je je weer verzorgt zoals je deed toen je je goed voelde. Is dat bakken make-up of juist een beetje natuurlijke make-up, je lekker insmeren of juist niet... Het maakt niet uit. Je doet het voor jezelf en hebt er weer lol in, daar gaat het volgens mij om.