Kleuren goed voor gezondheid

 

Als kind droeg ik wel kleding in alle kleuren van de regenboog, maar hoe ouder ik werd, hoe meer ik het beperkte tot neutrale aardetinten en basic kleuren. Eigenlijk draag ik het meeste kleuren als wit, grijs, zwart, bruin en verschillende blauw tinten. Ook hou ik wel van kleuren als legergroen en bordeaux rood. Ik heb ook wat fellere kleding in mijn kast hangen, maar ik merk toch dat ik het minder snel aan doe. Maar volgens onderzoek is het juist goed om te kiezen voor gekleurde kleding.

Jules Standish concludeert op basis van onderzoek dat het dragen van gekleurde kleding een positief effect kan hebben op onze mentale gezondheid. Jules Standish is kleurenconsulente en geeft aan dat het onderzoek heeft aangetoond dat kleuren een psychologisch effect hebben als we er naar kijken. Ik denk ook dat dit bijvoorbeeld de reden is waarom in veel wellness instituten kleurensauna's zijn. Je kijkt dan bijvoorbeeld naar lampen die na een paar seconden steeds van kleur veranderen. Iedere kleur heeft dan weer zijn eigen werking.

kleur in kleding

accessoires

Asos

Mensen die veel gekleurde kleding dragen worden ook sneller als vrolijke en spontane mensen gezien dan mensen die veel neutrale en veilige kleding dragen zoals zwart, grijs en bruin. Het kijken naar bepaalde tinten, zorgt voor een neurologische reactie in onze hersenen waardoor hormonen vrij komen. Koude tinten als blauw stimuleren de productie van oxytocine, je rustiger van wordt. Dus een erg goede kleur voor als je veel stress ervaart in je leven. Rood, oranje en roze zijn bijvoorbeeld echt warme kleuren en als je hier naar kijkt wordt het 'feel good hormoon' aangemaakt, oftewel: dopamine. Dit verbetert ons humeur, zorgt ervoor dat we ons beter kunnen concentreren, etc. Dit klinkt best aantrekkelijk als je hier alleen maar gekleurde kleding voor hoeft te dragen.

Angst
Op de een of andere manier vinden veel mensen het eng om kleur te dragen. Misschien wil je niet teveel opvallen en kies je daarom voor wat meer neutrale kleuren, of ben je bang dat een kleur je niet staat of dat je niet weet hoe je die kleur het beste kunt combineren. Ik weet eigenlijk niet waarom ik niet snel voor kleur kies. Ik heb bijvoorbeeld een knal blauwe jumpsuit en een fel rood jurkje die ik allebei erg leuk vind, maar als het er op aan komt, kies ik toch vaak voor het oude vertrouwde. Wel combineer ik gekleurde accessoires wel snel met elkaar waardoor er vaak toch wel wat kleur zit in mijn outfits.

kleding h&m
H&M

Asos kleding

Asos

Combineren met kleur
Kleur kan ontzettend veel doen voor ons. Volgens het onderzoek kan het onze mentale gezondheid en ons zelfvertrouwen vergroten, maar het kan ook heel veel doen voor onze uitstraling. Bepaalde kleuren kunnen namelijk heel veel doen in ons gezicht. Ze kunnen meer kleur in ons gezicht laten verschijnen of juist kleur er uit weghalen. Bij een Proud2Meet hebben wij een keer een kleuranalyse gedaan waarin ons verteld werd welk kleurtype wij zijn. Hierbij horen een aantal kleuren die goed bij jou passen. Dit was heel interessant. Ik had het al eens eerder gedaan, en hierdoor ben ik ook echt anders gaan winkelen. Zelf kun je dit ook al een beetje doen door een kleur bij je gezicht te houden en te kijken wat er in je gezicht gebeurt. Gaat het meer spreken, komt er een gezonde kleur in je gezicht, gaan je ogen stralen etc? Of trekt de kleur juist weg, worden lijntjes en rimpeltjes beter zichtbaar etc?

Je kunt kleuren op allerlei manieren combineren. Je hoeft natuurlijk niet ineens een hele kleurrijke outfit te dragen. Wanneer je kiest voor een gekleurd jurkje, kun je dit bijvoorbeeld afmaken met een wat neutralere kleur door er bijvoorbeeld een grijs vestje op te dragen en grijze of zwarte accessoires. Dit kan je outfit ook wat rustiger maken. Je kunt dit natuurlijk ook omdraaien door bijvoorbeeld een outfit te dragen die je graag draagt maar misschien vrij basic is qua kleur en dit kun je dan 'oppimpen' met een felgekleurde tas of leuke felgekleurde hakken.

Ik ben benieuwd hoe jullie over de resultaten van dit onderzoek denken. Of jullie merken dat kleur een bepaald effect op je heeft en natuurlijk ook of jullie vaak gekleurde kleding dragen.

Bron: hln.be

Draag jij veel gekleurde kleding?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

.c - Woensdag 10 december 2014 11:15
Vroeger droeg ik alleen mar gekleurd nu vooral donker zoals swart donker blauw bordeaux rood zoiets
Miekio - Woensdag 10 december 2014 12:00
Voor mij is het eigenlijk andersom. Ik vind het juist onprettig om gekleurde kleding te dragen omdat het voor mij visueel teveel prikkels zijn. Dat maakt mij alleen maar onrustig. Maar ik zou het veel liever willen!
Het liefste draag ik eigenlijk alle kleuren en prints door elkaar, maar om mijn ogen en hoofd een plezier te doen doe ik dat liever niet. Die drukte in kleding werkt voor mijn mentale gesteldheid averechts.
Positief werken voor mij juist hele rustige kleuren, zoals aardetinten en grijstinten.

Maanmeisje - Woensdag 10 december 2014 16:09
Ja, ik draag vaak (bijna altijd) gekleurde kleding, maar niet te felle kleuren.
Safia - Woensdag 10 december 2014 16:26
Ik heb heel veel gekleurde broeken in me kast, sommige zijn erg veel, ik combineer het wel goed met elkaar, al vind ik zelf dat gekleurde dingen snel kinderachtig kunnen staan als er iets op staat of een erg drukke druk, dus zijn mijn gekleurde kleding is gwn een kleur of strepen. Ik vind donkere kleding beter bij me passen, helaas heb ik er weinig van in me kast liggen.
Henriette - Woensdag 10 december 2014 19:35
Ja super veel! Ik draag het liefste zoveel mogelijk felle kleuren!
sindy - Donderdag 11 december 2014 20:32
Welk onderzoek, bronvermelding........