Ik heb het snel koud

 

Wanneer je een eetstoornis hebt, is de kans groter dat je ook gevoeliger bent voor de koude weersomstandigheden die de herfst en winter met zich meebrengen. Zeker wanneer je ondergewicht hebt, kan het voor je lichaam heel moeilijk zijn om goed te functioneren en om jouw warm en op temperatuur te houden. Het gevolg kan zijn dat je het heel snel koud hebt. Natuurlijk is het zo dat de ene persoon er meer last van heeft dan de ander. Ik ben zelf heel gevoelig voor weersomstandigheden. Ik heb het heel snel warm (in de zomer bijvoorbeeld), maar ik heb het nog veel sneller koud!

Dit kan heel vervelend en belemmerend zijn. Je kunt je hierdoor ook sneller niet lekker voelen en dat is natuurlijk niet wat je wil. Gelukkig zijn er heel wat dingen die je zelf kunt doen om het wat warmer te krijgen.

koud

Kou door een eetstoornis
Wanneer je slecht voor jezelf en je lichaam zorgt en niet voldoende voeding binnenkrijgt, kan het zijn dat je essentiële voedingsstoffen als vitamines mist die je lichaam hard nodig heeft. Dit kan voor verschillende lichamelijke klachten zorgen, bijvoorbeeld het snel koud hebben. Niet voldoende en gezond eten, is funest voor je lichaam en de regeling van de temperatuur.

"Hoewel ik nooit ernstig ondergewicht heb gehad, heb ik wel veel lichamelijke klachten gehad tijdens mijn eetstoornis. Zo had ik het vaak ontzettend koud op momenten dat het helemaal niet zo koud was. Ik herinner me bijvoorbeeld een periode dat ik in de kliniek zat en veel overgaf, het ging toen erg slecht met me. Tijdens de groepstherapieën zat ik toen geregeld een uur lang te klappertanden van de kou. Dit was een duidelijk teken van mijn lichaam dat ik niet goed bezig was. Ik at te weinig van het eten wat mijn lichaam nodig had en teveel van eten waar mijn lichaam niets mee kon. Ook kreeg het telkens een opdonder door het vele overgeven en dit had duidelijk zijn weerslag. Pas na een hele tijd is dit langzaamaan beter geworden. Ik ging stapje voor stapje beter eten en minder overgeven waardoor ik weer genoeg vitamines en mineralen binnenkreeg. Hierdoor kon mijn lichaam zichzelf weer opwarmen."- Sandra

outfit
H&M

Kou bij ondergewicht
Wanneer je ondergewicht hebt, moet je lichaam extra hard werken om op temperatuur te blijven. Dit lukt lang niet altijd en veel mensen met ondergewicht hebben het daarom ook snel koud. Hoeveel lagen kleding je ook draagt en wat voor andere dingen je ook onderneemt om het warm te krijgen, zelfs onder drie dekentjes met een trui, joggingsbroek en dikke sokken aan kan het zijn dat je het nog steeds niet lekker warm hebt. Heel vervelend, maar het is wel iets wat je in sommige gevallen zelf in stand houdt. Het kan al heel veel uitmaken als je regelmatig eet en drinkt en zorgt dat je voldoende binnen krijgt. Je zult ook merken dat wanneer je aankomt in gewicht, je jezelf beter kunt beschermen tegen de kou.

Steeds zeggen dat je het koud hebt
Het kan zo zijn dat je de oorzaak van het snel koud hebben buiten jezelf zoekt. Het is nou eenmaal zo en dat is heel vervelend. Je kunt dan misschien wel blijven herhalen dat je het zo koud hebt en hierover gaan klagen. Heel vaak heb je zelf wel degelijk invloed hierop en dit is soms ook wat de buitenwereld wel opmerkt. Het kan dus heel frustrerend zijn voor mensen uit jouw omgeving als je blijft herhalen dat je het koud hebt terwijl het voor hen misschien wel duidelijk is dat dit komt doordat jij niet goed voor jezelf zorgt. Om begrip, steun en hulp te krijgen hierbij, kan het helpen door zelf te laten zien dat je hier iets aan wilt doen. Daarnaast helpt het ook verder gewoon niet door steeds te zeggen en te denken aan dat je het koud hebt. Je gaat jezelf op gegeven moment overtuigen terwijl het veel beter helpt is om jezelf op iets anders te focussen. Dat is niet iets wat misschien heel snel lukt, maar geef het een kans.

vesten en truien
H&M

Ondanks dat ik geen eetstoornis heb of heb gehad, ben ik mij er wel bewust van dat voldoende en regelmatig eten en drinken heel belangrijk is bij de regeling van de temperatuur in het lichaam. Op dit soort momenten onderzoek ik ook even voor mijzelf of het wat dat betreft in orde is. Verder heb ik ook veel aan de volgende tips.

♥ Laagjes, vesten, truien
De verschillen in temperatuur van binnen en buitenlucht kunnen er voor zorgen dat het lastig is om je hier echt op te kleden. Gelukkig is hier een vrij simpele oplossing voor, namelijk laagjes dragen. Misschien is het voldoende om binnen een shirtje te dragen, maar voor buiten is dat veel te koud. Draag er dan bijvoorbeeld een vest overheen en een dikke winterjas met sjaal. Als je het binnen dan toch koud krijgt, kun je je sjaal om doen of je vest. Verder zijn dikke (wollen) vesten en truien sowieso fijn voor de koudere dagen en kun je ook termo kleding dragen om het wat warmer te krijgen. Op de echt koude dagen draag ik eigenlijk altijd een legging of maillot onder mijn broek.

warme kleding

warme kleding
H&M

♥ Mutsen, sjaal, handschoenen, warme winterjas
Veel warmte verlaat je lichaam via je hoofd. Een muts dragen is daarom een goede manier om het wat warmer te krijgen in de winter en als je het gewoon snel koud hebt. Er zijn talloze leuke mutsen en hoedjes te vinden. Verder vind ik een sjaal heel fijn in de winter omdat ik de koude wind altijd heel erg in mijn nek voel. Ik verstop mij altijd het liefste in mijn sjaal. Natuurlijk is een goede winterjas niet onbelangrijk en hetzelfde geldt voor handschoenen. Ik heb snel last van koude handen en ik kan ze dan ook niet meer goed bewegen als ik geen handschoenen draag.

mutsen en handschoenen

sjaals
Asos

♥ Sokken, pantoffels en warme schoenen
Naast het feit dat je veel warmte verliest via je hoofd, is dit ook het geval voor je voeten. Als ik koude voeten heb, duurt het niet lang voordat ik het over mijn hele lichaam koud heb. Warme waterdichte schoenen zijn dan ook onmisbaar in de herfst en winter en lekkere warme sokken en pantoffels kunnen ook voor thuis een uitkomst bieden.

laarzen

schoenen
Invito

Naast gezond eten, voldoende drinken (ook bijvoorbeeld warme thee) en je kleden naar het weer zijn er nog talloze andere tips die jou kunnen helpen om het wat warmer te krijgen. Lees daarvoor eens deze blog.

Wat doe jij tegen de kou?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Vlinder - Zondag 1 november 2015 10:22
Heel herkenbaar, ik heb het echt heel snel koud, zolang ik mij kan herinneren al. Ik heb daarom veel warme truien en vesten. Ook zorg ik altijd voor een warme winterjas en warme waterdichte schoenen. Ik heb heel veel dikke sokken en pantoffels. Voor mij is een sjaal echt een musthave, omdat ik de kou vaak via mijn nek voel. Voor thuis heb ik lekkere plaidjes, kruiken en handwarmers. En voor de echte koude momenten een elektrische voetenwarmer en onderdeken. Ik ben voorbereid!
Curtis - Zondag 1 november 2015 12:01
Ik heb het echt altijd koud, dus dekentjes, dikke sokken, truien en sjaals zijn mijn beste vrienden.
S. - Zondag 1 november 2015 12:49
Wollen sokken/ sokken met badstof laagje, plaids, handschoenen. Dik vest, hemden die tot over mijn kont vallen (niets zo vervelend als een koude rug), lange mouwen die echt lang zijn. En als het echt erg koud is slaap ik op een schapenvachtje. Net of je op een verwarming ligt, maar dan natuurlijke warmte.

Heb het alleen bijna nooit meer koud. Da's meestal wel handig, behalve in de winter als het in winkels en overal bloedheet is omdat de verwarming aan is. :P Maar ja, alsnog beter dan het altijd koud hebben.
koukleum - Zondag 1 november 2015 12:54
Enkele maanden terug had ik ernstig ondergewicht en had ik voortdurend superkoud. Nu heb ik overgewicht en heb ik nog steeds continu koud , hoe warm het ook is :(
Aniek - Zondag 1 november 2015 15:12
Beenwarmers (kan ook om je armen) zijn echt aan te raden. Scheelt een hoop!
Fran - Maandag 2 november 2015 01:34
In beweging blijven helpt mij het beste en verder gewoon aannemen dat het winter is en dat het normaal is
Ik doe bijna nooit de kachel aan omdat ik dat benauwd vind (alleen als het -20 graden is of zo )maar wel een fleece vest of trui aan .Zo wen je aan lagere temperaturen en verwen je je lichaam niet te veel .Vroeger zat ik steeds naast de cv omdat ik het zo koud had ,maar dat maakte het alleen maar erger !
O ja,bouillon drinken helpt mij als ik het toch echt te koud heb,het helpt beter dan bijvoorbeeld thee.
En natuurlijk ook merdere laagjes kleding als je lang buiten moet zijn.
Verder vind ik het niet vaak echt koud in Nederland .
dancer! - Maandag 2 november 2015 08:53
Ik heb het zoveel winters (en zomers) koud gehad door mijn ondergewicht. Nu is mijn gewicht een stuk gezonder, maar die kou herinnert me zo aan mindere tijden dat ik er een soort allergie voor heb ontwikkeld.... Toch heb ik ook wel weer zin in lekker schaatsen en knerpende sneeuw onder je voeten!
@ Fran - Maandag 2 november 2015 10:35
Ik ben het wel grotendeels eens met jou, maar met erg ondergewicht de verwarming aan hebben is niet 'verwennen'. Dan is het noodzaak, omdat je lichaam zichzelf niet kan verwarmen. En van beweging werd ik toentertijd alleen maar kouder.

Maar als je gewoon gezond bent gaat wat jij zegt wel op. Hier ook nooit de verwarming aan, als ik het koud heb ga ik even lopen/ staan, doe desnoods een extra laag kleding aan. En een echte winter met kou is al weer heel wat jaartjes geleden, helaas...
Shira86 - Maandag 2 november 2015 19:00
Ik heb geen ondergewicht meer, maar mijn temperatuurregeling heeft zich blijkbaar nog steeds niet echt hersteld.
Ik was sowieso al heel erg gevoelig voor koude, geef mij maar temperaturen boven de 30 graden!

Ik probeer warm te blijven door 2 paar sokken aan te doen (mijn voeten hebben het vaakst kou) want dan creër je een laagje wat de warmte langer vasthoud. Ik heb ook steeds een topje met spaghettibandjes en een t-shirt met lange mouwen aan onder mijn trui...en dan nog een vest boven mijn trui + een (ski)jas als ik naar buiten moet. ;D

Meestal helpt het om het gewoon te accepteren, niet te klagen en te zeuren maar de focus te leggen op wat wel leuk is tijdens de koude dagen!
priscillaaaaax - Dinsdag 3 november 2015 10:32
ik heb echt alleen last van koude handen en voeten, dit komt mede doordat ik diabetes heb en mijn bloedvaten niet goed zijn daar, dit zorgt ervoor dat ik niet snel warme handen en voeten heb.
Fran - Dinsdag 3 november 2015 13:06
Ja ,het klopt als je erg veel ondergewicht hebt moet je je warm houden.
Ik was eens in de Mando in Zweden opgenomen.Daar moest je na het eten in hele warme kamertjes met een electrische onderdeken liggen ,en iedereen liep er met hittepitten rond.Er waren zelfs jasjes met een soort verwarming ingenaaid !
Ze deden dat om je lichaam te laten herstellen ,ook endocrien, en het helpt tegen de angst en onrust na het eten.
Ook gaven zij de patiënten geen pillen ,maar (oa)warmte tegen angsten en het was effectief !
Ik vond het toen ook al niet prettig ,die warmte,zo benauwd,maar de meesten vonden het heerlijk.Is iemand anders hier ooit in de Mando geweest ?