Er leuk uit moeten zien met Kerst

 

'Ik stond voor de spiegel en trok de ene na de andere jurk aan. Niks stond mooi genoeg en ik werd er steeds onzekerder van. Mijn kleding was of te groot of te klein geworden en niks zat zoals ik wilde. De feestdagen zijn voor mij altijd heel belangrijk geweest en ik vond het altijd leuk om er mooi uit te zien en net wat meer moeite te doen, maar nu leek niks goed genoeg te zijn. Terwijl ik in de spiegel keek, zag ik alleen maar dingen die ik niet mooi vond aan mijzelf. Desondanks weet ik dat het mij ook goed kan doen om juist wel even de stad in te gaan en iets moois, iets nieuws voor mijzelf te kopen.' - Anoniem

Met de feestdagen in het vooruitzicht gaan sommige vrouwen nog even snel naar de kapper en anderen gaan nog even snel de stad in voor een feestelijke outfit. Kerst zorgt er bij veel mensen voor dat ze er net even wat feestelijker uit willen zien dan normaal. Zeker wanneer je naar een kerstdiner of kerstdienst gaat, besteden veel mensen, voornamelijk vrouwen, toch even wat extra aandacht aan hun uiterlijk.

kerst kleding
Modemusthaves

Aan de ene kant kan dat je afschrikken en zorgen voor een gevoel van druk. Je kunt het gevoel hebben dat het van je verwacht wordt om je mooi aan te kleden, terwijl je misschien wel helemaal geen zin hebt om aandacht te besteden aan je uiterlijk. Ik vind het aan de ene kant vaak wel leuk om wat meer moeite te doen, maar als ik gewoon thuis ben met Kerst, zit ik het liefste gewoon in mijn joggingbroek. Ik vind het heerlijk en Kerst is ook een moment voor mij om uit te rusten en lekker thuis te hangen en bijvoorbeeld een leuke kerstfilm te kijken. Ik vind het dan niet fijn om een kerstjurk aan te hebben en een panty die eigenlijk helemaal niet lekker zit.

Toch voel ik soms ook wel de druk om er leuk uit te zien met Kerst en ik kan me voorstellen dat dit nog veel meer aanwezig is als je niet lekker in je vel zit en de hele feestdagen misschien wel liever wil overslaan. Het kan ook goed zijn dat je het gewoon een beetje onzin vindt om je extra op te doffen voor Kerst terwijl je gewoon met dezelfde mensen aan tafel zit als wat je gewend bent. Als je een eetstoornis, depressie of andere (psychische) problemen hebt, kan het er mooi uitzien misschien ook nog wel een andere lading hebben. Het kan zijn dat je het moeilijk op kan brengen om goed voor jezelf te zorgen, dat je het niet belangrijk vindt of dat niks goed genoeg is. Als je onzeker bent en een negatief zelfbeeld hebt, kan dat er voor zorgen dat het nooit goed genoeg is en dat je bij alles vindt dat je er niet leuk uit ziet. Dat de zoektocht naar een mooi jurkje je alleen maar onzekerder maakt en dat je jezelf het liefste wil verbergen.

"Ik had geen zin in kerst en al helemaal niet in alle verplichtingen eromheen. Ik was niet vrolijk en had ook helemaal geen energie om vrolijk te doen en tóch moest ik vrolijk doen. Ik kon moeilijk de hele dag met familie en visite een ongezellig gezich opzetten. Zo was ik ook niet. Uit beleefdheid deed ik vrolijk en gezellig en dat vreette energie. Het zorgde voor een heel eenzaam gevoel. Naast dat ik vrolijk moest doen, moest ik er ook feestelijk uitzien. Ik voelde me niet feestelijk en zag er slecht uit, maar ik moest mezelf wel in zo'n glinsterende kerstoutfit heisen. Dat voelde zo nep en tegenstrijdig. Tegelijkertijd hielp het misschien ook een heel klein beetje om iets meer in de kerstsfeer te komen..." Saar

Ondanks dat je misschien niet direct zin hebt om naar de stad te gaan, denk ik dat mooie kleding in sommige gevallen wel helpt om je wat mooier te voelen. Je best doen om er leuk uit te zien kan er voor zorgen dat je je ook beter over jezelf gaat voelen en je mag die aandacht ook aan jezelf besteden. Dat verdien je. Als je het lastig vindt om de stad in te gaan, kun je ook kijken wat je nog in je kast hebt hangen en hoe je daar een feestelijke outfit van kunt maken waar je je goed in voelt. Daarnaast kan je natuurlijk ook veel doen met je haar en make-up. Vroeger liet ik mijn zus of mijn moeder het liefste mijn haar en make-up doen. Dat werd altijd een stuk mooier en ik voelde mij er dan ook beter door.

modemusthaves
Modemusthaves

Naar een kerst of nieuwjaarsgala..
Tijdens de feestdagen als Kerst en Oud en Nieuw, worden vaak ook allerlei feestjes en gala's georganiseerd. Op mijn middelbare school was er elk jaar een kerstdiner waar je kaartjes voor kon kopen. Alle jongens waren dan in pak en het grootste deel van de meisjes droeg een galajurk. Het was altijd erg leuk. Toch kan zo'n feest ook voor druk zorgen als je onzeker bent over je uiterlijk en misschien wel helemaal geen jurk wil dragen. Er zijn gelukkig heel wat mooie feestelijke outfits te vinden voor iedereen. Zo zijn er talloze soorten jurken, maar ook mooie outfits met een lange broek en een mooie blouse of top. Probeer out of the box te denken, het hoeft niet allemaal zoals het plaatje wat je er misschien bij in je hoofd hebt. Mooie jumpsuits zijn tegenwoordig ook heel hip en het is het belangrijkste dat je je er goed in voelt, dan straal je het meeste.

Probeer vooral te kijken naar wat bij jou past en waar je je goed in voelt. Je hoeft geen jurkje aan omdat er nou eenmaal veel geadverteerd wordt met jurken tijdens de Kerst. Je kunt er met een leuke normale outfit ook heel stijlvol en feestelijk uit zien. Past wat meer comfortabele kleding meer bij je op dit moment? Je moet niks, dus doe lekker waar jij je goed bij voelt.

H&M

H&M

kerst

Asos

asos

asos

asos

Modemusthaves

jumpsuit

modemusthaves

Wat doe jij aan tijdens de feestdagen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

illi - Woensdag 14 december 2016 11:06
ik vier het niet dit jaar, heb mn familie gezegd er niet bij te zijn. dus ik hoef ook niets bijzonders aan. Heerlijk in mn joggingbroek en dikke sokken :-)
meisje14 - Woensdag 14 december 2016 11:11
Ik trek gewoon 'normale kleren' aan. Het is maar gewoon een dag. Echt, maak het niet te groot.
Neefje - Woensdag 14 december 2016 13:53
Ik zoek dat korte blauwgroene jurkje van Asos op hun site maar kan m niet vinden! Ik vind m heel leuk, iemand anders die m wel ziet?
S. - Woensdag 14 december 2016 15:12
O, dat weet ik echt nog niet. Voor dat ene ochtendje dat we bij familie zijn ga ik niets nieuws aanschaffen. Maar dat had ik ook niet gedaan als we wel beide dagen met familiebezoek etc. zouden zitten, eigenlijk. Het boeit me te weinig, denk ik. :P
Ingrid - Woensdag 14 december 2016 19:40
Wij gaan dit jaar met zijn allen bij mijn zusje kerst vieren, dresscode, foute kersttrui. Eigenlijk helemaal prima!
Het groene jurkje van de HM vind ik wel erg mooi! Zelf heb ik in principe genoeg keus in mijn kast hangen een paar feestelijke jurkjes. Maar, ik heb er gewoon echt even geen zin in, daarnaast ben ik ook een koukleumpje.
*** - Woensdag 14 december 2016 20:30
Normaal koop ik voor de feestdagen wel een nieuw jurkje. Maar ik vind het precies zonde om nu iets nieuw te kopen aangezien ik echt wil bijkomen en ik dat kledingstuk dan maar een paar keer zou dragen. En ik merk dat ik door mijn depressieve stemming niet zoveel zin heb in de feestdagen. Me opkleden vormt dan nog een extra drempel. Dus ik denk dat ik het dit jaar bij iets eenvoudiger houd waar ik me goed in voel en dan mss gewoon iets leuk van accessoires zoek om het wat feestelijk te maken.
Vlyndiera - Woensdag 14 december 2016 22:11
Ik heb een nieuwe trui eigenlijk is hij te groot maat het was het kleinste maatje anders werd het kinderafdeling
Met een rok
G. - Woensdag 14 december 2016 23:11
Ik doe zonder gekte.. een jurk aan die de moeder van mijn moeder.. eens voor naturlich mijn moeder gemaakt heeft :)

Het is echt (vind ik dan) een prachtige jurk, de stof/ sierlijke patronen: super. Paar jaar geleden paste de jurk wel in de lengte maar niet in de breedte. En nu.. nu zit hij als gegoten.. het is zo bizar.

Bizar omdat ik mijn moeder prachtig vond vroeg & vind nu. Bizar omdat ik mijn eigen lichaam met een feitelijk top gewicht - nog maar lastig als "prettig" kan ervaren, terwijl ik dat wel wil: het is "mooier" op alle manieren.
Dus dit geeft mij een beetje bevestiging :) :)

Kom maar door met die feestdagen :D
anoniem - Donderdag 15 december 2016 01:42
Als ik een feestje had om naar toe te gaan zou ik graag een mooie jurk aan willen .
la-mademoiselle - Donderdag 15 december 2016 19:07
Voor mij voelt het elk jaar alsof ik weer de plank missla qua leuke kerstoutfit. Ik voel me ongemakkelijk in korte strakke jurkjes, wat maakt dat ik vaak een oversized, vormloze jurk of lange rok aandoe, wat wel bij mijn figuur past maar waarin ik me lelijk voel naast vriendinnen, die er in mijn optiek altijd wel piekfijn uitzien. Ik zie ook steeds meer tegen kerst op en heb dit jaar eigenlijk helemaal geen zin meer om deel te nemen aan de festiviteiten.