Ervaring Novarum deeltijd eetstoornissen

 

Na 5 jaar bij psychologen en ggz gelopen te hebben werd ik doorverwezen naar Novarum. Na 13 jaar eetstoornis kwam ik eindelijk ergens waar ze er verstand van hadden.

By SarahNa aanmelding kreeg ik een vragenlijst thuis gestuurd, zodra ik deze had ingezonden gingen ze kijken of ik daar wel terecht kon. Weer 6 weken later had ik dan mijn intake, er werden een hoop vragen gesteld en er werd nog ingegaan op de vragenlijst. Daarna werd het daar in het team besproken en zou er een advies volgen.

Het advies kwam maar de behandeling liet nog lang op zich wachten. Het duurde uiteindelijk 7 maanden voor ik kon beginnen! Ik kwam in de AN & BN groep terecht 2 uurtjes per week geduurde 10 weken. Waar ze eerst dachten dat mijn eetstoornis wel mee viel, kreeg ik aan het einde van de AN & BN groep te horen dat ze me het advies gaven om de kliniek in te gaan. Nou dat was schrikken, mijn gedachte was: 'jee zo erg is het toch niet met me?' Ik wilde graag de deeltijd doen, maar dat mocht niet, want volgens hen zou ik het er niet redden. Ondanks dat ik er niet helemaal achter stond, heb ik me toch op de wachtlijst laten zetten en begon ik aan de wachtlijstgroep.

Heel veel sneller dan verwacht kon ik na een maand al in de kliniek terecht. Maar ik zei 'nee' , want ik kon het toch niet, wilde het niet. Want zo erg was ik niet.

Maar ik wist wel dat ik zo niet door kon gaan en ik echt hulp nodig had. Op de vraag of ik toch niet de deeltijd mocht doen heb ik nooit antwoord meer gehad. Het zou nog een keer besproken worden maar na 4 maanden had ik de hoop echt op gegeven. Ik ging verder zoeken maar in Noord-Holland is de Novarum de enige die voor mij haalbaar was, hier had ik ook al 1,5 uur reistijd. In de tussentijd heb ik toch nog een intake bij de Ursula gedaan, advies 4-daagse deeltijd.

Maar ik zat er wel mee dat ik zo een lange reistijd had, dat ik Novarum toch nog één keertje wilde proberen. Dat ik belde kreeg ik meteen een afspraak. Binnen 2 weken kon ik al terecht. Ik had een gesprek met een psychotherapeut en heb haar weten te overtuigen dat de deeltijd mijn plek zou zijn. Ze wilde me die  kans geven.

By sarahOmdat ik inmiddels 1,5 jaar stond ingeschreven bij Novarum kwam ik gelijk boven aan de wachtlijst te staan en kon ik november afgelopen jaar eindelijk beginnen.

Nu zit ik in mijn 5e maand van behandeling en ik kan zeggen dat ik op mijn plek zit. Het is niet altijd even makkelijk geweest. Je bent er maar 2 dagenper week, en 5 dagen moet je het helemaal zelf doen. Maar de dagen dat je er bent zijn intensief.

De groep bestaat uit maximaal 8 meiden/vrouwen en met zijn allen volg je de therapieën, zoals: lichaamsbeleving, cognitieve therapie, WAP ( Werken Aan Persoonlijkheid), eet-educatie-en-registratie, enz.

Wekelijks word je gewogen. Bij ondergewicht moet je 7 ons per week aankomen, tot BMI 20. Je hebt je eigen psychotherapeut en sociotherapeut waar je gesprekken mee hebt, waar je experimenten mee kan bespreken en kan uitvoeren.

De behandeling duurt 6 maanden en je kan 3 keer verlenging aanvragen van een maand. Ik zit nu in mijn 5e maand en heb een maand verlenging erbij. Nog 2 maanden te gaan voor mij en dan ga ik naar de na-zorg. Dit is nog 1 halve dag per week.

Ik ben blij dat ik heb door gezet want de deeltijd bij Novarum is echt mijn plek, ik heb het er mee gered. Het is hard werken/vechten tegen de eetstoornis, maar het is het waard! Ik ben nog niet genezen maar mijn leven is nu zoveel beter. Als ik alles overnieuw moest doen zou ik toch blijven volhouden voor de deeltijd van Novarum.

Foto's: Sarah

 

Gerelateerde blogposts

10
SEP
De intakefase
10

Reacties

Marit - Vrijdag 3 december 2010 22:21
Wow mooi geschreven meissie
Vlinder - Woensdag 25 april 2018 15:21
Dit klinkt echt heel erg goed. Ik heb alleen begrepen dat dit programma er nu niet meer is en dat je nu alleen maar voor 2 dagen 50 minuten terug kan komen voor gesprekken. Zelf denk ik dat dit weinig voorstelt. Jij hebt het dan veel beter getroffen met 2 hele dagen.