Ervaring IKK Novarum

 

eetstoornisIk ben van mening dat wanneer jij niet WILT, vele behandelingen geen nut zullen hebben. Probeer elk stukje motivatie die jij hebt , te vergroten en elke angst een angst te laten en niet het de realiteit te maken.

De IKK bij Novarum is een korte behandeling van maximaal 12 weken. Er komt in die behandeling veel druk te staan op jou motivatie. Je neemt je eigen verantwoordelijkheden, en groepsgewijs leer je hoe je hier mee om moet gaan. De behandeling is kort, maar het is erg intensief en ook heel erg leerzaam.

De eerste week staat in teken van opbouwen naar een basislijst. Hierheb je veel steun van de groep bij nodig en het is ook jouw eigen keuze hoe jij dit wilt doen. Het is daarbij wel erg slim om zo snel mogelijk op te bouwen, want in de tweede week moet je wel volledig op de basislijst zitten. Dit is ook je eigen verantwoordelijkheid, maar het is wel een voorwaarde van de behandeling.

Wanneer je dit onder de knie hebt, kan je je meer focussen op je persoonlijke doelen. Wanneer de basislijst niet genoeg blijkt te zijn, kan je in overleg altijd uitbreiden naar een ander menu. Alle therapieën volg je samen met de groep. De therapieën zijn onder andere cognitieve gedragstherapie. Irreële gedachtes en cognities waarvan jij denkt dat dit wel reëel is, kun je uitschrijven in een cognitief dagboek.

Je hebt een gedachte over bijvoorbeeld een spannend product. Je schrijft dit uit en kijkt hoe geloofwaardig deze gedachte eigenlijk voor je is. Ook bedenk je de voor en tegen gedachtes. Je vraagt jezelf steeds af, is het wel eng? Wat maakt het eng? Wat gebeurt er als het eng is? En dan...? Deze cognitieve dagboeken worden behandeld in de cognitieve gedragstherapie.

Ook schrijf je elke dag op in je eetregistratie wat je eet, wanneer je eet, en wat je bijvoorbeeld op je brood doet. Je schrijft je gedachtes bij elk eetmoment, en je schrijft ook je gedrag na de maaltijd en oplossing voor wanneer jij het lastig hebt gehad. Bij de therapie eetregistratie kan er gekozen worden tussen verschillende manieren van het geven van deze therapie.

De therapie kan op twee manieren gaan:

Als er in tweetallen wordt gewerkt, dan bekijk je samen elkaars eetregistratie van de aangewezen dag die gekozen is door de therapeut. Je geeft elkaar tips en tops. (tips= wat kan je anders doen) (tops= wat zijn positieve punten) Je geeft elkaar feedback op een positieve en opbouwende manier.

Deze therapie kan ook op deze manier gaan: Er wordt iemand aangewezen door de therapeuten. Deze persoon neemt van een dag zijn/haar eetregistratie. Als groep kijk je wat deze persoon voor tips kan gebruiken, ook krijgt deze persoon complimenten en positieve reacties.

Mindfulness is een goede manier om je lichaam weer tot rust te laten komen. Stil staan bij je volledige lichaam en vertrouwen krijgen in je lichaam. De bodyscan waarbij je elk stukje van je lichaam even aandacht geeft kan je een ongemakkelijk gevoel geven, maar je wordt wel steeds meer bewust van je hele lichaam en je ziet ook steeds meer van ‘jezelf'.

Elke week heb je doelen waaraan jij wilt werken. Dit spreek je in de doelenbespreking, en bijna elke dag kom je hier in een therapie moment op terug. De groep kan je gebruiken als steuntje in de rug, en kan je altijd inschakelen voor hulp. De doelen schrijf je zwart op wit , en dit wordt met alle doelen van anderen opgehangen in de woonkamer, zodat je hier goed aan herinnerd wordt.

hoopMensen met een eetstoornis zijn vaak ´bang' voor de echte wereld zonder eetstoornis. Bij Novarum heb je ook durf te leven. Je staat stil bij wat jou eetstoornis inhoudt en wat het jou eigenlijk brengt. Elke week maak je 1 opdracht die hoort bij de week waarin jij zit.

Als opdracht heb je bijvoorbeeld dat je een brief moet maken hoe jouw leven er over 5 jaar uit zal zien zonder eetstoornis. Je leert bij deze groep te kijken waar jouw eetstoornis precies voor staat, en hoe je dit kan leren ombuigen naar iets wat tastbaarder en veiliger is dan die eetstoornis.

Dit zijn een aantal van de therapie groepen die je daar kan volgen. De 8-12 weken zijn ontzettend kort om volledig te genezen van je eetstoornis.

Je manier van leven met de eetstoornis kan in deze weken verbeterd worden. Je eetstoornis moet steeds minder deel uitmaken van je leven. Ik kan het je aanraden als je een boost nodig hebt. Ook kan ik het aanraden als je nog niet beseft hoe ernstig je eetstoornis is en/ of als je erachter wilt komen waarvoor je eetstoornis eigenlijk dient.

Neem zelf je verantwoordelijkheden! Je leven is echt beter zonder eetstoornis.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Haremaje - Donderdag 5 april 2012 21:22
Ik vraag me af hoeveel mensen met een eetstoornis iets aan deze behandeling hebben gehad?
* - Vrijdag 6 april 2012 10:49
@ Haremaje
Ik ben naar IKK geweest, 2dagen in de week.Mij heeft het eerlijk gezegd niet heel erg geholpen. Dat lag voor een deel natuurlijk ook aan mijn eigen insteek/inzet in de behandelinhg. Maar ook omdat ik ontdekte dat dit niet de manier was voor mij om sterker te worden. Ik ben toen ambulant in therapie gegaan + coaching van een dietiste. Dat werkte veel beter.
marre - Vrijdag 6 april 2012 13:53
Ik ben vorig jaar 3 maanden bij de IKK geweest. 3 dagen per week en ik sliep thuis :) En mij heeft het wel goed geholpen, heb het zeker niet makkelijk gehad want naast het eten heb ik nog andere problematiek wat tijdens de behandeling daar erg naar boven kwam. Maar op eetgebied was ik zeker vooruitgegaan. Je moet erg vanuit jezelf gemotiveerd zijn dat wel, want je hebt veel eigen verantwoordelijkheid. Ik zat ook minder diep in mijn eetstoornis dan in andere opnames en voor mij was dit op dat moment dus een goede behandeling.
Rachel - Maandag 16 april 2012 12:52
Het heeft mij niet echt geholpen. Ik geloof ook niet dat het een 'echte behandeling' is. Je hebt er wat aan als je al een behandeling hebt gehad en dreigt terug te vallen.. of nog niet klaar bent voor een 'echte behandeling'.
Ik stroomde erna door naar de kliniek dus het was wel fijn als opstapje. Maar verder niet.
Daarbij heeft de kliniek mij ook niet geholpen maar dat lag aan mij en niet aan de kliniek. Goede kliniek, Novarrum!
vinonylily - Zaterdag 25 januari 2014 23:51
De IKK hielp me wel maar is gewoon kort. Als de nazorg niet goed aansluit is het moeilijk vast te houden omdat je na 8 weken nog helemaal niet goed bent ingesteld op een nieuw menu. Vorig jaar kon je nog verlenging aanvragen nu is het 8 keer, dan 8 weken niet (of ambulant) en dan kan je weer 8 weken (als zij dat oke vinden).

Het is een goede booster of opstap naar andere hulp, maar geen 'eindstation' naar mijn mening. Anders misschien als je de IKK een aantal keer doet omdat je steeds nieuwe leerpunten kunt nemen, maar dan moet het je wel lukken in die 8 weken vol te houden wat je hebt geleerd.
Ellie-x - Dinsdag 1 april 2014 21:52
Op de site van Novarum staat dat deze behandeling geschikt is als je ook last hebt van andere problematiek. Op welke manier wordt daar aan gewerkt dan en heeft iemand daar een positieve ervaring mee?