Negatieve gedachtes

 

m"Ze zullen vast wel vinden dat ik raar ben, ze zullen me vast afwijzen"

Onzeker, negatief denken: gedachten invullen voor de ander...

Iets dat helaas door maar al te veel mensen wordt gedaan en helaas ook nog steeds iets waar een heleboel mensen zich niet bewust van zijn dat ze het doen. Voor sommige van ons is het een echte gewoonte, maar helaas geen gezonde gewoonte.

Want doordat je constant negatieve gedachten voor de ander invult, doe je niet alleen jezelf maar óók de ander tekort. Laten we eerlijk zijn, je laat iemand eigenlijk niet in zijn/haar eigenwaarde als je al voor die ander invult hoe hij/zij over jou denkt. Je denkt misschien "ze zal me wel raar vinden"...

Maar wie heeft jou gezegd dat dat ook daadwerkelijk zo is? Je vertelt het jezelf, je praat het jezelf aan terwijl die andere persoon jou misschien als een leuke, spontane meid ervaart!

De gevolgen kun je je wel bedenken: o.a. misverstanden ontstaan en je wordt nog meer onzeker. Je gaat je eigen denk‘fouten' beschouwen als waarheden en komt in een neerwaartse spiraal.

Wat bereik je ermee? Heeft het een speciale meerwaarde?
Nee, dat dacht ik dus ook.

Ik denk dat het voor vele van ons eens hoog tijd wordt om dit patroon te doorbreken. Maar hoe? En door wie?

Knoop ten eerste goed in je oren dat JIJ degene bent die hierin verandering kunt brengen. Net zoals jij zelf de denk‘fouten' maakt kun je ze ook zelf voorkomen.

De eerste stap is bewust worden van het feit DAT je invult voor de ander en probeer jezelf erop te betrappen op momenten dat je het ook daadwerkelijk doet. (in de praktijk dus!) Zodra je jezelf betrapt, sta dan stil bij wat je denkt en denk daar achter aan: "Wie zegt nu dat dit ook daadwerkelijk waar is?!" Probeer de negativiteit te vermijden, en als je er dan toch per sé iets over wilt denken, vul er dan een positieve gedachte voor in de plaats. Of: Just ask the person himself!!

Geen makkelijke opgave, maar zeker de moeite waard. Je zult zien dat het je gelukkiger maakt zodra je het vaker toepast. En mocht nou iemand eens écht iets negatiefs over je zeggen: let it be. Wat is daar nou zo erg aan? De wereld gaat er niet van ten onder, en kom op, jij zelf zult ook niet altijd over iedereen even positief denken.

Als we dát allemaal zouden moeten gaan doen waren we allemaal een stelletje fakers. Iedereen is zoals hij of zij is en dat maakt meteen iedereen UNIEK!

Zie een fout niet als een fout maar als een leermoment. Dat maakt het alweer heel anders!

Put the negative thoughts in a cloud, blow them away & just be PROUD!

Liefs, Michelle

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Meer als mooie woorden.... - Vrijdag 5 februari 2010 10:30
Mooi geschreven meid, maar; what about you?
Jij schrijft: "Just ask the person himself!!"
Het ervan bewust zijn dat jij zelf degene bent die zaken vˇˇr jezelf kunt veranderen, doet me deugd.

Een Chinese vrouw woonde 500 meter van haar waterput.
Iedere dag liep ze 4 maal op en neer met een juk op haar schouders, aan elke kant een houten emmer.
Bij de waterput gekomen vulde ze beide emmers met water en liep terug naar huis. Daar aangekomen was de rechter emmer nog steeds helemaal gevuld, terwijl de linker emmer altijd halfleeg was. De linker emmer schaamde zich altijd diep en voelde zich ongelukkig, omdat ze niet aan haar taak kon voldoen de gehele watervoorraad helemaal naar het huis van de vrouw te dragen.
Toen de vrouw aan het eind van haar leven gekomen was, bedankte ze beide emmers voor bewezen diensten.
De rechter emmer was heel trots op zichzelf. En terecht. Ze had al die jaren de taak uitgevoerd waar ze voor gemaakt was en die taak goed volbracht.
De linker emmer daarentegen voelde zich ongelukkig, ze kon al die jaren haar taak maar voor de helft uitvoeren omdat het water er altijd voor de helft uitliep.
Nederig bood ze dan ook haar verontschuldigingen aan, aan de oude vrouw.
Maar de oude vrouw zei: "Lieve linker emmer. Zie wat jij me al die jaren gegeven hebt. Omdat je water verloor heb je het pad dat ik al die jaren 4 maal heen en weer gelopen ben tot iets bijzonders gemaakt. Je hebt door jezelf te zijn leven gegeven aan planten en bloemen die door het bewateren van jouw in hun levensbloei kwamen. Altijd heb ik genoten van de kant van het pad waar jij je water verloor. Ik heb de heerlijke reuk van deze planten en bloemen mogen genieten, ze zien bewegen in de wind.
Ik heb vlinders zien fladderen en bijen horen zoemen. Het leven van de flora en fauna aan de kant waar jij je water verloor genoten.
Wat zou mijn leven zonder jou saai zijn geweest. De bloemen zouden verdort zijn, de planten nooit in bloei. Ik heb je nooit willen veranderen want jij hebt kleur en vreugde in mijn leven gebracht door gewoon jezelf te zijn. Jij hebt je taak mÚÚr als volbracht."
De linker emmer zelf besefte nu dat het negatieve zelfbeeld dat ze al die jaren met zich mee had gedragen volkomen onterecht was. Ze had nˇˇit gezien hoe bijzonder ze was, hoeveel vreugde ze gegeven had aan de vrouw, hoeveel leven ze aan de bloemen en planten gegeven had en daarmee ook aan de bijen, vlinders en aan andere insecten. Aan de vogels die hun nakomelingen met deze insecten voeden, enz. Ze voelde zich het eerst in haar leven belangrijk, terwijl ze dat al haar hele leven geweest was.
Ook besefte de emmer nu, dat wanneer ze eerder met de vrouw gesproken had over haar onvolkomenheid, de vrouw haar dit ook alles verteld had. De emmer had dan al die jaren een gelukkiger leven geleidt en zich niet geschaamd omdat ze water verloor. Integendeel, ze zou trots op zichzelf geweest zijn. Maar ze durfde er nooit over te praten met de vrouw. En de vrouw was zich er niet van bewust hoe ongelukkig de emmer was omdat ze zo genoot van de extra's die de linker emmer haar gaf.

Lieve Michelle.
Het is goed om te weten dat je de weg, die leidt naar een positief gestuurde omgeving voor jezelf, kent.
Nu moet je hem alleen voor jezelf nog vinden!
Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen geluk.
Voel je je ongelukkig? Dan kun alleen JIJ er iets aan veranderen, door vooral gewoon jezelf te zijn en wat nog belangrijker is, te blijven!

Ik hou van je.
Je vader.
Michelle - Maandag 8 februari 2010 19:51
Lieve Papa,

Met tranen in mijn ogen lees ik jouw prachtige verhaal.
Dankje...

Ik hou van je!
Je dochter