Haaruitval bij eetstoornis

 

"Iedere ochtend als ik wakker word ligt mijn hele kussen vol haren. Tijdens het douchen als ik mijn haar was is het helemaal extreem. Hele bossen verlaten mijn hoofd. Ik schrik daar best wel eens van, want je zou denken dat ik zo langzamerhand kaal wordt, zoveel haar verlies ik.

Mijn borstel is ook net een angorakat nadat hij door mijn haren heen is geweest. Ook als ik ergens heen ga en dan mijn jas uittrek op de plaats van bestemming... dan zit de hele achterkant van mijn jas vol haren. Echt, het ziet er niet uit! Vroeger had ik nog een redelijke bos met haar, wel dun haar, maar wel veel. Inmiddels heb ik nog maar een inimini dun sliertje staart over als ik het samen bind.

Ik heb een vriendin waarvan het haar rond haar scheiding allemaal is uitgevallen. Hierdoor is ze bovenop een beetje kaal. Dat vind ze echt vreselijk. Het komt doordat ze veel te weinig eet, al is ze helemaal niet graatmager. Ik hoop niet dat ik dat ook zo krijg, want dan durf ik niet meer over straat"

Een mens verliest dagelijks 40 tot 100 haren. Maar soms kan veel haaruitval een gevolg zijn van een eetstoornis. Het is dan niet meer normaal en kan zelfs als een probleem ervaren worden. Wat veroorzaakt haaruitval en hoe kan je dit voorkomen?

Haaruitval bij eetstoornis

Haren groeien uit haarfollikels. De mens heeft gemiddeld 100.000 haarfollikels. Het aantal haarfollikels is afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan het genetisch bepaald zijn dat de één krullend haar heeft en de ander stijl haar. Degene met stijl haar heeft dan meer haarfollikels dan degene met krullend haar.

Haren groeien in 3 fasen:

  • Groeifase: deze fase duurt ongeveer 3 jaar. Dit is de enige fase waarin het haar groeit.
  • Overgangsfase: in deze fase stopt het haar met groeien en begint het haar losser te raken in het haarzakje.
  • Rustfase: in deze fase valt het haar uit.

Wanneer het haar uitgevallen is, heeft het haarzakje een paar maanden rust voordat het weer een nieuwe haar aanmaakt.

Maar bij een eetstoornis komt het dus soms voor dat het haar voorlopig niet meer aangroeit terwijl er steeds meer haren blijven uitvallen. Hoe kan dat dan? 

Er zijn verschillende factoren die mee kunnen spelen bij haaruitval. Eén van de bekendste redenen is natuurlijk:

Vitaminetekort
De haarfollikels hebben vitamine, zoals vitamine B of Zink nodig om nieuwe haren aan te maken. Maar omdat jouw lichaam deze vitamine niet of nauwelijks binnenkrijgt, moet jouw lichaam een keuze maken aan wie deze vitamines gegeven worden. Haren worden door jouw lichaam als minst belangrijke lichaamsdeel gezien. De weinige vitamines die jouw lichaam krijgt wordt dan besteed aan andere belangrijker lichaamsdelen, zoals hart, nieren en dergelijke. Hierdoor is er geen vitamine meer over om nieuw haar aan te maken of oude haren vast te houden. Hierdoor houdt de groeifase sneller op en vallen de haren sneller.

Haaruitval bij eetstoornis 

Daarnaast kan oestrogeentekort ook zorgen voor haaruitval. Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon dat ook invloed heeft op haargroei. Het zorgt ervoor dat de haren lang blijven groeien.  Bij gebrek aan genoeg vetreserves/ geen goede vetverhouding in je lichaam zal de menstruatie uitblijven en zal er een soort van menopauze optreden. Dit betekent ook dat er minder oestrogeen wordt aangemaakt. Dit kan effect hebben op de haargroei en de aanmaak van nieuwe haren.

Maar stress kan ook een factor zijn. Stress om eten, school of werk... Wanneer iemand stress heeft wordt er adrenaline aangemaakt. Maar doordat de bloedcirculatie in de hoofdhuid zwak is, blijft de adrenaline langer in het bloed bij de hoofdhuid. Dit zorgt ervoor dat de talgklieren extra melkzuur aanmaken. Melkzuur kan de haarschubben beschadigen. Hierdoor gaan de schubben los zitten en worden jouw haren dus fijner en breekbaarder. Wanneer het melkzuur bij de haarwortel komt kan het de haarzakjes beschadigen. Hierdoor breekt het haar af en blijven de haarzakjes verstopt zodat het geen nieuw haar kan aanmaken.
Ook kan de hoofdhuid erg gaan jeuken door teveel melkzuur. Hierdoor plakt het haar ook heel erg en wordt de stofwisseling belemmerd. Dit blokkeert dan uiteindelijk de haargroei.

Acuut en diffuus
We spreken van een abnormale haaruitval wanneer er voor een langere periode meer dan 100 haren uitvallen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute diffuse haaruitval en diffuse haaruitval. Bij een acute diffuse haaruitval houdt de haaruitval niet langer aan dan 6 maanden. Dit komt vooral voor bij mensen die plotseling op een streng dieet gaan. Wanneer de haaruitval langer dan 6 maanden aanhoudt, wordt dit een diffuse haaruitval genoemd. Bij diffuse haaruitval wordt er gekeken naar onderliggende redenen zoals stress of gebrek aan bepaalde voedingsstoffen.

Maar naast haaruitval hebben mensen met een eetstoornis ook lanugohaar. Lanugohaar zijn fijne donshaartjes die baby's hebben nadat ze geboren zijn. Lanugohaar probeert het lichaam warmer te houden wanneer er weinig vetreserves zijn. Vandaar dat mensen met een eetstoornis ook lanugoharen kunnen krijgen. Dit kan op verschillende lichaamsdelen, bijvoorbeeld armen en buik. Maar ook op het gezicht kan er lagunaharen groeien.

Het is geen verrassing wanneer er wordt gezegd dat je, om haaruitval te voorkomen, beter moet eten en dat je meer vitamines binnen moet krijgen. Deze vind je dan vooral terug in fruit, groente en vlees. Maar daarnaast zijn melk- en volkorenproducten ook erg belangrijk. Daarnaast kan je ook gebruik maken van vitamine B-pillen. Bij twijfel kan je beter de huisarts of apotheek raadplegen, zij helpen je wel met het vinden van de juiste extra vitaminen.

Maar daarnaast is juiste verzorging ook erg belangrijk. Zorg ervoor dat je weet welk haartype je hebt zodat je ook weet hoe jij jouw haren de beste verzorging kan geven:

  • Normaal haar: heeft een gezonde glans en is makkelijk in model te brengen. Heeft geen speciale shampoo nodig.
  • Vet haar: vettig en slap haar zonder volume. Shampoo die niet teveel schuimt. Schuimt wast dan de gezonde vetten weg zodat het nog vetter wordt. Föhn het ook niet te warm, want dit stimuleert de aanmaak van vetten.
  • Droog haar: dof en droog haar dat makkelijk breekt en veel klitten heeft. Gebruik conditioner nadat je jouw haren hebt gewassen. Breng dit zachtjes aan zodat je het niet nog meer beschadigt.

Heb jij last van haaruitval?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

shopaholic - Dinsdag 28 december 2010 13:10
Ik heb heel erg last gehad van haaruitval. =S Mijn haar is nu zo dun. Ik had echt een hele dikke, lange, volle bos. Dus echt zonde, maar ik heb mijn haar nu kort geknipt, dus nu staat het weer vol en goed.
Sofanje - Dinsdag 28 december 2010 13:14
Ik vind het echt verschikkelijk. maar eerst had ik het helemaal niet. maar nu ik juist weer meer ben gaan eten krijg ik het juist? ik ben echt bang dat ik straks helemaal kaal ben..
Nina - Dinsdag 28 december 2010 13:24
Ik had ook toen ik meer begon te eten juist meer haaruitval, maar het is vanzelf gestopt. Wel heel dun geworden, dus heb ik het een paar maanden geleden heeel kort laten knippen en nu komt het weer terug en wordt het dikker!
Violet - Dinsdag 28 december 2010 13:27
Ik heb hier altijd al best wel last van gehad... Al lijkt mijn haar écht veel omdat het heel erg veel volume heeft, als ik het in een staartje doe dan is het echt maar heel dun!
x.__Linda - Dinsdag 28 december 2010 13:30
mijn haar groeit net weer terug. heb nu allemaal pluizige korte plukjes tussen mn gewone haar door xD.
ashanti - Dinsdag 28 december 2010 14:50
mijn haar is wel dunner geworden, ja. En de donshaartjes kwamen op mijn gezicht!
xx
Lisanne - Dinsdag 28 december 2010 16:05
Noten helpen volgens mij heel goed tegen haaruitval!
Ik heb zelf gelukkig niet zoveel haaruitval gehad dat er haren op mijn kussen lagen. Wel was het droger, minder in model en viel een beetje haar uit waardoor het ietsje dunner werd.
xx-Tellaatje-xx - Dinsdag 28 december 2010 18:43
Van haaruitval merk ik niets, wel dat mijn haar wel érg dun word...
Raindrop - Dinsdag 28 december 2010 18:44
In de afgelopen 10 maanden ben ik ongeveer de helft van mijn haar verloren. Ik vond het best beangstigend, ik bleef maar plukken verliezen.
Uiteindelijk heb ik de stap naar de huisarts gezet.
Ze heeft mijn bloed laten onderzoeken op vitamine B12, de schildklierfunctie en de hormoonspiegels van testosteron en oestrogeen. Ook heeft ze mijn hoofd zelf goed bekeken.
De uitslagen van mijn bloed waren goed, dus nu krijg ik een antischimmelshampoo, omdat een langdurige schimmelinfectie ook haaruitval kan veroorzaken.
Gelukkig heb ik, net als x.__Linda al nieuwe aanwas...
Afwachten dus maar!
Raindrop.
MiieJ - Dinsdag 28 december 2010 20:42
Ja, ik heb ook last van haaruitval. Ik kan mijn haar ook echt niet kammen als het nat is; dan houd ik niet meer over! Gelukkig heb ik een grote bos haar... maar het is natuurlijk wel zonde, daarom probeer ik ook meer te eten =)
Cindy96 - Dinsdag 28 december 2010 22:00
Ik heb zelf echt hele erge uitval, gelukkig heb ik heel dik haar en valt het niet zo op.
Xx
Lana - Maandag 7 februari 2011 15:02
Ik heb al 1.5 jaar last van extreem haaruitval. Krijg nu ook al kale plekjes..ik vind het verschrikkelijk en heb er echt al alles aan gedaan maar niets helpt. Ik heb van mijn 16 tot mijn 24ste erg slecht voor mezelf gezorgt. Dus te weinig gegeten. Toen de haaruitval begon ben ik beter gaan eten. Ik ben nu net op een gezond gewicht. Kan iemand mij vertellen hoe lang het kan duren voordat de uitval stopt ?

Lijkt mij toch wel dat het aan mijn slechte eetgewoonte licht waardoor ik zoveel haaruitval heb ?

Alvast bedankt voor recatie
Sabrina - Vrijdag 8 april 2011 18:11
Ik ben sinds 6 maanden flink gaan dieeten en de laatste 2 maanden heb ik extreem last van haar uitval ik voel me er heel onzeker dooor en ik begin al lichtelijke kale plekken te zien... wat moet ik doen kan iemand mij helpennnnn aub
repelsteeltje91 - Donderdag 26 juli 2012 14:31
moest het er af knippen want had allemaal kale plekken :( en ondanks dat ik nu goed eet blijft mijn menstruatie uit en mijn haar groeit niet goed meer.. bezint eer je begint
Ing - Vrijdag 26 oktober 2012 17:14
Dit schudt me wel wakker zeg. Ik heb van mezelf haar dat ontzettend snel en goed groeit... ik wil dat niet kwijt en ook geen dons op mijn gezicht. :-s
Lieke - Vrijdag 25 januari 2013 20:19
Mijn haar valt supererg uit, ik heb al heel erg dun haar maar het wordt steeds erger!
hoe lang duurt dit ongeveer? ...
Nushi - Zondag 27 januari 2013 14:39
Bij mij valt het ook heel erg uit. zelf nu ik al bijna een jaar goed aan het eten bent. Hoop dat het snel voorbij gaat, want heb al lichte kale plekken!
Eline - Woensdag 17 april 2013 22:28
Ik heb het ook heel erg als ik me hand door me haar doe haal ik echt heel haar eruit best eng maar ik heb nu een shampo dat goed werkt!!
emma - Zaterdag 19 oktober 2013 19:04
ik heb 3 kwart jaar zitten dieten en ben x kilo afgevallen, ik was al een half jaar niet meer ongesteld geworden en werd echt bang en bennu al twee weken superveel aan het eten omdat ook mijn haar de laatste 3 weken drie keer zodun is geworden en het er met zijn honderden tegelijk uitvalt. ik wil echt niet kaal worden slik 6 soorten potten met vitaminen en gebruik hairgro kapsules
ik durf geen staartje meer in te doen en elke keer als ik aan mijn haar zit breek ik en ga huilen van elende en eten om aan te komen. en het blijft maar uitvallen en de dokter maakt telkens afspraken voor over weken later, maar ik ben bang dat het tegen die tijd al te laat is en ondertussen blijft het maat uitvallen. ald ik nu terugkijk naar foto's van toen ik nog wat mollig was met een volle bos haar, haat ik mezelf voor alles wat ik mezelf heb aangedaan terwijl ik als ik nu zo kijk, perfect was. nooitmeer dieeten!!! en weet iemand hoelang het duurt voordat haaruitval stopt!??
Diny - Zondag 2 februari 2014 15:00
Ik heb een acute stoornis gehad.durfde niet. Meer te eten en drinken ,was bang dat ik stikte.mijn haren vielen met bossen van mijn hoofd.mijn staart is4 maal dunner dan eerst. Nu ben ik alweer een paar maanden aan het eten en drinken ,mijn haar valt niet meer uit maar over mijn hele hoofd groeien allemaal korte haartjes. Ik hoop maar dat ik mijn eigen bos terug weer terug krijg.
meneeer - Vrijdag 18 april 2014 14:42
uhm allemaal dames... Ik heb geen 1 haar meer op mijn kop dus wees blij dat jullie dames niet zo kaal worden !
anoniem - Woensdag 18 juni 2014 23:30
hoelang duurt het voordat je haar weer aangroeit als je weer normaal eet??:O
l - Zaterdag 1 november 2014 22:14
rt emma en anoniem, hoelang duurt het voordat je haar weer terug is????
Marion - Woensdag 4 maart 2015 23:58
Ik heb sinds ik klein was, altijd enorm last gehad van mijn eetstoornis.
Alsof ik mij geen moment meer kon herinneren zonder.
Nu ben ik al bijna 2 jaar un behandeling. 2 stappen vooruit, 1 stap achteruit.
Het gaat traag, maar elke betering is er 1.
Ik geloofde er nooit in dat ik zou herstellen.
Maar ik heb overal nieuwe kleine haartjes.
Ze zijn nog kort,
Maar voor mij het ultieme bewijs!
Ik ben er ontzettend trots op.
Blijven doorgaan!!
De beloning komt er! :-)
AnnaLena - Maandag 16 maart 2015 21:26
Ik heb dik lang haar ma het valt kei veel uit.
Ik vind het jammer ik wil geen dun haar krijgen ik heb zelf eetstornis als ik eerlijk ben ma ja kan je niks aan doen he.
fransisca - Zaterdag 5 september 2015 13:43
ook enorme last van haar uitval advies gekregen en gehoord noten eten en vit b complex en zink nu maar afwachten.
johannavd - Dinsdag 7 februari 2017 15:38
Ik heb heel dun haar (altijd wel al gehad) en sinds 2 maanden geleden valt het uit meer en meer.. bloedtest gedaan en inderdaad het komt door mijn vitamine B tekort! :/ Het is heel irritant..
Joyce - Dinsdag 7 maart 2017 09:37
Lieve meiden/dames, ik heb ongeveer 1,5 jaar ernstige anorexia gehad. Maar mijn haar bleef tijdens de eetstoornis goed intact, ook al was het wel dof. Pas toen ik goed begon te eten en aankwam vielen mijn haren uit. Dat komt omdat je lichaam alle eiwitten die ze maar kunnen vinden (die je haren dus ook nodig hebben) willen gebruiken voor je spieren en je huid. Daarom is je haar een minder grote prioriteit en valt het uit. Ik ben ongeveer 2/3 van mijn haar verloren en het viel met plukken uit. Toen in een bob laten knippen, waardoor het iets meer volume kreeg. Nu heb ik na ruim 4 maanden uitval en 3 maanden normale haaruitval (dus de extreme haaruitval stopte) eindelijk weer kleine babyhaartjes die overal tussenuit steken. Dit heb ik gedaan zonder extra vitamine pillen, want dames dat is zo ontzettend slecht! Je lichaam is al enorm hard aan het knokken, geef dan geen overschotten van vitamines die je lang niet meer gegeten hebt door pillen te gaan slikken. Je maakt het je lichaam alleen maar lastiger om je haren weer te herstellen. Tijd doet wonderen! Bedenk je wel dat , zoals ik hierboven helaas heb gelezen, als je haar uitvalt, je ernstig ondergewicht had! Dus er bestaat geen eetstoornis zonder dat je haar uitvalt, tenzij er een andere oorzaak is gevonden. Wake up!
K.S - Woensdag 22 november 2023 04:17
In 2021 deed ik de **(bericht aangepast door redactie ivm huisregels) wat goed ging maar na een half jaar stopte ik ermee en was ik nogmeer aangekomen en werd ik uiteindelijk ** dus ik ben dit jaar weer met ** begonnen(ben 17) ik binge eat heel erg sinds 2021 en het lukt me maar niet met stoppen (ben nu ** kg) ene paar dagen eet ik ** en dan opeens ** laatste tijd gaat t beter en hou ik het op ** maar sinds dit maand heb ik erge haaruitval want nooit gebeurde. Heb van jongs af aan gezond veel haar (ben afghaans) ben zelfs **kg aangekomen want ik had een cheat month, een binge month om eerlijk te zijn. Vanaf paar dagen geleden eet ik biontine pillen hopen dat het effect heeft.
Redactie Proud2Bme - Woensdag 22 november 2023 11:47
Hoi lieve K.S.,
Zoals je kunt zien hebben we je bericht aangepast want het is tegen onze huisregels om dit soort getallen te noemen. Op die manier houden we Proud2Bme een veilige plek, waar geen ongezonde diëten of onderlinge vergelijkingen worden gepromoot.

Wat rot dat je zo'n last hebt van een instabiel eetpatroon, met alle gevolgen voor je lichaam van dien. Het zou veel beter zijn om een gelijkmatiger eetpatroon te hebben, waarbij je in het dagelijks leven voldoende voedingsstoffen en maagvulling binnenkrijgt om gezond te blijven. Dat is nu niet het geval, doordat jij te weinig eet reageert je lichaam juist met eetbuien. Zo is het een vicieuze cirkel geworden.

We raden je aan om hier hulp voor te zoeken. Een eerste stap is om je huisarts te bellen en te vertellen dat je problemen hebt met eten. Als je hier tips wilt hoe je dat aan je huisarts kunt vertellen, ben je altijd welkom op ons forum en in de chats. Je moet je daarvoor wel registreren, maar dat kan gratis en volledig anoniem.
Ook ben je op het forum en in de chats altijd welkom om (binnen de huisregels) te vertellen waar je zoal tegenaan loopt wat eten en je mentale gezondheid betreft. We luisteren graag naar je en geven waar mogelijk advies.

Liefs, redactie Proud2Bme