Eetstoornis en lichaamstemperatuur

 

temperatuur

Officieel is het pas net herfst, maar de verwarming staat in veel huizen al aan en zelfs de eerste handschoenen zijn al gespot. Veel meiden (en jongens) met een eetstoornis geven aan dat zij het nu al enorm koud hebben en overwegen hun winterjas al aan te trekken of dit zelfs al te hebben gedaan. Is het dan echt zo koud, of is het een gevolg van je eetstoornis?

Een gezond lichaam heeft een lichaamstemperatuur tussen de 36,8 en 37,7 graden. 's Ochtends is de temperatuur meestal het laagst en 's avonds het hoogst. Ook bij veel inspanning kan de temperatuur hoger zijn zonder dat dit ongezond is.

Een sterke verhoging van je temperatuur (koorts) betekent dat je ziek bent en dat je lichaam met zijn afweermechanismen probeert de bacteriën te verdrijven. Een lage lichaamstemperatuur wordt ook wel hypothermie genoemd. Tussen de 35 en 37,7 noemen we het een milde hypothermie en onder de 35 spreken we van ernstige hypothermie. Deze temperatuur is afhankelijk van de hoeveelheid warmte dat het lichaam produceert. Als je lichaam bezig is met het omzetten van alle binnengekomen brandstoffen in specifieke functies, onstaan er een aantal chemische reacties, die zorgen dat het lichaam warm wordt.

De warmte die je lichaam produceert hangt dus voor een groot deel af van je stofwisseling.
Een lage temperatuur duidt dus vrijwel altijd op een verminderde weerstand en/of eventuele ontwikkeling van ziekte. Als je lichaam te koud is, betekent dit dat de chemische reacties minder effect hebben op het lichaam omdat de enzymen (eiwitten) vastzitten en hun werk hierdoor niet goed kunnen doen. Zo kom je dus in een cirkeltje, want dit heeft weer invloed op je stofwisseling.

Ziek

Er kunnen echter veel verschillende oorzaken zijn waardoor je een verlaagde temperatuur hebt, Bijvoorbeeld:
- Diabetes
- Stress
- Zwangerschap
- Infecties
- Operaties
- Allergieen
- Slaapproblemen
- Vitamine B1 tekort
- Eiwitten te kort
- Schildklierprobleem
- Leverproblemen

Ook bepaalde medicatie kan zorgen voor hypothermie.
Bijvoorbeeld:
- Gebruik van Anti-depressiva
- Chemotherapie
- Gebruik van Lithium
- Gebruik van Benzodiazepines (oxazepam, temazepam, diazepam)

 

Dokter

Een lage lichaamstemperatuur is een bekend verschijnsel bij vrouwen met Anorexia Nervosa die kampen met ondergewicht
Veel tekorten en een slecht voedingspatroon kan dus zorgen voor een verlaagde temperatuur, ook bij Boulimia Nervosa, B.E.D. en N.A.O. De oplossing ligt dus niet in je dik aan kleden, thee drinken en met een kruikje slapen. De oplossing ligt in het verbeteren van je voedinginname. Mocht je ondanks een gezond voedingpatroon en ondanks dat je geen vitaminetekorten hebt, toch nog een erg lage temperatuur hebben, kun je altijd eens contact opnemen met je huisarts om te laten checken of er niet meer aan de hand is.

Een milde vorm van hypothermie is overigens niet zorgelijk, sommige mensen hebben namelijk van nature een iets lagere temperatuur.

 

Mocht jij de komende maanden weer met kippenvel en een heleboel truien op de bank zitten, onthoud dan dat je het warmer krijgt door te eten!

 

Bron foto1: frank-wouters/
Bron foto2: alexnormand/

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

am - Woensdag 5 oktober 2011 18:13
verwarming en handschoenen? Bij mij staat de achterdeur nog lekker open nu het nog kan!
Nina - Woensdag 5 oktober 2011 19:28
Pff, ik heb mijn winterjas ook al weer aan :(
Ik vind het vreselijk, steeds maar dat koud hebben.
nanush - Woensdag 5 oktober 2011 20:42
Zooow herkenbaar!
Ik loop alweer met dooie vingers/handen rond & raak buiten onderkoeld (check temp als ik thuiskom). Terwijl ik inmiddels toch echt weer redelijk/op-het-randje-van-voldoende gezond eet!
S. - Donderdag 6 oktober 2011 20:34
Ik heb ook weer mijn winterjas aangetrokken, en ik zit nu op een gezondgewicht en eet voldoende.
s - Vrijdag 7 oktober 2011 08:50
Kheb het ook onwijs koud, brrr...
Droprolletje - Vrijdag 7 oktober 2011 21:03
Nanush, je lichaamstemperatuur heeft er niet alleen mee te maken met je eetpatroon, maar vooral met je gewicht. Je kan nog steeds ondergewicht hebben als je gezond eet.

Gelukkig heb ik dit probleem niet meer, ik zit nog niet op een gezond gewicht maar al veel gezonder als eerst. Afgelopen winter was voor mij echt een HEL.
E - Maandag 10 oktober 2011 13:20
Ik heb het ook ijskoud! Nu al dikke truien en winterjas & sjaal aan! Zaterdag zelfs wanten! Brr & dat terwijl ik een normaal / bijna overgewicht heb.. dus dat zegt niet altijd alles!

Ik ben echt een koukleum!
Britt - Zondag 5 februari 2012 21:27
Op school is het bij ons ook altijd zo koud! En iedereen kijkt je dan raar aan als je met een sjawl in de klas zit. Omdat ik natuurlijk weer de enige ben die het koud heeft...
cavy - Vrijdag 24 februari 2012 23:13
ik heb het altyd koud haha, behalve als ik koud gedoucht heb dan heb ik het juist wel warm,:P
Ragner - Vrijdag 17 augustus 2012 15:38
Volgens mij is de grootste bron van warmte datgene waar je innerlijk warm voor loopt. Als je van binnen helemaal doorgloeid raakt van het zien van het magische blauw en wit van poolijs en het oplichten van het poollicht, dan kan je in je blote kont op antarctica gaan staan en het nog warm hebben. (hoewel ik je dat niet lang aanraad). Terwijl als je het innerlijk koud om het hart slaat van de honger in de woestijn, je daar met vier winterjassen in zeven slaapzakken kunt liggen en het nog ijskoud hebben.
D. - Vrijdag 9 november 2012 17:53
Toen ik op mijn 13e anorexia had, had ik het ook altijd ijskoud. :( Zelfs in de zomer, terwijl iedereen het warm had, liep ik liever rond met lange mouwen. En in de herfst droeg ik dikke fleecetruien met een hemd eronder en zat ik op school altijd tegen de verwarming.
Anoniem - Dinsdag 13 augustus 2013 17:04
ik heb in de winter/herfst ook vaak tig lagen kleding aan.. en s nachts in bed is het helemaal vreselijk vind ik.
Sheila - Woensdag 30 oktober 2013 21:32
Soms op school en thuis zit ik helemaal te trillen van de kou. M'n handen zijn dan helemaal koud, en mijn voeten ook. Voelt alsof ik regelrecht uit een vriezer ben gestapt. En iedereen dan vragen 'Hoe kan het dat je het koud hebt?' Tja: Die k*t Boulimia hè -,- En de hele dag door met dikke truien lopen, gatver, word er helemaal gek van! :(
twinklestar - Woensdag 27 november 2013 22:22
Mijn lichaamstemperatuur is mmomenteel rond de 34,7, misschien moet ik toch maar meer eten ondanks dat ik niet vind dat ik te weinig eet..
QQQ - Zaterdag 18 oktober 2014 11:33
Laatst bij mijn huisarts werd mijn temperatuur gemeten, ik had 36 graden, misschien net te koud. Maar ze had er geen kritiek op. Ze zij er in elk geval verder niks van.
Angela - Dinsdag 16 december 2014 04:54
Ik heb altijd, maar altijd lagere lichaamtemperatuur. Nooit koorts. net gemeten 35°C. Geen anorexia ik eet goed. ben 45 jaar oud... vreemd .. heb niet koud, ik voel juist warm?
Elisabeth - Woensdag 15 maart 2017 20:27
Ik had ook een lage lichaamstemperatuur rond de 35 graden, maar ik bleek wel longkanker te hebben. Ben inmiddels 2 chemo's en 27 bestralingen verder en weer volledig aan het werk, de angst blijft. en die lage lichaamstemperatuur was toch wel een indicatie.