Radeloos - Marloes van der Wel

 

Een interview met Marloes van der Wel - hoofdrolspeelster Yara in de film Radeloos van Carry Slee


Radeloos

Hoe ben je in de film "Radeloos" terecht gekomen?
Ik wist dat er via www.shootingstar.nl soms open inschrijvingen waren voor hun films, meestal films naar boeken van Carry Slee. Via die site heb ik me ingeschreven voor de audities voor Radeloos. Er was een grote castingdag op een school in Amstelveen met heel veel mensen (lekker zenuwslopend). En ik had die avond daarvoor gala van mijn school gehad! Ondanks dat mocht ik toch door naar de volgende rondes. In totaal waren er vier rondes voordat ik de rol had.

Marloes van der WelKende je het boek van Carry Slee?
Ik had het zelf in de kast staan, toen ik een jaar of elf was heb ik het gelezen. Ik vond het altijd een spannend verhaal, maar ook heel verdrietig.

Je speelt een meisje met een eetstoornis. Hoe heb jij je hierop voorbereid?
Voor de opnames heb ik op internet gezocht naar informatie en ook op pro-ana-sites gekeken, om de eetstoornis van Yara te kunnen begrijpen. Maar daar ben ik snel mee gestopt, omdat ik het gevoel had dat ik veel beter Yara zelf kon proberen te begrijpen. Zij zit in de modellenwereld en wordt afgewezen door Paco, waardoor zij steeds meer het gevoel krijgt dat ze te dik is. Daarom voelt zij zich bijna verplicht om te gaan lijnen. Ze doet alle moeite om dunner te worden en geheim te houden waar zij mee bezig is. Dat heb ik proberen neer te zetten; ik heb het heel intuïtief gedaan.

Heb je zelf wel eens gelijnd?
Nee, ik heb nooit gelijnd. Ik let er wel goed op dat ik gezond eet; soms als ik iets lekkers wil nemen, bedenk ik me dat het gezonder is om een appel te nemen en doe ik dat ook. Dat is niet erg vaak helaas.

Marloes van der Wel
Ken je mensen in je directe omgeving met eetproblemen?
Bij mij op school zit een meisje dat al jaren boulimia heeft en sinds kort naar een kliniek gaat. Dan komt het ineens heel dichtbij. Ik merk niets aan haar in het dagelijks leven, maar vind het heel dapper van haar dat ze naar die kliniek gaat.


Hoe was het voor jou om iemand te spelen met een eetstoornis?

Moeilijk om je daarin te verplaatsen omdat Yara zo onzeker is dat ze blind wordt voor de realiteit. Ze ziet zichzelf alleen nog maar als ‘verkeerd', op wat voor manier dan ook.


Kon je je inleven in de rol?

Ik probeerde Yara's gedachtegang te begrijpen. Iedereen kent het gevoel denk ik wel dat je iets niet goed doet, of dat er dingen gebeuren waarvan je niet wil dat ze gebeuren en denkt dat het aan jou ligt. Je wilt dat dan koste wat kost veranderen. Yara heeft het gevoel dat zij afgewezen wordt omdat ze zichzelf te dik vindt, en dat wil zij hoe dan ook veranderen.


Denk je dat de film een goed beeld geeft van wat anorexia inhoudt?
Ik denk dat er een deel van wordt verteld, maar het gaat er niet heel diep op in. De gedachtegang en dat soort dingen worden niet uitgelegd. Maar anders zou het ook geen jeugdfilm zijn natuurlijk.

Ging je tijdens de opnames van de film ook meer op je eigen eetpatroon letten?
Ik ging niet extra op mijn eetpatroon letten, nee. Ik heb een smal figuur en kom niet gemakkelijk aan. Mijn eetpatroon verschilt per dag, ik ontbijt en avondeet altijd goed, en verder eet ik dingen over de dag verspreid.

Hoe kijk je naar je eigen lichaam?
Over het algemeen ben ik blij met hoe ik eruit zie, maar er zijn altijd dingetjes die ik wel zou willen veranderen. Niemand is denk ik volledig tevreden met zijn eigen lichaam, er is altijd wel iets om over te zeuren. Een vriendin van mij is model, en ook zij heeft haar onzekerheden.

Wat zou je willen veranderen aan je lichaam?
Ik ga niet iets aan mezelf veranderen, zoals ik nu ben, ben ik gewoon en zo blijf ik.

Heeft het huidige schoonheidideaal invloed op jou? Marloes van der Wel
Ja, dat heeft invloed op me. Ik denk dat het op ons allemaal invloed heeft. Je krijgt een idee van een bepaalde norm, een graad, een ideaal, waar je toch naar wil streven. Al weet je nog zo goed dat de beelden die je in bladen ziet, geïdealiseerd zijn. Door photoshop kunnen mensen ideaalbeelden maken van meisjes die van zichzelf ook heel mooi zijn; ze worden dunner gemaakt, ‘opgepoetst', elk vlekje en puistje wordt weggewerkt. Alles wordt geretoucheerd.

Hoe speelt slank zijn een rol in de wereld van de Nederlandse actrices?
Natuurlijk speelt het een rol, ook weer door dat schoonheidsideaal. Actrices komen in de media, en juist die media verspreidt het ideaal. Dus actrices hebben denk ik aardig het idee dat zij er perfect en dun uit moeten zien. Maar talent is belangrijker, vind ik.

Veel meisjes willen actrice/model worden en zijn daarom overdreven veel bezig met hun lichaam en uiterlijk. Wat zou jij hen aanraden, en hoe ga jij hier zelf mee om?
Ik snap het wel. Je krijgt snel het gevoel dat mensen een bepaald figuur van je verwachten als je actrice bent. Het is heel moeilijk te zeggen hoe belangrijk het is. Natuurlijk is het belangrijk dat je er verzorgd uit ziet (geen vieze nagels, dat soort dingen), maar dat is iets heel anders dan dun. Het gaat, denk ik, vooral om je talent en je drive om er te komen.

Marloes van der WelBen je bang om dik te worden?
Ik ben niet bang om dik te worden. Maar ik wil wel slank blijven.

Hoe denk je over pro-ana sites??
Ik kreeg er letterlijk kippenvel van. Het is afschuwelijk om te zien hoe meisjes elkaar wijsmaken dat het goed is om jezelf uit te hongeren.

Wie is jouw voorbeeld?
Ik heb niet één voorbeeld. Maar iemand die ik heel erg bewonder, is Ellen Page (Juno in de film Juno). Zij is een echte ‘ster' aan het worden, zeker sinds Juno, maar ik vind het super hoe zij zich helemaal niets aantrekt van alle Hollywood-gekte. Ze blijft heel nuchter, met beiden benen op de grond. Ook leuk dat ze het totaal niet nodig vindt om naar Los Angeles te verhuizen; ze woont in Canada. Daarnaast vind ik het een hele goede actrice.

Wat zijn jouw toekomstwensen of dromen?
Het liefst zou ik toneelacademie gaan doen in Maastricht of Amsterdam. Daarna... wie weet. Ik wil in ieder geval acteren.

Is er iets wat je tegen meisjes zou willen zeggen die kampen met eetproblemen?
Ga met iemand praten erover en luister naar je vrienden en familie als zij je willen helpen. Ze hebben het beste met je voor en willen het liefst dat je gewoon helemaal beter wordt. Zoek professionele hulp.

Je hebt maar één lichaam, zorg er goed voor.

Wil je zelf nog iets kwijt?
Echt goed dat je dit onderneemt, Scarlet!

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

lucasanker - Woensdag 1 augustus 2012 14:51
ik vind je leuk en ben een beetje verlieft op je
dennis - Woensdag 15 januari 2014 06:13
Mail een keer
Lijkt mij leuk kan ik de ervaring deelen
Lekker ding
bor1 - Donderdag 1 januari 2015 17:48
marloes v/d wel wat een mooie vrouw mooie inkijk in blouse mooie borsten
stoer - Dinsdag 15 september 2015 19:32
Yara valt vlouw omdat ze niks eet en het komt ook door de pillen dus meer eten Yara
amber - Zondag 17 april 2016 16:24
ik heb de film gekeken maar kort daarna heb ik ook een eetstoornis gekregen ik wou naar de 20 kilo:( en ik was toen 50 kilo. i ben ook naar pro-Ana sites geweest en ik vond het toen heel normaal maar dat vind ik nu gelukkig niet meer. ik zit nu in behandeling en het gaat wel beter.

xoxo mij

ps. radeloos is echt heel mooi