7 tips voor de slechtste dagen

 

Mijn hoofd was opgeblazen, mijn keel deed pijn en mijn lichaam was nog nooit zo moe geweest. Mijn huis weerspiegelde de chaos in mijn hoofd en was net zo vies als dat ik mij voelde. Tussen de bergen kleding en afwas lagen etensresten en verpakkingen. Het was donker. Het was altijd donker in mijn huis. Net zo donker als in mijn hoofd. Dit waren de dagen waarop ik echt niet geloofde in verbetering en totaal niet voelde dat er genoeg vechtlust in mij zat om te herstellen. Deze dagen vormden samen een lange, zware periode en misschien zijn ze pijnlijk herkenbaar.

We schrijven vaak over het belang van het vinden van goede motivatie. Dat herstellen echt de moeite waard is en wat je er allemaal voor terug kan krijgen. We herhalen vaak hoe belangrijk het is om de stap naar hulp te zetten. Dit zijn ook heel belangrijke en essentiële dingen om over na te denken en te ondernemen, maar soms is de situatie even niet zo. Soms is het gewoon donker. Misschien heb je zelfs al hulp en zit je ondanks dat, vast in een patroon waar je niet uit komt. Een patroon dat natuurlijk met de juiste hulp goed doorbroken kan worden, maar daar wordt deze dag misschien niet makkelijker van. Misschien is het vandaag zo dat je alleen even iets nodig hebt om deze dag door te komen. Voor die, donkere dagen, zijn deze tips.

♥ Doe je gordijnen open
Als het mij dan toch gelukt was om met dikke ogen en opgedroogde tranen uit bed te komen, moest ik ergens die dag de gordijnen open doen. Het ging in tegen alles wat ik wilde. Ik wilde juist in dat donker blijven zitten, op de een of andere manier voelde dat zo veilig. Er gingen dagen voorbij zonder dat ik ook maar een klein beetje daglicht binnen liet. Mijn moeder wees mij er altijd op hoe belangrijk licht is en dat een licht huis echt een positieve uitwerking op je stemming kan hebben. Vaak deed ik hier niets mee, want ik geloofde er natuurlijk niet in dat dat licht mijn problemen zou oplossen. 

Toch merkte ik als ik wat onwennig dat gordijn opzij schoof, dat ik die zwarte dag even doorbrak. Mijn ritme was ontzettend verstoord en ik sliep regelmatig een gat in de dag. Alleen al door mijn gordijnen open te doen kreeg ik een beetje de sfeer van dag en nacht mee. Dat had ook weer een beter effect op mijn eigen ritme. 

♥ Ga onder de douche staan
Ik vond het soms best een stap om mijzelf te verzorgen of alleen maar onder de douche te gaan staan. Ik wilde niet geconfronteerd worden met mijn lijf en ik wilde dat al helemaal niet voelen. Toch was dat een probleem dat ik echt niet op die ene dag zou gaan oplossen. Wanneer het in je hoofd allemaal te veel is, kan het best helpend zijn om juist vast te houden aan die basis handelingen. Het stromende water gaf mij ook wel eens het gevoel dat ik de afgelopen nacht van mij af kon spoelen en ik kon genieten van de warmte. Daarnaast droeg ook deze stap bij aan het behouden van een ritme. Ik ging toch eerder wel de deur uit, of iets ondernemen, als ik gedoucht had. 

♥ Kijk of lees iets dat je goed doet
Op de lange termijn is het vaak geen oplossing om voor dingen weg te lopen of jezelf van dat gevoel af te leiden. Toch heb ik het zelf op dit soort dagen wel prettig gevonden om even te ‘verdwijnen.’ Niet echt natuurlijk, maar om even met mijn hoofd met iemand anders zijn leven bezig te zijn. Het sombere en depressieve gevoel ga ik nu misschien niet kunnen omzetten, maar ik kan mijzelf er ook even van afleiden. Die gevoelens en gedachtes even parkeren, want ik kan er tijdens de volgende therapiesessie weer mee aan de slag.

Ik keek mijn favoriete Disney films voor de honderdste keer, ik las een boek wat mij op een positieve manier meenam in een andere wereld, of ik keek televisieprogramma’s terug die ik eerder ook al heel vermakelijk vond. Het is bijna gênant hoeveel ik dezelfde cabaretshows heb gekeken, puur omdat ze mij even een ander gevoel gaven en iets positiefs met mij deden. Soms is dat het belangrijkste doel.

♥ Minder je Social Media activiteiten
Hoe en waarvoor je je social media kanalen gebruikt is natuurlijk per persoon verschillend. Het kan net als een film of serie, best een fijne afleiding zijn en een manier zijn om toch met anderen in contact te blijven. Zelf merkte ik dat ik het vooral gebruikte om mijzelf met anderen te vergelijken. Ik zag dat het leven gevierd werd, maar ik deed daar niet aan mee. Sterker nog, ik had helemaal geen reden voor een feestje. Na het scrollen was ik een paar uur en heel wat extra zelfhaat verder. Het gaf mij geen positief gevoel en het droeg ook niet bij aan mijn dag, die al zwaar genoeg was. 

♥ Probeer te praten
Mij hielp het om vooral contact te hebben met mensen die echt het beste met mij voor hadden. Bellen lukte lang niet altijd, maar een simpel appje met een persoon die je echt mag, kon mij echt even verder helpen. Echt praten of bellen voelde op sommige dagen als de zwaarste taak ooit. Dat wilde ik niet, daarvoor zat ik veel te veel vast in mijn eigen chaos van emoties. Appen was voor mij hierin wel een uitkomst. 

 “Het gaat niet zo goed.” “Ah meis, wat rot, kan ik iets voor je doen?” “Nee hoor, hoeft niet. Dankjewel”

Veel verder gingen de gesprekken vaak niet, maar voor mij was dit al genoeg. Weten dat er iemand is die mij zou willen helpen, ook al ging ik daar waarschijnlijk geen gebruik van maken. Even niet de enige zijn die wist hoe slecht het ging, ook al wisten ze nog niets. Alleen zijn en toch niet alleen zijn. Dat scheelde soms al de helft. 

♥ Drink genoeg water
De eetbuien en het compenseren vragen onwijs veel van je lichaam. Ik voelde mij soms compleet uitgedroogd als ik wakker werd, maar stopte na twee galzen water toch per ongeluk met drinken. Van te voren wat flesjes in de koelkast leggen of een wekkertje zetten om te drinken, hielp mij op mijzelf er op zulke dagen toch aan te houden. Je organen, je hersenen, alles heeft voldoende water nodig om te kunnen functioneren. Daarnaast zorgde het bij ook voor een wat minder ‘vies’ gevoel. Na dagen van eetbuien had mijn lichaam echt meer vocht nodig. Ik merkte dat ik het gevoel van dorst hebben, soms verwarde met het gevoel van honger hebben. 

Zoals eetlijsten een fijne houvast kunnen zijn om je dag door te komen, kan een drinklijst ook uitkomst bieden. Een schema of planning om voldoende te drinken heeft mij vaak geholpen. Ook wanneer ik doorschoot naar veel te veel drinken, bood zo’n schema bij mij weer wat structuur. 

Hoe donker en uitzichtloos deze dagen ook voelen, ze gaan echt voorbij. Dit soort dagen zijn vreselijk, dus je mag je vreselijk voelen. Herstellen gaat helaas niet in één rechte lijn omhoog, dit soort perdiodes kunnen erbij horen. Dat betekent niet dat het jou niet gaat lukken, dat betekent dat het moeilijk is en het veel van je vraagt. Maak het jezelf niet onnodig moeilijker en probeer voor jezelf te zorgen waar dat lukt, zonder hoge eisen aan jezelf te stellen. Dat heb je nu harder nodig dan ooit.

Wat helpt jou om de dag door te komen?

Bron: https://www.pexels.com/@neo8iam

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Elizabeth4 - Vrijdag 13 april 2018 20:27
Handige tips! Hier heb ik wat aan
Sanne - Vrijdag 13 april 2018 21:11
Wat een goede tips! Ik heb vandaag zo'n moeilijke, verdrietige dag. Mij helpt het meest om te delen. Naar mijn man toegaan en zeggen dat ik me verdrietig voel. Een mail sturen naar mijn therapeut om te delen en het een en ander op een rij te kunnen zetten. Verder even in bad gaan, wat lezen en lief zijn voor mezelf. Morgen weer een dag..
Jansje - Vrijdag 13 april 2018 22:35
Goede tips, maar wel moeilijk ook. Juist als ik me zo (rot) voel vind ik al deze dingen ook heel moeilijk om te doen.
Hebben anderen dit ook?
kokosnootje - Zaterdag 14 april 2018 14:06
Ja, heel herkenbaar!
Juist op zware dagen kost alles zoveel meer moeite en energie!
Hoe lukt het jou dan om je daar wel toe te zetten?
Jansje - Zondag 15 april 2018 20:24
@kokosnootje
Naar buiten gaan helpt mij wel om niet in zo'n negatieve en sombere stemming te blijven. Maar om goed voor mijzelf te zorgen, douche te nemen etc. dat lukt mij niet op zulke dagen. Dat vind ik altijd al moeilijk, laat staan als ik me slecht voel over mezelf (na eetbui bijvoorbeeld..)
Dan blijf ik het liefst in mijn bed en wil ik verdwijnen.
kokosnootje - Zaterdag 14 april 2018 14:05
Wat mij vaak helpt is naar buiten gaan en de natuur opzoeken, creatief bezig gaan en iets voor een ander doen. Ook het opschrijven van dingen waarvoor ik dankbaar ben kan een slechte dag wat lichter maken.
Soesje - Zaterdag 14 april 2018 15:37
naar buiten gaan, even wandelen
Annelie - Donderdag 28 maart 2019 12:43
Muziek luisteren, want muziek beïnvloedt mijn stemming enorm