Tips voor make-up bij puistjes

 

Als je last hebt van puistjes op je gezicht en je wilt niet dat dit te veel opvalt, kan je natuurlijk flink met foundation in de weer gaan. Je plamuurt het eroverheen en op wat bobbels na, ziet niemand er meer wat van. Maar is dat de juiste manier om met jouw kwetsbare huid om te gaan? Nee. Mijn voorhoofd zat vroeger flink onder de puisten en ook vandaag de dag heb ik helaas op mijn wangen nog veel last van oneffenheden. Vroeger kon me dit niet zoveel schelen, maar zo langzamerhand vind ik het toch wel leuk om een wat egalere huid te hebben. Maar wat is nou verstandig om te doen met make-up en wat niet? Ik ging op onderzoek uit en kwam tot de een aantal handige tips.

Ik heb zelf de neiging om gewoon snel goedkope make-up producten te kopen. Ik vind het vaak zonde om voor een saaie foundation veel geld te betalen. Daarom koop ik dan producten van Essence en Catrice of ik koop gewoon wat er op dat moment toevallig in de aanbieding is. Of het goed is voor mijn huid, daar denk ik niet altijd aan. Kortom: Tijd voor verandering! Als ik een egalere huid wil, moet ik er ook iets voor doen. Voordat je beziggaat met je make-up is het belangrijk dat je eerst een vochtinbrengende crème aanbrengt. Kies een crème die past bij jouw huidtype. Vraag hiervoor advies, dat is niet raar.

Primer

Als je een primer wilt gebruiken is het van belang dat je ook echt een goede primer koopt. Sommige primers bevatten bovendien een SPF bescherming tegen de zon), waardoor dit in je crème of apart aanbrengen niet meer nodig is. Koop een olievrije primer. Helaas vaak niet goedkoop, maar wel het beste. Een primer zorgt er trouwens voor dat er een klein siliconenlaagje op je huid komt te liggen waardoor je huid gladder oogt en waardoor de foundation beter een langer blijft zitten. Een voorbeeld van een goede primer is Mac Prep+ Prime. Deze kost helaas wel rond de 30 euro.

prep + prime mac

♥ Foundation

Als je foundation wilt gebruiken om je puistjes en oneffenheden wat te verbergen, is het belangrijk dat je een foundation kiest die past bij je huid. Ook is het belangrijk om erop te letten dat de foundation 'oil free' en niet-comedogeen is. Dit laatste betekent dat het je poriën niet verstopt. Probleem is dat veel merken beide punten vaak vermelden, terwijl je je kunt afvragen of het altijd ook daadwerkelijk zo is. Tenslotte bestaat er ook nog foundations die de puistjes aanpakken, deze bevatten salicylzuur. Dit zorgt ook voor kalmering van de huid. Een voorbeeld hiervan is de E.L.F Acne Fighting Foundation. Laat je hierover dus goed informeren alvorens je een foundation koopt.

E.L.F Acne Fighting Foundation

♥ Concealer

Foundation is natuurlijk niet gemaakt om pukkels en puistjes te verbergen, maar enkel om de huid egaler te maken. Mocht je dus na het aanbrengen van je foundation bepaalde oneffenheden nog erg goed zien en deze weg willen hebben, dan kan je eventueel nog aan de slag gaan met een concealer. Kies dan voor een crèmige concealer. De kleur van de concealer is ook belangrijk. Als je kiest voor een concealer met een wat meer gele ondertoon, dan zal deze de roodheid wat uit je huid kunnen halen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Anti-Blemish Solutions Clearing Concealer van Clinique. Deze kost ongeveer 20 euro.

Anti-Blemish Solutions Clearing Concealer van Clinique

♥ Poeder

Als je na het aanbrengen van je foundation een beetje poeder wilt gebruiken om te zorgen dat de foundation beter blijft zitten en om een wat matter effect te creëeren, kies dan voor poeder met een gelige ondertoon. Ook dit kan ervoor zorgen dat de roodheid wat uit je huid wordt gefilterd. Als je het enkel gebruikt om de foundation te fixeren, kun je ook kiezen voor een witte poeder.

Misschien wil je nu nog wat exta vorm en schaduw in je gezicht maken met behulp van een bronzer. Je kunt dan het beste kiezen voor bronzers zonder glans, omdat deze nogal eens extra nadruk leggen op je puistjes, en die wilde je met die glans vast niet in de spotlights zetten...

poeder clinique poeder clinique

♥ Blush

Tenslotte kan je nog gebruik maken van een beetje blush, voor dat vrolijke, gezonde effect op je wangen. Ga niet direct voor de meest goedkope blush, maar kies iets dat vriendelijk is voor jouw kwetsbare huid. Kies wel voor een blush zonder glitter en glans. Denk trouwens niet dat je geen blush moet aanbrengen omdat je al rode puistjes hebt, want juist dat beetje blush kan je look meer vorm en gezondheid geven.

blush

♥ Blotting Papers

Wat ik als allerlaatste gezien heb van Nouska, zijn kleine papiertjes waarmee je tijdens de dag de vette plekjes op je huid wegkrijgt. Dit heet ook wel Blotting Papers. Je koopt deze in een klein doosje of blikje en je kunt ze eenvoudig in je tas meenemen. Ze absorberen het overschot aan vettigheid van je huid. Best handig, zeker net voor een fotomomentje.

 

♥ Gewoon puistjes

Tenslotte wil ik nog wel benadrukken dat het echt niet nodig is om je pukkels weg te werken met make-up. Ik heb dit vroeger ook nooit gedaan. Het hoorde er gewoon bij. Pukkels komen en gaan & rond je pubertijd komen ze helaas net want meer dan ze gaan.

blotting paper

Bron: BeautyHigh

Camoufleer jij jouw puistjes of vind je dat, net als ik vroeger, niet zo nodig?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Iris - Dinsdag 18 november 2014 11:21
haha ik probeer alles op zo onopvallend mogelijk te verbergen, met een klein beetje make-up of mijn haar er overheen! Ik zie heel vaak meisjes uit mijn klas die puistjes of wondjes proberen te verbergen met make-up, maar het daardoor juist benadrukken, nou dat wil ik dus absoluut voorkomen!
leuk artikel bedankt!
Fiona - Dinsdag 18 november 2014 12:00
Ik heb niet zo de neiging mijn puistjes te verstoppen, eigenlijk. Ik zie bij leeftijdsgenoten ook wat oneffenheden opduiken en vind het toch mooier dan meisjes met een giga-laag foundation :)
Maanmeisje - Dinsdag 18 november 2014 16:02
De laatste tijd gebruik ik alleen nog minerale foundation. Dat schijnt beter te zijn. Ik heb helaas heel veel last gehad van ontstekingen. Niet als puber, maar als twintiger. Nu heb ik er minder last van. Ook doordat ik regelmatig naar de huidtherapeut ga.
ā¤šŸ’© - Zondag 20 maart 2016 17:16
Ik heb een hele gevoelige huid en heb vaak last van puistjes, ik heb wel wat make up op ( ben 13) soms weet ik echt niet wat ik met mijn huid aan moetšŸ˜ž
Tips????
Anna - Donderdag 2 juni 2016 17:52
Ik vind het wel erg belangrijk om alles te verstoppen, maar foundation vind ik niks. daar raakt mijn huis alleen maar meer verstopt van. en omdat ik nogal zo'n persoon ben die niet te veel uit wil geven, ga ik voor een concealer van Essence. Je huid wordt licht bedekt. Nu heb ik er een die niet alle roodheid weghaalt, maar degene hier voor wel. + die had een matt finish. top!
Anouk - Dinsdag 18 december 2018 19:36
Moet je dan nog wat over die concealer heen doen of is alleen concealer genoeg?
Janice - Dinsdag 18 december 2018 19:34
Heb niet zo veel verstand van make up, maar is er ook 1 soort make up waarmee je het een beetje weg kan werken? Heb namelijk geen zin om er heel lang mee bezig te zijn.