Tips bij littekens door zelfbeschadiging

 

Iedereen heeft littekens, de een op haar knieën van het vele vallen vroeger op straat, de ander van een of meer operaties en er zijn mensen die littekens hebben als gevolg van zelfbeschadiging. In dat laatste geval vallen de littekens meestal een stuk meer op omdat ze vaak op één plek zitten, een bepaald patroon hebben en het er veel zijn. Het zijn geen littekens die eruit zien alsof je ze hebt opgelopen na een val. Veel mensen met littekens als gevolg van zelfbeschadiging hebben hier moeite mee. Laat je je littekens zien of verberg ze je? Een moeilijk dilemma waar niet echt een eenvoudig antwoord op is.

Wel kun je kijken naar hoe je je littekens het beste kunt verzorgen zodat de huid goed herstelt en ze in de toekomst wellicht steeds wat minder op zullen vallen. Dit hoef je niet voor een ander te doen, maar kan voor jezelf een fijn gevoel geven. Je zorgt dan immers op een positieve manier voor je lichaam, terwijl dat in moeilijke tijden heel anders is geweest. In deze blogs geef ik je een aantal tips.

Wondverzorging
Om te voorkomen dat wonden lelijke littekens worden, is wondverzorging natuurlijk een belangrijke eerste stap. Als een wond op een rustige en goede manier kan helen, heb je de meeste kans dat er een litteken ontstaat dat er relatief ''normaal'' uitziet. Heb je wonden, maak deze dan geregeld schoon en vraag om hulp als je denkt dat er meer nodig is dan een pleister of drukverband. Dat is soms eng en schaamtevol, maar je bewijst je lichaam hiermee een grote dienst. Dit niet doen kan je lichaam erg veel schade toebrengen, zowel op de korte als lange termijn.

Littekencrème
Als je huid eenmaal goed dicht is, dan kun je beginnen met het insmeren van de aangedane huid met littekencrème. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende soorten crèmes verkrijgbaar, in diverse prijsklassen. Littekencrème houdt de huid soepel en kan voorkomen dat je een stugge, verdikte, rode huid krijgt op de plek waar eerder een wond zat. De littekens gaan er natuurlijk niet mee weg maar een crème kan wel helpen de huid te herstellen. Littekencrèmes zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Bekende varianten zijn onder andere Calendulan en Biodermal.

Tatoeage
Door middel van een tatoeage kun je littekens verbergen. Hiermee gaan je littekens natuurlijk niet weg, maar je kunt ze wel voor een groot deel camoufleren. Voor sommige mensen is dit een fijne oplossing en geeft een tatoeage bovendien een stuk meer zelfvertrouwen, zeker als deze een speciale betekenis heeft. Niet elke huid met littekens is geschikt voor een tatoeage. Dit hangt onder andere af van de plek, het soort littekens en de conditie van de huid. Als je dit overweegt, is het dus goed om je van tevoren te laten informeren bij een tattooshop.

Plastische chirurgie
Dit kan zinvol zijn als je een opvallend litteken hebt. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je een wond hebt gehad die eigenlijk gehecht had moeten worden maar wat niet is gebeurd of doordat een wond niet goed is genezen, bijvoorbeeld als gevolg van een ontsteking. Je kunt hierdoor een esthetisch gezien minder mooi litteken oplopen. In sommige gevallen kan dit door een chirurgische ingreep hersteld worden. Het oude litteken wordt dan verwijderd en de nieuwe wond wordt netjes gerepareerd zodat deze goed kan herstellen en je dus een minder opvallend litteken over zult houden. Natuurlijk blijft het dan zichtbaar, maar het ziet er vaak een stuk netter uit.

Vitamine C
Hoewel dit natuurlijk geen speciale behandeling is voor littekens, kan vitamine C bijdragen aan het verminderen van je littekens. Vitamine C stimuleert namelijk de aanmaak van nieuwe huidcellen, wat je graag wil als je last hebt van littekens. Goed eten en drinken en hierbij zorgen dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt, is dus zeker geen overbodige luxe. Vitamine C vindt je onder andere in citrusvruchten, kiwi, zwarte bessen, aardappelen, tomaten, broccoli, kool, spinazie en spruitjes. 

Lasertherapie
Tegenwoordig kan er ook met lasertherapie een hoop bereikt worden op het gebied van littekens. Ook hierbij geldt dat de littekens niet helemaal zullen verdwijnen, maar steeds meer huidtherapeuten en huidklinieken bieden lasertherapie bij littekens aan. Afhankelijk van welk soort lasertherapie je krijgt, kan de conditie van de huid hiermee verbeterd worden en wordt de huid gestimuleerd om nieuw bindweefsel aan te maken. De littekens zullen hierdoor minder opvallend worden. 

Leren leven met...
Bovenstaande tips kunnen je helpen littekens te verminderen en ze in ieder geval minder zichtbaar te maken. Wel is het helaas zo dat littekens er niet mee weggaan. Met sommige littekens zul dus je min of meer moeten leren leven, hoe rot het ook klinkt. Die littekens zullen voor altijd bij je blijven, hoe oud je ook wordt. Dat is moeilijk, want dat betekent ook dat je altijd herinnerd zult worden aan een moeilijke periode in je leven. Tegelijkertijd ook een periode die je (hopelijk) hebt afgesloten en waar je nooit meer naar terug hoeft te gaan. Het accepteren van littekens gaat niet vanzelf en kan best een tijd nodig hebben. Je hoeft niet ineens blij te zijn met je littekens of trots te zijn op het feit dat je iets hebt overwonnen. Sommige mensen ervaren dat na een tijdje, maar anderen hebben dit juist helemaal niet. Belangrijk is dat je jezelf uiteindelijk helemaal kunt accepteren zoals je bent, ook met die littekens. 

Wat helpt of hielp jou bij littekens?

Fotografie: Ashley Webb

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Donderdag 1 december 2016 10:08
Ik gebruikte aloe vera gel van de tuinen, slakkencreme schijnt ook te werken. Verder probeer ik erg te stoppen met zb. Ik schrijf met stift/pen STOPP!! en een vlinder op de plekken waar ik het doe/deed zodat ik even een extra keer nadenk, of ik het wel nog een keer wil gaan doen..
meisje14 - Donderdag 1 december 2016 10:36
Ik gebruik niets, maar door de jaren heen zijn ze bij mij nog maar heel licht zichtbaar.
anoniem - Donderdag 1 december 2016 10:39
Ik schaam me diep maar moet ook bekennen dat ik al jaren in mijn( te dikke )bovenbenen knijp en erop stomp. Er zitten blauweplekken en bloeduitstortingen.
Ik heb een enorme zelfhaat als het om mijn lichaam gaat, en dan vooral die vreselijke benen!
Het liefst zou ik een mes pakken en die benen op maat willen snijden.
aleynaxdlv - Maandag 19 juni 2017 19:48
Ik snap je gevoel wel helemaal maar je moet sterk blijven, prik met een naaldje in een appel als je het ff ni meer ziet zitten of sla op je kussen of ga is gaan wandelen maar blijf sterk! ik geloof in je
Astrid - Donderdag 1 december 2016 10:46
Inmiddels ben ik vier jaar van zelfbeschadiging af! Omdat ik zo met die littekens zat, heb ik de mogelijkheid van plastische chirurgie onderzocht. Uiteindelijk ben ik dat traject ook ingegaan. Inmiddels al twee operaties gehad (laserbehandeling) en van de eerste behandeling zie je echt positief resultaat! Nu heb ik een egaal wit litteken ipv krassen. Blij mee. Het is echter wel een heel traject. Ben nu een jaar onderweg hiermee en moet als het goed is nog 1 operatie ondergaan volgend jaar (moet telkens een jaar tussen zitten). De operatie zelf is ook niet niks. 3,5 uur onder narcose... Maar goed, ik heb het ervoor over. Verder wordt bij mij alleen mijn arm vergoed en niet mijn benen (waar ik dus ook littekens heb). Iemand anders in mijn omgeving ging het na mijn succesverhaal ook onderzoeken, maar haar verzekeraar wilde het helemaal niet vergoeden... Dat is dus ook nog een puntje... Maar goed, voor mij voelt het goed. Als een hoofdstuk afsluiten. Bovendien is het ook voor mijn toekomstige werk prettiger dat ik gewoon in de zomer met korte mouwen kan gaan lopen.
Hermione - Donderdag 1 december 2016 10:48
Ik heb erg veel moeite met mijn heftige littekens. Ik ben al eens bij een plastisch chirurg geweest om me te laten informeren en ik wil nog steeds een traject starten om ze een voor een te behandelen, maar ik wil dat doen als ik wat stabieler ben omdat het een moeilijke periode zal worden. Voor nu probeer ik ze vooral te negeren. Gelukkig zijn ze niet voor anderen zichtbaar. Ik kan wel zeggen dat ik inmiddels bijna tweeënhalf jaar gestopt ben met het maken van littekens en ik doe er alles aan om er niet meer in terug te vallen. Ik heb al zoveel spijt.
meisje14 - Donderdag 1 december 2016 10:56
@ anoniem

Beetje heftig, je laatste zin.
even anoniem - Donderdag 1 december 2016 17:33
vind idd bericht van @anoniem ook niet helemaal netjes aan het eind. Misschien dat een moderator even wat kan wijzigen.
Denk wel dat je het heel eerlijk hebt geschreven anoniem. Helaas voelen we ons maar al te vaak zo en vanuit je emotie zet je dit soort dingen neer.
Ik hoop dat je hulp hebt voor je problemen want geloof mij, als je eenmaal van begint met AM is het zo moeilijk om te stoppen. Het is nu misschien nog relatief onschuldig (want ook stompen en knijpen is niet goed) en laat nog geen blijvende littekens na, als je een andere manier toe gaat passen gebeurt dit wel.
Nu is het nog zo moeilijk om voor te stellen maar als je ouder bent baal je zo van je littekens. Denk maar eens aan een sollicitatie in de zomer, hoe reageren schoonouders, hoe reageren je kinderen.

wat ik zelf probeer is mocht het wel mis gaan de schade zo beperkt mogelijk te houden. Wond zo oppervlakkig mogelijk, niet aan korstjes krabben zodat er zo min mogelijk witte vlekken ontstaan. En verder proberen het niet te doen.

Framblijx - Donderdag 1 december 2016 17:49
Ik heb een soort olie die speciaal voor littekens is, die werkte bij mij supergoed!
sientje - Vrijdag 2 december 2016 12:24
Ik heb ooit bio oil gebruik de rode littekens werden sneller Witt dus dit hielp wel.
Mirjam - Vrijdag 2 december 2016 14:16
Ik was vorig jaar op fietsvakantie in een t-shirt dus met blote armen en kwam ook zo aan op de camping. Toen ik mijn tentje aan het opzetten was kwam er een jochie van een jaar of 9 naar me toe en begon gezellig met me te kletsen. Na een poosje merkte hij ineens de littekens op mijn armen op en vroeg hij enigszins geschrokken wat er gebeurd was. Ik antwoordde dat ik me (niet meZELF) pijn had gedaan. Waarop hij alleen maar "oh" zei. En vervolgens "dan had je vast bijna je arm gebroken!" om daarna weer verder te gaan met bellenblazen. Ik vond het zo bijzonder hoe makkelijk hij er mee omging! Natuurlijk is dat kinderlijke onschuldigheid en zal hij als hij ouder is en er vaker iets van hoort wellicht nog eens aan dat moment terugdenken maar ik zou wensen dat iedereen er zo mee om zou gaan. En eigenlijk in allereerste plaats ikzelf....
Lies - Vrijdag 2 december 2016 16:04
Ik heb speciale verbanden om aan mn armen te doen tegen de littekens. Maar omdat ik nog steeds automutileer en vaak gehecht moet worden kunnen ze niet echt hun werk doen. Ik wil misschien later wel plastische chirurgie laten doen. Maar voor nu heb ik eigenlijk niks ertegen. Alleen olie en zalfjes om het niet te laten uitdrogen.
*EE* - Zondag 4 december 2016 09:38
Ik heb slechts drie duidelijk zichtbare littekens, maar dat hoeft van mij niet weg of verborgen worden. Het hoort bij mij en ik ben ervan gaan houden. Voor mij is het een herinnering aan een moment waarop ik heel even rust had, een heel waardevol moment, en het is een bewijs dat ik een vreselijk zware periode heb overleefd. Ik had ook het leven kunnen opgeven maar in plaats daarvan heb ik gevochten en heb ik tot nu toe alleen wat littekens opgelopen. Het bewijst mijn kracht. Daarnaast is het voor mij ook een belangrijk waarschuwingssignaal. Als ik naar mijn arm kijk besef ik mij dat ik toen te ver was gegaan en dat ik het niet nog een keer zover moet laten komen. Het helpt mij om mezelf af te remmen.
Girl - Donderdag 16 januari 2020 22:39
Ik heb een tijdje las gehad van zelf beschadeging. Toen mijn vriendinnen erachter kwamen ben ik gestopt. De littekens maakten me erg onzeker en ik schaamde me ervoor. Ik was verbaast toen ik erachter kwam dat ze zo moeilijk tot niet weg ging. Ik kan me nog goed herrinneren:"als ik dat dad geweten, had ik wel geprobeerd mijn woede en pijn op iets anders gestort"
Ik probeer met de littekens te leven. Toen ik vorige week met een korte mouwen shirt (met foundation over de littekens) naar dansen ging voelde dat als een overwinning. Soms heb ik drangen om mezelf weer pijn te doen, maar dan denk ik aan hoe goed het voelde om met een kort shirt naar dansen te gaan, en hoe ik me weee even "normaal" voelde. Het is voor mij de stress en angst dat iemand erachter komt het niet waard. I
Daarom probeer ik me ook in te houden. Ik ben trots op mezelf. Ik ga verder in het leven en ik probeer de littekens me niet in die nare periode te houden. Ik ben meer dan een meisje met problemen. Ik ben zo veel meer dan een meisje met littekens. De littekns zouden niet moeten bepalen wie ik ben en hoe mijn toekomst euit ziet. Ze zijn maar een klein deel van mij, die nu (hopelijk) in het verleden ligt.
D - Donderdag 23 april 2020 17:21
Hallo! Ik had je berichtje gelezen en ik wilde even zeggen dat ik erg trots op je ben ! Ik ben zelf ook een meisje van een redelijk jonge leeftijd die haar armen helemaal onder heeft zitten en ze gaan niet weg en ik zou niet durven met kleding stukken die mijn armen blootstellen over straat te gaan ik heb er achter ook spijt van.. ik kan niet meer de kleding dragen die ik leuk vind want ik voel mij er heel onzeker en oncomfortabel in. Zelf ben ik ook al een hele lange tijd gestopt maar die littekens zitten er en zijn goed zichtbaar..! Ik wil alleen zeggen dat ik heel trots op je ben en zoals ik hier lees dat een heel sterk meisje bent! Je hebt mij best geïnspireerd met dit bericht en meid ik meen het, ik wens je het aller allerbeste toe in je leven want jij bent het waard !
16 jaar.. - Dinsdag 3 maart 2020 00:34
Hi allemaal, ik ben zelf door een lastige tijd gegaan, ik heb wonden gehad die eigenlijk gehecht zouden kunnen worden maar omdat mijn familie hier niet van wist is dit nooit gebeurd. Ik heb ze altijd zelf laten helen, in de loop van de tijd ben ik er achter gekomen dat de littekens nooit weg zullen gaan. Vorig jaar zomer heb ik met armbanden gelopen.. nu dit jaar weet ik eigenlijk niet wat ik moet, ik ga dit jaar op vakantie met me ouders(die hebben me arm nog nooit gezien of nou me vader weet dit helemaal niet) me moeder wist/weet er van maar ik denk dat zei denkt dat ze al weg zijn.. helaas is het voor mij geen keuze om dit tegen mijn moeder te zeggen vanwege eerdere problemen die gekomen zijn door dit.
Maarja ik ga dit jaar dus op vakantie en we hebben natuurlijk nog de hete zomer en ik weet gewoon echt niet wat ik moet.. niemand kent mij met littekens.. Ik kan niet in een keer ze laten zien daar komen teveel problemen van.. Ik zie echt geen oplossende optie meer. Ik weet het gewoon niet meer.
(Der is vroeger altijd iemand geweest die mij hier mee hielp.. de enigste die dit wist.. maar helaas blijven mensen niet het zelfde en kunnen ze je uit het niets laten stikken dus dan maar niemand meer vertrouwen toch..?)
Helaas is dit mijn situatie waar ik in leef en waar niemand van af weet.
Romy - Woensdag 8 december 2021 21:14
Laat antwoord op je bericht. Hopelijk is je vakantie nog goed gekomen. Ik ben een stuk ouder en mutileer ook. Ik ken de schaamte naar de buitenwereld. Het wringen in bochten om te verbergen. Ook het wantrouwen of realiteit naar mensen die je denkt te kunnen vertrouwen. Het blijft een strijd. Ik wens je veel sterkte.
ano - Zondag 23 augustus 2020 12:08
hey

je kan ook een tubigrip gebruiken voor het te bedekken. Het is ene soort van stof die je zelf in de maat kan knippen en zo het op je arm doen als een soort van mauw die je draagt. Misschien is dit een idee?
anoniem - Donderdag 10 juni 2021 23:15
hey allemaal ik heb hele zware tijden achter mijn rug en nogsteeds het is nu zomer warm tijd voor korte mouwen jurkjes korte broekjes, ik ga/durf nu niet naar buiten omdat ik voor mijn littekens schaam (zelf beschadiging) ze zijn nog best heel erg zien baar en ik wil er graag vanaf al jullie tips zijn welkom! 💕