De locatie van je pukkels en betekenis

 

Vroeger had ik enorm veel puistjes, mijn hele voorhoofd zat er vol mee. Gelukkig vond ik dat vroeger niet heel erg, maar ik ken genoeg mensen die hier wel heel veel moeite mee hebben. Mijn vriendin durfde vroeger bijvoorbeeld nauwelijks het huis meer uit en smeerde haar gezicht vol met foundation om de pukkels te bedekken. De ene week had ik veel meer last van pukkels dan de andere week. Hoe dit kwam, was me onduidelijk. Natuurlijk werd er weleens geopperd dat het kwam doordat mijn kussensloop niet schoon was of doordat ik te veel chocolade at. Maar wat nu daadwerkelijk de oorzaak van mijn pukkels was, wist ik niet. Toen ik deze week een artikel vond met mogelijke oorzaken varierend naar locatie op je gezicht, vond ik dat erg interessant. Of het klopt is natuurlijk een tweede, maar ik deel het sowieso graag met jullie.

Ook vandaag de dag heb ik helaas nog een beetje last van pukkels, maar gelukkig veel minder dan vroeger. Rond mijn menstruatie heb ik altijd wat meer pukkels, met name op mijn kin. Toen ik in het artikel wat ik vond ook zag staan dat pukkels rond de kin te maken hebben met hormonen was ik blij verrast. De locatie van je pukkels heeft dus écht een betekenis en oorzaak! Onderstaand lees je meer over de verschillende locaties van pukkels en hun betekenis.

joyce

Foto: Joyce Everink

Locatie 1 & 2: Jouw spijsverteringsstelsel - de aanwezigheid van pukkels op je voorhoofd kunnen te maken hebben met wat je eet. Misschien eet je veel verwerkte producten of junk food. Wanneer je echt middenin je puberteit zit en je hele voorhoofd onder zit, heeft dit natuurlijk niet per se te maken met wat je eet. Sowieso kan het aan andere dingen liggen dan aan je voeding, pin jezelf hier dus niet op vast! Ik at ook gewoon gezond en had toch talloze pukkels.

Locatie 3: Jouw lever - Heb je veel pukkels in het midden van je voorhoofd, net boven je neus, dan kan dit te maken hebben met je de hoeveelheid alcohol doe je drinkt. Is dit wat aan de vele kant, probeer dit dan wat te minderen. Daarnaast kan (hoeft dus niet!) het komen door veel vet eten of veel zuivelproducten. Dit is tevens de plek waar voedsel allergieen zich vaak als eerste laten zien. Onderzoek dit dus ook eens als je veel last hebt van pukkels op deze plek. Voldoende rust en daglicht kan mogelijk ook bijdragen aan een afname van deze pukkels.

Locatie 4 & 5: Nieren - Pukkels en andere problemen zoals donkere kringen rond je ogen, kunnen te maken hebben met een tekort aan vocht. Het wordt dus tijd om meer te drinken!

Locatie 6: Hart - Pukkels op je neus kunnen te maken hebben met je bloeddruk en met jouw vitamine B gehalte. Je kan proberen wat minder gekruid eten en vlees te nemen. Ga wat meer naar buiten voor frisse lucht en rust. Omdat dit ook een plek is met doorlaatbare poriën, is het goed om te checken of je wel de juiste en niet verlopen make-up gebruikt.

Locatie 7 & 8: Nieren - Ook voor de locaties bij je oren geldt: meer drinken! En met meer drinken bedoel ik natuurlijk niet meer koffie en alcohol.

Locatie 9 & 10: Luchtwegen - Veel pukkels op je wangen kan te maken hebben met roken of met allergiëen. Heb je hier beiden geen last van, zorg er dan voor dat je lichaam niet oververhit raakt door het gebruik van meer verkoelend eten en door meer de frisse lucht op te zoeken. Neem niet te veel vlees, zuivel en alcohol. Tenslotte iets dat niets te maken heeft met voeding: Als je telefoneert met je mobiel tegen je oor, maak je telefoon dan regelmatig schooN, anders wordt het een broedplaats voor bacteriën!

Locatie 11 & 12: Hormonen - Pukkels rechts en links op je kin kunnen te maken hebben met jouw hormoonhuishouding of met een grote hoeveelheid stress. Beiden zijn soms onvermijdelijk, maar je kan het wel iets verminderen door voldoende rust te nemen en voldoende te drinken.

Locatie 13: Maag - Veel puistjes op je kin kan te maken hebben met de hoeveelheid vezels die je eet. Dit kan, het hoeft nogmaals dus niet per se het geval te zijn. Het kan ook door andere dingen komen.

Locatie 14: Ziekte - Pukkels op je nek kan te maken hebben met het feit dat je lichaam hard vecht tegen bacteriën om ziek worden te voorkomen. Geef jezelf voldoende rust en drink voldoende water.

De volgende keer dat er pukkels in je gezicht oppoppen kan je misschien eens onderzoeken of het iets met bovenstaande punten te maken kan hebben. Maar nogmaals, zoals ik al in de inleiding schreef, ik weet niet wat kloppend en niet kloppend is van bovenstaande, dus neem het niet té serieus.

Weet jij de oorzaak van jouw pukkels?
En op welke plek heb jij meestal pukkels?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

RosieV - Woensdag 16 juli 2014 10:06
Ik heb ze overal maar niet heel erg ofzo.
R. - Woensdag 16 juli 2014 10:07
Ik heb niet veel pukkels, maar als ik ze heb zitten ze op plek 11 & 12, plek 13 en op een nummerloze plek: rond m'n mond.
Het zou wel grappig zijn als het klopt, want de beschrijving bij beide is op zich wel van toepassing.
M - Woensdag 16 juli 2014 10:12
Nou ik eet dus te ongezond en te vet
tears88 - Woensdag 16 juli 2014 10:16
fijn heb altijd last van 12 en 13.....
en dat klopt ook wel!!!
last van hormomen en stress ( pas bevallen en stress heb k altijd)
en 13. ... is dat dan je te veel of te weinig vezels eet?!
Diantha - Woensdag 16 juli 2014 10:31
Brace yourselves, zeikende mensen die zeuren over dat dit ze triggert are coming...
Lynn - Woensdag 16 juli 2014 11:00
Nee, alleen een zeurend mensje die de geloofwaardigheid zeer in twijfel trekt.
ArcanaSilva - Woensdag 16 juli 2014 11:04
Die hormonen kloppen zeker wel, haha. Ik eet tegenwoordig heel gezond, dus het klopt dat die rond 1 & 2 echt een stuk minder zijn geworden. Wat een leuke blog!
E. - Woensdag 16 juli 2014 11:26
Ik heb vaak op locatie 13 maar ik eet best veel volkoren brood, gezonde tussendoortjes, fruit, etc. Dus het komt waarschijnlijk niet door te weining vezels :). Wel een interresant blog! Ik wist niet dat de plekken van pukkels veschillende redenen hadden. Leuk om te lezen!
Fleurtje - Woensdag 16 juli 2014 11:40
Wat is de bron van dit artikel?
Quirine - Woensdag 16 juli 2014 12:10
Heel toevallig heb ik er nu eentje op plek 7 zitten, en het klopt inderdaad dat ik de afgelopen dagen niet veel gedronken heb in vergelijking met wat ik normaal drink!

Nooit geweten dat elke plek een eigen functie heeft. ;-)
Kim - Woensdag 16 juli 2014 12:16
Ik heb ze wel eens op plek 3, 11, 12 en 13. Ik denk dat wat meer slapen misschien wel echt zou werken maar meer slapen is steeds makkelijker gezegd dan gedaan...
Maanmeisje - Woensdag 16 juli 2014 12:16
Interessant om te weten!
sim - Woensdag 16 juli 2014 12:58
Ik moet minder alcohol drinken dan denk ik haha..
Puoli - Woensdag 16 juli 2014 12:59
3 en 6 vooral. Maar ik vraag me af in hoeverre dit wel degelijk klopt. Wel een goede input, dat wel. :)
Nikki - Woensdag 16 juli 2014 15:11
Wat interessant en het klopt aardig ook!
Manon - Woensdag 16 juli 2014 15:59
Ik wil niet moeilijk doen maar er staat een foutje bij locatie 9 & 10.

Xx - Woensdag 16 juli 2014 19:17
En onder je neus dan?
Sharon - Woensdag 16 juli 2014 20:09
ik drink inderdaad te weinig. Vooral in mijn diepstepunten bij een eetstoornis durfde ik geen water te drinken, omdat ik dacht dat er miss ook calorieƫn in konden zitten. Natuurlijk onzin! Sindsdien heb ik op punt 4,5,7&8 regelmatig een hoop puisten. Niet extreem veel, maar altijd op die plekken. Nooit op andere plekken.
*** - Woensdag 16 juli 2014 21:58
Bij mij vooral opmijn voorhoofd en dat tijdens examenperiodes! De enige reden die ik daaraan kan geven: omdat ik dan zit te leren en met mijn handen mijn voorhoofd ondersteun waardoor ik er onbewust continu over wrijf en mijn huid vettig wordt.
Jelle - Donderdag 17 juli 2014 02:15
onder je neus dan? En op je rug? Net onder je nek?
Directioner - Donderdag 17 juli 2014 09:47
Ik heb vaak puisten tussen mijn wenkbrauwen, en het klopt wel want ik eet en drink veel zuivelproducten!
T. - Donderdag 17 juli 2014 13:53
Oh jee, als ik m'n pukkels moet geloven sta ik met 1 voet in het graf :)
Iheartit - Donderdag 17 juli 2014 19:44
Voor je maag (plek 13), is dat dan een teveel of een tekort aan vezels?
Iheartit - Donderdag 17 juli 2014 19:44
Voor je maag (plek 13), is dat dan een teveel of een tekort aan vezels?
S. - Maandag 6 oktober 2014 18:20
Hoe zit het met de neusvleugel, dus iets ernaast en niet midden op de neus?
Peter Smit - Zaterdag 25 oktober 2014 22:17
melden*
boembadeclown - Zaterdag 25 juli 2015 01:24
Als je hele hardnekkige acne hebt ga dan een keer langs bij een dermatoloog (dokter gespecialiseerd in de huid)

Vraag om vitamine A en prednison (vraag ook of je de prednison kan af bouwen,)
Bijvoorbeeld:
2 weken prednison 20 mg
2 weken prednison 15 mg
2 weken prednison 10 mg

De vitamine A tabletten hebben wel bijwerkingen zo als haar uitval, vergrote kans op bloedneus, droge lippen, droge ogen, spierpijn etc, overige bijwerkingen kan je vinden gewoon op google. Hopelijk hebben ook jullie hier iets aan. :)
Jenna - Woensdag 30 september 2015 22:19
Ik heb voor al 3 maar ik drink nooit aclohol ben 14 jaar
Het kan misschien wel zijn door te vet eten en wat te weing rust klop ook alleen als ik vraag aan mn moeder vpor gezonde voeding lacht ze met vaak uit:(
Xxnvbxx - Zondag 18 oktober 2015 22:12
Ik heb vooral puisten in mijn gezicht en dan met name op mijn hele voorhoofd en kin. Ik heb ook vooral na feestjes waar ik gedronken heb dat er puisten komen tussen m'n wenkbrauwen (ookal ben ik 15 :p) maar ik zou graag willen weten hoe ik zo snel mogelijk van puisten af kan komen want ik word er gek van en schaam me er echt voor..
Hooihoi - Zondag 25 oktober 2015 09:15
Omg dat is joyce op die fotošŸ˜šŸ˜
shipsss - Zondag 28 februari 2016 15:18
ik heb puistjes over mijn hele gezicht. Behalve op plek 7,8 en 14. What dafuq kan ik doen?? nix werkt. =C
Mina - Woensdag 2 maart 2016 01:38
Ik heb veel pukkels/puistjes op me voorhoofd en in me nek.. Ook een beetje op mijn borsten en ik ga nu proberen te stoppen voor een maand met vettigheid. Succes all.
milan - Woensdag 15 juni 2016 16:10
Ja wat als je ook op je het ook net onder je nek hebt
sacha - Maandag 18 juli 2016 19:28
Ik ben laatst gestopt met de pil dus 11 en 12 kan wel kloppen. Hormoonhuishouding moet weer in balans komen. Maar wat kan ik hieraan doen.
t95 - Zondag 16 oktober 2016 23:16
Ik ben 21 en ik heb puisten op plek nummer 2. Ik eet fruit minstens 2x per dag. Ik drink minstens 2 liter water per dag en ik heb al maanden geen chips op en al jaren geen chocola. HOE kan dit?
---- - Dinsdag 20 november 2018 21:06
Ik heb heel vaak op plek 3 (tussen m'n wenkbrauwen) een dikke puist die ook lang blijft en later altijd weer op dezelfde plek terug komt, maar ik ben 12 en drink dus nog geen alcohol...?
Onbekend - Zaterdag 29 december 2018 20:54
Ik heb te veel puisten onder mijn kin, wangen en voorhoofd. Dat is geen probleem ofz, want ik weet dat het bij de puberteit hoort. Alleen het jeukt gewoon enorm.
Wat kan ik er aan doen?
uh - Zondag 5 mei 2019 13:19
Uhhhmm, dit is niet bewezen. En ook niet waar....