Onzeker door puistjes

 

In de puberteit hebben veel tieners last van puistjes. De een wat meer dan de ander, maar vrijwel niemand ontkomt er aan. Puistjes kunnen je erg onzeker maken en helaas vertelt niemand je dat die zogenaamde jeugdpuistjes niet spontaan verdwijnen als je achttien wordt. Inmiddels ben ik 24 en heb ik er nog steeds last van. Met name toen ik op de middelbare school zat, maakte het me erg onzeker en had het een negatieve invloed op mijn zelfbeeld. Gelukkig kan ik daar nu beter mee omgaan.


Bron

Op de middelbare school waren er altijd meiden die bijna geen last leken te hebben van puistjes of andere onzuiverheden. Ook waren er meiden die het op de een of andere manier perfect weg wisten te werken met make-up. Ik daarentegen, liep voor mijn gevoel een week lang met een mega rode pukkel op mijn hoofd en als die dan eindelijk weg was, dan was de volgende alweer in aantocht. Stiekem probeerde ik dit weleens te camoufleren met de poeder uit mijn moeders toilettas, maar dit maakte helaas weinig verschil.

Hoewel een onzuivere huid, puistjes, acne, pukkels of hoe je het ook wil noemen, een beetje hoort bij de puberteit en wellicht ook iets daarna, kan het behoorlijk veel doen met je zelfbeeld. Ik weet van mezelf dat ik me er vaak voor schaamde en me vergeleek met mensen die hier een stuk minder last van hadden. Ik zat telkens aan de puistjes omdat ik ze weg wilde hebben, maar hierdoor maakte ik mijn huid juist stuk en kreeg ik wondjes die uiteindelijk littekens werden. Ik legde de focus zo erg op een heel klein stukje huid omdat ik bang was dat iedereen daar net zo erg op zou letten als ik dat deed.

In werkelijkheid waren de mensen in mijn omgeving hier een stuk minder mee bezig. De meiden op school waren net zo onzeker en iedereen lette vooral op zichzelf. Terwijl ik krampachtig met mijn haren die ene puist probeerde te bedekken, had een vriendin een gat in haar wenkbrauw omdat ze voor het eerst had geprobeerd haar wenkbrauwen te epileren. Een andere vriendinnen liep er bij als een clown omdat ze dacht dat het hip was om blush te gebruiken, héél veel blush. Iedereen was met zijn of haar uiterlijk bezig en niet met dat van een ander, niet zoals ik met die ene puist van mij bezig was in ieder geval.


Bron

Inmiddels heb ik helaas nog steeds wel last van puistjes, maar maakt het me niet meer zo onzeker als vroeger. Ik probeer goed voor mezelf te zorgen, onder andere door gezond te eten omdat een gezonde huid immers ook van binnenuit komt. In periodes dat ik wat ongezonder eet, merk ik namelijk dat ik wat meer last krijg van onzuiverheden. Daarnaast reinig ik mijn huid goed door het 's ochtends en 's avonds te wassen met een fash wash.

Je huid reinigen kun je natuurlijk op verschillende manieren doen. Als eerste is het belangrijk dat je iedere dag de make-up van je gezicht weghaalt. Daarnaast is er speciale gezichtsverzorging gericht op de onzuivere huid. Ik gebruik bijvoorbeeld altijd de Tea Tree lijn van de Body Shop. Voor mij werkt dit goed en ik vind het fijn gevoel als ik 's avonds naar bed ga met een schoon gezicht en het 's ochtend ook weer even goed kan wassen met een face wash. Ik heb hier ook nog een lotion en creme van die ik bijna iedere dag gebruik.

Als ik me erg onzeker voel gebruik ik een beetje concealer om rode plekjes weg te werken, maar ik heb geen zin meer om elke dag heel lang voor de spiegel te staan. Hoe meer ik er mee bezig ben en op ga letten, hoe onzekerder ik word en daar word ik helemaal niet gelukkig van. Niemand heeft een perfecte huid, het verschil is enkel dat je er bij een ander veel minder op let. Mijn ervaring is dat als je dit bij jezelf ook wat minder doet, het ook direct wat minder erg is.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

cynthiaxd - Vrijdag 25 september 2015 11:35
Mooi blog ! Dankje
Vlinder - Vrijdag 25 september 2015 12:57
Precies iets waar ik op dit moment mee zit. Ik ben 23 en heb redelijk veel last van puistjes waar ik helaas niet vanaf kan blijven. Ik gebruikte ook de tea tree maar dan van Kruidvat. Helaas heb ik het idee dat het erger wordt waardoor ik toch maar over ben gegaan op alleen water.
Miranda - Vrijdag 25 september 2015 15:00
Inmiddels ben ik 22 jaar en ik heb ook nog steeds last van een onzuivere huid. Ik ben er wel achter gekomen dat het voornamelijk met hormonen te maken heeft en wat betreft mijn voeding. Toch ontkom ik er niet aan en ook ik heb het al sinds mijn puberteit. Inmiddels kan ik er ook beter mee omgaan , maar in het verleden vond ik het ook vreselijk. Gelukkig heb ik het ook niet meer zo heftig , maar vooral bij mijn kaaklijn heb ik snel last van acne.
Jillie - Vrijdag 25 september 2015 16:25
Hmmm, als puber had ik ze wel, maar dit jaar brak de strijd pas echt los.
Op dit moment weer aardig toonbaar, maar wel na heftige middelen in de strijd gegooid te hebben. Met gevolg dat ik nu een enorm droge huid heb, wat ook niet charmant is, maar alles beter dan al die puistjes.
En Tea Tree, mijn dermatoloog zei juist dat het dat bij mij erger had gemaakt. Was te heftig voor mijn huid... Dus voorzichtig mee zijn!! Benzoylperoxide werkt echt heel goed (met bijwerking droge huid, dat wel). Of Differin, is iets minder heftig, schijnt ook te werken.
Dalin - Woensdag 12 april 2017 21:05
Ik heb best heel veel last van puistjes mijn hele neus enz zit onder echt vervelend want ik was mijn gezicht 2 keer per dag.. šŸ˜­šŸ˜«
kees - Woensdag 15 november 2017 20:32
dat is heel vervelend ik leef met je mee
kees - Woensdag 15 november 2017 20:31
op welke leeftijd stopt het eigenlijk?