Aankomen door stoppen met roken

 

In de tijd dat ik een eetstoornis had rookte ik. Dit had niet een directe link met elkaar, maar stoppen met roken vond ik wel lastig mede dankzij mijn eetstoornis, want wat nou als ik aan zou komen wanneer ik zou stoppen met roken?! Inmiddels ben ik al heel wat jaren gestopt met roken. Ben ik in die tijd aangekomen en hoe werkt dat nou eigenlijk? Is het een reële angst en kan je afvallen door te beginnen met roken? Levert stoppen met roken niet te veel stress op en is het niet juist een belangrijke vorm van ontspanning in zware tijden? Daarover vertel ik meer in deze blog.

Eerlijk is eerlijk. Ooit ben ik begonnen met roken, omdat ik dacht dat dat stoer was. Ik was toen nog best wel jong. Gelukkig ben ik daar al een heel aantal jaar mee gestopt. Eigenlijk ging dat een beetje gelijktijdig met het herstellen van mijn eetstoornis. Ik voelde de behoefte om op meerdere gebieden in mijn leven gezonder te worden. Al eerder had ik gedacht aan stoppen met roken, maar toen was het (naast de nicotine verslaving) ook de eetstoornis die dit niet een al te best plan vond, want van stoppen met roken kom je toch aan?

Hoe zit het met die stofwisseling?

Het is inderdaad waar dat het roken van sigaretten je stofwisseling versnelt. Wanneer je stopt met roken zal je stofwisseling weer wat langzamer gaan werken. Voor m'n eetstoornis een logische keuze om wel te blijven roken of misschien zelfs te starten met roken als ik dat nog niet deed. Goed idee? Nee. Volgens Gezondheidsnet is het eigenlijk verwaarloosbaar hoeveel meer kcal je verbrandt met het roken van een sigaret. Je zal er nauwelijks van afvallen, maar daar tegenover staat wel dat je er ontzettend ziek van kan worden. Beginnen met roken, omdat je denkt dat je dan af kan vallen, heeft daarom helemaal geen zin. 

Daarnaast heeft de snelheid van je stofwisseling wel met meer factoren te maken dan slechts of je wel of niet rookt. Denk bijvoorbeeld aan de regelmatigheid van je dieet, hoe je slaapt, hoeveel je beweegt of bepaalde medicatie, maar sowieso verschilt het metabolisme van nature al per persoon. Vandaar ook dat wij niet allemaal hetzelfde eten en dat dat oké is. Wanneer je herstellende bent van een eetstoornis ga je uit van de basislijst, omdat dit een mooi gemiddelde is en een basis voor structuur. Je zal zien dat wanneer je meer op gevoel gaat leren eten het voor jou toch een beetje anders kan zijn.

Aankomen als je stopt met roken

Je hoort wel eens dat mensen vertellen aangekomen te zijn wanneer ze gestopt zijn met roken. In theorie zou de stofwisseling daar een rol in kunnen spelen, maar een andere en heel belangrijke factor is dat je vaak ziet dat mensen die stoppen meer gaan snoepen om hun nicotine-verslaving te compenseren. Daarnaast kan het ook zijn dat je meer gaat eten, omdat je meer gaat genieten van eten. Je kan namelijk beter proeven en ruiken als je stopt met roken.

Zelf ben ik niet aangekomen toen ik stopte met roken. Althans, niet zo ver ik weet en omdat mijn eetstoornis nog niet zó ver van mij afstond had ik dat vast wel geweten als het wel zo was. Veel mensen die stoppen met roken nemen het besluit om over het algemeen gezonder te gaan leven. Je gaat je een stuk fitter voelen, waardoor je misschien ook wel wat meer gaat bewegen. Dat je beter gaat proeven en ruiken kan er naast dat je meer trek in eten krijgt juist ook voor zorgen dat je eerder voldaan bent en meer kan genieten.

Het is dus heel persoonsgebonden of je wel of niet aankomt wanneer je stopt met roken. Het is namelijk van zo veel dingen afhankelijk. Ook van hoeveel en hoelang je hebt gerookt. Laat het feit of je wel of niet aankomt je dus niet ervan weerhouden om te stoppen met roken. Bovendien is het zo dat, al kom je wel aan, je lichaam ook weer opnieuw opzoek gaat naar de balans en dat dat gewicht er ook weer af kan. Mocht dat nodig zijn. Hoe het ook zij, op de lange termijn heb je er veel aan om te stoppen met roken. Zelfs al brengt dat op korte termijn eventueel ongemak met zich mee. 

Risico's van roken

Het roken van sigaretten is niet zonder risico. Het heeft namelijk een heel negatief effect op je gezondheid. Er zitten wel 4000 chemische stoffen in sigaretten waarvan er 40 kankerverwekkend zijn waaronder: nicotine, koolmonoxide en teer. Stoffen als deze kunnen leiden tot: bronchitis, longkanker, keelkanker, slokdarmkanker, slechte conditie, aderverkalking, hartklachten, hersteninfarct, hersenbloedingen, een verhoogde bloeddruk en verslaving.

Daarnaast versnelt roken verouderingsproces. Je krijgt meer rimpels, een grauwe huid en dof haar. Ook op sociaal gebied is het vervelend om te roken. De maatschappij wordt steeds onvriendelijker voor rokers en bovendien ruiken je huis en kleding niet meer zo fris. Tot slot kost het gewoon ontzettend veel geld en gaat het ook steeds duurder worden.

Stress zonder sigaret

Natuurlijk is het helemaal aan jou wat je met je leven doet. Ik kan me ook voorstellen dat wanneer je al rookt en midden in een eetstoornis zit je de extra stress van stoppen met roken er even niet bij kan hebben. Als roken op cruciale momenten jou er even doorheen kan helpen is het misschien een noodzakelijk kwaad en moet het stoppen even wachten totdat jij je wat sterker voelt.

Aan de andere kant is er ook een link te vinden tussen het roken van sigaretten en depressies. Hier is al eerder een artikel op Proud over verschenen. Het is echter wel een heel ingewikkelde link waarbij je je kan afvragen of mensen roken omdat ze depressief zijn of dat mensen depressief worden omdat ze roken. Natuurlijk dragen daar veel meer risicofactoren aan bij, maar in beide stellingen zit een kern van waarheid.

Het is in ieder geval niet zo dat stoppen met roken een depressie verergert. Sterker nog, de kans is groot dat de stemming op de duur verbetert, maar daarvoor moet je wel eerst door alle afkickverschijnselen heen wat het verhaal dan weer zo lastig maakt. Echter kan je hier na 2 á 4 weken weer vanaf zijn. Het is een afweging die je zelf moet maken, maar ik hoop in ieder geval wat informatie verschaft te hebben waar je wellicht iets mee kan!

Liefs,
Irene

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maya - Zondag 8 september 2019 22:53
Ik ben meestal de enige niet-roker in een kliniek...
Maria - Maandag 9 september 2019 15:02
Je zou ook moeten weten waardoor die veranderde stofwisseling komt. In elk geval deels doordat het cadmium de werking van zink vermindert, wat weer invloed heeft op de schildklier. Stoppen is stap één maar ontgiften, ontzuren en zorgen voor extra voedingsstoffen zou stap twee moeten zijn.
F - Maandag 9 september 2019 19:21
Buiten alle gezondheidsrisico's zorgt roken ook voor een slechte huid, meer rimpels, slechte tanden etc.

Dus dat lijkt mij ook niet prettig, wat heb je aan een slank lijf als je er tot jaar ouder uitziet, ook niet zoveel lijkt mij...