Ingredienten in verzorgingsproducten

 

Als ik naar het etiket kijk van een eenvoudige crème, dan zie ik meestal een ellenlange lijst aan ingrediënten staan. Veel van die ingrediënten zitten in meerdere verzorgings- en beautyproducten, maar wat ze betekenen en waarom ze in mijn crème zitten, heb ik eigenlijk nooit geweten. Toch is het wel fijn om te weten wat je nu eigenlijk vrijwel iedere dag op je gezicht smeert. Onlangs kwam ik op een andere website tegen wat veel van deze ingrediënten nu eigenlijk betekenen en omdat ik dit zelf wel heel handig vond, leek het me leuk om tien van deze veelvoorkomende ingrediënten en de betekenis hiervan te delen.


Bron

Parabenen
Dit zijn conserveringsmiddelen die voorkomen dat een product heel snel bederft. Een vloeibaar verzorgingsproduct bevat immers veelal water en hierin kunnen schimmels of bacteriën ontstaan. Parabenen voorkomen dit.

Siliconen
In veel foundations en producten voor het haar zitten siliconen verwerkt. Siliconen zorgen ervoor dat een producten makkelijk aan te brengen is. Het maakt een producten een beetje olie-achtig, glad en soepel waardoor het allemaal net iets fijner voelt dan normaal. Siliconen hebben een hele negatieve naam, maar eigenlijk is hier niet zoveel mis mee.

Tensiden
Tensiden hebben een reinigende werking en zijn te vinden in douchegel, shampoo en zelfs tandpasta. Op etiketten zijn tensiden ook vaak terug te vinden onder SLS.

Alcohol
Alcohol is ook veel terug te vinden in verzoringsproducten. Natuurlijk weten we allemaal wat alcohol is, maar ik heb me vaak afgevraagd waarom dat ergens in zit. Het blijkt dat er verschillende soorten alcohol zijn, zoals ethanol en glycerine, maar de belangrijkste reden om alcohol in producten te verwerken is toch wel de ontsmettende werking. Te veel alcohol kan de huid echter uitdrogen, dus een beetje voorzichtig zijn hiermee is geen overbodige luxe.

Hypoallergeen
Dit is helemaal geen ingrediënt maar wil enkel zeggen dat er bijna geen kans is op allergische reacties. Een allergische reactie is hiermee niet volledig uitgesloten, maar de kans is wel een stuk minder klein dan bij reguliere producten die niet hypoallergeen zijn.


Bron

Sulfaten
Deze middelen zorgen ervoor dat een product goed gaat schuimen en de huid en het haar goed reinigt. Je vindt het vooral terug in shampoo en lotions voor het gezicht die lekker schuimen.

Collageen
Dit eiwit speelt een belangrijk rol in de vorming van bindweefsel in het lichaam. Het lichaam produceert dit zelf om de huid stevig en soepel te houden. Ook wordt het veel gebruikt in cosmetica om de huid als het ware extra te beschermen. Overigens is dit middel ook terug te vinden in de plastische chirurgie. Daar wordt het gebruikt om rimpels mee op te vullen.

PH-waarde
De PH-waarde van een product of van je huid zegt iets over de zuurtegraad. De huid heeft van zichzelf ongeveer een PH-waarde tussen de 4,5 en 5,5. Dit is nodig om de huid sterk te houden en te zorgen dat bacteriën buiten de deur blijven. Bij het kopen van producten is het goed om hier een beetje op te letten om te voorkomen dat de PH-waarde te hoog wordt.

Antioxidanten
Antioxidanten zijn vaak terug te vinden in producten tegen huidveroudering. Ze stimuleren de maak van nieuwe cellen en beschermen de huid tegen invloeden van buitenaf, zoals bacteriën en schadelijke UV-straling.

Salicylzuur
Dit verwijdert dode huidcellen waardoor de huid stralender en frisser wordt. Dit werkt vooral goed als je een vette of onzuivere huid hebt. Salicylzuur komt vaak in lage concentraties voor in reinigende lotions. Als je erg last hebt van acne kun je dit vaak ook op doktersrecept krijgen in een hogere concentratie.


Bron

Wist jij wat al deze ingrediënten betekenen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Laura - Dinsdag 15 december 2015 10:17
Glycerine is juist heel verzorgend, daar hoef je niet voorzichtig mee te zijn hoor!
miri - Dinsdag 15 december 2015 13:51
yes dat wist ik inderdaad, en ik heb liever geen chemicaliën op mijn huid dus ik gebruik kokosolie als deo en crème, heerlijk en het werkt.
Fran - Woensdag 16 december 2015 04:35
Parabenen blijken ook gewoon in bramen , frambozen,en in soja ,bosbessen komkommer enz... voor te komen !
En je kunt net zo goed voor natuurcosmetica allergisch zijn als als andere soorten.
Het is goed om je bewust te zijn van wat je op je huid smeert;vaak is hoe minder hoe beter voor je !
M. - Woensdag 16 december 2015 12:23
@miri: Hoe denk je dat die kokosolie vloeibaar in zo'n potje terecht komt? Juist, door chemische processen.

Chemie is trouwens niet iets slechts. Ademen is een chemisch proces.