Ik slaap meer dan jij

 

Een vriend van mij slaapt gemiddeld 6 uur per nacht. Soms zijn het er 8 en soms zijn het er 4, maar uitslapen zit er voor hem nauwelijks bij. Hij is altijd druk, druk, druk. Vaak zeg ik tegen hem dat het heus niet erg is om af en toe wat rustiger aan te doen, maar hij voelt zich er prima bij. Ik ben daarentegen echt kapot na een nacht van 6 uur slapen. Ben ik dan lui?

Nu ken ik maar weinig mensen die keer op keer zulke korte nachtjes maken. Toch heb ik wel vaker gehoord dat er mensen zijn die echt heel goed op zo weinig slaap kunnen functioneren. Het was in het programma 'Sophie in de mentale kreukels' dat één van de mensen die zij interviewde aangaf ook zo weinig te slapen dat ik me af begon te vragen of het echt mogelijk was dat die verschillen zo groot konden zijn.

Raak je dan niet ontzettend uitgeput als je zo weinig slaapt? Vroeg ik aan mijn vriend. "Niet per se. Het is wel zo dat ik soms moe word omdat ik zoveel werk. Dan stroomt m'n hoofd over en moet ik even rustig aan doen, maar over het algemeen voel ik me hier echt prima bij." Toch blijf ik er mijn twijfels over hebben, maar ik moet me er maar bij neerleggen. Volgens slaapinfo.nl is het immers zo dat 8% van de volwassen met minder dat 6 uur slaap per nacht kan. Het zijn niet veel mensen, maar het bestaat wel!

Een gemiddelde volwassenen (18 jaar en ouder) heeft 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig. Toch kan ik me na 7 of 8 uur nog behoorlijk moe voelen en kan dat ene uurtje extra voor mij een hoop schelen. Helaas heb ik hier niet altijd tijd voor. Ik besef me dat ik dan wat eerder naar bed zou moeten gaan. Als ik daar ook daadwerkelijk werk van maak merk ik dat ik me een stuk fijner voel, maar ik vind het lastig om vol te houden. Ik kan namelijk een behoorlijk druk baasje zijn en dan vind ik dat ik wel leukere dingen te doen heb dan slapen.

Wanneer ik wel in een rustige omgeving ben en bijvoorbeeld met m'n vriend een filmpje aan het kijken ben val ik al voor de helft van de film in slaap. Bovendien kan ik, als ik de tijd heb, prima wat langer uitslapen. Mijn vriend noemt me regelmatig een slaapkopje. Dan mopper ik vaak een beetje: Ja, maar ik ben echt niet lui hoor. Toch denk ik aan die vriend van me die maar 4 tot 6 uur slaapt. Kon ik dat maar! Hoezo kan ik dat eigenlijk niet?

Aan sommige dingen kunnen we iets doen en aan sommige dingen niet. Hoeveel slaap je nodig hebt kan bijvoorbeeld afhangen van je DNA. Het is genetisch bepaald dat sommige mensen meer of minder slaap nodig hebben dan anderen. 4 tot 6 uur slaap is echt uitzonderlijk. Ik ben niet per se onzeker daarover, maar soms wel een beetje jaloers. Gelukkig kan ik dat ook wel weer van mezelf afschudden en beseffen dat als ik moe ben ik gewoon mag slapen. Aan de andere kant vind ik slapen en dromen eigenlijk ook ontzettend fijn om te doen.

Ik vind mijn dromen soms echt onwijs interessant. Al zijn ze soms ook wel een beetje eng of confronterend. Vaak zijn ze ook gewoon heel fijn. Soms kan ik echt uitkijken naar een nacht slaap, omdat ik benieuwd ben naar wat ik ga dromen. Dat betekent niet dat ik de dag niet leuk vind hoor. Ik vind het gewoon boeiend hoe dat werk. Dat je zo dingen verwerkt en onbewust met dingen bezig bent. Ik vind het ook heel leuk om de betekenissen van mijn dromen op te zoeken al weet ik wel dat je dat best met een korreltje zout mag nemen. Ik neem het dan ook niet te serieus, maar het ligt denk ik in lijn met dat ik het ook heel leuk vind om horoscopen te lezen.

Hoe dan ook: Ik dwaal af. Het klinkt allemaal heel mooi zo. Lekker slapen en dromen, maar te veel slaap is natuurlijk ook niet goed voor je. Zelf weet ik dat ik niet teveel slaap, maar als je regelmatig meer dan 10 uur slaapt is het goed om eens te kijken naar wat daar achter zit. Je zou bijvoorbeeld te maken kunnen hebben met een slaapstoornis. Daarover lees je meer in deze blog. Ook kan het vele slapen een gevolg zijn van een depressie of andere mentale stoornis. Daarnaast kan het zo zijn dat je zo lang slaapt, omdat je eigenlijk (chronisch) slaap tekort komt.

Het is heel normaal en lekker om af en toe een keertje uit te slapen. Dat moet je ook zeker blijven doen. Wanneer je worstelt met je zelfbeeld is dit niet altijd even vanzelfsprekend. Zo voelde ik me vaak heel lui en vies als ik langer in bed bleef liggen. Gelukkig kan ik er nu wel echt van genieten net zoals dat ik kan genieten van vroeg opstaan en de wereld te zien ontwaken. Misschien heb ik over het algemeen iets meer slaap nodig dan de mensen om mij heen. 7 uur is voor mij gewoon te weinig en 9 uur is echt perfect. Misschien zit dat in m'n genen, maar misschien doe ik ook gewoon wel heel erg veel en is het niet gek dat ik daarom moe ben aan het einde van de dag.

Hoe dan ook zijn we allemaal anders en is het niet eerlijk om jezelf te vergelijken met anderen. Niet voor de ander, maar ook niet voor jezelf. We zijn allemaal goed zoals we zijn en het is belangrijk om te luisteren naar jouw behoeften zodat jij je het lekkerst voelt, want ja, daar gaat het toch uiteindelijk om? Het is helemaal niet gek dat die behoeften van elkaar kunnen verschillen of dat nou gaat om slaap of een andere vorm van het nemen van rust.

fotografie: Holly Lay

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nadine - Vrijdag 29 juni 2018 20:29
Wat leuk dat je een vriend hebt!!
zon - Vrijdag 29 juni 2018 20:44
ik wou dat ik zo'n iemand was die door de dagen heen kon slapen, zeker als ik me rot voel. Al is dat natuurlijk ook niet goed. Ik slaap dan nagenoeg niet. Ik denk wel dat ik ook iemand ben die slaaptekort vrij lang blijf kunnen handelen. Maar slaap is ook gewoon even rust aan je kop.
Iejoor - Zondag 1 juli 2018 11:42
Ja dat kan ik mij goed voorstellen. In de tijden dat ik depressief was sliep ik gemiddeld (deels ook door medicatie) 11 uur uur per 24 uur. Het was echt een zegen. Even mezelf uitzetten...
Echter moet er wel bij gezegd worden dat als je je niet heel depressief voelt concstant moe zijn op 11 uur slaap gewoon echt heel deprimerend is. Dus ik was blij toen ik zonder medicatie terug ging naar 9 uur per nacht. En je moet altijd met feestjes etc op tijd weg omdat je wel genoeg slaap moet hebben anders stort je in de volgende dag.
Lost girl - Vrijdag 29 juni 2018 20:58
Ik slaap zo'n twaalf uur per dag. Dit komt door mijn hersenletsel en medicatiegebruik. Ik slik veel medicatie waar je suf van wordt en door mijn nah ben ik bijna altijd vermoeid. Ik vind het best vervelend omdat ik ook graag op tijd op zou willen staan en zonder moeite de dag door wil komen. Maar het is nu eenmaal niet anders.
Grace - Zaterdag 30 juni 2018 06:24
Ik word standaard vroeg wakker. Maakt niet uit hoe vroeg of laat ik ga slapen, ik word altijd rond 6 of 7 uur wakker. Echt heel vervelend, want ik voel me dan vaak wel nog moe, maar kan dan gewoon niet meer terug in slaap vallen.
britneyangel - Zaterdag 30 juni 2018 10:02
ik word in het weekend ook vroeg wakker maar dat komt omdat me lichaam nog in dat ritme zit, ik vind dat ook wel jammer
xxxm - Zaterdag 30 juni 2018 10:28
Fijn om dit te lezen! Ik heb hetzelfde. Ik heb ook echt 8 à 9 uur slaap per nacht nodig omdat ik anders onwijs moe ben. Maar zelfs na 8 à 9 uur slaap ben ik aan het eind van de dag nog moe. Krijg ook veel vragen als ik dan om 9 uur ga slapen. Maar ik heb het gewoon nodig.
Liekemwah - Zaterdag 30 juni 2018 19:15
Ik slaap de laatste tijd zo slecht dat ik haast niet kan functioneren, niet omdat ik weinig slaap maar omdat ik altijd last heb van nachtmerries
I. - Zaterdag 30 juni 2018 21:39
Deze blog had ik echt nodig. Thanks!!!
slaaptekort zowiezo - Zondag 1 juli 2018 16:49
Ik kan gewoon niet goed slapen, al sinds ik klein ben. Ik ben daardoor vaak lange periodes moe en heb weinig energie... nu ja niks aan te doen vrees ik. Ik heb al zoveel geprobeerd
Day - Maandag 15 oktober 2018 17:32
Een slechte conditie en weinig buiten komen, kan ook een oorzaak zijn van slecht slapen of heel lang slapen.