Ik heb een bol hoofd!

 

Help, ik heb een bol hoofd! Toen ik rommelde met eten en regelmatig overgaf, zag je dit vrij goed aan mijn gezicht. Ik kwam aan en kreeg er een wat opgeblazen hoofd door. Dit vond ik vreselijk, want ik wilde er juist niet dik uitzien. Ik wilde dun zijn en de controle hebben over wat ik woog en hoe ik eruit zag. Hoe meer ik bezig was met afvallen en weinig eten, hoe meer last ik in die periode kreeg van eetdrang en eetbuien. Ik kwam kilo's aan. Dat zorgde voor enorm veel schaamte. Ik was de controle verloren en kon hele dagen, met name avonden, bezig zijn eten en overgeven. In plaats van dat ik mijn doel bereikte om er slanker uit te zien, zag er ik voller en voor mijn doen opgeblazen uit. Toen ik in die tijd een foto van mijzelf zag wist ik het zeker: Ik had een bol hoofd!

De jaren ervoor, toen ik nog geen eetstoornis had en normaal en eigenlijk bijna alles at waar ik zin in had, had ik een slank/dun postuur en redelijk smal gezicht. Er was door de jaren heen aardig wat veranderd doordat ik er zo obsessief mee bezig was geweest. Het beeld dat ik door deze en andere foto's had gekregen was echt een schrikbeeld voor me. Ik vond het zo lelijk bij mezelf en kon me er enorm druk om maken. Eigenlijk zat er natuurlijk veel meer achter dat zogenaamde 'bolle hoofd' en speelden er allerlei diepere gevoelens van een slecht zelfbeeld en angst niet goed genoeg te zijn. Ik was echter gefocust op mijn uiterlijk en deed er alles aan om dat ten minste weer terug te krijgen naar hoe het de jaren ervoor was.

bol

Zo'n tien jaar lang rommelde ik met eten. De aandacht voor mijn uiterlijk wisselde door de jaren heen. In de tijd met eetbuien en extreme eetdrang voelde ik me erg slecht over mijn uiterlijk en weerhield dit me ook om dingen te ondernemen. Tegelijkertijd verwaarloosde ik mijn uiterlijk door mezelf niet goed te verzorgen: nooit naar de kapper, geheel niet bezig zijn met lichamelijke verzorging, haren dagen niet kammen, tanden niet poetsen en ga zo maar door... In de jaren erna toen de eetbuien weer omsloegen in vasten en ik weer iets minder ontevreden was met mijn lichaam, was vooral de angst erg aanwezig. De angst om dik(ker) te worden, de angst geen controle meer te hebben én de angst voor het leven. 

Het beeld van mijn bolle hoofd leverde ook een bijdrage aan deze angst. Ik vond het heel eng om in die periode weer aan te komen naar mijn normale gewicht, omdat ik bang was weer zo'n bol, voor mijn gevoel, opgeblazen hoofd te krijgen. Ik zag toen niet in dat dit voor een klein deel te maken had met mijn leeftijd toen en voor een groot deel met mijn eetstoornis: eetbuien, onregelmatig eten en overgeven. 

Op het forum lees ik en om mij heen hoor ik wel vaker jonge vrouwen praten over hun bolle gezicht en de obessie hiermee. Het gezicht is niet dun of slank genoeg of laat iemand dikker lijken. Ik vind het naar om dit te lezen en horen, omdat ik weet hoe lastig het is en hoe erg het je herstel in de weg kan staan. Om die reden wilde ik er in deze korte blog even aandacht aan besteden. Dit tezamen met de onthulling van bovenstaande foto waar ik me jarenlang voor heb geschaamd... Ik schaam me niet meer. Ik kan wel met enige verbijstering terugkijken naar hoe ik er toen uitzag. Hoe slecht ik voor mijzelf zorgde, hoe heftig mijn eetstoornis toen speelde... terwijl ik dacht dat ik gewoon wat probleempjes met eten had, die ik prima zelf kon oplossen. 

Een bol(ler) hoofd is, als het bij je hoort, bovendien gewoon mooi! Het straalt een bepaalde zachtheid en vriendelijkheid uit. Is het niet van nature, maar als gevolg van je eetstoornis, praat er dan over. Je stelt je niet aan, je overdrijft niet en je mág hulp vragen. Kijk eens met wat meer mededogen naar jezelf in de spiegel in plaats van met zelfhaat. Als ik mijzelf nu ziet zitten op deze foto, kan ik dat. Ik zie een jonge vrouw die niet gelukkig is en erg met zichzelf in de knoop zit. Ik had gewild dat ik eerder hulp en steun voor haar had gezocht en dat ze vriendelijker met haar lichaam was omgegaan. 

Ik ben benieuwd of jij je herkent in mijn verhaal. Of jij je soms focust op je gezicht en of dit voor jouw gevoel te bol is. Hoe ga je hiermee om, waar komt het door en hoe kan je wat liever voor jezelf worden? Voldoende vragen!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Woensdag 1 februari 2017 10:15
Wow dit is echt zo herkenbaar... als ik nu terugkijk naar de foto's van toen ik nog dagelijks eetbuien had kan ik nog schrikken van mijn hoofd en hoe ik er toen uit zag... ik ben dit ook gaan koppelen aan aankomen (wat nu nodig is) en een gezond(er) gewicht maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn! Super bedankt dat je dit deelt, dit geeft me echt hoop.
10 - Woensdag 1 februari 2017 10:33
Scarlet, wat een goede blog!
Heel herkenbaar ook. Ik krijg hierdoor tranen in mijn ogen omdat ik vorig jaar ± 10 kilo minder woog. Ik kon toen nog overgeven na de vele eetbuien. Nu lukt me dit niet meer omdat het me zo is gaan tegenstaan. Misschien toch de wens om normaal te kunnen zijn en tegelijkertijd de angst om normaal te zijn. Ik verlang naar mijn gewicht van eind 2015.
XX liefs en bedankt!
Anellin - Woensdag 1 februari 2017 11:36
Voel me net zo. Wil normaal zijn maar normaal eten slaat om in een eetbui. Waar door ik niet meer durf te eten.
Silvie - Woensdag 1 februari 2017 12:13
Wow, echt heel erg bedankt voor deze blog! Dit is precies waar ik al tijden mee worstel. Als ik aankom, zwelt mijn hoofd heel erg op, waardoor ik weer af wil vallen. Door dat gerommel wordt mijn hoofd uiteindelijk nog boller. Het is echt heel fijn om te weten dat dit over kan gaan door goed voor jezelf te zorgen. Voor mijn eetstoornis had ik dit namelijk niet / veel minder. Ik dacht dat het altijd zo zou blijven. Echt een enorme motivatie! Super dankjewel Scarlet!
M. - Woensdag 1 februari 2017 13:20
Wat een goede blog en zo fijn dat je dit met ons deelt!
Ik herken jouw verhaal zo goed; tijden van weinig eten en afvallen, dan doorslaan in eetbuien en in korte tijd veel aankomen. Momenteel zit ik dus in het gevecht van eetdrang,eraan toegeven en doorslaan, (;)GE)zichtbaar in korte tijd aankomen etc.

Maar wat ik me afvraag: ben jij in de anorexiaperiode een eetlijst gaan volgen of heb je deze in jouw boulimiaperiode doorgezet? (omdat je postuur, zoals je zelf zei, slank/dun is)
Ik ben na ondergewicht en een maand vol eetbuien nu op ruim gezond gewicht momenteel en ik ben bang dat ik juist (nog meer) zal gaan aankomen met een normale lijst...
RosieV - Woensdag 1 februari 2017 15:49
Haha ik vind dat bolle koppie je wel leuk staan. Het staat zeker niet lelijk. Ik vind het er jeugdig uitzien, ik heb van mezelf een rond gezicht. Toen ik echt een laag gewicht had was dat compleet ingevallen en omdat ik het dus rond van mezelf heb zag het er echt heel raar uit. Echt compleet uit verhouding.
NadinevdW - Woensdag 1 februari 2017 16:29
Ik heb eigenlijk van mezelf al een bol hoofd met wangetjes, maar ik wist niet dat dit hierdoor verergerd! Dankje voor de eye opener!
Sil - Woensdag 1 februari 2017 16:49
Je bent gewoon MOOOOOOI, Sillie x
anoniem - Woensdag 1 februari 2017 17:54
Ik ben nu bezig met afbouwen van compenseren en zie dat ik nu elke week aankom. Dit motiveert me niet echt . Komt er ooit een stop met aankomen.
Ronja - Woensdag 1 februari 2017 18:46
Nu ik flink ben aangekomen is mijn hoofd ook voller. Ik kijk er niet graag naar in de spiegel. Het is net of dat de maatstaf is voor dik-zijn, als het daar verandert.
Ik heb ook een heel bolle buik (net of ik zeven maanden zwanger ben)door medicijnen. Dat vind ik ook moeilijk. Ik ontwijk echt spiegels.
Maar het is net of ik langzamerhand toch milder naar mezelf word. Als de buitenwereld het niet is, moet ik het zelf doen. Ik ga mezelf niet opgeven!
Kan mij het schelen hoe ik er uit zie.
Fijne blog Scarlet
Liefs
Ronja
lilie90 - Woensdag 1 februari 2017 19:07
superherkenbaar. alleen duurt die periode waarin in eetbui na eetbui en me mezelf uiterlijk (en daarnaast ook overigens) volledig verwaarloos nu al sinds 2013.. waardoor ik mezelf bijna herken in de opgezwollen kop op alle fotos van de laatste jaren. maar inwendig huil ik zo hard. want eetstoornis, daar kom ik vrees ik nooit van af (al ruim 11 jaar inmiddels) maar die zelfhaat en dat iedereen die mij echt kan ziet dat ik het niet trek. dat doet zeer.

ik vind je trouwens lief eruit zien op die foto hoor scarlet. al zie ik ook iets van ongemak in hoe je kijkt. en daar herken ik mezelf zo in..
dank voor deze blog
Honeychild - Woensdag 1 februari 2017 21:51
@Scarlet, ik wilde vooral even aangeven dat ik het heel erg waardeer en het ook heel dapper en lief vind dat je deze foto hier post; je geeft aan dat je je op het moment dat deze foto werd genomen niet prettig voelde en je schaamde, en het feit dat je 'm hier dan toch post, zonder schaamte en puur met de intentie om alle bezoekers van proud2bme te steunen en te helpen vind ik niet alleen getuigen van heel veel kracht, maar zegt ook iets over hoe betrokken jij bent bij alle bezoekers hier... Heel erg bedankt, niet alleen voor deze blog, maar gewoon, voor alles...
Hanneke - Woensdag 1 februari 2017 22:42
Helemaal eens met Honeychild!
Danielle - Donderdag 2 februari 2017 10:40
Echt een onwijs herkenbaar blog! Heel mooi geschreven op het laatst!
Ik ben al jarenlang aan het rommelen met eten zoals jij het ook beschreef met verschillende periodes, laatste maanden sloeg dit weer over naar veel eetbuien en braken en vond ik inderdaad dat ik een extreem bol hoofd had waardoor ik me nog alleen maar rotter ga voelen. Nog kijk ik iedere dag ontevreden in de spiegel naar mijn eigen gezicht, niet slank genoeg en allemaal negatieve dingen hoor ik door mijn hoofd gaan. Ik ga hier bij een psycholoog aan werken, maar vind het een grote houvast om te lezen dat jij daar geen last meer van hebt!
miri - Donderdag 2 februari 2017 15:43
toen ik een eetstoornis had, had ik een boller hoofd en soms ingevallen wangen. Nu ik juist geen eetstoornis meer heb en heerlijk alles kan eten wat ik zonder vreetbuien, ben ik slanker. Soms denk ik... als ik dit nu eens wist al die jaren...
M - Dinsdag 26 december 2017 02:49
Hallo , hoe gaat het nu met je Miri?
Hoop ook ooit deze rot eetstoornis de baas te kunnen zijn

Liefs
Anoniem - Donderdag 2 februari 2017 20:47
Ik had al gereageerd maar wil me nog even aansluiten bij het mooi verwoorde stukje van Honeychild, echt bedankt!! :)
Sofia - Donderdag 2 februari 2017 23:04
Heel herkenbaar. Ik vind het erg fijn om dit gelezen te hebben, dankjewel! :)
Ander bol hoofd - Zaterdag 4 februari 2017 23:29
Dit is best wel herkenbaar...
Maureen1 - Woensdag 8 februari 2017 09:44
Zo knap en sterk dat je dit deelt. Helemaal omdat je je er zo lang voor geschaamd hebt. Ik zie een mooie jonge vrouw op de foto. Ik zie helemaal geen 'dikke vrouw' of bol hoofd. Maar ik kan me goed voorstellen, dat als je in korte tijd bent aangekomen en dit niet je natuurlijke gewicht was, dit wel zo voelt. En jij weet hoe het toen met je ging, wat er achter de lach zat. Maar wilde toch even noemen, dat je ook op die foto prachtig bent zoals je bent.
M - Dinsdag 26 december 2017 02:51
Hallo Miri hoe gaat het nu met je?
Julian - Woensdag 6 november 2019 15:05
euhhh