Ik durf niet zonder make-up naar buiten

 

Veel vrouwen dragen make-up. Ik ook. Ik ben begonnen met experimenteren toen ik naar de middelbare school ging. Daar droegen meer meiden make-up en ik was benieuwd wat dat met mij zou doen. Ik begon met alleen mascara, maar hoe ouder ik werd hoe meer make-up ik gebruikte. Deels heeft dit denk ik te maken gehad met dat ik wilde experimenteren, maar ik denk dat het ook kwam doordat ik me minder mooi ging voelen. Ik werd onzekerder over mezelf en voelde mezelf mooier met make-up. Dit is een tijdje zelfs zo erg geweest dat ik zonder make-up niet eens naar buiten durfde.

Make-up hoort al heel lang bij mijn ochtendritueel. Ik voel me zelfverzekerder en mooier met make-up dan zonder. Voor mijn gevoel zijn mijn ogen dan wat minder klein en zie ik er net wat frisser en wakkerder uit. Hoewel ik me dus wel mooier voel met make-up vind ik het geen ramp als ik naar buiten ga zonder make-up.

meisje zonder make-up naar buiten

Je hebt af en toe van die dagen dat je de hele dag binnen zit. Het enige wat ik dan wel eens moet doen op die dagen is een bezoekje brengen aan de supermarkt om eten te kopen. Een paar jaar terug zou ik speciaal voor dat ene bezoekje aan de supermarkt mezelf opmaken. Ik voelde me lelijk zonder make-up. Bovendien was ik bang dat ik mensen tegen zou komen en dat zij mij ook lelijk zouden vinden zo zonder make-up. Dit wilde ik voorkomen en daarom bracht ik dan toch maar weer wat mascara aan op mijn wimpers voordat ik de supermarkt zou gaan betreden.

Het feit dat ik niet naar buiten durfde zonder make-up had natuurlijk alles te maken met onzekerheid en mezelf niet mooi genoeg vinden zonder. Ik vond mezelf lelijk en ik was bang dat andere mensen dat ook zouden vinden als ze me zouden zien zonder make-up. Ik hechtte in die tijd veel waarde aan wat andere mensen van me zouden vinden, omdat dit voor mijn gevoel dan ook bevestigde wat ik zelf al dacht. Ik vond mezelf lelijk en als andere mensen dat ook zouden vinden, dan was ik dus ook echt lelijk. Heel krom om zo te denken eigenlijk.

Om maar te voorkomen dat andere mensen mij zouden zien zonder make-up en mij dus lelijk zouden vinden, maakte ik me dus altijd op als ik ergens naartoe ging. Ik vond het vroeger ook heel erg als ik ging logeren met iemand. Ik was dan bijna geneigd om met make-up op te gaan slapen omdat ik gewoon echt niet wilde dat die ander mij zou zien zonder. Soms haalde ik het er dan ook gewoon niet vanaf en werd ik vervolgens hierdoor wakker met dikke ogen.

Tegenwoordig maakt het mij minder uit of ik wel of geen make-up draag. Het is gewenning om het wel te dragen en ik voel me ook wel gewoon verzorgder als ik het doe, maar ik ga mezelf niet meer speciaal opmaken als ik naar de supermarkt moet of bijvoorbeeld ga sporten. Ik voel me niet meer zoals vroeger heel lelijk zonder make-up en ik vind het juist ook fijn om geen make-up te dragen. Dan kan ik tenminste lekker in mijn ogen wrijven zonder me druk te hoeven maken over uitgelopen make-up.

Ik ben mezelf dus in de loop van de jaren mooier gaan vinden zonder make-up. Ik leer(de) mezelf stukje bij beetje meer te accepteren zoals ik ben. Ik haal mijn zelfvertrouwen niet alleen maar meer uit mijn uiterlijk. Ik vind het nog steeds belangrijk hoe ik eruitzie, maar het is zeker niet meer het belangrijkste.

Ik denk dat dit deels hand-in-hand gaat met het feit dat ik ouder ben geworden en ik dus niet meer in de pubertijd zit. Als puber ben je nu eenmaal onzekerder over jezelf waardoor je veel waarde hecht aan je uiterlijk. Bij mij kwam daar in die periode ook nog eens de eetstoornis bovenop waardoor die onzekerheid nog erger werd en ik me al helemaal schaamde voor mezelf. Gelukkig is die periode over en ben ik niet meer zo onzeker als vroeger.

zonder make-up naar buiten

Ik heb het wel eens met mensen in mijn omgeving gehad over het feit dat ik het niet zo fijn vond om zonder make-up de deur uit te gaan. Veel vriendinnen herkenden dit. Zij voelen zich ook mooier met make-up. Mijn mannelijke vrienden reageerden heel anders. Zij vonden het totale onzin dat vrouwen niet naar buiten durven zonder make-up. Ze beweerden dat ze veel vrouwen zelfs mooier vonden zonder make-up dan met. Ik vond het fijn om ook eens zo'n lekker nuchtere kijk van mannen hierover te horen. Het liet mij wel zien dat mannen en vrouwen dus heel anders tegen het dragen van make-up aankijken.

Het kan een hele uitdaging voor je zijn om eens naar buiten te gaan zonder make-up. Toch hoop ik dat je die uitdaging ooit eens aan zal gaan. Ik snap dat make-up je een gevoel van veiligheid kan geven, maar ik gun je ook de vrijheid van het dragen van geen make-up. Jij bent namelijk ook mooi zonder make-up. Ik hoop dat je dat zelf ook gaat zien! ♥

Durf jij naar buiten zonder make-up?

Fotografie: Martinak15

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

yahomegirl - Zondag 9 april 2017 10:13
haha, ik durf zelfs niet zonder make-up als ik de hele dag alleen ben en niet naar buiten ga.
Daniek - Zondag 9 april 2017 12:25
ik heb wel eens dagen waarop ik denk "hmm ik heb geen zin in make-up, misschien kan ik een dagje zonder naar buiten" en dan wanneer ik in een andere spiegel kijken (waar het licht anders is dan in de badkamer) zie ik al die vlekken en pukkeltjes en dan doe ik het toch maar weer gewoon op.
als ik de hele dag thuis ben doe ik het niet op maar voel ik me ook niet helemaal op mijn gemak.
Lost girl - Zondag 9 april 2017 18:31
Complete onzin. Make-up gebruik je niet voor niets in het theater. Buiten het podium hoef je als het goed is geen rol te spelen maar ben je je vrije, mooie perfecte zelf zonder geklieder.
Jadore - Zondag 9 april 2017 21:35
Ik durf echt al minstens 10 jaar niet meer zonder make-up naar buiten. Ik ben blond, dus heb lichte wimpers en wenkbrauwen. Daarnaast ook nog een hele slechte huid dus vooral foundation is een must. Ik baal er echt van maar ik kan niet zonder. Er is zelfs een tijd geweest dat ik per se altijd eyeliner wilde dragen omdat ik mijn ogen anders te klein vond. Nu vind ik mascara qua oogmake-up ook voldoende. Maar zonder make-up de deur uit? Nooit. Kon ik het maar...
boulimia meisje - Maandag 10 april 2017 08:27
Ik draag niet zo veel make up maar ik ga niet graag zonder make up naar buiten.
Mascara draag ik elke dag.

Dazzle - Maandag 10 april 2017 12:01
Ik ben 26 en ga ook al 10 jaar lang de straat niet op zonder make up. Ik voel me gewoon veel mooier met en als ik zonder ga, voel ik me zo bloot. Nou weet ik wel dat mensen mij heus niet na staren als ik zonder make up de straat op ga, maar het is voor mijn eigen gevoel. Ben vrij onzeker en heb geen zin me druk te maken om mijn 'blote billen hoofd' als ik buiten loop of bekenden tegen kom. En met soms wat extra make up kan ik me ook gewoon extra mooi voelen. :)
Sheila - Zaterdag 15 april 2017 13:43
@Lost girl, wauw... Je opmerking helpt me echt. Dankjewel, dat had ik even nodig :)

Ik draag altijd make up, maar probeer minder vaak make-up te dragen. Ik vind dat wel ontzettend eng tbh!!
Tara - Vrijdag 6 december 2019 21:20
Wauw! Wat sterk van je om jezelf zover te krijgen om zonder make-up door het dagelijks leven te gaan! Ik ga nog steeds niet naar supermarkt zonder make-up. Zelfs mijn familie ziet me enkel nog met. Vraagt soms veel energie maar liever dat dan te weinig zelfvertrouwen en men gezicht te willen verstoppen achter de jas of sjaal die ik aan heb.
Brenda - Woensdag 18 augustus 2021 11:08
Ik ging net naar buiten zonder make-up en mijn buurvrouw zei ik herkende je eerst niet šŸ˜… Had ook nog een bril op en normaal draag ik lenzen Ik moet er eigenlijk wel om lachen