Het zweet breekt me uit

 

Daar sta ik dan.. voor de klas. Dertig paar ogen kijken me afwachtend aan. Ik moet een presentatie geven en ik merk dat ik zenuwachtig ben. Ik sta te trillen op mijn benen. En ja hoor, waar ik al bang voor was gebeurt ook echt: het zweet breekt me opeens aan alle kanten uit. Ik krijg een zweetlip als ik gestrest ben. Ook onder mijn oksels begin ik te zweten. Ik voel me enorm ongemakkelijk en het liefst wil ik me verstoppen, maar dat kan niet. Ik sta voor de klas en moet mijn presentatie geven. 

Niet alleen met presentaties begin ik te zweten maar ook als ik in andere spannende, stressvolle situaties terecht kom heb ik er last van. Voorbeelden hiervan zijn sollicitatiegesprekken, eerste afspraakjes, moeilijke gesprekken of als ik iemand moet bellen. Ik vind zulk soort situaties spannend en er ontstaat dan stresszweet bij mij. Het ergste vind ik dat ik in mijn gezicht begin te zweten en onder mijn armen.

stresszweet

Stresszweet zorgt ervoor dat ik me heel ongemakkelijk voel. De situatie vind ik al bijzonder spannend en dan begin ik ook nog eens te zweten. Ik maak me dan zorgen of mensen zweetplekken zien onder mijn armen of dat ze zien dat mijn gezicht nat is. Ik durf ook niet mijn armen te bewegen, omdat ik bang ben dat mensen mijn zweetplekken zien. Ik voel me vies en totaal niet zelfverzekerd terwijl ik op zulke momenten juist zelfverzekerd over wil komen.

Naast dat ik me extra zorgen begin te maken over hoe ik eruitzie, maak ik me ook zorgen over of ik vies ruik of niet. Ik vind het namelijk altijd heel vies als andere mensen naar zweet ruiken en ik ben op zulke momenten bang dat ik ook ga stinken. Dus nog voordat ik überhaupt aan het zweten ben, maak ik me al zorgen over of ik niet naar zweet ga ruiken.

Mijn angst dat ik stink als ik stresszweet heb, is niet geheel onterecht. Het is namelijk zo dat stresszweet sterker ruikt dan ander zweet. Stresszweet bevat namelijk meer voedingsstoffen. Door de voedingsstoffen is stresszweet aantrekkelijker voor lichaamsgeur veroorzakende bacteriën die van nature op onze huid leven en zich met ons zweet gaan voeden. Om die reden kan stresszweet sterker ruiken.

Ik vind het al helemaal verschrikkelijk wanneer ik mezelf al begin te ruiken. Ik kan dan wel door de grond zakken en ben heel erg bang dat andere mensen het ook ruiken en me vies zullen vinden. Het liefst pak ik dan meteen een deodorant erbij om mezelf helemaal onder te sprayen, maar dit kan natuurlijk niet als je midden in een sollicitatiegesprek zit. Ik word hier altijd erg onzeker van.

Zweten is iets heel normaals. Het is een lichaamsfunctie die een paar maanden na de geboorte op gang komt. De functie van zweet is het afkoelen van ons lichaam. Onze hersenen sturen een signaal naar klieren in ons lichaam om zweet af te geven. Door verdamping hiervan daalt onze lichaamstempereratuur.
We zweten uit twee soorten klieren: eccriene klieren en apocriene klieren. Eccriene klieren zitten over ons hele lichaam en dienen voornamelijk voor verkoeling. Deze klieren zijn onder andere verantwoordelijk voor zweethanden- en voeten. Apocriene klieren zijn grotere klieren die voornamelijk in onze oksels zitten. Deze werken vooral als we actief bezig zijn of als we sterke emoties zoals stress ervaren. Door stressvolle situaties versnelt ons hartritme. Bovendien worden er hormonen en adrenaline door ons lichaam gepompt waardoor we meer gaan zweten.

Stresszweet is dus normaal om te hebben, maar het kan erg vervelend zijn. Je kan je er onzeker door voelen. Sommige mensen voelen zich zelfs zo belemmerd hierdoor dat zij bepaalde plekken en situaties vermijden, omdat ze bang zijn dat ze zullen gaan zweten. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om het zweten of de geur ervan te verminderen:

stresszweet

♥ Vermijd zweettriggers als nicotine, alcohol en kruidig voedsel. Kruidig voedsel en warm drinken verhoogt je interne temperatuur waardoor het koelmechanisme van je lichaam wordt ingeschakeld en je dus gaat zweten. Cafeïne verhoogt ook je adrenalineniveau waardoor je sneller gaat zweten. Zelf houd ik hier rekening mee door niet een kopje koffie of thee te drinken vlak voordat ik iets spannends moet doen, maar houd ik het gewoon bij een glas water.

♥ Draag kleding waar je huid door kan ademen. Natuurlijke vezels en katoen zijn het beste. Vermijd synthetische stoffen. Ik heb bepaalde kledingstukken waarbij ik weet dat het gaat stinken als ik gezweet heb. Deze kledingstukken probeer ik dan ook te vermijden als ik bijvoorbeeld een presentatie moet geven of iets anders spannends moet doen. Ik voorkom dan dat ik me druk ga maken over de geur.

♥ Blijf voldoende drinken. Als je veel vocht verliest, ga je meer zweten om koel te blijven. Daarnaast is voldoende drinken natuurlijk sowieso goed. 

 Neem zakdoeken mee om je huid en zweetplekken te drogen.

♥ Er zijn ook producten die bij overmatig zweten kunnen helpen. Je zou bijvoorbeeld extra beschermende anti-transpiranten kunnen gebruiken.

Hoe ga jij om met stresszweet?

Fotografie: Pulpolux & Roanokecollege

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nadine - Maandag 17 april 2017 14:11
Odorex šŸŽ‰
Li'tje - Maandag 17 april 2017 16:00
Herkenbaar, helaas is voor mij het zweten, incluis rood hoofd, niet eens het grootste probleem, maar ik raak de controle over mn spraakvermogen en spieren volledig kwijt... mij heeft het wel wat geholpen, mijn situatie aan docenten uit te leggen! Hoe moeilijk ik het ook vond anderen te vertellen over mn ES en faalangst. Volgende week staan er weer twee presentaties gepland en slaap er nu al niet door!! Ik ben hard op zoek naar uitwegen...
Sylvana van Olffen - Dinsdag 18 april 2017 19:33
Enorm herkenbaar dit! Ik heb hier al ongeveer 2 jaar last van. Ik ben vorig jaar overgestapt naar naturel deodorants aangezien normale deodorants niet meer hielpen. Zo erg was en is het helaas. Ook kan ik eigenlijk alleen maar witte of zwarte kleding ( en dan ook alleen maar bepaalde wit/zwart kleuren) dragen. Ik vind het ook enorm lastig dat andere mensen het niet begrijpen. Ze zeggen altijd maar: stress dan gewoon niet. Blijf rustig. Het zit alleen maar in je hoofd. Etc. Iniedergeval, bedankt voor deze herkenbare blog! Ik ken eigenlijk helemaal niemand in mijn omgeving die last heeft van stresszweet. Best lastig soms. Eigenlijk wel een opluchting om te zien dat ik niet de enigst ben! X