Als je niet uit bed kunt komen

 

We herkennen allemaal wel dat moment waarop de wekker gaat en we het liefst nog even blijven liggen. Sommige mensen rekken het dan nog een paar minuten, anderen stappen toch maar direct uit bed en springen onder de douche. Er zijn echter ook mensen bij wie het echt niet lukt om uit bed te komen. Niet dat het fysiek niet mogelijk is, maar het lukt gewoon niet. Voor mensen die dagelijks vroeg opstaan is dat misschien lastig voor te stellen, maar toch is het zo. Ik weet in ieder heel goed hoe dat voelt. Hoe je je 's avonds voor kunt nemen om de volgende dag van alles te gaan doen en hoe je dat ook echt kunt menen.

Toch kun je het de volgende dag niet opbrengen. Je baalt van een nieuwe dag en je wil eigenlijk de wereld niet onder ogen komen. In bed liggen voelt dan ergens zoveel veiliger. Je kunt je verstoppen onder een warme deken en hoeft even niet mee te draaien in de maatschappij. Tegelijkertijd baal je van het feit dat dagen aan je voorbij gaan zonder dat je iets doet. Hoe kun je daar iets aan veranderen? In deze blog deel ik een aantal tips om toch je bed uit te komen.

1. Doe je telefoon de slaapkamer uit
We herkennen denk ik allemaal wel dat we eindeloos op onze telefoon kunnen zitten. Scrollen door Instagram, mensen stalken op Facebook, filmpjes kijken op YouTube, het gaat maar door. Voordat je het weet ben je een paar uur verder en lig je nog steeds in bed. Als je moeite hebt met opstaan, dan is het dus ook belangrijk om je telefoon niet in je slaapkamer te hebben. Dit helpt je ’s avonds om in slaap te komen en ’s ochtends om uit te gaan. Het is namelijk best saai om gewoon in bed te liggen en voor je uit te staren.

2. Zorg dat je wekker buiten handbereik is
Als je telefoon niet meer in de slaapkamer ligt, dan kun je een gewone wekker kopen. Als je die eenmaal hebt, zorg er dan voor dat deze niet op je nachtkastje staat. Dan doe je de wekker namelijk makkelijk uit en slaap je weer verder. Als je wekker net iets verder zet of misschien ook buiten je slaapkamer, dan moet je namelijk opstaan om de wekker uit te zetten. Hierdoor ben je gelijk uit bed en is het makkelijk om dan maar door te lopen naar bijvoorbeeld het toilet en de douche. Het is wat flauw maar ik doe het regelmatig en het werkt echt. Je wil immers niet in die vervelende herrie blijven liggen en als je dan toch uit bed bent, dan blijf je er maar uit.

3. Kijk kritisch naar je medicatie
Ik heb me lange tijd extreem moe gevoeld in de ochtenduren. Het voelde alsof ik letterlijk niet geslapen had, terwijl ik vroeg naar bed ging. Toen ik per toeval stopte met bepaalde medicatie, ontdekte ik ineens dat ik me veel fitter voelde in de ochtend. Ik ontdekte toen dat een van de bijwerkingen van die medicatie was dat je erg vermoeid kon raken. Ergens wist ik dat wel, maar ik had niet verwacht dat dit zo extreem zou zijn. Het kan dus goed zijn om eens naar jouw medicatie te kijken. Voel je je heel erg vermoeid en kun je gewoon niet uit bed komen ’s ochtends? Misschien heeft het iets te maken met de medicijnen die je slikt.

4. Maak afspraken in de ochtenduren
Als je je ’s ochtends moe voelt en er moeite mee hebt om je bed uit te komen, dan is het juist belangrijk om afspraken in de ochtend te plannen. Ik vond het altijd verleidelijk om therapie pas ’s middags te plannen zodat ik ’s ochtends in bed kon blijven liggen, maar ik merkte dat het beter voor mij was als ik ’s ochtends om 9 uur al een therapieafspraak had. Op die manier was ik vroeg wakker en moest ik wel mijn bed uit. Dan had ik direct ook nog iets aan mijn dag. Als ik bovendien eenmaal mijn bed uit was en onderweg was, dan merkte ik dat het allemaal best wel meeviel.

5. Zorg voor een stok achter de deur
Zorg ervoor dat er dingen zijn waarvoor je 's ochtends je bed uit moet. Voor mij is dat mijn hond die ik uit moet laten maar voor jou kan het misschien de kat zijn die eten moet hebben, een buurvrouw bij wie je 's ochtends koffie gaat drinken of de markt waar je graag heen wil en wat alleen 's ochtends kan. Bedenk kleine taken die je in de ochtend kan gaan doen en die ervoor zorgen dat jij gemotiveerd raakt om je bed uit te komen. 

6. Vraag anderen je te helpen
Toen ik nog op kamers woonde, wisten mijn huisgenoten dat ik de neiging had in bed te blijven liggen, zeker als ik me niet goed voelde. Een van mijn huisgenoten kwam mij daarom regelmatig wakker maken en bijna aan mijn haren uit bed trekken terwijl zij ondertussen zich klaarmaakte om naar college te gaan. Vaak vond ik het enorm irritant en wilde ik dat ze me met rust liet maar achteraf ben ik er enorm blij mee. Ze hielp mij door telkens op mijn deur te kloppen, uiteindelijk gewoon binnen te komen en mij te motiveren om uit bed te komen. Als je nog thuis woont kan het fijn zijn om anderen te vragen je te helpen. Woon je alleen, misschien kun je dan vragen of iemand je ’s ochtends kan bellen of een berichtje kan sturen.

7. Zorg voor sociale druk
Voor mij hielp het ook altijd als er een sociale druk was. Eigenlijk werkt dat nog steeds wel zo. Toen ik nog studeerde had ik weleens om 9 uur ’s ochtends college. Het ging toen niet altijd goed met me en ik had nog weleens de neiging om die uren dan maar over te slaan. Zeker toen ik studievertraging had en bijna niemand kende zag ik er het nut niet van in: niemand zou me missen, dacht ik. Door de tijd heen leerde ik echter wat mensen kennen doordat we opdrachten samen moesten doen. Met deze studiegenoten kon ik vervolgens afspreken dat we elkaar de volgende dag weer bij college zouden zien. Ook al had ik er dan totaal geen zin in, de sociale druk zorgde er toch voor dat ik ging. We hadden het immers afgesproken en als ik niet zou gaan, dan zou ik lastige vragen krijgen waar ik geen zin in had.

8. Licht in je kamer
Een praktisch puntje is licht in je kamer. Veel mensen hebben moeite met slapen / in bed blijven liggen als het heel licht is. Zorg er dus voor dat je niet met al te verduisterende rolgordijnen slaapt of koop een wake-up light waardoor het in de ochtend langzaam licht wordt in je kamer.

9. Maak een dagplanning
Als je weinig te doen hebt op een dag, dan heb je niet zoveel motivatie om je bed uit te komen. Je zit misschien al niet lekker in je vel en je hebt ook nog eens een lege dag voor de boeg. Dat is niet bepaald een fijn vooruitzicht. Door wat meer te gaan plannen wat je gaat doen en door dit heel concreet te maken, kun je dit voorkomen en raak je meer gemotiveerd om uit bed te komen. Als je ondanks je planning in bed blijft liggen, loopt de planning immers helemaal in de soep.

10. Sta jezelf soms toe in bed te liggen
Niet lekker in je vel zitten en moeite hebben met opstaan is gewoon vervelend. Je kunt dan ook niet van jezelf verwachten dat dit in één keer voorbij is en dat je iedere dag om 7 uur fluitend naast je bed staat. Dat is niet altijd haalbaar. Sta jezelf daarom ook toe om af en toe in bed te blijven liggen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je dit één of twee keer per week mag doen. Het kan ook helpen om, als je het lastig vindt om uit bed te komen, met jezelf af te spreken dat je ’s middags een half uurtje op bed mag liggen. Die gedachte kan je helpen om in de ochtend er wel uit te gaan. Zet kleine stapjes en geef jezelf ook niet op je kop als het niet lukt.

Wat helpt jou om je bed uit te komen?

Fotografie: Kamil Kaczor

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Rosa - Vrijdag 7 juli 2017 10:03
Heel erg fijn dit, dankjewel Sandra!! (:
Anne - Vrijdag 7 juli 2017 11:09
Mijn moeder belt mij al jaren elke ochtend om 8 uur om te vragen hoe het gaat. maar in periodes dat het minder gaat en niet uit mijn bed kan komen probeert ze me er uit te praten. (met zinnen zoals: doe het licht eens aan, ga eens op de rand van je bed zitten, loop een rondje door je kamer,). Toch lukt het niet altijd er dan uit te komen.
Mijn vader belt 's avonds om 8uur om te vragen hoe het gaat.
Heb veel steun aan mijn ouders en ben hier heel dankbaar voor 💙💙
Breadfish - Vrijdag 7 juli 2017 12:14
Ik vind de Wake Up-Light alarm clock helpend. Voor mij maakt het het verschil tussen wakker worden met de gedachte "Het is (donker en dus) nacht, WAAROM GAAT MIJN ALARM AF?" en wakker worden met de gedachte "Sh*t, het is ochtend."
an - Vrijdag 7 juli 2017 12:52
Het hielp me te bedenken dat k school had, k mocht school zien als een soort afleiding. Dat heeft me heel erg geholpen. En toen het beter ging kwam de motivatie ook weer terug om eens wat eerder op te staan.

Lost girl - Vrijdag 7 juli 2017 16:34
Ik slik zoveel medicatie dat ik eigenlijk maar maximaal negen uurtjes wakker ben op een dag. Ik slik 's ochtends dezelfde pillen als die ik 's avonds slik om te gaan slapen. Dus mijn dag begint ook pas om één uur. Maar het moet wel anders kan ik niet én werken én repeteren op één dag.
A. - Maandag 10 juli 2017 10:21
Ergens op tijd moeten zijn.
Ik vind het wel om een poosje in bed te blijven voordat ik op moet staan.Wanneer ik ineens op moet voel ik mij de hele dag onrustig en chaotisch.


S. - Donderdag 19 juli 2018 22:49
Hallo allemaal,

Momenteel zit ik even in een dipje en opstaan is dus ook momenteel een no-go voor mij, alle tips die ik hier boven gelezen hebben voor mij tot op heden niet geholpen, als je metaal moe bent van alles dan kunnen er nog zo veel tips en tricks zijn die je fysiek kunnen helpen sochtend, alleen met die mentale moeheid red je dat dan echt niet....
Is er iemand die misschien tips en tricks heeft zodat mijn metaal ook weer wat meer positief de dag te laten beginnen ?

Alle reacties zijn welkom ! ;D
X - Woensdag 9 juni 2021 19:15
WAKE UP Light is geldklopperij. Ik heb het ook geprobeerd hielp ook niet.