5 oorzaken van menstruatiepijn

 

Elke vrouw heeft ermee te maken: het maandelijkse ‘feestje' oftewel de ongesteldheid. De een heeft tijdens die paar dagen in de maand nergens last van en kan zonder problemen doorgaan met de dagelijkse dingen. De ander heeft er juist heel veel last van, voelt zich ziek, is emotioneel en bij hen is de menstruatie dus zeker geen feestje. Wanneer je te maken hebt met een eetstoornis kan ongesteld zijn en de dingen die daarbij komen kijken nog iets ingewikkelder liggen.

Sowieso kan een eetstoornis invloed hebben op de menstruatie. De menstruatie kan namelijk onregelmatig worden of zelfs helemaal uitblijven. Dit kan het gevolg zijn van een zeer slecht eetpatroon, ondergewicht, stress of overmatig sporten. Het lichaam schakelt dan over op een soort overlevingsstand. Doordat je niet regelmatig ongesteld wordt, kunnen de bijkomende klachten van de ongesteldheid misschien nog wel erger worden.

Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat de eetstoornis invloed heeft op je menstruatie. Wel kunnen de klachten van ongesteldheid als erger worden ervaren, omdat je je al niet zo goed voelt door de eetstoornis. In deze blog zal ik de vijf meest voorkomende klachten benoemen, vertellen wat de oorzaken hiervan zijn en wat er tegen gedaan kan worden.

1. Kramp
Volgens mij is dit wel de meest voorkomende klacht als het gaat om de menstruatie. Een soort zeurende pijn in de onderbuik die maar niet op lijkt te houden. Krampen tijdens de menstruatie worden veroorzaakt door de natuurlijke samentrekking van de baarmoeder die het baarmoederslijmvlies afstoot. Wist je trouwens dat menstruatiepijn vergelijkbaar is met de pijn die optreedt tijdens weeën?

Het beste wat je tegen de kramp kan doen is een warme kruik tegen je buik aanhouden. In een warm bad gaan kan ook goed helpen; dat is lekker ontspannend en je wordt er rustig van. Verder kan het helpen om groene groentes te eten, zoals spinazie of boerenkool. Dit zit vol met magnesium en dat kan helpend zijn bij het voorkomen van de pijnlijke samentrekking van de baarmoeder, waardoor de kramp verminderd.

2. Stemmingswisselingen
Ik geloof dat dit iets is wat voor velen van ons ook heel herkenbaar is. Het ene moment voel je je hartstikke prima en het andere moment ben je ineens emotioneel en huil je al om de kleinste dingen. Over stemmingswisselingen tijdens de menstruatie worden vaak ook grapjes gemaakt: ‘Waarom ben je chagrijnig? Je moet zeker ongesteld worden?' Dat is natuurlijk niet voor niks. Het komt nou eenmaal regelmatig voor.

Stemmingswisselingen worden veroorzaakt doordat de hormoonspiegel in de war is tijdens de menstruatie. Tijdens een eetstoornis kan dit extra lastig zijn, omdat je emoties dan wat heftiger kan ervaren. Dit is soms lastig om mee om te gaan. 

Als je last hebt van stemmingswisselingen kan het fijn zijn om wat afleiding te zoeken in bijvoorbeeld lichamelijke activiteiten als fietsen of wandelen. Ook schijnt goed slapen te helpen. Qua voeding kan het helpen om dingen te eten waar vitamine B6 in zit. Voorbeelden hiervan zijn rundvlees, zalm en kipfilet. Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij de samenstelling van de neurotransmitter dopamine. Dopamine wordt ook wel het ‘geluksstofje' genoemd. Op het moment dat je hersenen een bepaalde hoeveelheid dopamine aanmaken, ontstaat er een gevoel van blijdschap en genot. Naast het eten van voedsel waar de vitamine B6 in zit, kan je ook iets eten wat je écht lekker vindt. Je hersenen maken dan ook dopamine aan waardoor je je wat gelukkiger voelt en je stemming dus iets verbetert.

Dit kan wel lastig zijn als je te maken hebt met een eetstoornis, want misschien overvalt je daarna een groot schuldgevoel. Mijn tip hierbij is om te onthouden dat het heel normaal is om jezelf met eten even te verwennen als je je niet goed voelt. Volgens mij maken veel vrouwen gebruik van eten tijdens hun ongesteldheid om hun stemming te verbeteren. Dit moet ook gewoon kunnen en het is ook heel normaal.

3. Misselijkheid
Misselijkheid tijdens je menstruatie kan een gevolg zijn van de krampen die bij punt 1 omschreven staan. Ook kunnen je hormonen hiervoor een oorzaak zijn. Misselijkheid in combinatie met een eetstoornis kan ook een trigger zijn om juist niet te eten of proberen van de misselijkheid af te komen door middel van braken.

De misselijkheid hoort er echter gewoon bij en het gaat ook weer over. Om misselijkheid tegen te gaan is het verstandig niet te veel suiker en cafeïne binnen te krijgen. Dit versterkt het namelijk alleen maar. Thee en gember schijnen juist weer te helpen. Ook kan bewegen en goed slapen helpen tegen de misselijkheid. 

4. Rugpijn
Ook rugpijn is een veelvoorkomende klacht. De rugpijn kan soms zelfs zo erg zijn dat je bijna niet meer recht kan lopen. De oorzaak van rugpijn heeft te maken met de pijnlijke samentrekking van de baarmoeder. Eigenlijk dus hetzelfde als bij het eerste puntje. Maar wist je ook dat een andere oorzaak de hormonen kunnen zijn? De hormonen die vrij komen tijdens de menstruatie kunnen er namelijk voor zorgen dat je banden in het heupgewricht iets verzwakken, waardoor je rug wat ‘in elkaar zakt'. Dit kan dus ook pijnlijk zijn!

Opnieuw is de tip om een warm bad of een warme douche te nemen bij rugpijn. Ook kan je je misschien laten masseren, zodat je wat meer ontspannen bent. Ook het eten van tropisch fruit zoals een ananas kan helpen bij rugpijn. Ananas bevat bijvoorbeeld een enzym dat helpt bij het ontspannen van de spieren.

5. Gevoelige borsten
Door alle hormonen kunnen je borsten wat gevoeliger zijn dan normaal. Ditzelfde proces vindt plaats tijdens de zwangerschap, omdat je lichaam zich dan klaarmaakt voor een baby. Wat je tegen gevoelige borsten kan doen, is het dragen van een sport-bh of je bh wat losser dragen. Op die manier beperk je de druk op de borsten. Verder kan het helpen om in een warm bad te gaan zitten of gewoonweg een pijnstiller te nemen.

Eigenlijk moeten we gewoon een beetje lief zijn voor onszelf als het weer zo ver is. Zorg goed voor jezelf, doe dingen waar je blij van wordt, beweeg voldoende, neem een warm bad of maak een lekker kruikje voor jezelf. Voor je het weet is het weer voorbij!

Fotografie: haylee

Heb jij nog tips wat je kan doen bij menstruatiepijn?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lost girl - Zondag 19 februari 2017 11:25
Vergeet niet dat overgewicht net als ondergewicht ervoor kan zorgen dat je menstruatie stopt!
Soms verlang ik wel weer terug naar de tijd dat ik niet ongesteld werd. Ik heb zo'n hekel aan die week viezigheid.
Het enige wat bij mij helpt is op bed liggen en een beetje ontspanningsoefeningen doen. En pijnstillers slikken.
Lost girl - Zondag 19 februari 2017 11:25
Vergeet niet dat overgewicht net als ondergewicht ervoor kan zorgen dat je menstruatie stopt!
Soms verlang ik wel weer terug naar de tijd dat ik niet ongesteld werd. Ik heb zo'n hekel aan die week viezigheid.
Het enige wat bij mij helpt is op bed liggen en een beetje ontspanningsoefeningen doen. En pijnstillers slikken.
Nienke - Zondag 19 februari 2017 14:07
Een heel veel voorkomende oorzaak van bovenstaande dingen is een tekort aan magnesium. (magnesium zorgt ervoor dat spieren zich weer kunnen ontspannen) Vaak wordt het in het bloed gecontroleerd en goed bevonden, maar dit wil lang niet altijd zeggen dat het dan ook goed is. De concentratie in het bloed wordt door je lichaam zo lang mogelijk constant gehouden. Maar tegelijkertijd kun je dus wel degelijk een tekort hebben in de cellen.
m - Zondag 19 februari 2017 14:42
Nooit ergens last van en met de pil gewoon een paar maanden doorslikken en om de paar maanden een keer een stopweek. Heb nooit wat begrepen van alle ophef over ongesteld zijn, tampon erin en klaar toch ;)
anoniem - Zondag 19 februari 2017 14:59
De titel van de blog klopt niet helemaal, er wordt denk ik bedoeld: '5 soorten van menstruatiepijn' ;) er is maar 1 oorzaak voor deze klachten en dat is de menstruatie.

Tip:
Als je een menstruatiecup draagt zoals de mooncup is het allemaal een stuk minder vies. Ik geloof dat nouska hier een keer een blog over geschreven heeft
Anoniem - Zondag 19 februari 2017 16:29
Straf dat het artikel begint met 'iedere vrouw krijgt ermee te maken', en dat op een forum waar helaas het merendeel van de vrouwen/meisjes niet eens (meer) menstrueert :(
Maria - Zondag 19 februari 2017 18:45
Wat bij mijn enorm heeft geholpen is vitamine D. In de zomer had ik altijd minder last, ik dacht toen dat het door de warmte kwam maar het kwam dus ook door de vitamine D. Met een eetstoornis eet je vaak te weinig vet of juist het verkeerde vet, waardoor je de in vet oplosbare vitamine te weinig binnenkrijgt. Ook schijnen mensen met een eetstoornis vaak een tekort aan zink te hebben en zink is weer belangrijk voor de hormonen.
Ook snoepte ik vroeger erg veel, zal wel meegespeeld hebben in de menstruatieklachten.
Gebruik ook wat supplementen, ook teunisbloemolie en magnesium. Scheelt voor een boel dingen. Ik heb altijd wel gemenstrueerd, ook toen ik op mijn laagste gewicht zat. Ik had meer andere problemen, zoals angsten, depressies, deels wel door te weinig voedingstoffen.
Naast dat bepaalde voedingsstoffen nodig zijn, denk ik wel dat elke klacht ook een emotionele achtergrond heeft.
Iris - Zondag 19 februari 2017 21:47
Bij mij heeft de pil gaan slikken heel veel geholpen. Eerder lag ik zowiezo 1x per maand ziek in bed vanwege alle klachten. Nu neem ik een ibuprofen en ik kan weer door.
E. - Maandag 20 februari 2017 06:20
Ik doe speciale yoga series, dat helpt mij, vooral bij krampen, maar ook tegen de stress bij PMS.
En gewoon pijnstillers als het te erg wordt.
Niet te hoge eisen aan mijzelf stellen in die week, mijzelf wat ontzien scheelt ook .