10 tips voor een schoon gebit

 

We starten onze dag ermee en voordat we gaan slapen eindigen we zo ook onze dag. Ik heb het dan over tandenpoetsen. Het is niet de favoriete bezigheid van iedereen, maar wel noodzakelijk om onze tanden schoon en gezond te houden. Stiekem heeft iedereen dit wel eens overgeslagen door moeheid, luiheid of noem het maar op. Maar eigenlijk is het toch wel zo belangrijk om echt goed te doen. Ook op die momenten dat je het liever uitstelt of overslaat.

Ik geef toe dat ik het vroeger ook weleens oversloeg. Vooral wanneer ik al heeeerlijk in bed lag, had ik weinig zin om nog mijn bed uit te stappen om mijn tanden te poetsen. Voor één keer kan het wel, dacht ik dan. Maar eigenlijk is dat helemaal niet zo best voor het gebit. Hierdoor blijven de schadelijke bacteriën in de mond en ontstaat er onder andere tandplak. Dit kan weer voor gaatjes zorgen. Al met al is het het dus niet waard om het tandenpoetsen over te slaan! Het is het zeker waard om daar de tijd voor te nemen en dit echt goed te doen zodat je nog heel lang van een gezond gebit kan genieten. Maar poetsen we onze tanden wel goed? Ik ben daar soms wat slordig in en door tijdsnood neem ik daar zeker niet altijd de tijd voor. Wie weet helpen de volgende 10 tips daar wel bij.

lachen
bron

1 ♥ Het juiste moment
Kies het juiste moment om je tanden te poetsen. Sommigen doen dit net voor het eten of net na het eten. In de meeste gevallen ook wel in verband met tijdsnood... Toch kan je beter even wachten met het eten na het tandenpoetsen of met het poetsen van je tanden na het eten. Sowieso komt het de smaak van het eten niet ten goede om meteen te eten na het poetsen van jouw tanden. Je tanden hebben even tijd nodig om bij te komen van een goede poetsbeurt. Het is ook geen slecht idee om minstens een half uur te wachten met het tandenpoetsen na het eten. Doordat je meteen gaat poetsen na het eten beschadig je eerder het tandglazuur in plaats van dat je bacteriën wegpoetst.

2 ♥ Neem de tijd om je tanden te poetsen
Het wordt aangeraden om twee minuten vrij te maken voor het tandenpoetsen. Jammer genoeg halen velen niet eens één minuut. Verdeel het gebit over vier vlakken; link- en rechtsboven, links- en rechtsonder. Poets elk vlak 30 seconden. Neem de tijd!

3 ♥ Begin aan de binnenkant 
In 30 seconden kan je haast geen tand vergeten, zou je denken. Het beste is om aan de binnenkant te beginnen en vervolgens te poetsen naar de buitenkant. Maar probeer ook eens van achter naar voren te poetsen. Hierdoor vergeet je minder snel de achterste hoeken, waar vaak de meeste bacteriën achterblijven.

4 ♥ Niet teveel druk
Zet niet teveel druk op de tandenborstel tijdens het poetsen. Sommige denken dat je hiermee de plaque beter verwijdert, maar bij te hard poetsen kan je juist de beschermende laag beschadigen. Hierdoor doe je jouw tanden meer kwaad dan goed. Wanneer je alleen jouw wijsvinger gebruikt om druk te zetten, is dat al genoeg.

5Flossen
Flossen is iets wat we vaak overslaan. Alleen is dit minstens net zo belangrijk als het poetsen van de tanden zelf. Het is geen aantrekkelijk klusje, maar hiermee zorg je er wel voor dat je tanden echt schoon zijn en er niets tussen de tanden blijft zitten.

6 ♥ Mondspoeling gebruiken
Mondspoeling is ook steeds vaker onmisbaar in het ochtend- en avondritueel. Maar het is lang niet vervangend voor het tandenpoetsen en/of flossen. Je krijgt er vooral een frisse adem van, wat ook niet verkeerd is in de ochtend natuurlijk. Kies wel voor mondwater zonder alcohol. Dit zorgt er namelijk juist voor dat de mond uitdroogt waardoor je sneller last kan krijgen van tandplak.

7 ♥ Je tandenborstel in een houder bewaren 
De meeste mensen bewaren hun tandenborstel in een beker of in een tandenborstelhouder. Echter wordt er aangeraden om dit in een houder te bewaren zodat er niet meer bacteriën bij de tandenborstel komen. Alleen lijkt mij zo'n bakje waarin het bewaard moet worden ook niet altijd fris, maar wie weet het proberen waard!

8 ♥ Een goede tandenborstel
Om de tanden goed te kunnen poetsen, heb je ook een goede tandenborstel nodig. Dit kan soms wat duur zijn, maar het is een investering waard. Kies daarbij ook voor een tandenborstel met zachte haardjes. Harde tandenborstels kunnen vaak meer kwaad dan goed doen, doordat ze de beschermlaag ook kunnen beschadigen.

tanden poetsen
bron

9 ♥ Op tijd vervangen  
Vergeet niet tijdig een tandenborstel te wisselen. Niet alleen worden de haartjes na een tijd minder sterk, maar het is en blijft een plek waar bacteriën in zitten van het poetsen. Om jouw mond en gebit schoon en gezond te houden, is het zeker geen overbodige luxe deze tijdig te vervangen.

10 ♥ Elektrisch poetsen
Tegenwoordig kan je natuurlijk ook kiezen voor een elektrische tandenborstel. Dit kan op zich al best prijzig zijn, maar toch is het het waard. Kies niet voor een goedkopere variant wat ten koste kan gaan van jouw gebit. Vervang ook regelmatig de koppen zodat je jouw tanden gezond en schoon kan houden.

Hoevaak poets jij jouw tanden op een dag?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Elisemlb - Maandag 21 december 2015 21:01
roby - Maandag 28 december 2015 14:08
ik floss, poets en spoel met mondwater sávonds voor het slapen gaan.
ik heb het idee dat dat wel voldoende is.